Competenţe comisăreşti
V-am mai povestit. La Bruxelles circulă prin mediile gazetăreşti o poveste care nu se publică pentru că sursa este discretă. La Bruxelles, toate sursele sînt discrete, dar toată lumea împărtăşeşte secrete pe care nu le publică decît arareori cîţiva aleşi, în general de prin presa anglo-saxonă. Unul dintre ele este modul în care Dacian Cioloş ar fi primit poziţia de Comisar pentru Agricultură. Ar fi fost vorba despre o întîlnire între domnia sa şi domnul Barroso, între patru ochi. Portughezul nu era foarte încîntat să ofere un portofoliu atît de puternic unei ţări ca România. De aceea, a încercat să îi sugereze conaţionalului nostru că nu ar fi de lepădat şi un domeniu mai „subţire“ de care să se ocupe. Pare-se că domnul Cioloş ar fi zis: „Mulţumesc pentru ofertă şi încredere, eu numai la agricultură mă pricep, dacă nu se poate acest portofoliu, mă întorc la DG Agri, unde ştiu ce am de făcut.“ Se zice că domnului Barroso tare i-a plăcut această replică. Ar fi zis unor apropiaţi: „Îmi place omul ăsta, îl iau în echipă. Dacă a fost în stare să refuze un post pentru care e plătit cam de 80 de ori mai mult decît salariul mediu din ţara lui, numai pentru că i se pare că nu se pricepe, înseamnă că ştie ce vrea.“ Se pare că insistenţa pe domeniul de competenţă l-ar fi impresionat rău de tot pe politicianul portughez.
Adevărul este că Dacian Cioloş nu a reacţionat ca un politician de Bruxelles. Acela s-ar pricepe la toate, ar fi polivalent, ar avea o competenţă enciclopedică, indiferent de statul membru din care provine. O poziţie de comisar nu se refuză aşa, cu una, cu două. Faptul că nu ai nici o legătură profesională cu domeniul respectiv este un simplu moft. Mai mult, prin chiar mecanismul numirilor la vîrf, se încurajează „rotaţia cadrelor“. Este musai să ai abilitate politică. De competenţă tehnică se ocupă cei treizeci de mii de funcţionari din Directorate, nu comisarii. Cîteva exemple.
Neelie Kroes este o distinsă doamnă din Olanda, cunoscătoare a bursei din New York, fost rector al unei universităţi private şi comisar pentru concurenţă în comisia Barroso unu. A arătat hotărîre şi a amendat fără milă mari corporaţii din domeniul energiei sau IT-ului (cea mai mare amendă din istoria Microsoft îi poartă semnătura). În următorul mandat a răspuns de… Agenda Digitală a UE.
Francezul Michel Barnier a fost comisar pentru Piaţă internă şi servicii în Barroso doi. Înainte de asta, a fost ministru în diverse guverne ale Franţei, ocupîndu-se (pe rînd) de: Mediu, Politici europene, Afaceri externe, Agricultură şi pescuit. A mai fost comisar european între 1999 şi 2004 şi a răspuns de… Politicile regionale.
Balticul Andris Piebalgs a fost comisar pentru Energie în Barroso unu, apoi a trecut la Dezvoltare. În primul mandat s-a ocupat de reglementarea pieţelor energetice din statele membre şi aşezarea lor conform principiilor concurenţiale, în timp ce, în al doilea, s-a preocupat de programe de asistenţă ale Uniunii pentru ţări din lumea a treia.
Nu mai adaug aici alte exemple deoarece spaţiul articolului este limitat. Sînt nevoit să amintesc că tocmai continuitatea unei persoane pe acelaşi domeniu este descurajată. Omul poate rămîne pentru două mandate, dar pare obligatoriu să i se schimbe domeniul. Altfel, nu pot înţelege de ce, de exemplu, doamna Kroes („Neelie cea de fier“) a fost schimbată de la Concurenţă, unde făcuse o treabă excelentă şi, în plus, vizibilă, foarte pe placul consumatorilor de prin toată Europa.
În atari condiţii, era greu de sperat într-un al doilea mandat de comisar la Agri pentru domnul Cioloş (deşi dezirabil pentru România), din cel puţin două motive: omul Cioloş ar fi fost bun (dacă era femeie, l-ar fi chemat Daciana şi ar fi avut şanse mult mai mari), dar pentru alt mandat. În plus, am bănuiala că tehnicianul Cioloş nu ar fi acceptat alt portofoliu, pe un domeniu străin competenţei sale.
La ora cînd scriu acest text, nu ştiu ce mandat de comisar a primit Corina Creţu. Cred, însă, că are un domeniu mai larg de competenţe, pe modelul Kroes, Barnier sau Piebalgs. În plus, este femeie. Carevasăzică, este mai potrivită postului decît domnul Cioloş.
Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.