Credeţi că reîntregirea salariilor ajută?

Publicat în Dilema Veche nr. 423 din 22-28 martie 2012
Bruxelles ul sună trezirea pentru feudalii de la Bucureşti jpeg

Am mai pus la pămînt un record european. Unul în sens negativ, fireşte. România înregistrează cele mai îngrijorătoare cifre la nivel european în privinţa încrederii în ziua de mîine şi în instituţiile statului democratic.

Studiul sociologic „Structuri şi tendinţe pe spaţii societale şi regionale 2007-2011“, realizat de profesorul Dumitru Sandu şi prezentat săptămîna trecută în cadrul unei dezbateri organizate de Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti, arată o prăbuşire puternică a încrederii în viitor, la români, în perioada 2008-2010.

Astfel, dacă la începutul lui 2008, 44% dintre români aveau încredere că o vor duce mai bine în anul care urmează, în 2010 ponderea s-a redus la 16%. România a înregistrat, de asemenea, o cădere a stării de optimism de 16 puncte procentuale în primăvara anului 2009 faţă de 2008. Pentru acelaşi interval de timp, declinul mediu al optimismului, în cele zece state care au aderat în 2004, a fost de numai opt puncte, în timp ce în Bulgaria, care a aderat la UE odată cu România, a fost de cinci. Scăderea optimismului, în aceeaşi perioadă de timp, în cele 15 vechi state membre, a fost de trei procente. Căderea a continuat în România şi în perioada 2009-2010, cu încă 12%. În această ultimă perioadă, în restul statelor membre, declinul a fost fie mult mai mic, fie înlocuit prin stabilitate sau chiar o uşoară creştere.

Situaţia atinge cote dramatice atunci cînd vine vorba despre tineri. Numărul tinerilor care privesc cu încredere la viitorul lor s-a redus cu peste 30%. Astfel, dacă la începutul anului 2008, 65% dintre tinerii cu vîrste între 15 şi 29 de ani erau convinşi că vor trăi mai bine peste un an, la începutul anului 2011, ponderea s-a redus la 29%.

„O evoluţie mai gravă a mai fost întîlnită într-un singur loc: în Grecia“, spune profesorul Dumitru Sandu.

Tinerii nemulţumiţi reprezintă, în opinia profesorului Dumitru Sandu, „principalul actor social al României în momentul de faţă“. Întrebat dacă datele cercetării ar fi putut prezice mişcările de stradă din ianuarie 2012, autorul cercetării a afirmat că nu, dar „variaţiile în zig-zag ale încrederii favorizează mişcările sociale“.

Dar ce a determinat această prăbuşire a optimismului, începută, nota bene, cu aproape un an şi jumătate înainte de celebra tăiere a salariilor din primăvara-vara anului 2010? Nu cumva politicienii aflaţi la putere se amăgesc atunci cînd consideră că prăbuşirea lor în sondajele de opinie a fost cauzată exclusiv de hotărîrea privind reducerea cu 25% a salariilor din sectorul public? Nu cumva simpla revenire a acestor salarii la nivelul de dinainte de mai 2010, mişcare prevăzută să aibă loc cu puţin timp înainte de alegerile locale din iunie, va constitui doar o reparaţie superficială, problema fiind mult mai profundă?

Creşterea salariilor în sectorul public va mulţumi, desigur, o mare parte a bugetarilor, dintre care unii, poate, se vor arăta recunoscători la vot. În aceeaşi măsură, decizia va produce nemulţumiri în mediul de afaceri, care avea alte aşteptări, legate de reducerea poverii fiscale. Nu se ştie însă cîte dintre nemulţumiri, legate de funcţionarea în general a instituţiilor statului, vor putea fi potolite printr-o simplă creştere a cheltuielilor salariale în sectorul public.

În ce-i priveşte pe tineri, al căror optimism a fost afectat în cea mai gravă măsură în ultimii ani, ei resimt acut sentimentul de excludere socială şi economică.

Aproape un sfert dintre tinerii de pînă în 25 de ani sînt şomeri. Există, desigur, exemple şi mai rele în Europa. În Spania, rata şomajului la aceeaşi categorie de vîrstă se apropie de 50%, în Grecia trece de 45%, iar în Italia, Lituania şi Portugalia trece de 30%.

Dar nicăieri în Europa rata şomajului în rîndul tinerilor nu este de peste trei ori mai ridicată decît media pentru toate categoriile de vîrstă, aşa cum se întîmplă în România. Oamenii judecă, evident, comparînd exemple din imediata apropiere. În plus, nemulţumirea tinerilor fără perspective sociale şi economice se transmite automat generaţiei mai în vîrstă – părinţii sînt la rîndul lor frustraţi să-şi vadă copiii într-o asemenea situaţie.

Profesorul Dumitru Sandu afirmă că şi schimbarea mentalităţilor, generată de fenomenul emigraţiei, a determinat creşterea dramatică a pesimismului în România. Panta abruptă a curbei optimismului corespunde cu îngustarea şanselor de găsire a unui loc de muncă în afara ţării, pe fondul acutizării crizei în Italia şi Spania. De asemenea, se simt efectele modificărilor de atitudine la românii aflaţi deja de o perioadă mai lungă în străinătate şi, prin influenţă, la familiile şi apropiaţii acestora de acasă. Pur şi simplu, aşteptările lor faţă de instituţiile publice au crescut, iar statul român nu a furnizat răspunsul adecvat.

Aici s-ar putea să fie una din cheile mişcărilor sociale din ianuarie 2012 şi aici se pot găsi explicaţii importante privind starea generală de nemulţumire din societatea noastră. Iar liderii politici ar putea să se concentreze mai curînd asupra acestor chestiuni, în loc să vopsească gardul promiţînd măriri de salarii.  

Ovidiu Nahoi este jurnalist, redactor-şef la Adevărul Europa.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Augustin Viziru a dezvăluit cu cine l-a înșelat Oana Mareș: „Tu ai putea să ai ceva sexual cu el?”
Augustin Viziru a mărturisit că nu a fost „ușă de biserică” în timpul mariajului cu Oana Mareș alături de care a fost vreme de 11 ani.
image
A murit tânărul aflat în comă de două luni de la o durere de măsea
Ionuț Marian Călărău, care a stat în comă aproape două luni după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea, a murit în spital. Anunțul a fost făcut pe rețelele sociale de familie și prieteni.
image
Fetiță de 11 ani, filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Imaginile au ajuns la colegi
O minoră de 11 ani, elevă în clasa a V-a la o școală din Cluj, a fost filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Filmările realizate în vacanța școlară au fost distribuite colegilor.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.