Dacă vreţi la Athos…

Publicat în Dilema Veche nr. 585 din 30 aprilie - 6 mai 2015
Mîrșava intenție bună a statului jpeg

Vă ziceam săptămîna trecută: este musai să aveţi un ghid dintre călugării locali. Nu este mare problemă, români sînt destui în aşezămintele de pe Munte. Aveţi nevoie mare de el. Oricîte informaţii aţi afla din cărţile dedicate Athos-ului, un trăitor vă va dezvălui multe alte detalii suplimentare. Amănunte legate de tipicul traiului zilnic, de relaţiile cvasi-politice dintre schituri, mînăstiri, guverne naţionale şi călugări de varii naţionalităţi. Veţi simţi mult mai intens care este ideologia locală, simţirea trăitorilor din acele locuri. Veţi afla care sînt temeiurile conservatorismului ortodox refugiat în Athos. Veţi înţelege frustrarea românului de a nu avea aşezămînt la nivel administrativ de mînăstire. 

Athos-ul are douăzeci de mînăstiri. Restul sînt cel mult schituri. Sfîntul Munte are un regim politic şi administrativ special, e un soi de Vatican. Adică un soi de stat în stat. Este parte a Greciei, dar are dreptul de a emite vize de intrare şi pe cel de a ignora majoritatea

-ului comunitar, deşi utilizează fonduri europene pentru a întreţine şi a repara aşezămintele religioase de pe Munte (local, călugării afurisesc banii europeni şi Europa cu totul, văzîndu-le ca pîngărind Grădina Maicii Domnului). E drept, în ciuda relativei autonomii, poliţia locală este trimisă de la Atena şi plătită tot de acolo. Ar fi o risipă să o plătească mînăstirile, nu? 

Politicile locale şi deciziile privind bugetul sînt luate de un soi de Consiliu Local, cu sediul în Kareia (un sătuc cu rang de capitală administrativă). În acest organism sînt reprezentate cele douăzeci de mînăstiri. Schiturile nu au drept de vot, ele ţin administrativ de o mînăstire sau alta. Acolo, pe Munte, am simţit că românii reprezintă cea mai mare parte a pelerinilor. Grecii ar fi pe locul doi. Bulgari, sîrbi sau ruşi am văzut extrem de rar. În plus, mare parte a bisericilor, paracliselor sau variilor construcţii de pe Munte sînt construite cu uriaşul ajutor al Principatelor Române. Totul s-a şters atunci cînd Vodă Cuza a decis secularizarea averilor mînăstireşti. Mare parte a acestora erau greceşti. De aceea, athoniţii au decis dur şi sec: voi aţi naţionalizat în Principate, noi naţionalizăm pe Munte. Aşa au rămas românii fără drept administrativ de a construi mînăstire şi fără reprezentare în Consiliul Local, deşi aduc o foarte mare parte din veniturile locale şi au contribuit substanţial, de-a lungul secolelor, la construcţia şi bunul mers al aşezămintelor monahale. Există acum două schituri româneşti: Podromu şi Lacu. Am fost doar la primul. Este la doar două ore de mers pe jos de Marea Lavră (cea mai mare şi mai veche mînăstire de pe Munte, ctitorită de însuşi Sfîntul Atanasie). La schitul Lacu nu am putut ajunge. Din pricina ploilor, ar fi fost de mers cam două-trei ore prin noroaie înfiorătoare, în sus spre Athon. Nu am avut nici timpul necesar. În schimb, am avut răgazul de a înnopta şi a ne închina la Podromu. 

Un schit cu o obşte tînără şi numeroasă, prin comparaţie cu Marea Lavră sau cu celelalte aşezăminte greceşti pe care le-am vizitat. În plus, credincioşii români par a avea şi pornirea de a ajuta, pe cît pot, schitul românesc (cam de două ori mai mare decît Mînăstirea Dealu, pentru a avea o imagine). Am văzut ce au făcut călugării cu donaţiile lui Gheorghe Becali. Am văzut camioane, excavatoare şi diverse utilaje purtînd numere de Satu Mare sau Dîmboviţa. Muncitorii care repară, renovează sau construiesc sînt numeroşi. În ziua în care plecam, tocmai venise un grup de pelerini de prin Iaşi, care aduseseră sute de răsaduri pentru grădini şi sere. Curentul electric vine dintr-un mic cîmp de panouri solare, donate de alţi credincioşi din ţară. Guvernul contribuie cu un sfert de milion de euro anual, pentru întreţinerea celor două schituri. 

E al doilea articol despre drumul meu pe Munte. Cu îngăduinţa ta, cititorule, voi abuza de răbdarea-ţi şi voi mai scrie unul. Am a explica (cred eu) de ce am început primul articol povestind despre pisici costelive şi tarife de microbuz şi am continuat cu amănunte financiare. Simt că mai am o datorie. 

(va urma, cu voia voastră) 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.