Crimă și pedeapsă

Publicat în Dilema Veche nr. 998 din 25 mai – 31 mai 2023
Comunismul se aplică din nou jpeg

Crimele ordonate de la Kremlin, ca și lupta pentru independență a Ucrainei au o istorie lungă. Citind cartea istoricului Serhii Plokhy Pistolul cu otravă (Editura Trei, 2022), descoperi încă o dată felul în care Puterea de la Moscova (fie ea sovietică sau nu) crede că-și poate rezolva problemele. În 1957 și în 1959, agentul KGB Bogdan Stașinski i-a ucis, la München, pe Lev Rebet și apoi pe Stepan Bandera, cu un pistol cu gaze otrăvitoare (cu cianură) fără să lase nici un fel de urme, așa încît putea să pară că victimele ar fi murit din cauze naturale. O operațiune demnă de romanele și filmele de spionaj care, de altfel, a și inspirat ultima carte cu James Bond, scrisă de Ian Fleming. Dacă Lev Rebet e poate mai puțin cunoscut, Stepan Bandera era considerat, după al Doilea Război Mondial, liderul în exil al unei importante mișcări pentru independența Ucrainei. Amîndoi erau naționaliști și militau pentru ieșirea Ucrainei de sub tutela Uniunii Sovietice. Unii îi consideră și astăzi colaboratori ai naziștilor, alții observă că și unul, și celălalt au fost arestați de Gestapo.

În orice caz, conducerea Uniunii Sovietice, în frunte cu „reformistul” și denunțătorul crimelor staliniste Nikita Hrușciov, îi considera într-atît de mari dușmani încît să creadă necesară asasinarea lor. Și poate că omorurile ar fi rămas neelucidate sau chiar ar fi fost considerate de naivi drept morți naturale dacă autorul nu s-ar fi deconspirat singur, din motive amestecate, poate chiar dostoievskiene. 

Povestea agentului KGB Bogdan Stașinski, reconstituită de Serhii Plokhy, e de-a dreptul rocambolescă. După comiterea asasinatelor, Stașinski a realizat că, deși fusese decorat, era în primejdie, tocmai din cauză că devenise un potențial martor periculos pentru KGB. Știa prea multe. Au urmat întîmplări teribile. A reușit să obțină aprobarea de a se însura cu o nemțoaică din Germania de Est, care se pare că i-a deschis mintea. După o perioadă de relativă captivitate între granițele URSS, a pus la cale împreună cu ea fuga în Occident, neavînd altă soluție decît să se prevaleze de moartea copilului lor nou-născut. Au reușit să treacă în Berlinul de Vest chiar cu cîteva ore înaintea ridicării Zidului Berlinului și au ajuns să se predea autorităților americane și vest-germane. Lui Stașinski nu i-a fost ușor nici să demonstreze că el era adevăratul asasin al celor doi opozanți ucraineni. 

După un proces celebru în Occident, dar despre care, evident, în spatele Cortinei de Fier n-au știut decît foarte puțini, Stașinski a fost condamnat în 1962 la opt ani de închisoare. Judecătorii au considerat în mod oficial că el a comis cele două crime doar ca o unealtă și un complice al unui regim criminal și că adevărații vinovați se aflau la Moscova. A contat și autodenunțarea agentului, fără de care nici n-ar fi existat vreun proces. Pe de-o parte, verdictul a creat un precedent în Justiția germană, care încă se confrunta cu pretextul foștilor criminali naziști că doar executaseră niște ordine (și puteau cere acum să fie judecați după aceleași standarde ca Stașinski), iar pe de altă parte, respectiva sentință a fost o palmă dată liderilor de la Kremlin și un avertisment adresat întregii lumi cu privire la metodele criminale pe care le folosea un regim autodeclarat drept model de umanitate. Procesul, cu toate nuanțele, efectele și ecourile sale, e repovestit magistral de către autorul cărții. 

După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el. Astăzi ar avea 91 de ani și, după unele surse, s-ar fi stabilit în Africa de Sud. În jurul lui continuă să existe o mulțime de legende, care mai de care mai alambicate. 

Serhii Plokhy observă că asasinarea liderilor mișcării pentru independența Ucrainei n-a făcut decît să revigoreze această mișcare și că aceia care au ordonat și organizat atentatele, conducătorul URSS și șeful KGB de atunci, au avut mai mult de pierdut decît de cîștigat din aceste acțiuni. Istoricul susține că un succesor la șefia KGB și apoi a statului sovietic, Iuri Andropov, pare să fi înțeles lecția și să fi renunțat la politica asasinatelor. Chiar dacă URSS s-a destrămat, după venirea lui Putin la putere aceste metode s-au reluat, în forță. Și tot fără rezultatele scontate, ba chiar în dauna politică a celor care le-au pus la cale. Sînt omorîți oameni pentru că liderii de la Kremlin nu știu să guverneze în mod pașnic. În același timp, odată cu luptele dintre ruși și ucraineni, disputele și poveștile din vremea asasinatelor comise de Bogdan Stașinski revin în actualitate, stîrnind noi reverberații.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.