Cum explici România unui refugiat

Publicat în Dilema Veche nr. 629 din 10-16 martie 2016
Cum explici România unui refugiat jpeg

În titlurile care anunțau sosirea primilor refugiați în România puteai deduce un soi de satisfacție fricoasă. Un fel de „V-am zis eu că începe și la noi! Islamizarea a venit. Sfîrșitul e aproape“. Cititorii mai relaxați au zîmbit, probabil, la gîndul că oamenii aceia ajung la Galați, un fost oraș cosmopolit pe vremea cînd Dunărea conta în comerțul internațional, dar transformat, peste vremuri, într-un loc cu identitate incertă și apariție gri-sovietică. „Ce mai noroc și pe ei! De sub bombe, la Galați.“ De parcă istoria ar face eforturi să îi deraieze permanent către periferii și ghinion. N-am apucat să verific, dar sînt sigur că Times New Roman a făcut cel puțin un banc reușit pe tema asta.

Ce 15 yemeniți și sirieni ajunși în sudul Moldovei vor avea parte de asistență din partea autorităților române pînă la clarificarea statutului lor. Asistență juridică, medicală, materială. „Valul de refugiați“ – expresia aparține unui cotidian local din orașul-gazdă – este de acum responsabilitatea statului român. Foarte probabil, cel mai mult vor avea de lucru acei specialiști care vor trebui să explice bieților oameni unde au ajuns. Pentru că e o întreprindere dificilă tentativa de a explica unui străin ce e România.

Ce ai putea să îi spui yemenitului? Că a ajuns într-o țară membră a UE și a NATO? Știa și el asta, de aceea a mers spre Vest. Că sîntem un popor latin care vorbește engleza cu accent rusesc? Cui îi pasă? Că sîntem ospitalieri? În scene vechi și prost jucate la „Cîntarea României“, poate. Iar dacă bietul yemenit ar citi comentariile despre „invazia musulmană“ apărute prin presa română, ar avea obiecții majore la această afirmație.

Totuși, i s-ar putea spune că sîntem o democrație în care statul de drept e coloana vertebrală a societății. Asta e o afirmație care ar putea să reziste cîteva zile, pînă cînd yemenitul nostru se va împrieteni cu vreun paznic român care îi va explica cum e cu egalitatea de șanse în fața legii.

I se vor citi, poate, pasaje din Con­sti­tu­ție. Probabil, omul va bănui în spatele fiecărui articol o gîndire profundă și nu un import de principii pe care subiecții amintitei legi fundamentale încă le mai mestecă gînditori. Ba chiar, uneori, le testează rezistența la stres. Iar dacă soarta îi e într-adevăr favorabilă, omul nostru va scăpa de complicatul raționament care susține fără dovezi că doar în limba română există cuvîntul „dor“.

Cum să explici România unui străin care fuge de moarte? Poate mai bine ar fi să îi aplici România, dacă mi se permite barbarismul ăsta. Dar nu România aceea sufocată de birocrație, suspiciuni, corupție și cinism. Ci România aceea pe care vrem să o construim și ne-o tot promitem nouă înșine de o generație-două încoace. Umană, decentă, capabilă să adăpostească și să crească speranțe.

De altfel, un tratament decent pentru refugiații ajunși aici e, în primul rînd, o obligație internațională. Însă cum în textul acesta nu mi-am propus să reiau toate argumentele în favoarea refugiaților, mă limitez să spun că datoria e, în primul rînd, către noi înșine. Iar asta include și o oarecare responsabilitate a discursului public, un exercițiu de toleranță, reținere și empatie. Adică ceea ce nu ne dăm voie, de multe ori, să practicăm în dezbateri strict românești.

În ceea ce îl privește, yemenitul nostru va întreba, probabil, dacă Hagi mai joacă încă.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

faliment-personal-datorii-scadere-economica-facturi-calcule-griji-financiare
Măsurile de austeritate aduc concedieri sau chiar închiderea afacerii
Valul de majorări fiscale din 2025 afectează puternic IMM-urile din România, 60% dintre micii antreprenori spunând că sunt „foarte afectați” de creșterea taxelor și vor reduce cheltuielile, vor face concedieri sau chiar vor închide afacerile din România.
The Benefits of Biophilic Home Design  jpg
Casele miracol la îndemâna oricui. Ce este arhitectura biofilă și care sunt avantajele ei
Ultima modă în materie de locuințe în statele civilizate este arhitectura biofilică. Pe scurt, asta înseamnă să-ți amenajezi spațiul de locuit cât mai în armonie cu natura. Casele și apartamentele se transformă în adevărate grădini de locuit cu efecte uluitoare asupra sănătății.
grok2 jpg
Scandal internațional legat de chatbotul Grok al lui Elon Musk. Polonia cere o anchetă europeană după derapajele Grok, Turcia îl interzice
Autoritățile poloneze au solicitat oficial Comisiei Europene declanșarea unei anchete împotriva platformei X, deținută de Elon Musk, după ce chatbotul său integrat – Grok – a generat mesaje cu conținut antisemit, vulgar și cu tentă extremistă.
podul prieteniei Politia de Frontiera jpeg
Podul Prieteniei a ajuns la vârsta pensionării. România și Bulgaria, în fața unui nou proiect peste Dunăre
La peste șapte decenii de la inaugurarea primului pod peste Dunăre dintre România și Bulgaria, „bătrânul” pod al Prieteniei Giurgiu–Ruse se pregătește să facă loc, în apropierea lui, unui pod modern, adaptat nevoilor actuale în transporturi.
 Marșul profesorilor spre Palatul Cotroceni. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Haos în educație. Sindicatele vorbesc de comasarea a 700 de școli, candidații de la Titularizare se gândesc dacă se mai prezintă
În așteptarea formei finale a legii care pecetluiește austeritatea, sindicatele din educație anunță deja haosul în sistemul preuniversitar. Pe rețelele sociale se vorbește de demisii în bloc, iar candidații de la Titularizarea 2025 se întreabă pentru ce se mai prezintă la examen.
masca tutankamon foto shutterstock
Ciuperca ucigașă transformată în remediu contra cancerului. A fost găsită în mormântul lui Tutankamon
Un presupus blestem s-a transformat într-o adevărată binecuvântare. Un grup de cercetători americani a descoperit că o ciupercă din mormântul faraonului Tutankamon, resposabilă de moartea unor oameni implicați în săpături, poate deveni un adevărat leac pentru cancer.
Roman Starovoit Putin FOTO X
Moartea suspectă a ministrului Transportului din Rusia, fisura care zguduie sistemul de putere de la Kremlin
Moartea neașteptată a ministrului rus al Transporturilor, Roman Starovoit, descoperit pe 7 iulie într-o parcare din districtul Odințovo, la periferia Moscovei, pare să se înscrie în lunga listă de episoade tragice care macină elitele politice ale Federației Ruse.
Nisipurile de Aur Bulgaria Foto Expedia jpg
Vacanță de lux cu bani puțini: cât mai costă Bulgaria all inclusive în 2025, în stațiunea care a vrut să bată Riviera franceză
Vacanță all inclusive în Bulgaria 2025 cu doar 850 de lei/zi, pentru două persoane? Descoperă cum arată luxul accesibil în stațiunea care a vrut să bată Riviera franceză.
Masacrul de la Srebrenica cimitir foto wikipedia jpg
11 iulie: 30 de ani de la Masacrul de la Srebrenica, cel mai grav genocid postbelic din Europa
În anul 1995 a avut loc Masacrul de la Srebrenica. De asemenea, la 11 iulie 1917 a început Bătălia de la Mărăști. În aceeași zi, în anul 1997, președintele american Bill Clinton a efectuat o vizită la București.