Confruntarea Est-Vest continuă într-o Moldovă fracturată

Publicat în Dilema Veche nr. 592 din 18-24 iunie 2015
Ecourile tragediei jpeg

Ce ar fi de spus după primul tur al alegerilor locale din Republica Moldova? Reculul partidelor coaliţiei pro-europene s-a produs, după cum era de aşteptat, în urma scandalurilor de corupţie care s-au ţinut lanţ, culminînd cu dispariţia unui miliard de dolari din trei bănci comerciale, la sfîrşitul anului trecut. Totuşi, cifrele date publicităţii luni arătau că partidele pro-europene se aflau încă în situaţia de a crea majorităţi în 20 de raioane din cele 35. De partea cealaltă, forţele declarat pro-ruse (Partidul Socialiştilor şi „Partidul Nostru“, al excentricului Renato Usatîi) puteau să formeze majorităţi în cel mult două raioane. În restul raioanelor, formarea coaliţiilor locale depinde de comunişti. 

Victoria lui Usatîi în cursa pentru primăria oraşului Bălţi era de asemenea aşteptată – tînărul politician cu idei pro-ruse a candidat în fieful său, acolo unde a organizat în ultimul timp tot felul de manifestări artistice cu invitaţi ruşi. Spectacole gratuite, spre bucuria locuitorilor. Bălţi este bastionul „partidei ruse“ din nordul republicii. Acolo unde Usatîi ar fi obţinut puncte importante şi în alegerile parlamentare din noiembrie 2014, dacă nu ar fi fost eliminat din cursa electorală în ultimul moment, cu 48 de ore înainte de deschiderea urnelor. Cauza: primirea unor fonduri din străinătate, lucru interzis de legea moldovenească. În mod oarecum surprinzător, Usatîi nu a protestat, deşi avea şanse reale de a accede în Parlament şi de a bascula majoritatea de partea forţelor antieuropene. Dar Usatîi a preferat tăcerea, pentru a reveni

la scrutinul regional. 

Poate mai surprinzătoare este victoria de la Orhei a controversatului afacerist Ilan Schor, acuzat pentru devalizarea celor trei bănci moldoveneşti. E totuşi greu de explicat cum se face că, pe fondul nemulţumirii generale cauzate de falimentele bancare, cel pus sub acuzare îşi poate adjudeca nişte alegeri. O explicaţie parţială ar fi cîştigarea în premieră a campionatului de fotbal de către echipa locală, Milsami, deţinută de Schor. Un succes obţinut la mare luptă, cu contribuţia importantă a unor antrenori şi jucători din România şi care a pus capăt dominaţiei cluburilor din Tiraspol şi Chişinău. 

În turul al doilea, toţi ochii vor fi îndreptaţi spre confruntarea pentru Chişinău, dintre liberalul Dorin Chirtoacă şi socialista Zenaida Greceanîi. O confruntare cu o încărcătură simbolică uriaşă. 

Cu tot reculul forţelor guvernamentale, ar fi totuşi exagerat să spunem că Republica Moldova a apucat-o puternic, dacă nu chiar decisiv, spre Rusia. De fapt, partidele de opoziţie sînt cele care au cîştigat voturi pe seama celor care reprezintă „sistemul“. Şi asta, pe ambele părţi ale baricadei politice. Au cîştigat voturi socialiştii lui Dodon, de orientare făţiş pro-rusă, dar asta mai degrabă pe seama comuniştilor, care au încercat o campanie mai nuanţată, de pe poziţiile naţionalismului moldovenesc. Pe culoarul european, Partidul Liberal (Ghimpu-Chirtoacă) şi blocul Popular European (Iurie Leancă) au luat voturi de la Liberal-Democraţi (Filat) şi Democraţi (Lupu), aflaţi în coaliţia minoritară.

Şi ca să vedeţi cum stau lucrurile în tabăra pro-europeană, la Chişinău, Dorin Chirtoacă ar prefera ca partidele coaliţiei guvernamentale să tacă decît să-l susţină făţiş în turul al doilea. Nimic nu i-ar face mai rău decît o declaraţie de dragoste de la Vlad Filat şi Marian Lupu. Aceasta ar da apă la moară comuniştilor, care l-ar prezenta imediat pe Chirtoacă drept un primar la mîna oligarhului Plahotniuc, omul despre care se spune că ar trage sforile în actuala coaliţie de guvernare. 

Nimic nu e decis, pe termen lung. Republica Moldova rămîne terenul de confruntare a orientărilor pro-europeană şi pro-rusă. Alegerile locale de duminică au indicat însă o radicalizare a poziţiilor electoratului. În zona pro-rusă, linia dură pro-Kremlin, promovată de socialişti, este de departe preferată căii comuniste, cu un puternic accent pe „moldovenism“ şi cu o politică mai degrabă ambivalentă Est-Vest. De partea cealaltă, pe culoarul pro-european, electoratul a creditat discursurile „de opoziţie“, promovate de Ghimpu şi Leancă, în defavoarea partidelor de la putere, PLDM şi PDM, socotite prea baronizate şi corupte pentru a mai putea fi de încredere. 

Cele două mari blocuri politice, de dimensiuni aproximativ egale, stau, în realitate, spate în spate, iar confruntările se duc mai degrabă între facţiunile rivale din interior. Iar această fractură se vede şi pe harta electorală a ţării. Regiunea din jurul Chişinăului are o puternică orientare pro-europeană. Nordul – avînd centrul nervos la Bălţi – şi sudul – în jurul autonomiei găgăuze – susţin orientarea pro-rusă.

Nu se ştie cum se poate pune capăt acestei rupturi profunde din societatea moldovenească. Dar, pe termen scurt, provocarea va fi formarea unui nou guvern, după demisia premierului Chiril Gaburici. În condiţiile de acum, alegerile anticipate ar privilegia „partida pro-rusă“. Pe de altă parte, o întărire a coaliţiei europene, prin participarea liberalilor, ar putea fi o mişcare bună pentru blocul pro-Vest. Totuşi, liberalii, care au refuzat intrarea în coaliţie tocmai ca să se ţină departe de oligarhi şi de acuzaţiile de corupţie, nu au nici un interes să facă acest pas tocmai acum, în toiul bătăliei pentru Chişinău. 

De-abia după turul al doilea vom putea avea unele clarificări în privinţa viitorului politic al Moldovei. Ar fi şi cazul. Viitorul guvern trebuie să înceapă imediat negocierile cu FMI, în vederea unui program de asistenţă financiară. Altfel, Republica Moldova intră în incapacitate de plată.  

Ovidiu Nahoi este realizator la TVR2.  

1031545422 jpg
Reformiști și antireformiști
Prima reforma semnificativă a fost în perioada 1996-2000, atunci cînd companiile de stat înregistrau pierderi și datorii foarte mari, care riscau să blocheze economia.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Nu merge bine”
În fapt, Brexit-ul a fost o lecție și un avertisment.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cîinii și românii
Ascult şi aud, în întuneric, mesajul, totodată imemorial şi eschatologic, al destinului naţional.
Frica lui Putin jpeg
Dumnezeu ca bun de consum
În tot cazul, omul tradițional știa cărui dumnezeu să se închine și cum s-o facă. N-avea de ales decît în ce fel să urmeze tabla valorilor prescrise.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Prizonieri în rang secund?
După ce ne-am enervat și am jurat boicoturi, ne-am potolit repede. N-am boicotat nimic.
m simina jpg
Gara din New York
Dar Grand Central Terminal a avut noroc.
Iconofobie jpeg
Capitale…
În condiţiile unei dinamici culturale fireşti, şi Iaşiul, implică autorul, ar putea avea un destin similar, eliberîndu-se – o dată pentru totdeauna – de complexul „trădării” de la 1859...
„Cu bule“ jpeg
Cuvinte de mimă
Una e să mimezi cuvîntul pinguin, alta e să înlesnești ghicirea unor cuvinte ca destoinic sau adică, de fapt sau păi.
HCorches prel jpg
A construi nu înseamnă neapărat a desființa mai întîi
Se știe cît de puțin stagiu pedagogic se face la orice facultate, pentru a se obține calificarea de profesare în învățămînt.
p 7 Departamentul de Justitie WC jpg
Patrioți doar cu vorba
Cine sînt patrioții și cine sînt tiranii? Efortul de a răspunde la această întrebare va decide dacă America rămîne unită într-un stat de drept sau capitulează în fața violenței devastatoare.
radu naum PNG
Arbitrii români au orbul găinilor?
O veche zicală a meseriei pretinde că un deţinător de fluier trebuie să aibă auzul selectiv (la boscorodelile jucătorilor).
Comunismul se aplică din nou jpeg
Geografia dintotdeauna
Tim Marshall spune că „geografia nu dictează cursul tuturor evenimentelor” și încearcă să nu cadă în capcana unui determinism geografic (care ar putea fi asemănător, nu-i așa, cu determinismul economic marxist).
O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Capitală: femeie închisă în portbagajul unei mașini incendiate. Cum a fost salvată de polițiști și de operatorii 112 VIDEO
Un caz șocant de sechestrare a fost înregistrat luni dimineață în Capitală. O femeie a fost salvată de polițiști din portbagajul unei mașini incendiate.
image
Experiența nefericită trăită de o turistă într-un hotel de 4 stele din Sinaia. „Și un WC public arăta mai bine decât camera”
O româncă s-a plâns de condițiile oferite de un hotel de 4 stele din Sinaia. Femeia susține că a stat într-o cameră care merita cel mult două stele și a postat pe internet fotografii care vin în sprijinul afirmațiilor sale
image
Există legătură între cutremurul din Turcia și cele cinci seisme din România? Ce spun experții
După cutremurul devastator din Turcia, în această dimineață, au avut loc mai multe cutremure și în România. Seismologul Gheorghe Mărmureanu e explicat dacă acestea au legătură.

HIstoria.ro

image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.
image
Apropierea Ungariei revizioniste de Germania nazistă
Propaganda revizionistă maghiară, extrem de activă și de agresivă, a prins în străinătate și pe fondul lipsei de reacție a României.