Conlucrarea

Publicat în Dilema Veche nr. 877 din 28 ianuarie - 3 februarie 2021
Iconofobie jpeg

Știu, termenul „conlucrare” nu arată prea bine într-un titlu. Ce mare filozofie poți scoate dintr-un fapt atît de banal, care se leagă de cele mai elementare aspecte ale condiției umane, aspecte cunoscute de toată lumea? Sîntem oameni și trăim în colectivități. Prin urmare, trebuie să conviețuim și, inevitabil, să conlucrăm. Ce necesitate socială și, în fond, naturală – dacă ne gîndim că de conlucrare depinde supraviețuirea noastră în istorie – ar fi mai ușor de înțeles decît asta? Nici una, aș fi răspuns și eu, dîndu-vă necondiționat dreptate, înainte să citesc volumul lui Yuval Noah Harari (Sapiens. Scurtă istorie a omenirii, traducere de Adrian Șerban, Polirom, 2017), pe care îl aminteam aici săptămîna trecută. Lectura mi-a schimbat întrucîtva optica. Da, „conlucrarea” pare o chestiune complexă în sistemul hermeneutic al profesorului de la Universitatea din Ierusalim. Parcurgîndu-i cartea, nu ai cum să nu meditezi la acest detaliu existențial, doar aparent comun. Pe scurt, după Harari, în vremuri imemoriale, homo sapiens a realizat că, pentru a rezista mai ușor intemperiilor, trebuia să conlucreze, mai curînd decît să concureze, cu semenii săi. Armonia – obligatorie într-un asemenea demers – se dovedea însă dificil de atins. Pe lîngă individualismul firesc în exercițiul competițional al supraviețuirii, apărea și o problemă structurală: oamenii nu erau, vai, egali! Deosebirile de forță fizică, rezistență la efort și eficacitate pe multiplele planuri ale activității zilnice generau inegalități – de gen, vîrstă, stare și înzestrare. Adică femeile, de pildă, puteau fi mai puțin eficiente decît bărbații în tehnicile standard impuse de supraviețuire. La fel bătrînii, copiii, bolnavii și cei cu deficiențe – de diverse tipuri – native. Cum să armonizezi adunări atît de diverse (din perspectiva randamentului fiecărui exponent în parte), cum să le determini să conlucreze – să observe carevasăzică miza aportului individual, capacitatea tuturor inșilor, indiferent de condiția lor, de a oferi ceva singular, ceva hotărîtor pentru binele întregului grup? Autorul crede – spre deruta inițială a lectorului analizei sale – că minunea s-a putut întîmpla prin ficțiune, i.e. prin jocul imaginarului care a produs „revoluția cognitivă”.

Homo sapiens a început să creeze scenarii fictive de viață, menite să unească spiritual, moral și emoțional comunitatea. Oamenii au ajuns să creadă în ele și să și le asume drept legi naturale ori „realități” incontestabile, fără de care existența nu ar fi fost posibilă. „Credința” respectivă a idealizat mediul înconjurător – contextul, cum ar veni –, mobilizîndu-i pe toți în efortul conlucrării și ajutîndu-i să conviețuiască pe același plan, în pofida deosebirilor (uneori dramatice) dintre ei. Așa s-au format primele societăți, primele grupuri animate de un țel comun, deși constituite din indivizi diferiți și, mai ales, inegali. Noile entități au oferit credit unor himere frumos creionate (tot atît de îndepărtate uneori de realitatea propriu-zisă precum este Europa de Australia), himere ce le-au furnizat totuși, la schimb, impulsul de a fi împreună, de a acționa în numele unui destin colectiv și, ca atare, de a conlucra. De aici abolirea „legii junglei”, specificitate a evoluției umane care i-a contrariat pe mulți darwiniști. Cum de nu s-a autodecimat homo sapiens, în mileniile de formare, din nevoia naturală de supraviețuire individualistă? – s-au întrebat ei frecvent. Cum de nu s-a impus, în mod absolut (nu numai simbolic), supremația celui mai tare la inșii primitivi? De unde sentimentul de compasiune și grijă pentru cel slab la niște primate vag evoluate (există dovezi științifice că pînă și neanderthalienii își ocroteau confrații cu handicapuri severe, dobîndite ori înnăscute, păstrîndu-i în comunitate)? Explicația lui Harari rămîne fără echivoc: faptul a venit din actul conlucrării de grup, articulat pe fondul proiecțiilor ficționale, imaginare, autoinduse, cum ar fi bunăoară egalitatea (naturală) între reprezentanții speciei. Conlucrarea ca rezultat al proiecției imaginare s-a perpetuat pe parcursul istoriei umane, căpătînd, în epoca modernă, expresii sofisticate. Ce ficțiune ne-a mai mobilizat, în timp, în afara mitului „egalității”, pentru a fi apți de conlucrare? Un singur exemplu: banii. Ei nu constituie „o realitate materială”, ci „un construct psihologic” ce „convertește materia în minte” (p. 156). Cum? Prin încredere, printr-un nou mit așadar al solidarității: o solidaritate de percepție în cazul de față, o unitate de asumare.

Ce se întîmplă însă azi, cînd tocmai mitul încrederii în celălalt pare să dispară? Homo sapiens a intrat brusc într-un eon demistificator, demitizant, de imersie în realitatea crudă, unde conlucrarea devine, treptat, o cauză pierdută. Ne aflăm în pragul epocii disoluției și disjuncției, în care supremațiile se vor redefini furibund. Ce ficțiune unificatoare ne va mai putea oare salva?

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Filozofia lucrurilor mici, Editura Junimea, 2020.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Rațele alergătoare indiene, folosite în România în loc de pesticide: „Au curățat, într-o săptămână, 1.200 mp”
O tânără din Sibiu, designer de permacultură, a implementat mai multe proiecte în care rațele indiene au fost folosite pentru „combaterea dăunătorilor, de către unele familii sau restaurante care au dorit să producă, ecologic, alimente pe proprietățile lor”.
image
O modificare facială ar putea fi un semn de cancer pulmonar, spun pneumologii
Potrivit unui studiu din 2022, cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer din România,12.122 de pacienții fiind diagnosticați în fiecare an. De asemenea, tot el cauzează şi cele mai multe decese - 10.779 pe an.
image
Coreea de Nord spune că declarația nucleară emisă de China, Japonia și Coreea de Sud îi încalcă grav suveranitatea. „Este o bătaie de joc și o înșelătorie...”
Luni, după ce la Seul, în cadrul unui summit tripartit, China, Japonia și Coreea de Sud au discutat despre programul de înarmare nucleară al Coreei de Nord, Phenianul a anunțat că intenționează să lanseze un alt satelit de spionaj în zilele următoare.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.