Contemplarea dezastrului

Publicat în Dilema Veche nr. 865 din 5 - 11 noiembrie 2020
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

E-n natura noastră să privim cu nesaț peisajul de după catastrofă. O pornire irezistibilă ne face să căutăm miezul desfăcut al carnagiului, „splendoarea” rășchirată a ororii. Dacă e un dezastru natural, reluăm în buclă imaginile cu valuri uriașe care iau case, cu așezări făcute chisăliță de vreun cutremur sau cu incendii gigantice de pădure, mușcînd fără milă din spații unde locuiesc oameni. De fiecare dată țîțîim și dăm din cap a negare. Dar nu ne recunoaștem pofta lăuntrică de a înghiți cu ochii și cu mintea grozăviile pe care le vedem. Există și o stilistică a contemplării dezastrului. Poți să caști ochii la urmele cumplite ale catastrofei, întrerupînd orice altă activitate. Ecranul te confiscă, aproape uiți să respiri. Alteori, fie vizionezi în mod repetat toate buletinele de știri care prezintă subiectul, fie folosești diferite artificii pe care tehnologia ți le pune la dispoziție pentru a vedea mai bine. Poți asista la orice carnagiu, la orice manifestare de disperare a unor sinistrați, la prăbușiri de clădiri și de avioane, la spectacole monstruoase lăsate în urmă de incendii colosale, stînd în fața televizorului sau a computerului, mîncînd cartofi prăjiți, popcorn sau înghețată, pînă uiți complet de tine. Mîncatul, în momentele astea, conține nu doar ceea ce înghițim după ce-am mestecat, ci și ceea ce vedem în ecrane. Bolul alimentar are „pe el” și fragmente de imagini, rămase aidoma unui sos în care am muiat fiecare bucățică de mîncare.

Dacă e un accident pe șosea, nu contează că drumul s-a deblocat și circulația normală poate fi reluată. Șirul de mașini, întins pe kilometri, abia se mișcă. Pentru că, odată ajunși în dreptul locului în care s-a petrecut accidentul, trebuie să vedem în profunzime ce-i acolo. Fiecare mașină încetinește, în așa fel încît șoferul și pasagerii să apuce să filmeze, să facă poze sau pur și simplu să vadă mai bine despre ce e vorba. Ochii devin niște căngi care dau la o parte totul, în încercarea de a-și deschide drumul privirii spre orice carcasă rezultată din impactul devastator. Nu contează dacă sînt fiarele unei mașini sau corpurile sîngerînde ale unor victime. Ochii noștri vor să scormonească în amestecul de metal, carne și cauciuc fumegînd, încercînd să înghită cît mai multă monstruozitate. E ca și cînd, la vederea ororii, am vrea să ne umplem de ea, să ne tăvălim în mlaștina ei, să pătrundem pînă în fibra cea mai intimă a dezastrului altora. E ceva din lăuntrul nostru, căruia nu-i putem sta împotrivă. Fără să ne dăm seama, pentru cîteva secunde, scormonind cu privirea în nenorocirea care i-a-nfulecat pe alții, scăpăm de frica profundă că așa ceva ni se poate întîmpla și nouă. Moartea, Cruzimea, Oroarea, toate celelalte surate și ceilalți frați ai lor tocmai au trecut pe-acolo și-au prins pe altcineva. Noi am scăpat. Ceva din străfunduri ne îndeamnă să ne „mînjim” cu sîngele rămas. Nu ne dăm seama conștient, dar simțim că „tăvălirea” asta prin peisaj o să țină pericolul la distanță, măcar pentru o vreme.

Apoi, ca să consolidăm linia de apărare, relatăm totul cu lux de amănunte. Chiar dacă unii dintre cei cărora ne adresăm nu vor să audă ce avem de zis. Asta ne ațîță și mai rău. Ochii ni se înroșesc, tonul vocii crește, începem să-i urîm pe cei care nu vor să fie părtașii poveștii despre oroarea pe care o avem de spus. Căutăm orice mijloc de a da afară ce avem în noi. Pentru că simțim că, dacă reușim să  spunem ceea ce am văzut, „zidul de apărare” se dublează. Ghemul de emoții înghițite la locul faptei trebuie regurgitat, pentru a completa circuitul ororii în natură și a arunca povara asta asupra altora. Uneori, dorința de a povesti, de a scăpa de greutatea lucrurilor sinistre cărora le-am fost martori se transformă într-o cruzime cumplită. Vrem să-i umplem și pe interlocutori de ce-am văzut și simțit noi la un moment dat. I-am despica și-am îndesa în ei ceva-ul ăsta, i-am împroșca din toate părțile cu descrieri cît mai pline de cruzime, ne-am curăța de tăvălirea prin peisajul ororii, aruncînd pe ceilalți tot ce-a rămas lipit, agățat de noi. E ca atunci cînd mergem la țară, oriunde, și-avem senzația că numai acolo lumea vorbește doar despre cine și, mai ales, cum a murit. De fapt, ni se-ntîmplă și nouă zilnic, dar în alte forme. Deși nu ne place cînd cineva ne arată că și noi conținem mecanismul ăsta primar, cu sau fără vrere, el e o parte din ceea ce sîntem. E o bucată din dimensiunea existenței noastre ca ființe umane.

În perioada asta, cînd bîntuie molima, poveștile care-ți produc fiori pe șira spinării hălăduiesc și ele, cu entuziasm, prin aerul pe care-l respirăm. Sînt relatări crunte despre eșecurile sistemului de sănătate, chinurile prin care au trecut unii dintre cei dispăruți, disperarea familiilor care și-au pierdut oameni dragi, exasperarea și neputința unor medici în fața „asasinului nevăzut”. În același timp, circulă și povești despre idioțenia sau nemernicia unora, despre impostura și tembelismul altora, despre prostie pură, rea-voință, cinism sau ticăloșie. Există o foame primară, sălbatică, de cifre care să confirme amploarea dezastrului, o dorință de scandal, o mîrîire care amintește de haitele în care se declanșează, la un moment dat, sfîrtecarea generală. Dacă vrei să fii cu adevărat „o ființă civilizată”, în perioada asta nu e deloc suficient să înțelegi ce se petrece în jur. Nu e de-ajuns să contempli dezastrul. A face orice formă de voluntariat, a nu intra în corul mîrîielilor, a nu ațîța spiritele sau a nu crea panică, dar a-i face conștienți pe cît mai mulți de gravitatea momentului și de nevoia de a ne comporta responsabil, a face cele mai mici gesturi, de la purtatul măștii la păstrarea igienei și a distanței, preocuparea de a folosi un ton firesc în comunicarea cu alții, toate astea și multe altele asemenea sînt acte ale unei ființe civilizate.

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Descoperire macabră. Un jurnalist sud-african și partenera sa, găsiți morți într-un tufiș
Cadavrele unui jurnalist și partenerei sale au fost găsite în Africa de Sud într-un stadiu avansat de descompunere, la mai mult de două luni după ce au dispărut.
La parada militară de Ziua Victoriei participă și militari chinezi FOTO Profimedia jpg
Cum se folosește Putin de victoria URSS în al Doilea Război Mondial pentru a obține sprijin în războiul împotriva Ucrainei
Președintele rus Vladimir Putin, care a condus Rusia timp de 25 de ani, a transformat Ziua Victoriei într-un pilon-cheie al mandatului său și a încercat să profite de eveniment pentru a-și justifica invazia din Ucraina din ultimii 3 ani.
Bătălia de la râul Vorskla. Miniatură din Cronica Ilustrată a lui Ivan cel Groaznic (© Wikimedia Commons)
Cine a fost misteriosul voievod Ștefan I, învingătorul lui Sigismund, căzut în Bătălia de pe râul Vorskla
Povestea voievodului Moldovei Ștefan I, din neamul Mușatinilor, este pe cât de puțin cunoscută publicului, pe atât de spectaculoasă. Plecat regelui Poloniei, celebrul Vladislav Jagello, care l-a și ajutat să urce pe tron, Ștefan își duce domnia, la propriu, cu sabia în mână.
transfagarasan nins FOTO Facebook  DRDP Brasov jpg
Când se deschide Transfăgărășanul? Ninsoarea de mai dă planurile peste cap
Transfăgărășanul, unul dintre cele mai spectaculoase și îndrăgite drumuri montane din România, a fost din nou acoperit de zăpadă în noaptea de joi spre vineri. În zona alpină a Munților Făgăraș s-a depus un strat proaspăt de zăpadă de aproximativ 10 centimetri
image png
Tănără stoarsă de 160.000 de euro de o vrăjitoare. Femeia încerca să-și salveze căsnicia
O tânără din Bacău a fost înșelată de 160.000 de euro de o pretinsă tămăduitoare din Giurgiu, care i-a promis în schimbul banilor că o va ajuta cu problemele conjugale.
test cancer jpeg
Un test de sânge ar putea detecta primele semne de cancer. Oncolog: „Este incredibil”
Cercetările arată că testele de sânge anuale pentru depistarea primelor semne de cancer ar putea preveni ca aproximativ jumătate din cazuri să ajungă într-un stadiu avansat.
Andreea Raicu alaturi de mama ei in vacanta, Foto Instagram jpg
Destinația aleasă de Andreea Raicu pentru o vacanță relaxantă alături de mama ei: „A fost exact ce aveam nevoie”
Andreea Raicu (47 de ani) i-a făcut o surpriză mamei sale și a dus-o într-un loc de vis.
CRBL și Elena Instagram jpg
Fosta soție a lui CRBL, schimbare radicală la un an de la despărțire. Ce decizie a luat Elena: „M-am decis să renunț la ele”
Eduard Andreianu, cunoscut publicului sub numele de scenă CRBL, s-a despărțit de soția sa, Elena Vîșcu, în primăvara anului 2024, după o relație care a durat aproximativ 16 ani. Cei doi au împreună și o fiică, însă în ciuda acestor lucruri, soarta nu i-a vrut împreună până la final.
Cum dansul transformă dizabilitatea în curaj mp4 thumbnail png
Cum dansul transformă dizabilitatea în curaj, explică Sorina Petrescu, dans-terapeut, prof. coregraf TMoves
Despre dansul, terapia prin care tinerii neurotipici și neurodivergenți se integrează social și învață să comunice vei afla mai multe din noua ediție Interviurile Adevărul, învitat Sorina Petrescu, dans-terapeut, prof. coregraf TMoves