Crize, demisii, bilanţuri

Publicat în Dilema Veche nr. 638 din 12-18 mai 2016
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

Patru mini╚Ötri a pierdut cabinetul Ciolo╚Ö p├«n─â ├«n momentul ├«n care am ├«nceput s─â scriu acest text.  Probabil va mai pierde ╚Öi al╚Ťii p├«n─â c├«nd  alegerile sau vreo smucire a principalelor partide au s─â ├«i pun─â cap─ât mandatului. Cel pu╚Ťin doi dintre colegii premierului (de╚Ťin─âtorii portofoliilor S─ân─ât─â╚Ťii ╚Öi Culturii) au plecat ├«n mijlocul unor scandaluri. Oameni care nu au reu╚Öit s─â st─âp├«neasc─â nara╚Ťiunea ├«n care aveau un rol principal. Ceilal╚Ťi au plecat dup─â ce dl Ciolo╚Ö a ajuns la concluzia c─â performan╚Ťele lor s├«nt nesatisf─âc─âtoare.

Patru mini╚Ötri ├«n ╚Öase luni. Cifra nu e teribil de mare, Rom├ónia a avut guverne ├«ntregi care au rezistat mai pu╚Ťin. Totu╚Öi, aceste plec─âri indic─â nu numai o oarecare instabilitate, ci ╚Öi o problem─â structural─â a cabinetului. Titularii portofoliilor au fost ale╚Öi ├«n grab─â, insuficient verifica╚Ťi ╚Öi, dup─â cum o dovedesc schimb─ârile pe care, vr├«nd-nevr├«nd, premierul le opereaz─â, insuficient preg─âti╚Ťi pentru misiunea ce le-a fost ├«ncredin╚Ťat─â. O misiune care presupune nu numai capacit─â╚Ťi de administrator, ci ╚Öi o competen╚Ť─â ├«n zona de rela╚Ťii publice.

Pe de alt─â parte, oric├«t de mult am vehicula obositoarea legend─â a tehnocra╚Ťilor, o bun─â parte dintre membrii cabinetului au sprijin politic ÔÇ×pe persoan─â fizic─âÔÇť. S─â pretindem c─â n-ar fi a╚Öa ar fi o naivitate. Premierul e prins ├«n mijlocul unei furtuni perfecte ├«n care presiunile externe (societate civil─â, grupuri de interese etc.) s├«nt completate de rezisten╚Ťa la schimbare a mult hulitului ÔÇ×sistemÔÇť. Nu vreau s─â ├«i creez aici imaginea unui Don Quijote ╚Öi nici s─â sugerez c─â Guvernul este imobilizat. ├Äns─â ambiguit─â╚Ťile care devin tot mai frecvente, sau poate doar mai vizibile, reduc drastic ╚Öansele cabinetului s─â ├«╚Öi termine mandatul cu relativ succes.

Dacian Ciolo╚Ö ╚Öi-a propus, ├«n╚Ťelept, s─â nu guverneze ├«mpotriva partidelor. Ra╚Ťionamentul s─âu era destul de simplu: plecarea de pe o pozi╚Ťie de conflict ├«ntoarce ╚Ťara ├«n criz─â politic─â, din care cu greu s-ar fi putut ie╚Öi dat─â fiind configura╚Ťia parlamentar─â. Pe jum─âtate a func╚Ťionat: Guvernul a r─âmas ├«n func╚Ťie. ├Äns─â pe jum─âtate nu, iar crizele succesive reduc ╚Öi mai mult capacitatea cabinetului de a administra ╚Ťara. Senza╚Ťia unui guvern de tranzi╚Ťie, dezorientat ╚Öi f─âr─â energie devine tot mai evident─â.

Simplul fapt c─â premierul e privit cu simpatie de popula╚Ťie nu e suficient. ├Äntreaga structur─â aflat─â sub domnia sa trebuie s─â inspire ├«ncredere. Or, din p─âcate, nu mai este cazul, iar dl Ciolo╚Ö ├«ncepe s─â semene tot mai mult cu un pompier exasperat de incendii mici, dese ╚Öi enervante, a c─âror surs─â nu reu╚Öe╚Öte niciodat─â s─â o identifice. Sigur c─â lucrurile se pot schimba chiar ╚Öi ├«n cele ╚Öase luni care i-au mai r─âmas de tr─âit actualului cabinet. Decizii pot fi luate, oameni pot fi schimba╚Ťi, mo╚Ötenirea poate fi asigurat─â. ├Äns─â misiunea devine din ce ├«n ce mai grea, iar hot─âr├«ri care erau u╚Öoare la ├«nceputul mandatului s├«nt mult mai dificile acum.

Izolat undeva pe acoperi╚Öul Guvernului, prim-ministrul aude cum crap─â structura de sub el ╚Öi n-are cui cere ajutor. Partidele ├«mpotriva c─ârora a promis s─â nu guverneze a╚Öteapt─â aproape amuzate s─â fie din nou nevoie de ele. E╚Öecul Guvernului Ciolo╚Ö ar fi, paradoxal, victoria antireformi╚Ötilor din partide care s-au folosit de actualul cabinet ca de o umbrel─â. Politicienii au p─âstrat ├«n bun─â m─âsur─â controlul asupra bugetului ╚Öi institu╚Ťiilor, dar au cedat responsabilitatea pentru actul formal al guvern─ârii. ╚śi, oric├«t de facil va fi s─â punem un even┬ştual e╚Öec al guvern─ârii ├«n seama politicienilor, el va apar╚Ťine, ├«n primul r├«nd, premierului. Am├«narea unei crize politice nu e chiar o realizare.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist ├«n marketing ┼či de c├óteva luni a ├«nceput un experiment social. El a f─âcut o compara┼úie ÔÇ×cosmetizat─âÔÇŁ a costului vie┼úii ├«n paradisul din Bali, cu Bucure┼čti sau Cluj, iar concluziile acestul ÔÇ×clickbaitÔÇŁ elaborat au fost surprinz─âtoare: oamenii au ├«nghi┼úit ÔÇ×g─âlu┼čcaÔÇŁ ┼či au generat un trafic nebun post─ârii.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, ┼či a spus c─â mirosul ┼či m├óncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii s─â anexeze toat─â Dobrogea. Jafuri, crime ┼či bomboane otr─âvite ├«n Primul R─âzboi Mondial
Dup─â nici jum─âtate de veac de la ie┼čirea Dobrogei de sub st─âp├ónirea otoman─â, provincia dintre Dun─âre ┼či Marea Neagr─â a cunoscut din nou ororile ocupa┼úiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au ├«ncercat s─â anexeze toat─â provincia prin jefuirea ┼či omor├órea popula┼úiei.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.