Cum îşi poate salva Nicuşor Dan cariera şi partidul

Publicat în Dilema Veche nr. 697 din 29 iunie – 5 iulie 2017
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

A trecut puțin observat un eveniment al USR prin care partidul marca un an de opoziție în interiorul administrației locale din București. Nici n-ar fi fost mare lucru de relatat de acolo, mai toate întrunirile publice ale USR au o notă de terapie de grup în care jumătate din pacienți sînt excesiv de optimiști, iar ceilalți au venit pentru că au cedat la insistențele prietenilor. Și totuși, evenimentul respectiv are o oarecare relevanță pentru că, într-unul din rarele sale momente de luciditate, USR arată că n-a uitat de unde a plecat și nici unde îi este majoritatea covîrșitoare a electoratului.

USR este, în acest moment, într-o situație nefericită. Deși îi place să se prezinte ca al treilea partid al României și alternativă la partidele clasice, prezența sa e mai degrabă discretă, mesajele confuze și greșelile multe. Aș aminti aici doar recentul scandal provocat de unul din parlamentarii partidului care a reușit, într-o dezbatere la Bruxelles, să articuleze confuz argumentele privind utilitatea Mecanismului de Cooperare și Verficare căruia îi este supusă România. A reieșit că parlamentarul USR nu e tocmai un admirator al MCV. Asta în contradicție cu poziția oficială a partidului. Ulterior, omul a revenit cu o suită de explicații încercînd să stingă focul. Însă răul fusese făcut, iar incidentul a aruncat în ridicol pretenția de partid anticorupție a USR, care tocmai anunțase că e dispus să intre la guvernare într-o coaliție dacă va primi Ministerul Justiției.

Ar fi de adăugat și prestația abisală de la alegerile locale parțiale. Sigur, rezultatele slabe pot fi explicate de contextul specific din fiecare localitate, selecția de candidați sau prin metoda favorită a dreptei românești: electoratul e de vină. Ceea ce nu poate fi explicat e stupefianta incapacitate a USR de a prezenta candidați. Pretenția de partid național devine imposibil de susținut atunci cînd, din 49 de localități în care ți se oferă oportunitatea unei lupte, reușești să găsești pe cineva dispus să candideze în numele tău în doar șapte. USR e partidul 7 din 49.

Iar evoluțiile externe vizibile se suprapun conflictului inutil din interior. USR e condus acum de un președinte interimar fără ambiții, în timp ce, în disprețul oricărei noțiuni de democrație internă, Nicușor Dan încearcă să recapete controlul absolut asupra partidului. Pentru cine n-a avut răbdare să urmărească zbaterile interne ale USR, un scurt reminder: președintele și fondatorul USR a demisionat din partid după ce a refuzat să accepte o poziție fermă referitoare la referendumul privind modificarea Constituției. Prin natura și publicul său, USR era singurul partid care ar fi putut să se opună coerent ascensiunii așa-numitei Coaliții pentru Familie (un amalgam de ONG-uri și personalități cu agendă neclară și legături externe dubioase). Reacția publică a electoratului USR a fost suficient de fermă cît să invalideze argumentul că partidul nu contează și n-ar trebui să aibă opinii pe acest subiect. Combaterea extremismului e întotdeauna o temă validă.

În prezent, dl Dan și apropiații săi desfășoară o complicată operațiune de PR menită să repună USR în poziția de vehicul pentru fondatorul său. Nu e clar dacă va reuși, dar, pe termen lung, e irelevant. Ceea ce fac cele două tabere din USR în acest moment este să imobilizeze partidul în încleștarea lor ridicolă într-un moment în care publicul ar fi vrut să vadă totuși acțiune politică coerentă în opoziție și dovezi de competență.

Soluția e relativ banală, însă ea depinde în proporție covîrșitoare de felul în care își calibrează Nicușor Dan ambițiile. Iar dacă e un loc în care Nicușor Dan a contat, atunci acela este Bucureștiul. De aici a plecat și aici ar trebui să se întoarcă, dînd în același timp o șansă partidului pe care l-a creat să devină o construcție funcțională și democratică. Altfel spus, dl Dan ar putea să se întoarcă la lupta pentru București pe care a abandonat-o atunci cînd a decis că are chiar mai mult de salvat decît un oraș de două milioane de locuitori.

Aminteam la început de evenimentul care a marcat un an de opoziție. Ei bine, fără Nicușor Dan, useriștii bucureșteni au fost prezențe palide, chiar dacă bine intenționați. Asta este principala concluzie a acelui an. Pe termen lung, cei care i au votat nu vor reține decît dezamăgiri.

Actuala administrație a orașului nu are încă o opoziție de care să se teamă, așa cum nici administrația centrală nu are. De aceea, pentru binele USR și pentru sănătate politică, dl Dan ar trebui să revină la preocupările sale inițiale cu un obiectiv clar, și anume acela de a deveni primarul Capitalei în cel mai scurt timp posibil. Ar crea coerență în fața valului de decizii stupide, PR răutăcios și incompetență care definesc administrația Firea și care riscă să provoace pagube irecuperabile și durabile.

Pentru Nicușor Dan, asta ar fi o dovadă de pragmatism și inteligență. Iar pentru USR, o gură de aer și evitarea unei implozii și a unei căderi în irelevanță. Altfel, așa cum arată lucrurile acum, USR ratează Bucureștiul și ratează România. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

horoscop jpeg
Horoscop joi, 12 decembrie. Nativii unei zodii primesc oportunități noi pentru venituri extra, în timp ce alții au nevoie de odihnă
Horoscopul zilei de joi, 12 decembrie, anunță o zi importantă pentru cele 12 semne zodiacale. Nativii unei zodii primesc oportunități noi pentru venituri extra, în timp ce alții au nevoie de odihnă. Lorina, astrologul Click!, a realizat predicții complete pentru fiecare semn zodiacal.
Pierdere in greutate FOTO Shutterstock jpg
Cum se pot pierde 10 kilograme în 9 săptămâni cu ajutorul tehnologiei, fără diete drastice
Tehnologia joacă un rol tot mai important în sănătate, iar integrarea unor dispozitive inteligente poate fi un aliat eficient în procesul de pierdere în greutate.
amza Pellea Caotura TVR jpg
12 decembrie, ziua în care a murit Amza Pellea. Controversa legată de cauza decesului marelui actor
La 12 decembrie 1983 a murit celebrul actor Amza Pellea, iar în 2021 poetul şi publicistul Lucian Avramescu. Tot într-o zi de 12 decembrie s-au născut Frank Sinatra și Monica Bîrlădeanu.
Banner Annes
Ce vedete au defilat pe podium în prima seară de Bucharest Fashion Week. Annes, preferata designerilor
Prima seară de Bucharest Fashion Week a avut loc aseară, în prezența a numeroase vedete și creatori de modă dar și fotbaliști, pentru că a avut loc totodată și Gala Fotbalului Românesc.
inchisoare medievala jpg
De ce erau temnițele medievale comparate cu Iadul. Ce secrete macabre ascundeau
În inima cetăților medievale, în spatele zidurilor groase și întunecate, temnițele serveau drept martori tăcuți ai cruzimii și disperării. Aceste încăperi, destinate celor condamnați, au fost comparate adesea cu Iadul însuși, datorită condițiilor de detenție infernale și pedepselor de o brutalitate
62504790 jpg
Georgiana Ene, marea câștigătoare MasterChef România! I-a învins în finală pe Sebi și Gabriel și pleacă acasă cu 75.000 de euro
Finala „MasterChef România” 2024 a fost un spectacol culinar remarcabil, care a atras milioane de telespectatori. Evenimentul, difuzat în direct, a fost un amalgam de stres, emoții și bucurie pentru cei 3 concurenți rămași în marea luptă: Gabi, Georgiana și Sebi.
Herbert Kickl
Parlamentul din Austria a ridicat imunitatea liderului extremei drepte Herbert Kickl. Este acuzat pentru o presupusă mărturie falsă
Parlamentul austriac a aprobat miercuri, 11 noiembrie, ridicarea imunităţii liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl, la cererea Parchetului, care doreşte să-l ancheteze pentru o presupusă mărturie falsă.
image png
Ispita Larisa de la Insula Iubirii a aflat sexul bebelușului! Ce nume inedit a ales: „Nu îmi mai puteam controla lacrimile”
Una dintre cele mai cunoscute ispite ale sezonului 8 Insula Iubirii se pregătește să devină mamă. Larisa Mârtan, cunoscută publicului drept Lala, a dezvăluit sexul copilului prin intermediul unei postări emoționante pe Instagram.
horoscop saptamanal shutterstock 1677373537 jpg
Horoscop joi, 12 decembrie. Berbecii văd roadele stilului de viață, iar Capricornii primesc oportunități noi pentru venituri extra
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de joi, 12 decembrie.