Cyborgi amorali

Publicat în Dilema Veche nr. 770 din 22-28 noiembrie 2018
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

S-a întîmplat să urmăresc un discurs al Theresei May ținut în fața unei confederații patronale britanice. Doamna May interpreta cu patos partitura politicianului care știe, vrea, poate și face lucruri. În cazul de față subiectul era, evident, Brexitul. De altfel, atunci cînd vine vorba de politica britanică, aproape orice altă temă pică în subsidiar zilele astea.

Dincolo de detaliile tehnice legate de acordul de principiu privind forma pe care o ia despărțirea de Uniunea Europeană, am remarcat cu mirare entuziasmul cu care premierul britanic vorbea despre eliminarea drepturilor de circulație pentru cetățenii statelor Uniunii Europene. Fostă adversară a ideii de Brexit, Theresa May a luat în brațe mandatul care duce la ruptură fără să simtă cine știe ce stînjeneală izvorîtă din contradicțiile recente ale carierei sale.

Dar e un spectacol bizar. Privirea robotic-tristă a premierului britanic e în evidentă contradicție cu tonul folosit în speech-uri și, împreună, aceste detalii compun un soi de franken-politician dezumanizat și irelevant, dar, probabil, util.

Doamna May face ce trebuie făcut pentru a menține o oarecare aparență de respectabilitate pentru establishment-ul politic britanic. E mai puțin excentrică decît, să zicem, Boris Johnson, mai puțin iresponsabilă decît Nigel Farage și mult mai puțin ambiguă decît Jeremy Corbyn. Șefa guvernului de la Londra are, totuși, ceva dintr-o dirigintă de școală lipsită de talent, dar cu simțul datoriei, în mijlocul unei clase pline de elevi turbulenți care, cînd nu își manifestă zgomotos disprețul, o ignoră militant.

Nu e clar dacă guvernul May va supraviețui unui vot în Parlament pe tema acordului cu Uniunea Europeană. Într-un gest de un umor isteric, însuși negociatorul acestui acord a demisionat și l-a denunțat la scurt timp după ce conținutul său a fost făcut public. Ca fapt divers, negociatorul respectiv, unul dintre principalii susținători ai separării UK de UE, e căsătorit cu o braziliană, ceea ce mărește deja dincolo de limitele tolerabile cantitatea de ironie care acompaniază aproape orice gest al vreunui suporter al izolaționismului și excepționalismului britanic. Li se adaugă brexiterii care au cerut pașapoarte străine în așteptarea evenimentului și cei care au început să își mute rezidența fiscală sau parte din business în alte state.

Nu e vreo știre faptul că politicieni ca May sau fostul negociator Dominic Raab nu reușesc să fie consecvenți cu propriile convingeri, propriile declarații și, de ce nu, cu istoria personală. De altfel, tactica dublului discurs a devenit aproape regulă peste tot, inclusiv în România, în care statul paralel e denunțat de fiecare politician care ia masa cu cîte un șef de prin serviciile secrete.

Ceea ce este stupefiant e lipsa de reacție fermă a publicului, absența consecințelor. În Marea Britanie, doamna May poate îmbrățișa o agendă xenofobă cu aerul că își salvează țara, iar în România și aiurea se debitează prostioare locale egale ca enormitate, însă, poate, nu atît de influente la nivel internațional. Asta nu le face mai puțin grave și mai puțin distructive pentru publicurile care le acceptă.

Globalizarea a adus cu sine și acest tip de politician fără trăsături. Cyborgi amorali fără trecut sau viitor, dar cu un prezent de moluște non-ideologice, preocupați de putere și cam atît. Pentru confirmare aruncați o privire în direcția doamnei Viorica Dăncilă. Șefa guvernului român nu dă niciodată semne că are idei proprii, că își controlează viața publică în vreun fel, că își duce viața și cariera în baza unui set de principii cît de cît verificat sau verificabil. Se mulțumește cu prezența fizică pe scaunul acela de la Palatul Victoria, într-un soi de triumf tîmp (sau răzbunare, dacă vreți) al tuturor celor care au crezut vreodată că merită ceva, dar n-au fost în stare să spună de ce.

Știu că sînt oameni care cred că nu e chiar cel mai rău lucru să ai în fruntea țării domni și doamne construiți din teflon și fără ambiții de a schimba lumea. Dacă te gîndești ce dictaturi au fost și sînt încă posibile, argumentul e valid. Însă dacă te uiți dincolo de ridicolul pentru care cineva ca doamna Dăncilă-Underwood nu are organ de detectare, vezi că, pentru a se menține la putere, cyborgii noștri sînt dispuși să deschidă ușa oricărei idei toxice care le e pe moment de folos.

Britanicii nu își vor aminti niciodată de Theresa May așa cum își amintesc de Churchill. Românii nu vor trăi niciodată sub vreo dictatură Dăncilă, fie și numai pentru că umorul ar face-o invalidă din start. Însă urmările politicii fără conștiință, rușine sau decență se vor simți pentru mult timp de aici înainte. Normalizarea absurdului, dispariția responsabilității și absența busolei fac posibilă dispariția unor limite de conduită și caracter pe care le-am fi vrut totuși acolo.

Și, din nou, intervine ironia. Dispare bunul-simț, dar se ridică granițe fizice. Dispar marile idei și se ridică meschinăria. Binele public devine strict o afacere personală, iar, la final, fiecare rămîne singur. Societatea e înlocuită cu grupul (infracțional organizat, uneori) și fiecare dintre noi se descurcă pe cont propriu. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

racheta intercontinentala rubeja/ FOTO: defence.mgimo.ru
Putin mizează pe imagine amenințând cu o rachetă veche sub o denumire nouă. Specialiștii nu sunt impresionați
Racheta Oreșnik a Rusiei nu este atât de nouă precum susține Vladimir Putin.
Jorge Tamayo de la Harvard vorbeste despre AI la UBB jpg
Avertismentul unui economist de la Harvard cu privire la revoluția AI: „Un miliard de oameni trebuie să se recalifice în următorii 5 ani”
Jorge Tamayo, cadru didactic asociat la Universitatea Harvard, a vorbit în cadrul unei prelegeri la UBB despre impactul Inteligenței Artificiale asupra pieței muncii. Concluzia lui este că dacă nu vrem să ne pierdem slujba din cauza AI, va trebui să fim pregătiți să ne recalificăm din 3 în 3 ani.
bulgaria saracie jpg
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
Românii sărăcesc într-un ritm accelerat din cauza inflației care e folosită de stat pentru a umple „găurile” bugetului. Economistul Radu Nechita explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, de ce statul și Banca Națională nu iau nicio măsură concretă pentru a stăvili creșterile de prețuri și inflația.
Ras Al Kaimach Sursa wikipedia jpg
Cele mai căutate vacanțe exotice de sărbători. După Dubai și Abu Dhabi, încă un emirat îi încântă pe români
Orientul Mijlociu a devenit tot mai accesibil în ultimii ani pentru românii aflați în căutarea destinațiilor exotice de vacanță. După Dubai și Abu Dhabi, și emiratul Ras Al Khaimach s-a numărat printre preferințele celor care au căutat sejururi de sărbători.
telefon public 0 jpeg
Strămoșii telefoanelor mobile, la mare căutare printre români. Cât au ajuns să coste după ce au fost abandonate
Vechile telefoane publice cu monedă, folosite până la apariția telefoanelor mobile, au ajuns din nou la mare căutare. De această dată, colecționarii sunt cei interesați de ele și sunt dispuși să bage mâna adânc în buzunar pentru a obține unul.
Foto 9  Ion Iliescu si Bill Clinton jpg
Povestea controversată a primului președinte din istoria României. Protejat al Anei Pauker, fiul de ilegalist școlit la Moscova, în luptele pentru putere cu Ceaușeștii
Ion Iliescu a fost primul președinte din istoria României. A avut o copilărie zbuciumată, a fost școlit în URSS, era protejat de Anna Pauker și a încercat să-l dea jos pe Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. A avut două mandate ca președinte și două ca senator.
Comuna Nădrag  Foto Primăria Nădrag (1) jpg
Ciocanul din Nădrag, uzina metalurgică din Banat care stârnea zâmbete. Cum a dispărut brusc, după două secole
Înființată în urmă cu două secole, odată cu construcția primului furnal, uzina metalurgică din Nădrag a purtat începând din primii ani de comunism numele „Ciocanul”. A dispărut, definitiv, la sfârșitul anilor '90, când ultimii din cei aproape 2.000 de angajați ai săi au fost nevoiți să o părăsească.
cfr cluj   rapid facebook jpg
Dramatism total în Gruia: Rapid smulge un punct în ultimul minut pe terenul lui CFR Cluj
Cu o victorie, ardelenii egalau la puncte liderul U Cluj.
colaj candidati FOTO colaj Facebook
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024. România își alege președintele. Unde se poate vota, cu ce acte de identitate, cum se desfășoară votarea
Procesul de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 a început începe duminică, 24 noiembrie 2024, și în țară. Secțiile de votare se deschid la ora 7,00 și se închid la ora 21,00, programul putând fi prelungit până la ora 23,59, dacă sunt alegători la rând.