Criza de alternative

Publicat în Dilema Veche nr. 696 din 22-28 iunie 2017
Criza de alternative jpeg

Ce rost au, în plină criză politică, difuzări isterizante de înregistrări trucate ale şefei DNA, care l-ar ameninţa, chipurile, pe premier, deşi ar trebui să intre în fişa postului ei să-i ia pe guvernanţi sub lupă?

Potrivit Liviei Săplăcan, purtătoare de cuvînt a Direcției Naționale Anticorupție, înregistrarea difuzată public în care șefa DNA, Laura Codruța Kövesi, ar ordona procurorilor din subordinea ei „să ajungă la premier“, conține intercalări de sintagme distorsionînd sensul celor spuse. Alt-fel spus, Antena 3 pare să fi difuzat o falsificare. Din nou. Una provenind probabil din laboratoarele lui Sebastian Ghiţă, România TV. Dacă aşa stau lucrurile – şi pare evident că aşa stau – pentru a cîta oară greşesc grav şi postul penalului acoperit, şi cel al securistului infractor?

Şi pentru a cîta oară se pretează să răstoarne adevărul Traian Băsescu? Demonizat cîndva el însuşi, fostul preşedinte se prevalează de asemenea plăsmuiri şi contrafaceri jegoase spre a mai lovi o dată, cu sete, în Laura Codruţa Kövesi, în DNA şi în independenţa pe care tot el i a construit-o cîndva justiţiei româneşti. Ajuns la distanţă mare de el însuşi în postura de preşedinte, omul se grăbeşte să transforme victima (falsificării) în făptaş.

Dar ce rost au asemenea delicte de presă şi de opinie? Falsificări de acest gen sînt proiectile cu utilizare multiplă. Ele nu sînt doar manevre menite să ridice miza unui litigiu şi să obţină pentru cei ce le lansează pe piaţă oarece avantaje mediatice, de felul sporirii audienţei. Ele pot aduce la rigoare varii beneficii politice – de la  una, de la alta sau de la toate taberele angrenate într-un conflict. Cărora li se semnalizează că, dacă nu livrează, pot fi făcute şah-mat prin discreditare televizată.

Manipulările cu pricina au şi o noimă suplimentară, mai perfidă, mai insidioasă şi mai pernicioasă pentru democraţie. Rostul lor e, pe de o parte, să sporească isteria şi înceţoşarea generală, o neurastenizare şi o dezinformare care reduc sau distrug şansa oamenilor de a intra în acţiune, civic şi politic, în mod calm, energic, în forţă şi în cunoştinţă de cauză. Iar pe de alta, ţintesc să amplifice bănuielile privindu-i pe magistraţii cei mai importanţi. Astfel se decredibilizează nu doar justiţia în genere, putere şi pilon de susţinere esenţiale ale statului de drept. I se surpă fundamentul în special edificiului ei cheie în contextul economico-politic românesc, în speţă spaimei oligarhiei, care este avangarda DNA, unitatea de luptă contra corupţiei la nivel înalt.       

Ce efecte are utilizarea acestui arsenal? Atomic, în spaţiul românesc. Căci e limpede, după alegerile din PNL şi după conflictele interne din USR şi mai cu seamă din PSD, că nimic nu împovărează mai rău scena politică şi democraţia românească decît suspiciunea generalizată faţă de mai toţi actorii politici importanţi şi faţă de clasa politică în genere. Adăugîndu-i-se neîncrederea în justiţie, se toarnă într-un pahar prea plin eventuala picătură finală, determinînd revărsarea în neant a democraţiei liberale. Căci, vai, statul de drept începe să pară un coşmar, iar dictatura, un soi de izbăvire. 

Astfel lehamitea politică şi suspiciunea se extind şi cronicizează neîncrederea care, la rîndul ei, alimentează o criză perpetuă de alternative, reducînd la absurd mecanismele democraţiei, care nu poate exista fără opţiuni. Din acest punct de vedere, nu se întrevede vreo aplanare virtuală a crizei politice iscate la Bucureşti de nereformatul PCR zis PSD şi de aventurismul politic al liderului său, Liviu Dragnea.

Care, disperat, recurge la ruleta rusească, jucînd totul pe ultimul glonţ. Căci, pe ideea lui, de „după noi potopul“, liderul PSD riscă totul spre a-şi debarca propriul guvern, ca să-l pedepsească fiindcă nu l-a scăpat de bubele sale penale şi de o justiţie ameninţîndu-i lui şi oligarhiei averile, puterea şi libertatea, ştiind bine că alternativa nu prea există. Fiindcă e reprezentată de o garnitură de PSD-işti perdanţi, plenar discreditaţi înainte de a fi fost, ca Ponta şi compania, debarcaţi şi marginalizaţi.

Antidotul e anevoios de procurat. Reclamă curaj, bun-simţ şi calm, o oarecare luciditate şi, mai ales, încredere pe termen lung nu doar în preşedinte şi procurorii anticorupţie, ci şi în resursele politice ale naţiunii.

Redacția română a Deutsche Welle a obținut la București, în mai 2017, Premiul de Excelență pentru implicare în prevenirea și combaterea corupției. Distincția a fost oferită de Fundația Eurolink – Casa Europei.

Petre M. Iancu este jurnalist la Deutsche Welle.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

daniel david ubb fb jpg
Cum ar putea arăta o zi de școală pentru liceeni. Daniel David: „Un program mai flexibil, ore comasate, accent pe cultură generală”
Ministrul Educației, Daniel David, a declarat că noile planuri-cadru pentru liceu vor flexibiliza foarte mult orarul elevilor. Acesta a explicat că, în funcție de specificul materiei și de vârsta copiilor, unii profesori ar putea să predea modular.
manastirea corbii de piatra 01 foto arhiepiscopia argesului si muscelului jpg
Singurul lăcaş de cult din Romania cu două altare în acelaşi naos va fi reabilitat. De ce are o valoare excepțională
După mai bine de un deceniu în care a fost într-un stadiu avansat de degradare, Corbii de Piatră, cea mai veche mănăstire rupestră din sudul României, realizată în secolul al XIV-lea, ce găzduieşte şi cel mai vechi ansamblu de pictură, va fi reabilitată.
Pestera Meziad
Locul fabulous din România cu galerii spectaculoase care oferă senzația unui tunel natural impresionant. Trebuie să ajungi cel puțin o data în viață aici
În inima Munților Apuseni, la granița dintre Pădurea Craiului și Defileul Crișului Repede, se află una dintre cele mai impresionante peșteri din România, Peștera Meziad. Situată în județul Bihor, în Valea Meziadului, această comoară subterană este o vizită obligatorie pentru pasionații de natură, is
Ciorba de pui a la grec jpeg
Ce să pui în ciorba de pui a la grec, pentru a ieși ca la restaurant. Trucuri și ingrediente care fac diferența
Ciorba de pui a la grec este un preparat savuros, cu o textură catifelată și un echilibru perfect între cremozitate și aciditate.
donald trump discurs învestire FOTO profimedia 0955734309 jpg
Donația pentru participarea la învestirea lui Trump - 50.000 de dolari. „Oricine dă bani are acces la masă și face poză cu oricine”
Publicații din SUA au dezvăluit că pentru o donație de minimum 50.000 de dolari oricine putea participa la evenimentele ocazionate de învestirea lui Donald Trump. „La ei lobby-ul e reglementat și acceptat”, a explicat Andrei Caramitru.
arme nucleare
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
Profesorul universitar Cătălin Avramescu, care și-a anunțat recent candidatura la prezidențiale, a declarat în exclusivitate pentru „Adevărul” că România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia.
trump jpg
Războiul lui Trump cu emigranții poate aduce și oportunități. Sociolog: „probabil numărul românilor care s-ar califica e mic”
Tabăra republicană care vrea politici restrictive de imigrație a obținut o victorie prin decizia lui Trump de a elimina obținerea cetățeniei de către copiii născuți în SUA. O altă tabără are șanse să obțină condiții mai ușoare de acordare a cetățeniei pentru persoanele cu abilități tehnologice.
elena ghica historia jpg
22 ianuarie: Ziua când s-a născut Elena Ghica, prima feministă din istoria României
Ziua de 22 ianuarie mai este cunoscută în istorie pentru momentul primului guvern unitar al Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei, este ziua când a murit Regina Victoria a Marii Britanii. Tot pe 22 ianuarie s-a născut George Motoi, regizor de teatru și actor român.
netflix g6957822cc 1280 jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc, la final de ianuarie. O celebră actriță, care a revenit în cinematografie după o pauză de 10 ani, are rolul principal
Lansat pe 17 ianuarie 2025, acest film se pare că i-a cucerit pe abonați. Aflată în prezent pe locul 1 în topul celor mai vizionate producții de pe platforma de streaming Netflix, pelicula îi reunește pe Jamie Foxx și Cameron Diaz (care a revenit în cinematografie după o pauză de mai bine de 10 ani)