Copilul din copaie

Publicat în Dilema Veche nr. 622 din 21-27 ianuarie 2016
Guverne sub acoperire jpeg

„Să nu arunci copilul odată cu apa din copaie.“ De cîte ori nu ați auzit vorba asta? Se referă la oricare gest pripit, greșit, insuficient gîndit, prost planificat, aducător de pagubă, mai degrabă decît de profit. Ai, carevasăzică, de rezolvat o problemă care-ți mănîncă ficații. Soluția trebuie găsită repede, criza este nasoală, pagubele curg în avalanșă. Nu mai ții situația sub control. Orice soluție îți pare bună, cu condiția să apară repede. Mai degrabă repede decît bine. Orice acțiune e mai bună decît nici o acțiune. Nu ai timp de planificare, nu ai timp să prevezi efectele adverse, nu poți planifica măsuri pentru „pasul doi“. Ai de luat măsuri. Le ai de luat repede. Acum, azi. Nu mîine. Nu peste o oră, nu peste o lună. Acum! Apelezi mai degrabă la instinct decît la analiză. Nu ai timp. Faci ce faci, semnezi legea, susții decretul, votezi o majoritate. Peste ceva vreme, constați că paguba e copleșitoare. Ai rezolvat atunci, pe loc. Lumea te-a aplaudat că ai stins focul, la un moment dat. Necazul e că paguba e mai mare acum. Așa că ți se spune că ai aruncat copilul odată cu apa din copaie.

Cam asta e Europa, azi. Uniunea are de rezolvat criza refugiaților. Nu e vorba despre o soluție pentru următorii cinci ani, pentru următoarea perioadă de programare bugetară (cu strategiile astea ar fi fost obișnuită). Nici vorbă! Uniunea are de rezolvat „chestii neprevăzute“ acum! Nu mîine! Azi!

Angela Merkel și-a făcut un calcul (inclusiv economic) și a zis ce a zis (ceea ce știți cu toții): lăsați sirienii să vină la mine! Ei au venit. Cu milioanele. Pe drum, ei au creat pagube. În Ungaria, în Grecia, în Slovenia, în Austria. Țările astea au făcut garduri, au închis frontiere, în interiorul Uniunii. Ce să te miri? Era vorba despre amărîții de membri UE dinspre est și sud-est. Nasol este că au urmat Danemarca și Suedia, din flancul „pur și dur“ nordic, cel al „integrității morale“ europene, pus pe tavă și servit restului UE, cu titlu de exemplu, de ani de zile. Lucrurile se amestecă îngrozitor, acum. Mai vine, colac peste pupăză, porcăria „revelionului din gară“, observată prima oară în Köln, cu toate că s-a încercat, din toate puterile, mușamalizarea, ascunderea sub preș, ignorarea evenimentului, pe o clasică linie a corectitudinii politice de stînga (pusă, de data asta, în slujba dreptei). Acum, doamna Merkel este (cam) la colț. I se strigă, din stradă: „Ai grijă mai degrabă de nemțoaice decît de democrația din Polonia!“ Ani de zile, a fost singurul lider puternic dintre cei 28 ai Consiliului. A făcut tot ce a dorit. Întru norocul Europei, a vrut și binele comun, pe lîngă cel național, nemțesc. Acum, poziția ei este sub asediu. Oficiali ai Bruxelles-ului și ai Berlinului recunosc: mai avem două-trei luni. Să zicem, optimist, pînă în vară. Dacă nu este născocită o soluție rezonabilă pînă atunci, tratatul Schengen se duce, dispare, se anulează. Nu va mai exista. Apare întrebarea firească: ce rost mai are moneda euro în lipsa unui tratat Schengen? A doua întrebare naturală: fără euro, ce se va alege de Uniunea Europeană? Cu cît ne întoarcem în timp? Cît va costa?

Întrebările astea au fie soluții durabile, fie soluții rapide. În condițiile în care cancelarul german a creat imaginea deținătorului adevărului politic absolut (în condițiile unei regretabile mediocrități de rit birocratic în celelalte țări membre), inclusiv pentru că oricare poziție adversă era considerată a fi nefrecventabilă și retrogradă (iaca Ungaria și, mai de curînd, Polonia), nu e de mirare că, atunci cînd apa din copaie s-a tulburat, copilul pare a fi în pericol major.

Carevasăzică: avem o problemă: re­fu­giații din lumea arabă. În număr mare, ducînd în bagaj cu ei o cu totul altă formațiune culturală. Se aleg soluții rapide, în lipsa celor durabile. Ele produc mai degrabă daune. În final, se renunță la apa din copaie, devenită sursa de migrene. Ăsta e tratatul Schengen. Din grabă, se poate să aruncăm la canal copilul. Pe el îl cheamă Uniunea Europeană.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Avertismentul lui Lucescu după România - Ucraina: a atras atenția asupra unui detaliu crucial
Un foarte bun cunoscător al fotbalului ucrainean a analizat partida de la Munchen.
image
Cine este românul care a murit în luptele din Congo. Tatăl tânărului de 22 de ani: „A zis că e pentru ultima dată”
O misiune s-a dovedit fatală pentru ieșeanul Petru Sam, în vârstă de 22 de ani. Aflat în Republica Democratică Congo, tânărul a murit sâmbătă, 15 iunie, după ce a fost ținta unei rachete trase de gruparea M23.
image
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
După victoria obţinută de tricolori împotriva Ucrainei, cu scorul de 3-0, luni, în Grupa E de la EURO 2024, Klaus Iohannis a postat pe Facebook un mesaj în care a felicitat naţionala de fotbal a României. Postarea sa a fost primită însă cu ironii pe rețeaua de socializare.

HIstoria.ro

image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.