Cum va arăta Europa „de după Paris“?

Publicat în Dilema Veche nr. 614 din 18-25 noiembrie 2015
De ce nu trebuie blamaţi votanţii bucureşteni jpeg

Rar, în istoria recentă a Europei, ne-am găsit în fața unui moment atît de bizar și de greu de definit, în care să nu fie deloc clar încotro se vor îndrepta lucrurile pe continent. Pînă și pacea, deschiderea națiunilor una față de alta sau libertatea de mișcare pentru cetățeni au devenit problematice, după ce atîta vreme le-am considerat bunuri cîștigate o dată pentru totdeauna, realități de la sine înțelese, precum aerul pe care-l respirăm. Știm măcar că istoria Europei – nu e deloc sigur că și a „construcției europene“  – se va scrie cu „înainte“ și „după“ Paris.

„Franța e în război“, au rostit la unison liderii de la Paris, presa a titrat în aceeași linie. Puține certitudini însă, în afară de aceasta. Desigur, război înseamnă acțiune militară. Și o avem, în Siria și Irak, de mai multă vreme. Este clar că loviturile aeriene vor deveni mai dese și mai puternice, că pierderile în rîndurile militanților organizației teroriste Statul Islamic vor crește. Dar nu este clar în ce măsură vor duce acestea la destructurarea para-statului pe care jihadiștii și l-au constituit în Siria și Irak. Acțiunile la sol par, deocamdată, excluse.

Așadar, cine va cuceri pînă la urmă localitățile, cine le va administra astfel încît să ne asigurăm că acestea nu vor mai fi surse pentru terorism? (La ora cînd scriu aceste rînduri se știe că inspiratorul și creierul atentatului de la Paris se află sau se afla undeva în Siria.) Iar problema cu acest război este că nu i se poate întrevedea finalul.

Pînă acum, războaiele aveau un început și un sfîrșit, o parte cîștiga și cealaltă pierdea, uneori se termina nedecis. În orice caz, războaielor li se punea capăt printr-o capitulare sau un acord de pace care, măcar în linii mari, se respecta.

De aproape cincisprezece ani, America (și, odată cu ea, Occidentul) se află în „război împotriva terorismului“. Și nu l-a cîștigat, ba chiar, între timp, problemei din Afganistan i s-au adăugat Irakul, Siria, Libia, centrul Africii, cu Boko Haram.

În orice caz, în afară de forță armată, războiul presupune și poliție, investigații speciale, diplomație, plus o prezență solidă la fața locului, post-conflict. Siria și Irakul trebuie refăcute, pacea trebuie menținută, pentru ca oamenii să simtă că pot să-și ducă viața acolo, că au un viitor. Care vor fi, așadar, scopurile acestui război și cum va putea fi el cîștigat? Nimeni nu știe.

Pe continentul nostru, situația este la fel de neclară. Găsirea unui pașaport sirian lîngă trupul unui kamikaze a reaprins polemicile privind politica față de refugiați, chiar și înainte de a se dovedi ce era în realitate cu acest document – și după ce s-a dovedit deja că marea majoritate a celor implicați erau cetățeni europeni, născuți și crescuți în Europa.

Politica brațelor deschise față de re­fu­giați poate că nu a fost cea mai bună, poate că a fost chiar o greșeală istorică a cancelarei Merkel, așa cum adesea i se reproșează. Dar vestea proastă este că există și variante mai rele decît atît. Cum ar fi prăbușirea minimei coeziuni europene existente azi.

Cu alte cuvinte, dacă, nemulțumite de felul în care problema este pusă la Bruxelles sau la Berlin sau la Paris, unele state vor decide că e mai eficient pentru ele să‑și ia jucăriile și să plece (a se citi mai profitabil electoral pentru liderii lor)? Dacă, în loc de a participa la gestionarea în comun a problemei (atenție, problema există, e aici, pe continent, nu avem unde fugi de ea!), vor găsi că e mai profitabil să se întoarcă cu spatele și să pună lacăt pe ușă?

Polonia dă semne că vrea deja să o facă, Ungaria, Cehia și Slovacia i-ar putea urma repede exemplul. Și nu se știe ce se va întîmpla cu România. Noul guvern pare extrem de vulnerabil la presiunile de pe rețelele de socializare, unde opiniile antirefugiați sînt dominante.

Mai mult ca niciodată, extrema dreaptă antieuropeană și cu simpatii pentru Kremlin (dacă nu finanțată direct de acolo) își vede discursul confirmat și plusează. O acțiune europeană, hotărîtă și comună, ar putea lăsa extrema dreaptă în afara jocului. Și acesta părea să fie spiritul Consiliului European din capitala Maltei, încheiat cu doar o zi înainte de atentate.

Pierderea unității de acțiune va deschide extremei drepte calea spre adevărata putere la nivel european. Și nu mai e un secret pentru nimeni că principalele victime ar fi chiar statele Europei Centrale și de Est, așa cum au mai fost în decursul istoriei.

Ovidiu Nahoi este realizator de programe la RFI România și TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât de scumpă a ajuns una dintre cele mai faimoase stațiuni de pe litoral. „Lasă că Lidl nu e departe, iar la bulgari ne completăm stocul”
Românii sunt întâmpinați cu prețuri mari pe litoral, iar mulți dintre ei sunt dezamăgiți de asta. Inventivi, unii dintre ei se duc să-și cumpere bere de la supermarket, iar țigări și alimente de la vecinii bulgari. Mai greu este cu șezlongurile, care sunt mai scumpe ca în Creta sau Mamaia.
image
Fenomenul care schimbă complet satele pădurenilor. Cum arată așezările după decenii de depopulare VIDEO
După mai mult de jumătate de secol în care cele mai multe sate din Ținutul Pădurenilor s-au aflat într-un regres continuu al numărului de locuitori, înfățișarea așezărilor din Munții Poiana Ruscă a suferit transformări uimitoare.
image
Inima frântă poate fi vindecată. Cât costă intervenția
Cercetătorii susțin că prin stimularea electrică a creierului ar putea fi ameliorată suferința emoțională cauză de o despărțire. Altfel spus, există un remediu pentru ceea ce popular numim „inimă frântă”, care i-ar putea ajuta pe cei care suferă de depresie ori negativitate.

HIstoria.ro

image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.