Criza refugia╚Ťilor. Episodul 2

Publicat în Dilema Veche nr. 837 din 5 - 11 martie 2020
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

Ultima oar─â c├«nd Uniunea European─â a avut de-a face cu o criz─â a refugia╚Ťilor, consecin╚Ťele au fost serioase. Imaginea Angelei Merkel ├«n fa╚Ťa electoratului german a ├«nceput s─â se clatine semnal├«nd un lent sf├«r╚Öit de carier─â, Viktor Orb├ín al Ungariei s-a transformat, ├«n ochii multora, dintr-un clovn ├«ntr-un soi de clovn vizionar, iar de-a lungul ╚Öi de-a latul continentului mi╚Öc─âri populiste de toate culorile au ├«nceput s─â ia av├«nt. Nume ca Matteo Salvini au p─âr─âsit marginile politicii ╚Öi au ├«nceput s─â zguduie serios aranjamente centriste care rezistau de zeci de ani.

Inclusiv ├«n Rom├ónia au ie╚Öit la suprafa╚Ť─â tot felul de r─âzboinici culturali, degrab─â ap─âr─âtori ai gliei str─âmo╚Öe╚Öti ├«n fa╚Ťa unei amenin╚Ť─âri care nu amenin╚Ťa nimic. Tenta╚Ťia de a identifica un inamic comod, incapabil s─â se apere, pe care s─â ├«l love╚Öti retoric la nesf├«r╚Öit pentru a-╚Ťi sublinia virtu╚Ťi necerute de nimeni, s-a dovedit adesea prea seduc─âtoare pentru oameni altminteri ra╚Ťionali.

Zilele astea asist─âm la debutul unei noi crize. Motivat de r─âzboiul pe care ├«l duce ├«n Siria ╚Öi pentru care ar dori un sprijin mai solid, dictatorul turc Recep Tayyip Erdogan a deschis robinetul cu refugia╚Ťi c─âtre Europa. ├Än Siria, principala arm─â a Turciei s├«nt dronele, la grani╚Ťele Europei s├«nt oamenii. Oameni pe care disperarea, lipsa de orizont, manipularea cinic─â ╚Öi contextul ├«i transform─â tot ├«ntr-un soi de drone cu con╚Ötiin╚Ť─â alterat─â.

Ministrul de Extene grec spunea, la ├«nceputul s─âpt─âm├«nii, c─â de opt luni ├«╚Öi avertizeaz─â omologii din Uniunea European─â c─â amenin╚Ť─ârile repetate ale Ankarei privind redeschiderea fluxului de imigran╚Ťi trebuie luate ├«n serios. Nu a g─âsit cine ╚Ötie ce ├«n╚Ťelegere. Dar a primit tot felul de asigur─âri privind ÔÇ×solidaritateaÔÇť. ├Än acest spirit, pre╚Öedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ╚Öi pre╚Öedintele Consiliului European, Charles Michel, erau a╚Ötepta╚Ťi la grani╚Ťa greco-turc─â de premierul  Kyriakos Mitsotakis pentru a vedea cu ochii lor amploarea crizei. Pu╚Ťine vorbe ├«ns─â despre vreun plan concret, dup─â ce e╚Öecul strategiei de relocare a refugia╚Ťilor propus─â anterior a fost trecut la amintiri nepl─âcute ╚Öi care nu trebuie men╚Ťionate foarte des. ├Än atari condi╚Ťii, Atena are dreptate s─â se simt─â iar singur─â ├«ntr-o Uniune care ├«╚Öi aduce aminte doar uneori de defini╚Ťia de dic╚Ťionar a cuv├«ntului.

├Änc─â o dat─â, ├«n fa╚Ťa unui val de oameni care bat la por╚Ťile continentului, Uniunea European─â adopt─â pozi╚Ťia lui Mowgli privind la Kaa.

Spre deosebire de 2015, Grecia pare hot─âr├«t─â s─â adopte o atitudine mai aspr─â. Deja, indiferent─â la protestele organiza╚Ťiilor care se ocup─â cu drepturile omului, a anun╚Ťat c─â suspend─â primirea oric─âror noi cereri de azil pentru o lun─â. O mul╚Ťime de afgani, africani ╚Öi sirieni care ├«ncercau s─â treac─â grani╚Ťa terestr─â a fost ├«mpr─â╚Ötiat─â de poli╚Ťie cu ajutorul bastoanelor ╚Öi gazelor lacrimogene.

├Äntre timp, printre ╚Ötirile despre coronavirus ╚Öi alegerile americane, ├«ncep iar s─â ├«╚Öi fac─â loc informa╚Ťii despre copii mor╚Ťi pe plajele Mediteranei, imagini cu oameni r─âni╚Ťi, posibil mor╚Ťi ├«n incidente de la grani╚Ť─â sau vase supra├«nc─ârcate deasupra c─ârora plute╚Öte aerul unor tragedii care a╚Öteapt─â s─â se ├«nt├«mple.

Convins─â ╚Öi silit─â ├«n acela╚Öi timp s─â practice exclusiv metode care ╚Ťin de ÔÇ×soft powerÔÇť, Uniunea European─â e prizoniera delirului de grandomanie al dictatorului turc. Ultima oar─â c├«nd a ├«ncercat s─â rezolve cumva situa╚Ťia, asta a dus la o tranzac╚Ťie ├«n valoare de ╚Öase miliarde de euro, bani pe care UE i-a pl─âtit Turciei pentru ca refugia╚Ťii s─â primeasc─â ad─âpost ╚Öi hran─â. ├Än╚Ťelegerea includea ╚Öi obliga╚Ťia Ankarei de a-i opri pe cei care vor s─â ├«╚Öi continue c─âl─âtoria spre Vest.

A func╚Ťionat pentru c├«╚Ťiva ani, dar zilele acestea vedem ╚Öi cealalt─â parte a monedei. Turcia poate oric├«nd s─â nu ├«╚Öi respecte ├«n╚Ťelegerea f─âr─â teama c─â va avea foarte mult de suferit. Din contra, Erdogan se poate victimiza lini╚Ötit dup─â modelul ╚śtefan Cel Mare ÔÇô ÔÇ×Am ap─ârat grani╚Ťele Europei ├«n timp ce ei huzureau. Nerecunosc─âtorii nu meritau sacrificiul nostruÔÇť. Sigur, pseudo-sultanul nu va spune niciodat─â c─â orgoliul s─âu stupid e resposabil pentru evolu╚Ťiile recente din criza sirian─â.

Ambivalen╚Ťa UE, motivat─â de ne├«n╚Ťelegeri interne, comer╚Ť ╚Öi calcule pe termen scurt, are la r├«ndul ei o parte din vin─â. La fel ca ╚Öi ├«n cazul raport─ârii la Rusia, Europa nu are o voce comun─â. Iar dac─â istoria ne-a ├«nv─â╚Ťat ceva, ╚Öi m─â g├«ndesc aici mai ales la Reagan vs comunism, e c─â, ├«n fa╚Ťa unor sisteme cu valori radical diferite, reac╚Ťia corect─â este aceea de a-╚Ťi ap─âra ferm propriile valori ╚Öi de a ac╚Ťiona ├«n baza lor.

Dac─â ├«n 2020 o s─â avem o criz─â a refugia╚Ťilor asem─ân─âtoare cu cea din 2015, consecin╚Ťele asupra politicii europene s├«nt absolut imprevizibile. Iar g├«ndul c─â Erdogan ar putea schimba din afara Uniunii Europene felul ├«n care europenii ├«n╚Öi╚Öi g├«ndesc e intolerabil.

Probabil, acesta ar trebui s─â fie primul g├«nd al oric─ârui ╚Öef de stat sau de guvern european ├«nainte de orice ├«nt├«lnire sau negociere cu aventurierul de la Ankara. Fie ╚Öi doar pentru varietate, europenii ar putea ├«ncerca s─â fie fermi. ├Än loc s─â ofere avantaje, ar putea s─â le retrag─â. ├Än loc s─â negocieze, ar putea s─â impun─â. ├Än loc s─â pretind─â c─â Erdogan e legitim, ar putea s─â ├«╚Öi aminteasc─â de elitele turce din pu╚Öc─ârii. ├Än loc s─â se fereasc─â, ar putea privi problema ├«n ochi. O mul╚Ťime de turci le-ar fi recunosc─âtori.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Cum au ajuns romii ├«n principatele rom├óne. Statistic, ei sunt mult mai numero┼či dec├ót ├«n orice ┼úar─â
De la plecarea lor din India, în urma certurilor dintre conducători, s-au despărţit în două ramuri, o parte îndreptându-se spre Nordul Africii, în timp ce partea cea mai consistentă a luat calea Europei.
image
Povestea nefardat─â a rom├ónului ├«nchis ├«n China:┬áÔÇ×St─âteam ├«ntr-o cu┼čc─â cu gratii ┼či dormeam pe o p─âtur─â plin─â de s├óngeÔÇť
Marius Balo l-a c─âutat pe Dumnezeu la seminarul teologic din Cluj-Napoca, apoi la Academia de studii teologice ÔÇ×Sf├óntul VladimirÔÇť din New York, dar l-a g─âsit cu adev─ârat ├«ntr-o celul─â de 16 metri p─âtra┼úi din Shanghai. A petrecut opt ani ├«n ├«nchisorile chineze┼čti, timp ├«n care a cunoscut iadul pe P─âm├ónt, ├«ns─â acum consider─â c─â toat─â experien┼úa a fost, de fapt, o binecuv├óntare.
image
Cum au vrut bulgarii s─â anexeze toat─â Dobrogea. Jafuri, crime ┼či bomboane otr─âvite ├«n Primul R─âzboi Mondial
Dup─â nici jum─âtate de veac de la ie┼čirea Dobrogei de sub st─âp├ónirea otoman─â, provincia dintre Dun─âre ┼či Marea Neagr─â a cunoscut din nou ororile ocupa┼úiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au ├«ncercat s─â anexeze toat─â provincia prin jefuirea ┼či omor├órea popula┼úiei.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.