Cyborgi amorali

Publicat în Dilema Veche nr. 770 din 22-28 noiembrie 2018
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

S-a ├«nt├«mplat s─â urm─âresc un discurs al Theresei May ╚Ťinut ├«n fa╚Ťa unei confedera╚Ťii patronale britanice. Doamna May interpreta cu patos partitura politicianului care ╚Ötie, vrea, poate ╚Öi face lucruri. ├Än cazul de fa╚Ť─â subiectul era, evident, Brexitul. De altfel, atunci c├«nd vine vorba de politica britanic─â, aproape orice alt─â tem─â pic─â ├«n subsidiar zilele astea.

Dincolo de detaliile tehnice legate de acordul de principiu privind forma pe care o ia desp─âr╚Ťirea de Uniunea European─â, am remarcat cu mirare entuziasmul cu care premierul britanic vorbea despre eliminarea drepturilor de circula╚Ťie pentru cet─â╚Ťenii statelor Uniunii Europene. Fost─â adversar─â a ideii de Brexit, Theresa May a luat ├«n bra╚Ťe mandatul care duce la ruptur─â f─âr─â s─â simt─â cine ╚Ötie ce st├«njeneal─â izvor├«t─â din contradic╚Ťiile recente ale carierei sale.

Dar e un spectacol bizar. Privirea robotic-trist─â a premierului britanic e ├«n evident─â contradic╚Ťie cu tonul folosit ├«n speech-uri ╚Öi, ├«mpreun─â, aceste detalii compun un soi de franken-politician dezumanizat ╚Öi irelevant, dar, probabil, util.

Doamna May face ce trebuie f─âcut pentru a men╚Ťine o oarecare aparen╚Ť─â de respectabilitate pentru establishment-ul politic britanic. E mai pu╚Ťin excentric─â dec├«t, s─â zicem, Boris Johnson, mai pu╚Ťin iresponsabil─â dec├«t Nigel Farage ╚Öi mult mai pu╚Ťin ambigu─â dec├«t Jeremy Corbyn. ╚śefa guvernului de la Londra are, totu╚Öi, ceva dintr-o dirigint─â de ╚Öcoal─â lipsit─â de talent, dar cu sim╚Ťul datoriei, ├«n mijlocul unei clase pline de elevi turbulen╚Ťi care, c├«nd nu ├«╚Öi manifest─â zgomotos dispre╚Ťul, o ignor─â militant.

Nu e clar dac─â guvernul May va supravie╚Ťui unui vot ├«n Parlament pe tema acordului cu Uniunea European─â. ├Äntr-un gest de un umor isteric, ├«nsu╚Öi negociatorul acestui acord a demisionat ╚Öi l-a denun╚Ťat la scurt timp dup─â ce con╚Ťinutul s─âu a fost f─âcut public. Ca fapt divers, negociatorul respectiv, unul dintre principalii sus╚Ťin─âtori ai separ─ârii UK de UE, e c─âs─âtorit cu o brazilian─â, ceea ce m─âre╚Öte deja dincolo de limitele tolerabile cantitatea de ironie care acompaniaz─â aproape orice gest al vreunui suporter al izola╚Ťionismului ╚Öi excep╚Ťionalismului britanic. Li se adaug─â brexiterii care au cerut pa╚Öapoarte str─âine ├«n a╚Öteptarea evenimentului ╚Öi cei care au ├«nceput s─â ├«╚Öi mute reziden╚Ťa fiscal─â sau parte din business ├«n alte state.

Nu e vreo ╚Ötire faptul c─â politicieni ca May sau fostul negociator Dominic Raab nu reu╚Öesc s─â fie consecven╚Ťi cu propriile convingeri, propriile declara╚Ťii ╚Öi, de ce nu, cu istoria personal─â. De altfel, tactica dublului discurs a devenit aproape regul─â peste tot, inclusiv ├«n Rom├ónia, ├«n care statul paralel e denun╚Ťat de fiecare politician care ia masa cu c├«te un ╚Öef de prin serviciile secrete.

Ceea ce este stupefiant e lipsa de reac╚Ťie ferm─â a publicului, absen╚Ťa consecin╚Ťelor. ├Än Marea Britanie, doamna May poate ├«mbr─â╚Ťi╚Öa o agend─â xenofob─â cu aerul c─â ├«╚Öi salveaz─â ╚Ťara, iar ├«n Rom├ónia ╚Öi aiurea se debiteaz─â prostioare locale egale ca enormitate, ├«ns─â, poate, nu at├«t de influente la nivel interna╚Ťional. Asta nu le face mai pu╚Ťin grave ╚Öi mai pu╚Ťin distructive pentru publicurile care le accept─â.

Globalizarea a adus cu sine ╚Öi acest tip de politician f─âr─â tr─âs─âturi. Cyborgi amorali f─âr─â trecut sau viitor, dar cu un prezent de molu╚Öte non-ideologice, preocupa╚Ťi de putere ╚Öi cam at├«t. Pentru confirmare arunca╚Ťi o privire ├«n direc╚Ťia doamnei Viorica D─âncil─â. ╚śefa guvernului rom├ón nu d─â niciodat─â semne c─â are idei proprii, c─â ├«╚Öi controleaz─â via╚Ťa public─â ├«n vreun fel, c─â ├«╚Öi duce via╚Ťa ╚Öi cariera ├«n baza unui set de principii c├«t de c├«t verificat sau verificabil. Se mul╚Ťume╚Öte cu prezen╚Ťa fizic─â pe scaunul acela de la Palatul Victoria, ├«ntr-un soi de triumf t├«mp (sau r─âzbunare, dac─â vre╚Ťi) al tuturor celor care au crezut vreodat─â c─â merit─â ceva, dar n-au fost ├«n stare s─â spun─â de ce.

╚śtiu c─â s├«nt oameni care cred c─â nu e chiar cel mai r─âu lucru s─â ai ├«n fruntea ╚Ť─ârii domni ╚Öi doamne construi╚Ťi din teflon ╚Öi f─âr─â ambi╚Ťii de a schimba lumea. Dac─â te g├«nde╚Öti ce dictaturi au fost ╚Öi s├«nt ├«nc─â posibile, argumentul e valid. ├Äns─â dac─â te ui╚Ťi dincolo de ridicolul pentru care cineva ca doamna D─âncil─â-Underwood nu are organ de detectare, vezi c─â, pentru a se men╚Ťine la putere, cyborgii no╚Ötri s├«nt dispu╚Öi s─â deschid─â u╚Öa oric─ârei idei toxice care le e pe moment de folos.

Britanicii nu ├«╚Öi vor aminti niciodat─â de Theresa May a╚Öa cum ├«╚Öi amintesc de Churchill. Rom├ónii nu vor tr─âi niciodat─â sub vreo dictatur─â D─âncil─â, fie ╚Öi numai pentru c─â umorul ar face-o invalid─â din start. ├Äns─â urm─ârile politicii f─âr─â con╚Ötiin╚Ť─â, ru╚Öine sau decen╚Ť─â se vor sim╚Ťi pentru mult timp de aici ├«nainte. Normalizarea absurdului, dispari╚Ťia responsabilit─â╚Ťii ╚Öi absen╚Ťa busolei fac posibil─â dispari╚Ťia unor limite de conduit─â ╚Öi caracter pe care le-am fi vrut totu╚Öi acolo.

╚śi, din nou, intervine ironia. Dispare bunul-sim╚Ť, dar se ridic─â grani╚Ťe fizice. Dispar marile idei ╚Öi se ridic─â meschin─âria. Binele public devine strict o afacere personal─â, iar, la final, fiecare r─âm├«ne singur. Societatea e ├«nlocuit─â cu grupul (infrac╚Ťional organizat, uneori) ╚Öi fiecare dintre noi se descurc─â pe cont propriu. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Cultura de Internet (o ├«nsemnare ÔÇô ├«nc─â ├«ndrept─â╚Ťit─â, cred ÔÇô din 2008)
At├«ta doar: c├«nd e┼čti ├«n faza de ├«nv─â┼úare, nu se cade s─â adop┼úi, ┼úan┼úo┼č, postura ├«nv─â┼ú─âtorului. Mai ai ├«nc─â de butonatÔÇŽ
Frica lui Putin jpeg
Determinism geografic și decizie morală
Probabil, totu╚Öi, c─â determinismul geografic joac─â un anume rol ├«n judec─â╚Ťile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar c├«nd ├«ncerc─âm s─â vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie moral─â, adic─â libertatea.
AFumurescu prel jpg
Na╚Ťiuni (ne)ru╚Öinate
Practic, constat tot mai des c─â exist─â at├«t oameni, c├«t ╚Öi na╚Ťiuni ce par complet str─âine conceptului de ru╚Öine.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Italian. Responsabil
Italia nu va fi locul ├«n care suveranismul ╚Öi izola╚Ťionismul s-au dus s─â moar─â. ├Äns─â, cel pu╚Ťin pentru o vreme, cele dou─â vor l─âsa loc unui foarte necesar pragmatism.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
RT France v. Consiliul Uniunii Europene
Apoi, aceast─â func╚Ťionare eficient─â nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justi╚Ťie, s-a bucurat de dreptul la ap─ârare ╚Öi de o analiz─â independent─â ╚Öi impar╚Ťial─â a motivelor ╚Öi argumentelor prezentate.
tumblr o4cyqcAhRy1sdzmuoo6 1280 jpg
Mașina de scăldat
Așa că pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost inventată mașina de scăldat; o gravură păstrată într-o bibliotecă britanică din regiunea Yorkshire, datată cu anul 1736, ar fi prima imagine care surprinde niște oameni înotînd cu ajutorul mașinii de scăldat.
Iconofobie jpeg
O maladie necru╚Ť─âtoare
Egoismul (aproape c─â ├«mi vine s─â-i spun egotism ╚Öi ├«n rom├ón─â) reprezint─â mult mai mult dec├«t ne transmit dic╚Ťionarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alieneaz─â sui generis, te ├«mboln─âve╚Öte de ÔÇ×tine ├«nsu╚ŤiÔÇŁ.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
De dulce
Echivalen╚Ťa par╚Ťial─â dintre dulce ╚Öi bun devine echivalen╚Ť─â total─â ├«n anumite construc╚Ťii, de exemplu ├«n sintagma fra╚Ťi dulci(sau buni), adic─â fra╚Ťi av├«nd ambii p─ârin╚Ťi ├«n comun, ├«n opozi╚Ťie cu fra╚Ťii vitregi.
HCorches prel jpg
O moarte care nu dovedește nimic
Ce leg─âtur─â au toate astea cu rubrica de educa╚Ťie, cu statutul de prof, via╚Ťa mea? Exilarea lui Ovidiu ╚Öi atentatul asupra lui Rushdie s├«nt pledoarii pentru nevoia de a p─âstra ├«n ╚Öcoal─â literatura pe primul loc ÔÇô ╚Öi subliniez, pe primul ÔÇô ca importan╚Ť─â!
Un sport la R─âs─ârit jpeg
David Popovici e om?
Cu c├«t rezultatele s├«nt mai mari ┼či mai departe de imagina┼úia noastr─â apare umbra tri┼čatului. A┼ča ┼či cu David. Nu poate fi adev─ârat, sus┼úin nu pu┼úini. E ceva ├«n neregul─â. De unde a ap─ârut?
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Dup─â 30 de ani
Hai, noi s─â tr─âim, c─â se pare c─â vom fi ultima genera╚Ťie de oameni ├«n╚Ťelep╚Ťi de pe lumea asta. Dup─â noi vin sociopa╚Ťii ─âia care nu mai ╚Ötiu s─â vorbeasc─â ├«ntre ei. Nu ╚Ötiu dec├«t s─â stea cu ochii ├«n telefon. M─â ├«ngroze╚Öte treaba asta, z─âu.
640px Castle Kruja Albania 2004 07 08 jpg
Tirana ╚Öi str─ânutul albanez ÔÇô despre c─âl─âtoria mea ├«n Albania (I) ÔÇô
Diminea╚Ťa ├«ncepe doar atunci c├«nd locuitorii ora╚Öului se ├«nt├«lnesc pe la terase ca s─â-╚Öi bea cafeaua, ├«nso╚Ťit─â mereu de un pahar de ap─â rece din partea casei, cafeaua nu se bea niciodat─â acas─â.
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.

Adevarul.ro

image
Cu c├ót vor cre┼čte salariile bugetarilor. OUG cu major─âri ┼či sporuri a fost retras─â, un nou proiect a fost publicat de Ministerul Muncii
Ministerul Muncii a publicat, miercuri, ├«n dezbatere public─â un nou proiect de ordonan┼ú─â de urgen┼ú─â, care prevede majorarea salariilor tuturor bugetarilor, ├«ncep├ónd din luna august, cu un sfert din diferen┼úa dintre salariul prev─âzut pentru anul 2022 ├«n legea salariz─ârii bugetare ┼či cel din luna decembrie 2021.
image
Fetiţa luată de curenţi la Vama Veche, salvată de Salvamar. Plutea pe o saltea pneumatică, spre Bulgaria
Salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al Judeţului Constanţa au fost solicitaţi pentru salvarea unui minor care plutea pe o saltea pneumatică pe mare.
image
Misterul decesului unui opozant al lui Putin, găsit mort în SUA. Soţia neagă varianta sinuciderii, susţinută de o jurnalistă rusă
Dan Rapoport (52 de ani),  un om de afaceri cu dublă cetăţenie letonă / americană, care a făcut o mulţime de bani în Rusia înainte de a deveni un critic al lui Vladimir Putin, a fost găsit mort în SUA.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.
image
Iuliu Maniu, ÔÇ×un om de extrem─â rigiditate moral─â, ├«n timp ce partidul s-a ar─âtat dispus la tranzac┼úiiÔÇť
Cea mai mare provocare politică internă PNŢ a primit-o nu de la muncitorii nemulţumiţi de scăderea salariilor și de șomaj sau de la opoziţia liberală, ci de la fostul principe Carol, îndepărtat de la tron prin actul din 4 ianuarie 1926.