Corespondenţă specială de la o conferinţă specială

Publicat în Dilema Veche nr. 456 din 8-14 noiembrie 2012
Corespondenţă specială de la o conferinţă specială jpeg

Dublin este, într-adevăr, un oraş simpatic şi prietenos. Din păcate, l-am găsit bombardat: case peste care s-au prăbuşit propriile preţuri, bănci asediate de credite neperformante, străzi detonate de demonstraţii de protest. Nimic nu mai e cum a fost – plînge şi deplînge amicul meu irlandez, adăpostit de aceste bombardamente într-un pint de Guinness, negru ca zilele lui.

Mă doare să-l revăd la fel de necăjit. El a fost logodnicul Andreei, fosta mea asociată şi colegă, răpită de cancer acum trei ani. I-a fost alături, ani de zile, în iubire şi suferinţă, pînă-n ziua despărţirii, şi vă jur că n-am văzut în viaţa mea un om mai generos, mai autentic şi mai altruist. El a riscat şi şi-a sacrificat totul în numele iubirii, iubirea pentru ea.

În vremea spitalizării ei la Londra şi, apoi, la Paris, am vizitat-o în cîteva rînduri. El, invariabil, de gardă în trei schimburi, prezent nu la datorie, ci la iubire, martor muribund la căpătîi de muribund. Andreea se împuţina zi după zi şi, odată cu stingerea ei, murea şi el, torturat de neputinţă şi disperare, într-o îndelungată sinucidere. Îmi amintesc de o apăsătoare după-amiază londoneză. În barul hotelului unde eram cazat, eu şedeam la taclale împreună cu Andreea şi Sorin, în timp ce el prefera un loc mai retras şi discret, ca să ne lase să vorbim în linişte de-ale noastre, iar el să se lase măcinat în furie de-ale lui. Îi priveam din cînd în cînd privirea. Cînd nu era fixată melancolic şi avid asupra Andreei, privirea asta cădea în hăul lui interior. Aceea a fost ziua în care el mi-a spus că, potrivit medicilor, şansele de supravieţuire coborîseră sub 25%. Cînd i-am dat vestea şi lui Sorin, acesta s-a uitat la mine ca la un extraterestru şi mi-a zis răspicat: „Nu se poate, coane, ăştia-s nebuni, Andreea e o luptătoare...“

Săptămîna trecută, amicul meu irlandez mi-a fost ghid prin cetatea lui natală, devenită garnizoană permanentă: St. Stephen’s Green – un superb parc în miniatură, Dublin Castle – fortăreaţă princiară şi-apoi guvernamentală, Guinness factory – castelul celei mai faimoase negrese irlandeze, Temple-Bar – cartierul boem şi templul petrecerilor nocturne, James Distillery – catedrala whisky-ului parfumat şi triplu distilat, Trinity College – faimoasa universitate, The Church – biserica transformată într-un pub slujind evlavios şi blasfemiator zeiţei Guinness. Prin toate locurile acelea trecuse, evident, şi Andreea şi, da, se minuna şi ea şi era aşa de veselă şi făcea glume şi, man, ea nu concepea că o să moară. De asta, man, eu nu i-am zis că o să moară pentru că ea era convinsă că, într-o bună zi, noi o să ne luăm o căsuţă pe malul mării, lîngă Dublin, pentru ca, în sfîrşit!, să trăim. Nu, man, n-am avut puterea să-i zic să-şi scrie testamentul, pentru că n-am vrut s-o mai tulbur şi cu cazna asta, o suferinţă în plus peste nenorocirea ei, iar unica mea preocupare din acele zile de coşmar a fost s-o liniştesc întruna şi să veghez ca ea să moară cu convingerea că n-o să moară niciodată.

În colţul pub-ului, o trupă folk cînta muzică irlandeză. Amicul meu privea în gol, prin ochii iubitei lui, evocate din propoziţie în propoziţie. Eu scrutam, prin berea neagră, ziua care stătea să se termine şi conferinţa care mă adusese în Irlanda, congresul avocaţilor lumii adunaţi să vorbească, iarăşi, despre drept şi drepturi, despre bani şi business, despre vorbe şi sloganuri. Conferinţa unde avocaţii lumii veniseră să jelească economia mondială şi zona euro, iminenţa prăbuşirii Spaniei, dificultăţile cu care se confruntă propriile birouri de avocatură în vremurile de restrişte, constrîngerile bugetare ale clienţilor şi alte belele şi blesteme. Bocete şi lacrimi de prohod cutremurau obrajii îmbujoraţi de coniacurile XO şi alte băuturi fine care le inundau petrecerile şi cocktailurile de pragmatică socializare şi decadent glamour. Tocmai despre aceste vaiete şi tînguiri ale confraţilor mei mondiali îmi propusesem iniţial să scriu, în speranţa că perspectiva lor asupra tornadelor economice recente ar putea să intereseze pe careva.

Văzînd însă Dublinul prin ochii amicului meu care l-a revăzut, cu mine, prin ochii Andreei, mi-am dat seama că există adesea momente care te năpădesc şi-n care-ţi vine să spui şi să urli că nu, conferinţa avocaţilor lumii n-ar trebui să intereseze pe nimeni. Ne culcăm şi ne sculăm, mulţi dintre noi, cu gîndul la job, la firmă, la contracte, la preţul acţiunilor şi situaţia burselor, la business development şi alte multe imperative bune de găvărit la conferinţe şi uităm că, de fapt, viaţa e, într-adevăr, în altă parte.

La sfîrşitul serii, după ultima Guinness, amicul meu mi-a zis că acea zi era ziua lui de naştere. L-am îmbrăţişat cu oarecare stinghereală şi, după despărţire, în drum spre hotel, mă întrebam ce cadou l-ar putea bucura şi însenina pe acest om. Ideea mi-a venit într-una din zilele următoare, cînd am descoperit în arhiva personală un mesaj mai vechi din partea Andreei. Apoi, vizitînd distileria James, am dat de un butic care vindea whisky limited edition în sticle cu etichetă care putea fi personalizată şi i-am pregătit una cu o urare de la mulţi ani.

La despărţirea din aeroport, i le-am dat. Cînd a văzut mesajul Andreei şi urarea inscripţionată pe sticlă, „Happy birthday, Barry Richardson!“, Barry Richardson a început să plîngă.

Florentin Ţuca este managing partner la casa de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Tiraspolul rămâne în atenția Moscovei
Tiraspolul susține că un război în Transnistria va cauza un conflict între Kremlin și NATO: România și Rusia au interese
Liderul separatist Vadim Krasnoselski susține că un conflict armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova ar însemna o confruntare directă între Rusia și NATO, subliniind că atât România, stat membru NATO, cât și Rusia au interese în această regiune.
furtuna de nisip arabia saudita foto x
Imagini apocaliptice în Arabia Saudită: Cerul s-a făcut portocaliu, vizibilitatea a scăzut complet. Alertă în trei țări din Orientul Mijlociu
Cerul a fost acoperit cu un strat dens de praf portocaliu, care a redus complet vizibilitatea. Localnicii au descris fenomenul ca fiind „apocaliptic” și au afirmat că s-a întâmplat „fără niciun avertisment”.
nicusor dan vs george simion 3   foto colaj FB jpg
Amintirile lui Nicuşor Dan despre George Simion, de acum 20 de ani. „Participam la proteste, făceam nişte meshuri cu spray pe pânză, eram într-un cerc de amici”
Nicușor Dan a vorbit deschis despre relația sa din trecut cu liderul AUR, George Simion, pe care îl cunoaşte de 20 de ani, și despre felul în care percepe evoluția acestuia în spațiul public.
bhutan tara fara semafoare jpg
Plecarea care i-a schimbat viața. Cum și-a găsit o scriitoare fericirea la capătul lumii: „Aici, timpul nu este controlat de ceasuri”
În 1994, Linda Leaming, o scriitoare din Nashville, Tennessee, a decis să-și părăsească viața agitată din Statele Unite ale Americii pentru o călătorie în Bhutan, un mic stat himalayan aflat între India și Tibet. Ceea ce a început ca o simplă vacanță s-a transformat treptat într-o schimbare profund
george simion vs nicusor dan   foto FB colaj jpg
Un sociolog explică în ce condiții l-ar putea învinge Nicușor Dan pe George Simion în turul 2
Sociologul Remus Ștefureac, directorul INSCOP, a analizat luni dimineață șansele candidatului independent Nicușor Dan de a obține victoria în turul doi al alegerilor prezidențiale, care va avea loc în data de 18 mai 2025.
Videoclip fals cu Nicușor Dan Foto Captură video jpg
Un videoclip fals cu Nicușor Dan, distribuit masiv de fanii lui Simion și Georgescu. „Matematicianul vesel”
Un clip video fals în care Nicușor Dan apare dansând haotic a devenit viral pe rețelele de socializare, fiind distribut în număr mare de simpatizanții lui George Simion.
Horoscop 6 12 mai, foto Shutterstock jpg
Horoscop marți, 6 mai. Peștii trebuie să își stăpânească răbufnirile, Racii au un moment de rebeliune
Capricornilor le lipsește răbdarea marți, 6 mai, iar în asentiment sunt și Berbecii, care devin cicălitori cu cei din jur. Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale.
Aleksandr Dughin FOTO Profimedia
Ideologul lui Putin, îngrijorat de „soarta” lui Simion. Aleksandr Dughin: „Fie îl omoară, fie anulează rezultatele alegerilor”
Aleksandr Dughin, un personaj extrem de controversat, dar invitat frecvent în emisiunile emisiunile unor jurnalişti americani precum Tucker Carlson sau Alex Jones, a comentat victoria lui George Simion în turul întâi al alegerilor prezidenţiale din România.
roman a dat jos o panglica cu tricolorul ungariei si a pus steagul romaniei foto colaj fb
Incident la Belgrad: Un român a smuls steagul Ungariei de pe o piatră comemorativă
Un român a smuls steagul Ungariei de pe o piatră comemorativă din Belgrad și a pus în loc o panglică tricoloră românească, afirmând că „maghiarii ne fură istoria peste tot”. Incidentul ar putea avea un potențial impact diplomatic.