Cu cine ne vom învecina la Est?

Publicat în Dilema Veche nr. 621 din 14-20 ianuarie 2016
De ce nu trebuie blama┼úi votan┼úii bucure┼čteni jpeg

ÔÇŽ╚Öi o continuare a ├«ntreb─ârii: cu cine am vrea noi sau cu cine vor ru╚Öii? Mai este de actualitate bancul cum c─â Uniunea Sovietic─â se ├«nvecineaz─â cu cine vrea ea?

Faptele: la ├«nceputul s─âpt─âm├«nii, la Chi╚Öin─âu a fost creat─â o nou─â majoritate parlamentar─â, cu un  num─âr de 56 de deputa╚Ťi din totalul de 101. Asta, deocamdat─â. Fiindc─â este posibil ca majoritatea s─â se umfle ├«n perioada urm─âtoare, eventual p├«n─â la majoritatea de dou─â treimi necesar─â alegerii pre╚Öedintelui. Acum, majoritatea parlamentar─â este constituit─â din liberali, democra╚Ťi, fo╚Ötii comuni╚Öti reboteza╚Ťi social-democra╚Ťi ╚Öi cei ╚Öapte  fugari din Partidului Liberal Democrat. S─â fie acesta sf├«r╚Öitul crizei politice din Republica Moldova? Strict institu╚Ťional, da. Dup─â avizul recent al Cur╚Ťii Constitu╚Ťionale, pre╚Öedintele este obligat s─â numeasc─â persoana sus╚Ťinut─â de aceast─â majoritate.

Alegerile anticipate, de care mul╚Ťi se temeau, pentru c─â i-ar fi putut aduce ├«n prim-plan pe sociali╚Ötii pro-ru╚Öi ai lui Dodon ╚Öi pe populistul Usat├«i, s├«nt evitate sau cel pu╚Ťin am├«┬şna┬şte. Pe moment m─âcar, majoritatea este controlat─â de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Dac─â nu el se afl─â la originea crizei, a╚Öa cum sus╚Ťin mul╚Ťi comentatori de la Chi╚Öin─âu, atunci, ├«n orice caz, el este c├«╚Ötig─âtorul. Persoana desemnat─â pentru func╚Ťia de premier, al c─ârei nume nu ├«l cunoa╚Ötem la ora redact─ârii acestui articol, conteaz─â prea pu╚Ťin. Dac─â aceasta se poate numi stabilitate, atunci s─â o numim stabilitate. Cu precizarea c─â experien╚Ťa ultimilor ani ne-a ar─âtat c─â nimic nu este sigur dincolo de Prut. ╚śi c─â, ├«n realitate, multe mi╚Öc─âri petrecute dincolo de Prut iau prin surprindere Bucure╚Ötiul care, teoretic, face din Republica Moldova principalul s─âu reper de politic─â extern─â.

Dacă vorbim însă despre criza financiară, economică și de încredere politică, atunci orizontul Moldovei este mai degrabă întunecat.

Noua majoritate se va declara pro-european─â, dar ├«ntrebarea este cine va mai crede asta la Bruxelles. Ba chiar la Bucure╚Öti. Este adev─ârat, Moldova trebuie s─â implementeze acum Acordul de asociere ╚Öi liber-schimb, ceea ce, teoretic, ar da noii puteri o tent─â european─â, sporit─â ╚Öi de acordul de ridicare a vizelor (o ├«nlesnire de care Ucraina nu beneficiaz─â la ora actual─â). P├«n─â la urm─â, o frumoas─â recolt─â din vremea c├«nd Moldova era privit─â drept copilul teribil al Parteneriatului Estic. Dar, oare, ├«n condi╚Ťiile de azi, nu se va putea considera, ├«n multe capitale, c─â Moldovei i s-a dat prea mult?

├Än plan economic, este de a╚Öteptat cre╚Öterea presiunii din partea Rusiei. De la ├«nceputul anului, Rusia ╚Öi Ucraina s-au angajat ├«ntr-un adev─ârat r─âzboi comercial, pe care Kievul ├«l duce foarte greu, dat fiind faptul c─â este mai dependent de comer╚Ťul cu Rusia dec├«t este Rusia de comer╚Ťul cu Ucraina. Numai c─â ├«n spatele puterii pro-europene de la Kiev se afl─â o puternic─â voin╚Ť─â pro-european─â a electoratului, demonstrat─â ├«n mai multe runde de alegeri. Exist─â premise ca Ucraina s─â fac─â fa╚Ť─â p├«n─â la urm─â acestui r─âzboi, dat fiind sprijinul opiniei publice pentru calea pro-occidental─â.

├Än schimb, ├«n Republica Moldova, societatea e puternic scindat─â, iar scandalurile de corup╚Ťie ╚Öi furtul miliardului au accentuat sentimentele de ne├«ncredere ├«n pro-europeni. Exist─â o criz─â puternic─â de ├«ncredere ├«n actuala clas─â politic─â ╚Öi o contestare a solu╚Ťiei oligarhice, at├«t dinspre societatea civil─â pro-european─â, c├«t ╚Öi dinspre zona pro-r─âs─âritean─â. 

├Än aceste condi╚Ťii, r─âm├«ne o mare ├«ntrebare cum va reu╚Öi viitorul guvern s─â pun─â ├«n aplicare reformele care s─â evite colapsul financiar, reforme care nu pot fi f─âcute dec├«t cu asisten╚Ťa institu╚Ťiilor financiare interna╚Ťionale. 

Alternative? Da, există proiectele politice noi, sau relativ noi, cum ar fi cel al fostului premier Iurie Leancă sau al Maiei Sandu, de exemplu. Dar sînt încă prea slabe pentru a putea juca acum, cu succes, pe culoarul pro-european. Să vedem ce ne va rezerva viitorul.

├Än schimb, pe partea opus─â, sociali╚Ötii lui Dodon sau proiectele personale ale unor personaje ciudate gen Renato Usa┬şt├«i de la B─âl╚Ťi sau Ilan Schor, primarul de la Orhei (al c─ârui nume a fost intens vehiculat c├«nd cu furtul miliardului, f─âr─â a suporta ├«ns─â consecin╚Ťe), s├«nt deja bine articulate ╚Öi au trecut cu succes teste electorale. Din acest punct de vedere, vecin─âtatea pro-ruseasc─â pare acum mai aproape.

Ovidiu Nahoi este realizator de programe la RFI România și TVR.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul ├«n care Statele Unite se raporteaz─â la Taiwan e adesea descris ca fiind ÔÇ×ambiguitate strategic─âÔÇŁ.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemen╚Ťa cu care Viktor Orb├ín respinge ultimul set de sanc╚Ťiuni ├«mpotriva Rusiei precum ╚Öi alte m─âsuri de sprijin pentru Ucraina arat─â distan╚Ťa care se casc─â ├«ntre Ungaria ╚Öi Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia convie╚Ťuie╚Öte constant cu rusofilia, admira╚Ťia cu panica, tentativa colabor─ârii cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie moral─â a lumii europene se oglinde╚Öte ╚Öi ├«n insuficien╚Ťa modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dac─â izb├«nda Ucrainei ├«n fa╚Ťa Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o triste╚Ťe melancolic─â.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existen╚Ťa ÔÇ×m─âgarului cu un singur corn ├«n frunteÔÇŁ a fost confirmat─â ╚Öi de Aristotel.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Vlad Constantinesco ╚Öi St├ęphane Pierr├ę-Caps: o pledoarie pentru libertate
Ofer─â o imagine complex─â ╚Öi coerent─â a raporturilor dintre Constitu╚Ťie, stat, societate ╚Öi individ.
Iconofobie jpeg
Bifurca╚Ťiile g├«ndirii etice
Din p─âcate, ÔÇ×a╚ÖezareaÔÇť (etic─â) pe toate nivelurile de g├«ndire r─âm├«ne inaccesibil─â multora dintre noi.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Noroc chior
Dic╚Ťionarele noastre mai ├«nregistreaz─â ├«ns─â c├«teva caracteriz─âri similare, norocul put├«nd fi apreciat superlativ ca ÔÇ×orbÔÇŁ, ÔÇ×porcescÔÇŁ, ÔÇ×cu carulÔÇŁ.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Activit─â╚Ťi de week-end
├Än via╚Ť─â trebuie s─â ╚Ötii trei lucruri: ce vrei ÔÇô adic─â s─â ai un scop, ├«n ce crezi ÔÇô adic─â s─â respec╚Ťi ni╚Öte valori ╚Öi ce trebuie s─â faci ÔÇô adic─â ce ac╚Ťiuni ├«ntreprinzi.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA ┼či ATP au spus c─â a interzice sportivi (chestie care nu implic─â ┼ú─ârile lor, deja puse pe tu┼č─â de toat─â lumea) ├«ncalc─â principiul nediscrimin─ârii pe baz─â de na┼úionalitate.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?