Cum m-a salvat arheologia

Publicat în Dilema Veche nr. 860 din 1 - 7 octombrie 2020
Cum m a salvat arheologia jpeg

N-o fi clar cum ne vin ideile, dar e probabil că, dacă nu te frămîntă nimic, nici n-o să-ți vină vreo idee. Am avut și eu o idee revoluționară, care mi-a apărut în minte în fața unui automat de țigări din Haltern. Seara, ajuns înapoi în camera mea de cămin din Münster, am făcut verificările necesare și într-adevăr diametrul monedei de 5 mărci era absolut identic cu cel al monedei românești de 100 de lei. Ceva mărunțiș aflat în buzunare în ziua cînd sosisem cu autocarul stătea de cîteva luni la un capăt de raft. O mică parte din patrie, așteptînd tocmai acest moment. Făcusem un fel de descoperire științifică.

Gîndul m-a pus jos. Ispitirea sfîntului Anton e puțin spus. Problema țigărilor urma să fie rezolvată încă un semestru, practic fără nici o gaură în buget. Se eliminau astfel două obstacole diferite – primul, cheltuiala propriu-zisă a banilor, al doilea, neplăcerea și îndoiala asociate cu această cheltuială. Plăcerea de a citi și de a fuma rămînea pură, ca și aceea de a fuma pe șantier sau de a mai trage un fum înainte de a mă sui pe bicicletă. În același timp însă, mă zdrobea imaginea neamțului cinstit deschizînd, la sfîrșit de lună, trapa silențioasă a automatului ca să colecteze monedele. De-acolo se prăvălea peste el un fișic monstruos de monede cu Mihai Viteazul, cu cușmă și pană, adunate de mine, de prietenii mei, de membrii tuturor familiilor noastre. Pune-le deoparte, i le dau lui Pavel, cică face el niște matrapazlîcuri și ia țigări cu ele din Germania. Aici mă întorceam pe partea ailaltă, scăldat într-o sudoare rece. Angajații firmei care instalează automatele în Renania de Nord vorbesc unul cu altul. Toți au aceeași problemă: automatele gîlgîie de bani ciudați, nici vorbă de stema cu vulturul a monedei de 5 mărci. De unde sînt monedele invadatoare? Are cineva idee? Din România. Bineînțeles. Românii.

Și tot așa, cu paralogisme nocturne. Da, germanii au făcut ce-au făcut în al Doilea Război Mondial, dar oare asta înseamnă că eu pot să fur (e important să folosești cuvîntul exact) un pachet de țigări din aparatul nemțesc? Foarte greu de găsit un răspuns la această întrebare. Evident că nu trebuie să furăm niciodată – nimeni nu crede în asta cu mai multă tărie ca mine! –, dar, în anumite circumstanțe… cînd situația nu numai că o permite, dar chiar o cere… Să te ții prea strict de principii poate fi de-a dreptul periculos, ce mai.

Insomnia face lucrurile mai tulburi, dar ceva era limpede: că tare ușor se renunță la principii, la o adică. Acum parcă priveam altfel și exemplul care îi plăcea lui Steinhardt, luat din nu mai știu ce dramaturg francez: „E incoruptibil, cere o sută de mii de franci…” Pe scurt, așa cum putusem reduce cheltuielile pentru mîncare la 150 de mărci pe lună, așa puteam găsi o soluție și pentru țigări.

Cu toate astea, a doua zi dimineață bătălia încă nu era terminată. Am luat cele două monede de 100 de lei cu mine, fără să am măcar curajul să mă uit în ochii lui Mihai Viteazul, pentru că planurile mele erau prea mișelești. Am mers pe bicicletă pînă la gară, am luat trenul pînă la Haltern, unde, la marginea orașului, făceam săpături pe urmele trupelor romane. Înainte de pauza de prînz am fumat țigările rulate pe care le mai aveam și una de la Boris, care fumase și el de la mine, cu prefăcute delicii, țigări Callatis atunci cînd încă mai aveam. Cu asta, venise ultimul moment în care puteam să mă hotărăsc să n-o iau totuși pe străduța fără întoarcere care ducea la supermarket și la automatul de țigări, unde ar fi urmat să acționez. Umilirea era mare, curajul mic și, ca să mai amîn puțin, am intrat mai întîi în baraca de șantier în care era un laborator improvizat. (Improvizat, dar mai mult decît acceptabil pentru o săpătură preventivă – de altfel, multe săpături sistematice funcționează fără nici un fel de laborator la fața locului.) Pălăvrăgeam și, în timpul ăsta, arginții din buzunar mă ardeau. Iar atunci mi-au căzut ochii pe cîntarul de pe masa responsabilului de Kleinfunde, pe la care treceau, pentru o fișă preliminară, prim-ajutor și cîteva vorbe bune toate cuiele sandalelor de legionar, fibulele, mărgelele millefiori și alte descoperiri mărunte. Am scos o monedă de 100 de lei și una de 5 mărci și le-am cîntărit una după alta pe furiș. Între ele, îmi amintesc cît se poate de bine, era o diferență de exact două grame. M-a năpădit atunci liniștea superioară a moralității. Era clar că niciodată automatul nu ar fi acceptat banul românesc în locul celui nemțesc – nu avea sens nici măcar să încerc. Biruisem. Eram incoruptibil.

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019.  

Foto: wikimedia commons

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.