Crize

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 797 din 30 mai ÔÇô 5 iunie 2019
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

Dispari╚Ťia lui Liviu Dragnea din peisaj las─â la guvernare un PSD umilit, dezorientat, ├«n c─âutare febril─â a unei coeren╚Ťe pe care nu ╚Ötie cum s─â o dob├«ndeasc─â. ├Än anii ├«n care a condus partidul, dl Dragnea a eliminat aproape orice procedur─â, a ignorat structuri ╚Öi a invalidat cutume care f─âceau partidul func╚Ťional. Un animal uria╚Ö cu sistemul nervos defect e la conducerea Rom├óniei azi. Este esen╚Ťial ca PSD s─â ├«╚Öi g─âseasc─â o direc╚Ťie dac─â nu vrem ca, pe termen scurt, s─â asist─âm la o imobilizare a administra╚Ťiei ╚Öi la o implozie cu consecin╚Ťe incalculabile pentru peisajul politic.

S-a spus adesea c─â politica rom├óneasc─â trebuie s─â evite ascensiunea unor noi lideri cu tendin╚Ťe autoritare. De asta e important ca PSD s─â nu se pr─âbu╚Öeasc─â. ├Än momentul acesta, oameni ca Lia Olgu╚Ťa Vasilescu, Gabriela Firea sau ╚śerban Nicolae s├«nt exact modelul de care Rom├ónia nu are nevoie. Alt─â serie de ambi╚Ťio╚Öi f─âr─â scrupule. PSD e obligat s─â caute ╚Öi s─â g─âseasc─â solu╚Ťii decente.

Nu am s─â m─â lansez acum ├«n calcule ╚Öi scenarii. S├«nt deja vehiculate suficient de multe c├«t s─â nu mai fie nevoie de ├«nc─â unul. Exalt─âri de tipul ÔÇ×PSD trebuie s─â dispar─âÔÇť au sens doar ├«n situa╚Ťii ├«n care exist─â o alternativ─â centrist─â care s─â ocupe rapid locul l─âsat liber. ├Än lipsa ei, locul acela va fi ocupat de excentrici oportuni╚Öti, iar consecin╚Ťele pot fi nepl─âcute.

Discursul identitar-╚Ť├«fnos practicat de PSD ├«n campania care s-a ├«ncheiat produce efecte pe termen lung. Pentru prostiile spuse la televizor ╚Öi ├«n mitinguri ├«n ultima perioad─â va veni o not─â de plat─â. Dragnea ╚Öi retorica asociat─â lui nu ar fi existat f─âr─â derapajul din campania lui Victor Ponta din 2014. Pentru c─â am amintit de Ponta, pro-european zilele astea, r─âm├«ne de v─âzut dac─â va reu╚Öi s─â fie consecvent tura asta ╚Öi s─â nu cedeze tenta╚Ťiei de a recupera puterea ├«ntr-un PSD nereformat.

ÔŚĆ Duminic─â sear─â, Klaus Iohannis ╚Öi-a proclamat victoria, iar figura pre╚Öedintelui pe ecranele a milioane de televizoare avea ceva din mutra unui pu╚Öti care a pus past─â de din╚Ťi pe clan╚Ťa de la u╚Öa clasei vecine.

Referendumul a ├«nsemnat o relegitimare pentru dl Iohannis similar─â cu aceea, involuntar─â, a lui Traian B─âsescu de la primul efort de suspendare din func╚Ťie. ╚śi atunci tot PSD era adversarul, ╚Öi rezultatul a fost similar. ├Äns─â chiar ╚Öi a╚Öa, dl Iohannis are o cale nemeritat de u╚Öoar─â c─âtre al doilea mandat. Pentru s─ân─âtatea democra╚Ťiei rom├óne╚Öti, pre╚Öedintele trebuie s─â munceasc─â dac─â dore╚Öte s─â continue. De aceea, USR-PLUS ar trebui s─â evite ├«ncolonarea ├«n spatele unui pre╚Öedinte care nu le ofer─â nici un beneficiu direct ├«n afar─â de o asociere vag─â ├«ntre c├«╚Ötig─âtori de etap─â. De altfel, ╚Öeful statului a insistat asupra victoriei PNL (incontestabil─â), iar partidele noi nu au nici un fel de garan╚Ťie c─â, dup─â preziden╚Ťiale, peneli╚Ötii nu vor g─âsi o cale de colaborare cu un PSD care a ├«nv─â╚Ťat umilin╚Ťa. Pruden╚Ťa, ├«n astfel de cazuri, e de preferat entuziasmului. P├«n─â la urm─â, e acela╚Öi pre╚Öedinte care a numit trei premieri PSD sper├«nd inutil c─â nu va fi obligat s─â ia atitudine.

ÔŚĆ Calculele PNL s├«nt relativ banale. ├Än sediul din Aleea Modrogan se pleac─â de la presupunerea c─â, pe un prezumtiv val pro Iohannis din toamn─â, urm─âtoarele runde de alegeri vor avea culoarea PNL: nu e un ra╚Ťionament gre╚Öit, ├«ns─â peneli╚Ötii trebuie s─â citeasc─â atent votul de duminic─â. Par s─â fi pierdut orice speran╚Ť─â ├«n ora╚Öele mari, iar dac─â ├«n campania preziden╚Ťial─â apare vreo leb─âd─â neagr─â, partidul va intra ├«n haos. PNL ├«nc─â ├«╚Öi caut─â drumul, iar rezultatul alegerilor nu face dec├«t s─â am├«ne un r─âspuns, nu s─â ├«l furnizeze. Scriu asta cu referendumul din toamna trecut─â ├«n amintire. PNL a sprijinit nem─ârturisit acel e╚Öec ╚Öi n-a dat niciodat─â explica╚Ťii pentru acele decizii. Acum s-a asociat efortului preziden╚Ťial, ├«ns─â r─âm├«ne neclar c├«t era convingere ╚Öi c├«t calcul. Cert e c─â am v─âzut mai multe dezbateri electorale ├«n care candida╚Ťi ai PNL au evitat s─â pronun╚Ťe cuv├«ntul ÔÇ×referendumÔÇť.

ÔŚĆ Alian╚Ťa 2020 e, f─âr─â ├«ndoial─â, marele c├«╚Ötig─âtor al alegerilor. Nu numai c─â au reu╚Öit o campanie pentru europarlamentare eficient─â, dar au ╚Öi sus╚Ťinut ferm referendumul preziden╚Ťial. Au intuit corect sentimentul dominant din societate ╚Öi au construit mesajele ├«n consecin╚Ť─â. ├Än jur de dou─â milioane de voturi pentru dou─â partide care acum trei ani nu existau reprezint─â o performan╚Ť─â uria╚Ö─â. ├Äns─â, dincolo de observa╚Ťiile astea, ar trebui ╚Ťinut seama c─â alegerile pentru Parlamentul na╚Ťional ╚Öi administra╚Ťia local─â nu s├«nt totuna cu europarlamentarele. Se poate identifica ├«n votul pentru alian╚Ť─â un ra╚Ťionament similar cu cel care a stat la baza votului pentru Brexit Party ├«n Marea Britanie: ÔÇ×Trimitem la Bruxelles oameni cu un mesaj clar pentru EuropaÔÇť. ├Än cazul Farage ╚Öi compania e vorba de doua degete ar─âtate continentului, ├«n cazul alian╚Ťei e o declara╚Ťie de iubire.

Nu cred c─â e cineva ├«n toate min╚Ťile care crede c─â, ├«n alegerile pentru Parlamentul de la Londra, va c├«╚Ötiga Nigel Farage. Nici vorb─â.

De aceea, USR ╚Öi PLUS trebuie s─â considere alegerile astea un premiu de etap─â ╚Öi s─â continue construc╚Ťia. ├Änc─â s├«nt foarte slabe ├«n teritoriu, ├«nc─â nu au luat o decizie ferm─â privind candidatul la pre╚Öedin╚Ťie ╚Öi ├«nc─â nu au decis cum se raporteaz─â la un PNL pe care numai strategia de campanie l-a f─âcut s─â se ab╚Ťin─â de la atacuri f─â╚Ťi╚Öe ├«n ultima lun─â. ╚śi, mai ales, trebuie luat─â ├«n calcul dispari╚Ťia lui Liviu Dragnea, eveniment care las─â ├«ntreaga Opozi╚Ťie f─âr─â o linie de atac esen╚Ťial─â ├«n retorica de p├«n─â acum.

Toate aceste lucruri trebuie l─âmurite rapid dac─â liderii alian╚Ťei vor ca victoria s─â nu se disipeze ├«ntr-o mahmureal─â nepl─âcut─â.

ÔŚĆ Altfel, dup─â doi ani ╚Öi jum─âtate oribili, Rom├ónia se ├«ntoarce la criza ei obi╚Önuit─â. La banalitatea unei administra╚Ťii disfunc-╚Ťionale, a unui sistem politic semi-├«nchis, a unor bugete prost supravegheate ╚Öi a unei permanente c─âut─âri de sine.

Duminic─â a f─âcut un mic pas ├«napoi din fa╚Ťa dezastrului. L-a mai am├«nat o vreme.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
Motivul stupid pentru care o gr─âdini┼ú─â din Hunedoara a fost m├ózg─âlit─â cu mesaje de ur─â ┼či amenin┼úare VIDEO
O gr─âdini┼ú─â din Hunedoara a fost vandalizat─â. Autorii distrugerilor au l─âsat mesaje de amenin┼úare ┼či de ur─â pe fa┼úada cl─âdirii.
image
Un general rus obez ┼či retras din activitate, trimis s─â lupte ├«n r─âzboiul din Ucraina: ÔÇ×Nimeni nu-i poate refuza supunereaÔÇŁ
Un general rus pensionat ┼či obez, a fost trimis de Vladimir Putin s─â lupte ├«n prima linie ├«n r─âzboiul din Ucraina care se desf─â┼čoar─â mai ales ├«n partea de est a ┼ú─ârii. Decizia vine ├«n contextul ├«n care armata rus─â pierde tot mai mul┼úi militari de rang ├«nalt pe c├ómpul de lupt─â.
image
ÔÇ×QÔÇŁ, internautul de la care a pornit mi┼čcarea QAnon, a revenit pe forumurile web dup─â 2 ani de pauz─â:┬áÔÇ×S─â juc─âm ├«nc─â o dat─â?ÔÇŁ
Utilizatorul anonim cunoscut sub numele de ÔÇ×QÔÇŁ al forumurilor 4chan ┼či 8kun, personaj ale c─ârui anun┼úuri criptice au dat na┼čtere teoriei conspira┼úiei fasciste pro-Trump cunoscut─â drept QAnon, ┼či-a reluat post─ârile dup─â o pauz─â de aproape doi ani.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.