Criza de alternative

Publicat în Dilema Veche nr. 696 din 22-28 iunie 2017
Criza de alternative jpeg

Ce rost au, în plină criză politică, difuzări isterizante de înregistrări trucate ale şefei DNA, care l-ar ameninţa, chipurile, pe premier, deşi ar trebui să intre în fişa postului ei să-i ia pe guvernanţi sub lupă?

Potrivit Liviei Săplăcan, purtătoare de cuvînt a Direcției Naționale Anticorupție, înregistrarea difuzată public în care șefa DNA, Laura Codruța Kövesi, ar ordona procurorilor din subordinea ei „să ajungă la premier“, conține intercalări de sintagme distorsionînd sensul celor spuse. Alt-fel spus, Antena 3 pare să fi difuzat o falsificare. Din nou. Una provenind probabil din laboratoarele lui Sebastian Ghiţă, România TV. Dacă aşa stau lucrurile – şi pare evident că aşa stau – pentru a cîta oară greşesc grav şi postul penalului acoperit, şi cel al securistului infractor?

Şi pentru a cîta oară se pretează să răstoarne adevărul Traian Băsescu? Demonizat cîndva el însuşi, fostul preşedinte se prevalează de asemenea plăsmuiri şi contrafaceri jegoase spre a mai lovi o dată, cu sete, în Laura Codruţa Kövesi, în DNA şi în independenţa pe care tot el i a construit-o cîndva justiţiei româneşti. Ajuns la distanţă mare de el însuşi în postura de preşedinte, omul se grăbeşte să transforme victima (falsificării) în făptaş.

Dar ce rost au asemenea delicte de presă şi de opinie? Falsificări de acest gen sînt proiectile cu utilizare multiplă. Ele nu sînt doar manevre menite să ridice miza unui litigiu şi să obţină pentru cei ce le lansează pe piaţă oarece avantaje mediatice, de felul sporirii audienţei. Ele pot aduce la rigoare varii beneficii politice – de la  una, de la alta sau de la toate taberele angrenate într-un conflict. Cărora li se semnalizează că, dacă nu livrează, pot fi făcute şah-mat prin discreditare televizată.

Manipulările cu pricina au şi o noimă suplimentară, mai perfidă, mai insidioasă şi mai pernicioasă pentru democraţie. Rostul lor e, pe de o parte, să sporească isteria şi înceţoşarea generală, o neurastenizare şi o dezinformare care reduc sau distrug şansa oamenilor de a intra în acţiune, civic şi politic, în mod calm, energic, în forţă şi în cunoştinţă de cauză. Iar pe de alta, ţintesc să amplifice bănuielile privindu-i pe magistraţii cei mai importanţi. Astfel se decredibilizează nu doar justiţia în genere, putere şi pilon de susţinere esenţiale ale statului de drept. I se surpă fundamentul în special edificiului ei cheie în contextul economico-politic românesc, în speţă spaimei oligarhiei, care este avangarda DNA, unitatea de luptă contra corupţiei la nivel înalt.       

Ce efecte are utilizarea acestui arsenal? Atomic, în spaţiul românesc. Căci e limpede, după alegerile din PNL şi după conflictele interne din USR şi mai cu seamă din PSD, că nimic nu împovărează mai rău scena politică şi democraţia românească decît suspiciunea generalizată faţă de mai toţi actorii politici importanţi şi faţă de clasa politică în genere. Adăugîndu-i-se neîncrederea în justiţie, se toarnă într-un pahar prea plin eventuala picătură finală, determinînd revărsarea în neant a democraţiei liberale. Căci, vai, statul de drept începe să pară un coşmar, iar dictatura, un soi de izbăvire. 

Astfel lehamitea politică şi suspiciunea se extind şi cronicizează neîncrederea care, la rîndul ei, alimentează o criză perpetuă de alternative, reducînd la absurd mecanismele democraţiei, care nu poate exista fără opţiuni. Din acest punct de vedere, nu se întrevede vreo aplanare virtuală a crizei politice iscate la Bucureşti de nereformatul PCR zis PSD şi de aventurismul politic al liderului său, Liviu Dragnea.

Care, disperat, recurge la ruleta rusească, jucînd totul pe ultimul glonţ. Căci, pe ideea lui, de „după noi potopul“, liderul PSD riscă totul spre a-şi debarca propriul guvern, ca să-l pedepsească fiindcă nu l-a scăpat de bubele sale penale şi de o justiţie ameninţîndu-i lui şi oligarhiei averile, puterea şi libertatea, ştiind bine că alternativa nu prea există. Fiindcă e reprezentată de o garnitură de PSD-işti perdanţi, plenar discreditaţi înainte de a fi fost, ca Ponta şi compania, debarcaţi şi marginalizaţi.

Antidotul e anevoios de procurat. Reclamă curaj, bun-simţ şi calm, o oarecare luciditate şi, mai ales, încredere pe termen lung nu doar în preşedinte şi procurorii anticorupţie, ci şi în resursele politice ale naţiunii.

Redacția română a Deutsche Welle a obținut la București, în mai 2017, Premiul de Excelență pentru implicare în prevenirea și combaterea corupției. Distincția a fost oferită de Fundația Eurolink – Casa Europei.

Petre M. Iancu este jurnalist la Deutsche Welle.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

În 2009, Mircea Geoană pierde la mustaţă alegerile în faţa lui Traian Băsescu
Mihaela Geoană îi răspunde soțului său după 15 ani: „Mircea, dragostea mea”. Mesajul transmis cu trei zile înainte de alegeri
La 15 ani de la momentul „Mihaela , dragostea mea”, când Mircea Geoană a crezut că a câștigat fotoliul de la Cotroceni, soția îi răspunde, parafrazându-l, cu un mesaj de susținere, transmis joi, cu trei zile înaintea alegerilor prezidențiale 2024, la care fostul adjunct NATO candidează din nou.
image png
Scandal fără precedent la Survivor România 2025, care se transformă în Puterea Dragostei! Acuzații grave cu privire la castingul „pe pile”
Nici măcar nu au început filmările pentru Survivor România 2025, căci Viperele Vesele anunță deja detalii bombă, în exclusivitate, despre cum se împart cărțile. Mai concret, acestea anunță că emisiunea sportivă se transformă în Puterea Dragostei, prin prisma foștilor concurenți care sunt dispuși să
banner andreea Bălan png
Cum să menții aerul curat în bucătărie  Sfaturi și soluții eficiente jpg
Cum să menții aerul curat în bucătărie: Sfaturi și soluții eficiente
Menținerea aerului curat în bucătărie este esențială atât pentru confortul personal, cât și pentru sănătatea celor din casă. Bucătăria este unul dintre cele mai utilizate spații din locuință, iar procesul de gătit generează aburi, mirosuri și particule de grăsime care se pot acumula în aer. De aceea
brancardier spital
Spital amendat după ce un angajat a murit în timp ce era în comă alcoolică la serviciu
Un spital din Iași a fost amendat de Inspectoratul Teritorial de Munca, după ce un brancardier a murit la serviciu în timp ce era sub influența băuturilor alcoolice.
mona von bismarck colaj captura video jpg
Cine a fost contesa Mona von Bismarck, prima americancă numită „Cel mai bine îmbrăcată femeie din lume”
În anul 1993, un grup de mari personalități, precum Coco Chanel, Madeleine Vionnet și Jeanne-Marie Lanvin, au numit-o pe contesa Mona von Bismarck „Cea mai bine îmbrăcată femeie din lume”, devenind astfel prima americancă care a primit acest titlu.
image png
Secția de Pediatrie a Spitalului de Pediatrie din Curtea de Argeș va fi renovată
Unitatea medicală beneficiază de o donație de 300.000 de euro din partea Lidl România și face parte din campania „Pentru copiii noștri”.
Ucraina Rusia jpg
Un plan secret al Rusiei prevede dizolvarea Ucrainei și redefinirea ordinii mondiale
Rusia ar putea încerca să transmită conducerii SUA planul său pentru o nouă ordine mondială până în anul 2045, inclusiv un plan de divizare a Ucrainei în trei părți, scrie agenția de știri Interfax Ucraina, citând surse dintr-o agenție de informații ucraineană.
Josep Borrell FOTO EPA EFE jpg
Premierul israelian Benjamin Netanyahu ar putea fi arestat dacă pune piciorul în UE. „Aceasta nu este o decizie politică”
Şeful diplomaţiei europene le-a cerut tuturor statelor membre ale Uniunii Europene să pună în aplicare mandatele de arestare emise pe numele premierului Benjamin Netanyahu şi altor oficiali israelieni şi Hamas acuzaţi de crime împotriva umanităţii.