Cum să colecționezi sacrul

Publicat în Dilema Veche nr. 857 din 10 - 16 septembrie 2020
Cum să colecționezi sacrul jpeg

E foarte rar ca într-o săpătură să găsești obiecte de cult aparținînd mai multor religii diferite. E adevărat că siturile din antichitatea tîrzie dau uneori la iveală artefacte asociate cu păgînismul cot la cot cu obiecte de cult creștine. Dar aici mă interesează o situație arheologică excepțională. În situl viking Helgö, la cîțiva metri unele de altele, s-au descoperit capul toiagului unui ierarh, amulete cu ciocanul lui Thor și o statuetă reprezentîndu-l pe Buddha.

Insulița Helgö (din lacul Mälaren, lîngă Stockholm) e foarte prețioasă pentru arheologia religiei din vechea Scandinavie. Dar cu descoperirea asta, ea trebuie să rețină un pic și atenția altor teologi. Clădirea de care vorbesc a fost cercetată în anii ʼ50 – o sală de 20 de metri lungime, cu o fundație de piatră și pereți susținuți de stîlpi de lemn. Aici ar fi avut loc, după o reconstrucție cam grăbită, ritualuri păgîne în secolele IX-X d.Hr., adică în perioada unei complicate tranziții la creștinism (istoric, toate tranzițiile la creștinism au fost complicate). Evident, nu miră pe nimeni că în inima Suediei s-au descoperit vreo 20 de de amulete vikinge, în special de forma ciocanului Mjölnir, aparținînd, ziceam, celebrului zeu nordic al furtunii și războiului. În plus, sub nivelul acestei clădiri, într-un spațiu mai vechi care folosea aceeași fundație, apăruseră peste 20 de guldgubbar, minuscule amulete din tablă de aur tăiată sau ștanțată cu figuri mitologico-religioase, din secolele anterioare. Păgînismul nordic nu poate fi decît la el acasă aici.

Surprinzătoare este însă descoperirea unui cap de cîrjă arhierească, turnat în bronz și decorat în email (doar pe fața opusă celei vizibile în foto, stînga). Originea irlandeză pare garantată de comparația cu tehnica anluminurilor și letrinelor din celebrele manuscrise de acolo, cu o datare pe la 800 d.Hr. Piesa reprezintă un dragon – un chit, de fapt – care pe o față îl înghite, pe cealaltă îl scuipă pe Iona pe țărm. Fața profetului nostru exprimă simplu durerea de dinți caracteristică omuleților din arta hiberno-saxonă. Oricum, indiferent că (deși e o idee cam mic) aici chiar avem capul unui asemenea toiag, fie că obiectul decora un tron bisericesc, obiectul e sigur creștin.

Acum, la vreo trei metri de capul de cîrjă a apărut în 1956 o figurină de bronz reprezentîndu-l pe Buddha (foto centru). Nu e o capodoperă, bineînțeles, dar prezența ei în acest loc și la această dată e aproape senzațională. Fusese produsă în secolul VI d.Hr. în valea rîului Swat în Pakistan sau alături, în Kașmirul indian. Îl vedem aici pe Buddha în iconografia obișnuită, pe un tron de tip lotus dublu – cu protuberanța ovală a craniului (mai mult decît un simplu coc), marcajul aurit dintre sprîncene (bucla stilizată, uneori interpretată ca al treilea ochi) sau lobii urechilor alungiți de bijuteriile grele la care fostul prinț a renunțat, ca la tot ce este material. Ochii fuseseră cîndva de turcoaz, dar acum sînt pierduți, ca aproape întotdeauna ochii statuilor de bronz antice.

Ce înseamnă toate astea? Greu de zis. Cu atîtea divinități implicate, abordarea cea mai bună e probabil să spunem ce nu înseamnă. În primul rînd, vikingii nu construiseră aici un muzeu sau vreun templu dedicat generos tuturor zeilor. Nici n-aș crede că e vorba de un fel de ecumenism întru jaf, că adică toate artefactele care nu țin direct de religia nordică se află aici doar ca obiecte de valoare, fără nici o aură, un sacru monetizabil; o explicație simplă e frumoasă, una simplificatoare, nu. (Oricum Buddha nu poate să fi fost obținut într-o razie în Kașmir, ci trebuia să fi ajuns pe rute comerciale pînă undeva în Rusia de azi.) Mai mult, valoarea intrinsecă a acestor obiecte nu e foarte mare. Ele nu ar fi probabil primele care ar atrage atenția cuiva pus pe prădăciuni, afară de cazul în care ai un pic de instinct pentru obiecte care ți se par bizare, dar interesante, și miros a valoare culturală adăugată. În cheie funcțională se mai poate spune că prezența în apropiere a unui atelier de metalurgie poate să explice un interes, să zicem, meșteșugăresc, pentru bronzuri de lucrături diferite. Micul Buddha e chiar reparat destul de stîngaci cu cîteva plăcuțe de metal.

Despre capul de cîrjă, nu cred că trebuie pus numaidecît în legătură cu misionarismul creștin din secolul IX. În aceeași clădire, dar în faza cu un secol-două mai veche, s-au găsit un vas de argint bizantin decorat cu o cruce și o extraordinară lingură de bronz pentru botez (foto dreapta), îmi scapă acum cum îi zice, produsă tocmai în Egiptul copt. Pare deci că există o tradiție de procurare forțată a acestor obiecte, care nu reflectă autoritatea păstorească. Sau vikingul nostru a adus cu el un suvenir al propriului botez creștinesc, pe care, odată acasă, l-a sărbătorit și păgînește? Perfect posibil, în spiritul multor sincretisme vechi (și noi). Pe de altă parte, la momentul descoperirii, o curelușă de piele era încă atașată de gîtul și încheietura mîinii lui Buddha – care nu era deci doar o curiozitate sau un trofeu, ci păstra ceva de talisman, un sacru degradat la magie.

Dincolo de rolul lor religios, merită reflectat, lumește, la biografia socială a acestor obiecte, îmbogățită de circulația ieșită din comun a artefactelor globe-trotter, care reflectă incredibila mobilitate vikingă. La Helgö, printre descoperiri cu fel și fel de proveniențe – monede arabe, bizantine, carolingiene, ceramică de la Rin etc. – găsim, cum se vede, obiecte produse în locuri aflate la oarecare distanță de Stockholm: la 6.000 km spre est (Kașmir), 4.000 km spre sud (Egipt), 2.000 de km spre vest (Irlanda).

În fine, o ciudățenie legată de definiția etnică: pentru mulți arheologi, vikingul – o noțiune în realitate cu multe ambiguități – este uneori acel individ mobil a cărui identitate este obținută prin renunțări multiple la identitate, cineva care ia ce-i mai bun de la alții și vîră-n în cămara lui. O cămară despre care s-au scris mii de doctorate.

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019.  

Foto: wikimedia commons

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.