Congresul şi procesul

Publicat în Dilema Veche nr. 733 din 8-14 martie 2018
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Două evenimente importante are președintele PSD pe agendă în primăvara asta. Primul dintre ele este congresul PSD programat la finalul săptămînii. Adunarea i-ar putea consolida lui Liviu Dragnea puterea în interiorul unui partid deja vlăguit și lipsit de orice energii pozitive. Nesigur pînă aproape de paranoia, dl Dragnea se teme ca nu cumva vreunul dintre ceilalți lideri ai PSD să capete brusc autonomie și ambiție înaintea alegerilor de anul viitor.

De asemenea, președintele PSD are nevoie să își întărească imaginea de lider puternic, capabil să controleze administrația, după ce o serie de dezvăluiri neplăcute l-au înfățișat ca participant pe la diverse întruniri ale acelor structuri pe care domnia-sa le numește sobru „statul paralel“. Altfel spus, dl Dragnea are nevoie să proiecteze atîta putere încît nimeni să nu îi poată reproșa ipocrizia sau, mai rău, lipsa de anvergură. Întreaga sală a congresului trebuie să vadă în liderul său un părinte al partidului și al națiunii (nivel Iliescu) și nu un slujbaș mărunt, ambițios, ezitant și răzbunător.

A doua chestiune a primăverii, cumva legată de prima, e procesul care l-ar putea trimite pe liderul PSD de pe culmile puterii direct în închisoare. Legătura dintre cele două își are baza în teoria din jurul liderului PSD care pleacă de la prezumția că judecătorii se vor gîndi de două ori înainte să condamne un om aflat pe culmile administrativ-politice ale României. Au fost oameni importanți condamnați, dar nici unul în deplin exercițiu al puterii, așa cum ar fi cazul dlui Dragnea. Președintele PSD și cei cîțiva strategi toxici de prin jurul său mizează tocmai pe greutatea pe care ar trebui să o suporte autorul unei asemenea premiere.

Închipuiți-vă pentru cîteva momente scena. Să presupunem că decizia e luată într-o zi de luni, pe la prînz, așa.

În sediul partidului, dl Dragnea tocmai i-a trasat cîteva directive doamnei Dăncilă. Doamna Dăncilă a zis „da“, “da“ și „da“, apoi a plecat să le execute. Urmează întrevederea cu adevăratul premier, Darius Vâlcov. De-abia acum se iau deciziile importante. În afara sediului PSD, presa o ascultă plictisită pe doamna premier, care declamă fraze învățate chiar în dimineața aceea. Pe ușa din spate mai intră cîte un membru al Biroului Permanent al partidului. Ședințele BP au loc în mod tradițional la începutul săptămînii și acela e momentul în care dl Dragnea împarte aristocratic indulgențe.

Pe lîngă jurnaliști trece ostentativ Gabriela Firea. Ziariștii o abandonează pe doamna premier și încearcă să discute cu primarul Capitalei. Doamna Firea emite la rîndu-i cîteva propoziții desprinse din punctajul consultanților, dar, spre deosebire de Viorica Dăncilă, primarul Capitalei a participat la realizarea acelui punctaj și chiar înțelege ce spune. Despre doamna Firea nu va putea afirma nici un parlamentar național sau european că nu i-a auzit niciodată vocea. E o diferență de anvergură acolo. A ambițiilor și resurselor.

În centrul agitației, la distanță egală de fiecare satelit, stă Liviu Dragnea. În umbra sa cresc prudent pesediști. Iar umbra sa e lungă. El are puterea de a-i opri sau de a-i ocroti. Și ia decizii pe tema asta în fiecare săptămînă. Împarte favoruri sau pedepse și îi place să creadă despre sine că e aspru, dar drept. În fapt, e doar temător.

Apoi vine vestea. Ştirea de care se temuse. Sfîrșitul. Alungă rapid din minte gîndul unui salt peste gardul din spate, înspre ambasada din apropiere, deși în prima secundă de disperare ideea nu părea chiar stupidă. Mai ales în momentul în care, cu un entuziasm tîmp, Codrin Ștefănescu se oferise să facă orice ca să îl ajute. I-ar fi plăcut să îl folosească pe Codrin drept treaptă pentru saltul final.

Decide să se predea, nu înainte de a ține un scurt discurs patetic, pregătit spontan de consilieri.

Pînă atunci însă, are cîteva minute pentru a contempla dezintegrarea propriei cariere, clădite în ani de zile. Lunga sa umbră dispare la două minute după ce știrea „se sparge“ pe ecranele televizoarelor. Parcă n-ar fi avut niciodată toată puterea aceea.

Gabriela Firea nu mai ajunge pînă în biroul său și se întoarce către presă, căreia îi amintește ce partid mare și stabil e PSD, ce nevoie de liniște și administrare corectă are țara și cum, sigur, îi pare rău de domnul Dragnea, dar toată lumea trebuie să privească spre viitor. Spre președinția Consiliului UE, spre obiectivele din programul de guvernare, spre bunăstarea oamenilor simpli. Nu lipsește totuși o remarcă satisfăcut-scrîșnită. “De-abia acum e nevoie de un congres.“ Sigur, dacă partidul va cere, ea nu va ezita să preia frîiele. Însă numai dacă va fi nevoie.

Doar cîțiva metri mai încolo, în sediu, telefonul încă-președintelui PSD sună insistent. Nu răspunde nimeni. E doamna Dăncilă. Cui îi mai pasă de doamna Dăncilă?

Lovitura de grație vine tot prin televizor, de unde se aude vocea lui Marian Oprișan, care spune ceva despre încrederea în Justiție, nici nu mai contează ce. Oftează: „Mariane, Mariane…“

În drum spre Rahova, bănuiește o nuanță batjocoritoare în privirea șoferului. Încearcă din greu să nu se gîndească la ea, dar nu reușește.

Nu mai apucă să vadă status-urile de Facebook ale liberalilor, care par să creadă că dispariția sa le justifică pretențiile pentru preluarea guvernului. Dar, dacă le-ar vedea, ar rîde un pic.

***

Ei bine, de coșmarul acesta se teme Liviu Dragnea. De aceea o să vedem la congresul PSD manifestări de putere discreționară și aceleași veșnice aluzii la lucruri care s-ar putea întîmpla dacă voința președintelui nu va fi respectată. Din păcate, pesediștii, în marea lor majoritate, vor crede că așa e. Nici unul nu va avea curajul de a proiecta un scenariu precum cel de mai sus, urmat de întrebările legitime și firești despre cum s ar putea ieși totuși onorabil din această situație. Congresul PSD va fi un spectacol al derivei și fricii. Muppets trecuți de partea întunecată a forței.

Or, aici, dincolo de orice alte trăsături de caracter și/sau competențe, trebuie operată o comparație necesară. Confruntat la rîndu-i cu un proces, președintele PNL, Ludovic Orban, a renunțat să mai candideze și să mai ocupe poziții pe banii statului. A scăpat de acuzații și acum e un om liber. Ba chiar are la dispoziție un oarecare ascendent moral. De cealaltă parte, dl Dragnea luptă cu toate mijloacele din poziția de al treilea om în stat și calcă în picioare orice capital de simpatie ar putea obține chiar și în eventualitatea achitării.

Indiferent de verdict, la finalul procesului, Liviu Dragnea va fi vinovat de umilirea statului român și a instituțiilor sale. Va purta vina degradării mediului politic și a pervertirii nefericite a administrației. Nu sînt sigur că așa ceva se poate grația. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

racheta intercontinentala rubeja/ FOTO: defence.mgimo.ru
Putin mizează pe imagine amenințând cu o rachetă veche sub o denumire nouă. Specialiștii nu sunt impresionați
Racheta Oreșnik a Rusiei nu este atât de nouă precum susține Vladimir Putin.
Jorge Tamayo de la Harvard vorbeste despre AI la UBB jpg
Avertismentul unui economist de la Harvard cu privire la revoluția AI: „Un miliard de oameni trebuie să se recalifice în următorii 5 ani”
Jorge Tamayo, cadru didactic asociat la Universitatea Harvard, a vorbit în cadrul unei prelegeri la UBB despre impactul Inteligenței Artificiale asupra pieței muncii. Concluzia lui este că dacă nu vrem să ne pierdem slujba din cauza AI, va trebui să fim pregătiți să ne recalificăm din 3 în 3 ani.
bulgaria saracie jpg
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
Românii sărăcesc într-un ritm accelerat din cauza inflației care e folosită de stat pentru a umple „găurile” bugetului. Economistul Radu Nechita explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, de ce statul și Banca Națională nu iau nicio măsură concretă pentru a stăvili creșterile de prețuri și inflația.
Ras Al Kaimach Sursa wikipedia jpg
Cele mai căutate vacanțe exotice de sărbători. După Dubai și Abu Dhabi, încă un emirat îi încântă pe români
Orientul Mijlociu a devenit tot mai accesibil în ultimii ani pentru românii aflați în căutarea destinațiilor exotice de vacanță. După Dubai și Abu Dhabi, și emiratul Ras Al Khaimach s-a numărat printre preferințele celor care au căutat sejururi de sărbători.
telefon public 0 jpeg
Strămoșii telefoanelor mobile, la mare căutare printre români. Cât au ajuns să coste după ce au fost abandonate
Vechile telefoane publice cu monedă, folosite până la apariția telefoanelor mobile, au ajuns din nou la mare căutare. De această dată, colecționarii sunt cei interesați de ele și sunt dispuși să bage mâna adânc în buzunar pentru a obține unul.
Foto 9  Ion Iliescu si Bill Clinton jpg
Povestea controversată a primului președinte din istoria României. Protejat al Anei Pauker, fiul de ilegalist școlit la Moscova, în luptele pentru putere cu Ceaușeștii
Ion Iliescu a fost primul președinte din istoria României. A avut o copilărie zbuciumată, a fost școlit în URSS, era protejat de Anna Pauker și a încercat să-l dea jos pe Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. A avut două mandate ca președinte și două ca senator.
Comuna Nădrag  Foto Primăria Nădrag (1) jpg
Ciocanul din Nădrag, uzina metalurgică din Banat care stârnea zâmbete. Cum a dispărut brusc, după două secole
Înființată în urmă cu două secole, odată cu construcția primului furnal, uzina metalurgică din Nădrag a purtat începând din primii ani de comunism numele „Ciocanul”. A dispărut, definitiv, la sfârșitul anilor '90, când ultimii din cei aproape 2.000 de angajați ai săi au fost nevoiți să o părăsească.
cfr cluj   rapid facebook jpg
Dramatism total în Gruia: Rapid smulge un punct în ultimul minut pe terenul lui CFR Cluj
Cu o victorie, ardelenii egalau la puncte liderul U Cluj.
colaj candidati FOTO colaj Facebook
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024. România își alege președintele. Unde se poate vota, cu ce acte de identitate, cum se desfășoară votarea
Procesul de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 a început începe duminică, 24 noiembrie 2024, și în țară. Secțiile de votare se deschid la ora 7,00 și se închid la ora 21,00, programul putând fi prelungit până la ora 23,59, dacă sunt alegători la rând.