Costumul gol

Publicat în Dilema Veche nr. 881 din 25 februarie - 3 martie 2021
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

La un moment dat, pe parcursul fabuloasei povești din romanul Maestrul și Margareta, diavolul dă iama-n societatea comunistă a Moscovei anilor ʼ30. De distrat, se distrează copios. E interesat, mai ales, de o anumită grupare literară. Dar și de lumea birocraților din aparatul artistic de propagandă. Prezentîndu-se drept profesor de magie neagră, însoțit de o suită care e prin ea însăși un spectacol de pomină, diavolul se pune gospodărește pe încîlcirea ițelor din societatea moscovită. Caricaturizează și pocește tot ce prinde-n cale: atei convinși (pe ăștia are o pică teribilă), ticăloși, oportuniști, indivizi transformați în aparate umane ale ideologiei de stat. Ca să fie treaba oablă, pune și de-un mare, nemaivăzut spectacol, la Teatrul de Varietăți. O reprezentație unică, dar care-ntoarce publicul și apoi întreaga Moscovă pe dos.

Nedumerit la culme de fenomenele inexplicabile care tulbură ordinea și disciplina edificării idealului comunist, contabilul de la Varietăți se duce, totuși, ca un funcționar de neoprit în corectitudinea sa, să depună banii din încasări la Comisia de vizionare. E parte din misiunea lui zilnică. O rotiță din imensul mecanism care pune în mișcare corpul și încheieturile mărețului sistem sovietic. Supranaturalul întoarce totul cu susu-n jos, în cel mai palpabil fel cu putință. Dar contabilul nostru își vede de misiune. Pentru că, oricît ar fi de evident că se-ntîmplă fenomene uluitoare și complet de neînțeles, ideea de supranatural n-are cum să-ncapă în felul sovietic de a vedea lumea. Însă, odată ajuns cu greu la destinație, funcționarul de la Varietăți are parte de o întîlnire care îl năucește complet. În loc să dea peste temutul Prohor Petrovici, președintele Comisiei, dă peste costumul acestuia, complet golit de conținut, dar așezat la birou, vorbind, semnînd de zor vrafuri de documente, ca și cînd ar fi fost „umplut” cu o ființă umană. Doar că nu e. În mod cît se poate de clar, un costum absolut gol pe dinăuntru vorbește, e puțin iritat de faptul că ceilalți sînt contrariați de ceea ce văd, gesticulează în toate felurile, ridică tonul, se comportă întru totul asemenea unei ființe vii, asemenea președintelui Comisiei de vizionare. Numai că ființa vie lipsește cu desăvîrșire. La birou e doar un costum, cît se poate de gol pe dinăuntru, care vorbește și mută de colo-colo vrafurile de hîrtii.

Mihail Bulgakov a început să scrie acest roman formidabil pe la sfîrșitul anilor ’20 și a tot lucrat la el de-a lungul următorului deceniu, într-o vreme de plină ascensiune și consolidare la putere a regimului stalinist. N-a trăit să-și vadă volumul tipărit. Foarte tîrziu, în a doua jumătate a anilor ’60, s-a publicat o variantă cenzurată, într-o revistă literară sovietică. Sub formă de volum, a apărut mai tîrziu, la Paris, iar la sfîrșitul anilor ’60, varianta integrală, care conținea și bucățile cenzurate, a fost publicată la Frankfurt. Diavolul n-a fost generos cu tipărirea poveștii despre isprăvile sale care-au tulburat Moscova. Însă din momentul în care romanul a ajuns în lume, călătoria sa în imaginarul milioanelor de cititori de pe toată planeta n-a mai putut fi oprită. Și dacă cineva mai crede azi (oricît de superficial și învechit ar suna) în cărți fundamentale, atunci Maestrul și Margareta este, fără îndoială, una dintre acestea. Un război uriaș și altele mai mici au trecut peste omenire, sistemul stalinist s-a prăbușit, deși cîte o mică redută mai rezistă pe ici, pe colo, ființa umană a plecat în explorarea spațiului cosmic, felul nostru de a vedea lumea s-a schimbat profund, însă galeria personajelor lui Bulgakov e încă plină de viață în universul gîndurilor celor care au ales să citească acest roman. Woland, Hella, Azazel și Koroviev, motanul Behemoth și Ivan Bezdomnîi, Yeshua Ha-Nozri și Pilat din Pont circulă și-și trăiesc viețile de personaje devenite arhetipuri.

În ultimii ani, de cînd lumea noastră tot încearcă să se reașeze, costumul gol, care era o minunată metaforă aducătoare de rîs în hohote, s-a alăturat celebrei galerii de personaje vii. Ba poate că a luat, pe rînd, fața fiecăruia. În cele din urmă, le-a depășit pe toate, lăsînd plutonul departe. Costumul gol a spart granițele metaforei și pe cele ale ipostazierii în lumea reală a unui personaj imaginar. A năvălit în viață și s-a multiplicat cu o viteză mai mare decît cea a virusului care bîntuie acum pe planetă. S-a instalat în existența obișnuită, înșurubîndu-se agresiv în orice breșă minusculă din zidul subțire și transparent care desparte adevărul palpabil de imaginație. A trecut „bariera imunitară” a tuturor felurilor în care umanitatea separă ceea ce consideră că e „real” de ceea ce definește ca fiind „ficțional”. Și, după ce-a hălăduit un pic în prospecție, s-a așezat triumfător, cu intenția vădită de a sta cît mai comod, mult și bine. De la o figură de stil care ironiza profund aparatul ideologic și lipsa de adevăr, ticăloșia și tirania funcționarului din sistemul comunist care slujește îndoctrinarea extremă și eliminarea oricărui conținut legat de libertate și demnitate individuală, costumul gol a trecut la faza „reloaded”. Golul cronic din interiorul său s-a umplut cu golul acut al lumii de azi. Un gol cu energii proaspete care pun costumul în mișcare și-l fac identificabil oriunde. Îl fac semnul distinctiv al unei lumi posibile care se apropie cu pași repezi.

Dacă azi contabilul de la Teatrul de Varietăți închipuit de Bulgakov s-ar trezi în lumea noastră, ar constata că e plină de costume complet goale, care țin discursuri, gesticulează, ridică tonul și răvășesc iritate hîrtiile de pe birouri, fac promisiuni electorale, predau de la catedre, vorbesc de la televizor, îți spun ce și cum trebuie să zici și să gîndești. După ce s-ar aduna de pe jos, contabilul n-ar mai avea nevoie să fie condus, ci s-ar îndrepta de unul singur, calm, spre ospiciu.

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

pictura maica domnului aripi jpg
Rugăciunea către Maica Domnului, pe care să o spui neapărat la 12 noaptea. Rezolvă chiar și cele mai imposibile dorințe
Rugăciunea este calea prin care sufletul nostru se apropie de Dumnezeu, iar Sfinții Părinți ne-au lăsat numeroase sfaturi și îndrumări pentru a primi ajutor în cele mai grele momente ale vieții.
Donald Trump, discurs în fața Ordinului Fraternității Poliției din Charlotte FOTO PROFIMEDIA
„Salvaţi TikTok!” este apelul lui Donald Trump, în prima zi de interdicție a platformei pe teritoriul SUA
După ce populara platformă chinezească nu mai este disponibilă pentru utilizatorii din Statele Unite, preşedintele Donald Trump a scris doar un mesaj scurt, pe contul său de Truth Social: „SALVAŢI TIKTOK!”.
Călin Georgescu la Curtea de Apel București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Mama lui Călin Georgescu ar fi avut legături cu legionarii. Un istoric a prezentat dovezile în direct. Reacția acestuia, evazivă
Istoricul Florian Bichir a lansat o serie de dezvăluiri explozive în cadrul emisiunii Check Media, difuzată la postul de televiziune B1TV.
Maia Sandu FOTO Presedinte jpg
Maia Sandu, despre amenințarea consilierului lui Putin privind dispariția Rep. Moldova: Armata rusă este departe
Lidera de la Chișinău, Maia Sandu, a afirmat că moldovenii sunt în siguranță, iar amenințările lui Nikolai Patrușev privind dispariția Republicii Moldova de pe harta lumii evidențiază ,,natura agresivă a Kremlinului” și ,,lipsa de respect față de ordinea mondială”, inclusiv față de țara sa.
Medici doctori coronavirus  coronavirus COVID 19 pandemie spital FOTO Shutterstock
Coșmarul unei programări pentru un control cardiologic. Piedicile de care s-a lovit un nepot când a vrut să-și ducă bunica la medic
Povestea unui nepot care a încercat timp de patru luni să obțină o programare la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași, este, până la un punct, povestea a milioane de români care se zbat să obțină o programare la un spital de stat.
Preşedintele Volodimir Zelenski Foto Administrația prezidențiala jpeg
Zelenski vrea mai multe sisteme Patriot, după loviturile înverșunate ale rușilor. Peste 1.000 de atacuri în ultima săptămână, din care 351 în ultimele 24 de ore
Volodimir Zelenski a lansat un apel la aliaţii săi occidentali, cărora le solicită mai multe sisteme de apărare antiaeriană Patriot, după ce Rusia s-a dezlănţuit asupra Ucrainei cu drone şi rachete.
Astrologul Minerva FOTO Captură video
Dezastru în 2025 pentru această zodie! Minerva a făcut previziuni devastatoare: „Trebuie să aleagă atent...”
Astrologul Minerva vine cu vești importante pentru un nativ al horoscopului european. Anul care abia a început o să fie unul plin de peripeții, dar și lucruri frumoase.
Grăniceri pe Dunăre FOTO Azopan jpeg
Cei care au împărțit apa în două pentru libertate. Povestea celor cinci ingineri care au fugit cu o barcă pescărească, iar autoritățile au aflat de la Europa Liberă
Cele mai multe cazuri de tentativă sau de trecere frauduloasă au avut loc la frontiera cu Republica Socialistă Federativă Iugoslavia, însă și orașele Constanța și Tulcea au fost alte porți spre libertate ale celor care cutezau să spere.
banner dan capatos png
Dan Capatos, în doliu. Mama prezentatorului TV s-a stins din viață
Femeia care i-a dat viață lui Dan Capatos s-a stins din viață. Dramele continuă să curgă în viața prezentatorului de televizune, deoarece în urmă cu aproximativ un an și-a pierdut tatăl. Acesta a dat vestea tristă prin intermediul rețelelor de socializare.