Criza refugiaților. Episodul 2

Publicat în Dilema Veche nr. 837 din 5 - 11 martie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Ultima oară cînd Uniunea Europeană a avut de-a face cu o criză a refugiaților, consecințele au fost serioase. Imaginea Angelei Merkel în fața electoratului german a început să se clatine semnalînd un lent sfîrșit de carieră, Viktor Orbán al Ungariei s-a transformat, în ochii multora, dintr-un clovn într-un soi de clovn vizionar, iar de-a lungul și de-a latul continentului mișcări populiste de toate culorile au început să ia avînt. Nume ca Matteo Salvini au părăsit marginile politicii și au început să zguduie serios aranjamente centriste care rezistau de zeci de ani.

Inclusiv în România au ieșit la suprafață tot felul de războinici culturali, degrabă apărători ai gliei strămoșești în fața unei amenințări care nu amenința nimic. Tentația de a identifica un inamic comod, incapabil să se apere, pe care să îl lovești retoric la nesfîrșit pentru a-ți sublinia virtuți necerute de nimeni, s-a dovedit adesea prea seducătoare pentru oameni altminteri raționali.

Zilele astea asistăm la debutul unei noi crize. Motivat de războiul pe care îl duce în Siria și pentru care ar dori un sprijin mai solid, dictatorul turc Recep Tayyip Erdogan a deschis robinetul cu refugiați către Europa. În Siria, principala armă a Turciei sînt dronele, la granițele Europei sînt oamenii. Oameni pe care disperarea, lipsa de orizont, manipularea cinică și contextul îi transformă tot într-un soi de drone cu conștiință alterată.

Ministrul de Extene grec spunea, la începutul săptămînii, că de opt luni își avertizează omologii din Uniunea Europeană că amenințările repetate ale Ankarei privind redeschiderea fluxului de imigranți trebuie luate în serios. Nu a găsit cine știe ce înțelegere. Dar a primit tot felul de asigurări privind „solidaritatea“. În acest spirit, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, erau așteptați la granița greco-turcă de premierul  Kyriakos Mitsotakis pentru a vedea cu ochii lor amploarea crizei. Puține vorbe însă despre vreun plan concret, după ce eșecul strategiei de relocare a refugiaților propusă anterior a fost trecut la amintiri neplăcute și care nu trebuie menționate foarte des. În atari condiții, Atena are dreptate să se simtă iar singură într-o Uniune care își aduce aminte doar uneori de definiția de dicționar a cuvîntului.

Încă o dată, în fața unui val de oameni care bat la porțile continentului, Uniunea Europeană adoptă poziția lui Mowgli privind la Kaa.

Spre deosebire de 2015, Grecia pare hotărîtă să adopte o atitudine mai aspră. Deja, indiferentă la protestele organizațiilor care se ocupă cu drepturile omului, a anunțat că suspendă primirea oricăror noi cereri de azil pentru o lună. O mulțime de afgani, africani și sirieni care încercau să treacă granița terestră a fost împrăștiată de poliție cu ajutorul bastoanelor și gazelor lacrimogene.

Între timp, printre știrile despre coronavirus și alegerile americane, încep iar să își facă loc informații despre copii morți pe plajele Mediteranei, imagini cu oameni răniți, posibil morți în incidente de la graniță sau vase supraîncărcate deasupra cărora plutește aerul unor tragedii care așteaptă să se întîmple.

Convinsă și silită în același timp să practice exclusiv metode care țin de „soft power“, Uniunea Europeană e prizoniera delirului de grandomanie al dictatorului turc. Ultima oară cînd a încercat să rezolve cumva situația, asta a dus la o tranzacție în valoare de șase miliarde de euro, bani pe care UE i-a plătit Turciei pentru ca refugiații să primească adăpost și hrană. Înțelegerea includea și obligația Ankarei de a-i opri pe cei care vor să își continue călătoria spre Vest.

A funcționat pentru cîțiva ani, dar zilele acestea vedem și cealaltă parte a monedei. Turcia poate oricînd să nu își respecte înțelegerea fără teama că va avea foarte mult de suferit. Din contra, Erdogan se poate victimiza liniștit după modelul Ștefan Cel Mare – „Am apărat granițele Europei în timp ce ei huzureau. Nerecunoscătorii nu meritau sacrificiul nostru“. Sigur, pseudo-sultanul nu va spune niciodată că orgoliul său stupid e resposabil pentru evoluțiile recente din criza siriană.

Ambivalența UE, motivată de neînțelegeri interne, comerț și calcule pe termen scurt, are la rîndul ei o parte din vină. La fel ca și în cazul raportării la Rusia, Europa nu are o voce comună. Iar dacă istoria ne-a învățat ceva, și mă gîndesc aici mai ales la Reagan vs comunism, e că, în fața unor sisteme cu valori radical diferite, reacția corectă este aceea de a-ți apăra ferm propriile valori și de a acționa în baza lor.

Dacă în 2020 o să avem o criză a refugiaților asemănătoare cu cea din 2015, consecințele asupra politicii europene sînt absolut imprevizibile. Iar gîndul că Erdogan ar putea schimba din afara Uniunii Europene felul în care europenii înșiși gîndesc e intolerabil.

Probabil, acesta ar trebui să fie primul gînd al oricărui șef de stat sau de guvern european înainte de orice întîlnire sau negociere cu aventurierul de la Ankara. Fie și doar pentru varietate, europenii ar putea încerca să fie fermi. În loc să ofere avantaje, ar putea să le retragă. În loc să negocieze, ar putea să impună. În loc să pretindă că Erdogan e legitim, ar putea să își amintească de elitele turce din pușcării. În loc să se ferească, ar putea privi problema în ochi. O mulțime de turci le-ar fi recunoscători.

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.