Criza datoriilor, la valahi, moldoveni şi greci

Publicat în Dilema Veche nr. 419 din 23-29 februarie 2012
Bruxelles ul sună trezirea pentru feudalii de la Bucureşti jpeg

Către anul 1600, în Ţările Române se petrecea ceva ce ar semăna cu criza datoriilor de astăzi. Pretendenţii la tron se împrumutau cu sume colosale pentru a-şi putea plăti favorurile în faţa Înaltei Porţi şi a dobîndi astfel domnia. Problema era însă chiar mulţimea pretendenţilor – se ştie că, potrivit obiceiului pămîntului, oricine putea pretinde tronul Moldovei sau al Valahiei, cu condiţia să fie descendent dintr-un domnitor („os domnesc“), să fie acceptat de marii boieri şi, obligatoriu, de Luminăţia Sa – Sultanul. Aşa că amatori se găseau din belşug, mai ales că în categoria pretendenţilor puteau intra chiar şi copiii din flori.

Pentru bietele Ţări Române, aceasta era o mare nenorocire, ce se poate traduce, în limbajul de astăzi, prin termenul de „instabilitate politică“. Pentru „bancherii“ de la Adrianopole sau de la Ţarigrad, era însă mină de aur. Mai ales că un alt principiu ce stătea la baza guvernării în Ţările Române prevedea că „acela care ia domnia ia şi datoria“. Datoriile micilor ţări creşteau, aşadar, cu fiecare schimbare de domnie, pînă la niveluri imposibil de suportat. În foarte recenta sa carte Ţările Române între Imperiul Otoman şi Europa Creştină, apărută la Editura Polirom, istoricul Bogdan Murgescu susţine ipoteza potrivit căreia chiar „criza datoriilor“ ar fi ferit Ţările Române de trasformarea în paşalîcuri.
Proiecte în acest sens ar fi existat la Înalta Poartă, însă de fiecare dată interesele „sectorului financiar“ din Imperiu le-ar fi pus frînă. Mai întîi trebuiau recuperate datoriile. Datorii care creşteau cu fiecare „os domnesc“ ce pretindea tronul, în Moldova sau Valahia.

Se spune că Mihai Viteazul ar fi încercat să rezolve problema în forţă. În ziua fatidică de 13 noiembrie 1594, i-a chemat la el pe creditori – Troica şi reprezentanţii sectorului privat, cum s-ar spune în zilele noastre – şi, în loc să le restituie banii şi să-i cinstească cu un ospăţ, aşa cum ei se aşteptau, i-a masacrat.

Azi, vremurile s-au schimbat. Creditorii nu pot fi ucişi, aşa cum, probabil, unii dintre manifestanţii radicali de pe străzile Atenei poate că şi-ar imagina. Grecia a intrat nepregătită în zona euro. A văzut în aceasta şansa istorică de a se împrumuta la dobînzi mici, folosind credibilitatea Germaniei drept cortină pentru propriile neajunsuri economice.

Precum domnitorii români odinioară, liderii greci s-au împrumutat, nu pentru a plăti favorurile Înaltei Porţi, ci pentru a-şi asigura, acasă, continuitatea politică. Cum? Dîndu-le grecilor iluzia că pot trăi la nivelul statelor dezvoltate din zona euro, dar avînd o economie cu mult mai puţin competitivă. Rezultatul este cunoscut. Azi, Grecia a fost „salvată“. Statele din Eurogrup au căzut de acord, în noaptea de luni spre marţi, asupra unui nou plan. Un mecanism „fără precedent“ destinat Greciei, în sumă totală de 230 de miliarde de euro: un ajutor public de 130 de miliarde de euro şi un efort şi mai mare din partea sectorului privat, care a acceptat o reducere de 53,5% a valorii titlurilor datoriei Greciei, faţă de 50% cît se plănuia iniţial. Ceea ce înseamnă o reducere a datoriei cu 100 de miliarde.

Dar ajutorul nu vine „gratis“. Pe lîngă noi măsuri de austeritate, deja greu de aplicat într-o ţară aflată în pragul exploziei sociale, Atena va trebui să se lase supravegheată îndeaproape de creditorii săi internaţionali. Reprezentanţii FMI şi UE vor avea un cuvînt mai greu de spus în tot ce înseamnă deciziile politice.

Şi toate acestea, în condiţiile în care nu grecii sînt cei care cîştigă de pe urma „pachetului de asistenţă financiară“. De fapt, cu toată reducerea de 100 de miliarde a datoriei greceşti, tot băncile sînt principalele beneficiare ale „planului de salvare“. În cazul unui faliment al Greciei, ar pierde tot – iar consecinţele politice şi sociale ar fi imprevizibile.
Odinioară, „sectorul financiar“ otoman alegea să-i împrumute tot mai mult pe tot mai numeroşii pretendenţi la tronurile Moldovei şi Valahiei. Părea alternativa de preferat unei „stabilităţi“ politice date de administrarea directă a celor două ţări de către imperiu, dar care ar fi însemnat că banii împrumutaţi nu s-ar mai fi întors niciodată. Acum, Grecia primeşte noi împrumuturi, fiindcă nu poate să le întoarcă pe cele vechi.

Iar măsurile de austeritate – o spun tot mai numeroşi economişti – nu vor face decît să inhibe creşterea economică a Greciei. Şi atunci, cum să poată înapoia ceea ce i s-a dat?

O soluţie ar putea veni tocmai din revenirea Marii Britanii în jocul european. Premierul David Cameron şi alţi lideri europeni au cerut, la începutul acestei săptămîni, ca la viitorul Consiliu European, din 1-2 martie, să fie luate decizii majore privind creşterea economică în Europa. Scrisoarea, adresată preşedinţilor Consiliului şi Comisiei Europene, mai este semnată de şefii de guvern din Estonia, Finlanda, Irlanda, Cehia, Slovacia şi Suedia.

Aceştia mizează pe reţete liberale pentru ieşirea din criză, cum ar fi reducerea ajutoarelor de stat pentru susţinerea băncilor şi relaxarea drastică a pieţei muncii.

Revenirea Londrei, după izolarea în care s-a cantonat refuzînd semnarea Tratatului fiscal, ar putea însemna relaxarea discursului „austerităţii“, promovat de Berlin. Discuţia, însă, de-abia începe. Iar principala condiţie pe care grecii, cel puţin, ar trebui să o accepte este să vrea să fie salvaţi. Fiindcă un model liberal de dezvoltare s-ar putea să producă noi nemulţumiri într-o ţară şi aşa tulburată.   

Ovidiu Nahoi este jurnalist, redactor-şef la Adevărul Europa.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

banner vot png
Cum s-au îmbrăcat vedetele la vot! Cât de relaxate au fost și ce mesaje au transmis? Raluka și Adrian Mutu au votat din afara țării
Pentru că își doresc o schimbare în țara lor și pentru că gândesc responsabil, mai multe vedete autohtone, aflate în țară sau peste hotare au ieșit de dimineață la vot.
URNA FOTO MAE jpg
Dosar penal după ce vicepreşedinta unei de secţii de votare din Satu Mare s-a deplasat cu urna mobilă neînsoțită de cadre MAI
Poliţiştii din Satu Mare au deschiat, duminică, în ziua alegerilor prezidențiale 2024, un dosar penal pentru nerespectarea regimului urmei de vot, în cazul unei femei, vicepreşedinte al unei secţii de votare, care s-a deplasat cu urna mobilă fără să fie însoţită de cadre MAI
jewels 1090711 1280 jpg
Tâlhărie urmată de crimă, la Tulcea. Un bărbat a omorât o femeie i-a furat bijuteriile
Un bărbat în vârstă de 35 de ani a fost reținut de polițiștii din Tulcea după ce a comis o faptă extrem de gravă: omorârea unei femei și furtul bijuteriilor acesteia. Incidentul s-a petrecut în municipiul Tulcea, pe strada Babadag, și a șocat comunitatea locală.
Yechiel Leiter foto FB Yechiel Leiter jpg
Israelul numeşte un apropiat al premierului Netanyahu în funcţia de ambasador în SUA
Guvernul israelian a aprobat, duminică, numirea lui Yechiel Leiter, un apropiat al prim-ministrului Benjamin Netanyahu, ca ambasador al Israelului în SUA.
Gabriel Cotabita
Unde va fi înmormântat Gabriel Cotabiță. Mesajul familiei: „Dorim să îl onorăm cu aceeași discreție și eleganță de care a dat dovadă în timpul vieții”
Fanii care vor să-și ia rămas bun de la marele artist Gabriel Cotabiță sunt așteptați luni, 25 noiembrie, la Capela Cimitirului Ortodox Bellu. Ultima slujbă se va ține în cadru restrâns, doar cu cei foarte apropiați, a anunțat familia.
toni grebla foto SGG.gov.ro
Pot vota locuitorii din Ilfov în București și invers la alegerile prezidențiale? Reclamații în Capitală și răspunsul șefului AEP
Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), a explicat pentru ”Adevărul” dacă locuitorii din Ilfov pot vota în București și invers și unde puteți vota în caz că nu sunteți în localitatea de reședință la primul tur al alegerilor prezidențiale.
alegeri prezidentiale 2024 tur 1 olt   foto alina mitran (39) jpg
Suspiciuni de fraudă la vot în Olt. O femeie s-ar fi prezentat cu două acte de identitate și ar fi primit două buletine de vot
În județul Olt s-a sesizat o posibilă fraudă la vot, dintr-un birou electoral din mediul rural fiind sesizat, prin 112, că o femeie s-a prezentat cu două acte de identitate și a primit două buletine de vot, pe care le-ar fi ștampilat și introdus în urne.
inmormantare masina india jpg
„Înmormântare” faraonică pentru o mașină veche: „Ne-a fost loială 20 de ani”
O familie din Padarshinga, India, a devenit recent virală pentru decizia de a-și înmormânta mașina, un vechi Suzuki Wagon R, într-o ceremonie fastuoasă, în loc să o ducă la fier vechi. La eveniment au participat aproximativ 1.500 de persoane, relatează Oddity Central.
alegeri elecorale sectie de vot jpeg
Alegător amenințat de o persoană într-o secție de votare din Capitală. Polițiștii confirmă conflictul
Un scandal a avut loc duminică, într-o secție de votare de votare din Capitală. Un alegător a fost amenințat de către o altă persoană, fiind chemată Poliția.