Codul bunelor maniere (fiscale)

Publicat în Dilema Veche nr. 598 din 30 iulie - 5 august 2015
Mîrșava intenție bună a statului jpeg

Nu sînt vreun masochist. Îmi place, ca oricărui alt pămîntean, să plătesc taxe şi impozite cît mai mici. De s-ar putea, n-aş plăti deloc. Altfel spus, sînt un om ca oricare altul. Nu dau pe dinafară de înalt simţ civic, deşi sînt pe deplin încredinţat că „România trăieşte cu taxele tale“. Prin urmare, m-a surprins plăcut ideea unui nou cod fiscal care să scadă TVA-ul şi o mulţime de alte taxe şi impozite. Mi-a părut de la sine înţeles că, în Parlament, respectiva propunere a trecut val-vîrtej. Era să beneficieze şi de urale la scenă deschisă, numai că liberalii au bombănit că nemernicii de stînga au furat ideea lor de dreapta. În inconştienţa mea, aplaudam în gînd, cu bucurie, Codul cel nou. 

Apoi, a fost o vizită. A preşedintelui la Banca Naţională. Mi s-a părut interesant că preşedintele merge la guvernator, nu invers. Probabil, cafeaua de la protocol era mai bună în strada Doamnei. Apoi, la o zi, două, preşedintele face o conferinţă de presă şi zice că nu are de gînd să promulge noul Cod pentru că este mult prea riscant. Situaţiunea devine interesantă. PNL-ul intră în corzi. Cum să îşi schimbe votul fără a deveni penibil? Ce argumente să mai aducă, după ce a clamat sus şi tare că i s-a furat ideea? În fine. După alte cîteva zile de bălmăjeală, după o furtună în PSD cauzată de demisia domnului Ponta, după luări hotărîte de poziţie în privinţa numitului Cod, vine bomba! Guvernatorul se adresează naţiunii şi veştejeşte, în termeni simpli, populari, propunerea înaintată de Guvern. L-am ascultat şi am căzut pe gînduri. Ce să vă zic? Putea să mă ţină preşedintele ore întregi în conferinţe de presă, putea să fie doamna Gorghiu pe micile ecrane zile şi săptămîni, nu mă interesa nici cît negru sub unghie. Ar fi fost nişte nesuferiţi care, de dragul luptei politice, vor să mi-l veştejească pe domnul Teodorovici şi, eventual, să-l demită pe tînărul premier care vrea să-mi reducă impozitele. 

Cînd a vorbit guvernatorul, l-am ascultat. M-a pus pe gînduri. Într-adevăr, să reduci taxele şi impozitele, în acelaşi timp cu creşterea salariilor pentru profesori, medici şi militari, pare cam riscant. Nu băgam de seamă povestea cu ţinta de deficit bugetar stabilită de ţările membre ale Uniunii. În fond, îmi spuneam, Franţa este campioană la depăşit deficitul. Aici, îi dădeam dreptate lui Teodorovici. Ar fi bine să ne vedem şi de propriul interes care, cîteodată, poate fi diferit de cel al zonei euro. Numai că a venit domnul Isărescu şi a dat exemplul cîrmei din coada avionului. Dacă pleci de la Bucureşti spre Londra şi schimbi direcţia cu un sfert de procent, rişti să ajungi la Stockholm. Dacă o mişti cu mai mult (făcînd referire la deficitul propus de guvern), pui cap compas spre Polul Nord. Fir-ar să fie de metaforă! M-a făcut brusc cetăţean responsabil şi am început să mă îndoiesc de justeţea Codului, pe termen lung. Mă şi vedeam zburînd spre ţinuturi arctice, în loc de Londra. 

Nu e în firea Băncii Naţionale să dea semnale atît de puternice, decît dacă situaţiunea e serioasă. Cunoaştem cu toţii faimoasa diplomaţie de care a dat dovadă longevivul guvernator, în deceniile de cînd conduce politicile macromonetare ale ţării. Personal, am înţeles doar că măsurile propuse sînt mult prea riscante, pe cît de populare s-ar dovedi. Am mai înţeles şi de ce a simţit nevoia să apară în public cu un asemenea mesaj. Slaba prestaţie a opoziţiei (mai bine tăceau mîlc) a întărit, mai degrabă decît a slăbit, poziţia Guvernului. Nici preşedintele nu a ajutat cu mult. Domnul Isărescu a fost, practic, forţat de împrejurări să iasă la rampă şi să îşi pună renumele în joc. Un fel de asumare a răspunderii, pentru a bloca o propunere extrem de populară. Domnii Ponta şi Teodorovici sînt acum în defensivă pentru prima oară. Este simplu să îl acuzi pe preşedinte că face un joc anti-PSD. Blocarea PNL-ului nici măcar nu mai este necesară, deoarece s-a blocat singur. De cînd a intrat domnul Isărescu în joc, poziţia Guvernului este, însă, ceva mai complicată.  Acum, trebuie să răspundă cu argumente ceva mai sofisticate decît „interesele străine care vor să ne cotropească patria“.  

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Președintele Donald Trump, la depunerea jurământului în primul mandat, la 20 ianuarie 2017 (© Facebook / The Trump White House Archived)
TikTok va funcţiona din nou în SUA. Donald Trump: „Aş dori ca Statele Unite să deţină 50% din acţionariat”
Primul ordin executiv pe care îl va semna Donald Trump în calitate de preşedinte va fi cel care permite platformei chinezeşti cu milioane de utilizatori să funcţioneze în continuare în Statele Unite.
Rusia SUA Ucraina China FOTO SHUTTERSTOCK
Doctrina Monroe 2.0. Întoarcerea la dominarea celor mici de către cei mari. „Intrăm într-o nouă eră a cuceririi”
După cel de-al Doilea Război Mondial, națiunile s-au angajat să creeze o lume mai egală și mai respectuoasă față de lege. Acum, Rusia, China și SUA se întorc la un model mai vechi, în care țările puternice își impun voința, scrie Iaroslav Trofimov, în The Wall Street Journal.
Elon Musk a comentat pe X protestele violente din Marea Britanie FOTO PROFIMEDIA
Cum au ajuns Elon Musk și Aleksandr Dughin o nouă amenințare pentru democrația europeană
Europa se confruntă cu o amenințare existențială. Trebuie să reglementeze platformele tehnologice, care au devenit principalul instrument pentru răspândirea dezinformării și manipularea publicului, scrie, în Kyiv Post, Orhan Dragas, expert sârb în securitate și relații internațional.
Simion in sua FB jpg
George Simion: „Sunt de 24 de ore în Washington și deja acasă satanele se agită”. În ce calitate a fost invitat în SUA
George Simion va participa la evenimentele prilejuite de învestirea noului președinte, Donald Trump, a precizat, duminică, un comunicat de presă al Alianței pentru Unirea Românilor. Președintele AUR este deja în SUA.
iohannis si carmen jpg
Lovitură pentru Klaus Iohannis! Fiscul va lua banii pe care președintele i-a obținut din chirii
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a publicat vineri motivarea în procesul care obligă familia Iohannis să dea înapoi banii obţinuţi din chiriile de la Sibiu. Fiscul poate demara procedurile de recuperare a prejudiciului, scrie adevarul.ro.
dubai jpg
„Săptămâna verde” la Dubai sau „tabără” în New York, moda care îi revoltă pe părinţi! Ce se va întâmpla cu cei care nu-și permit cel mai nou moft
O tabără de vară de două săptămâni în SUA, care poate ajunge la 6.000 $, sau o excursie în Dubai, care depăşeşte 2.000 $, sunt realităţi din şcolile româneşti. Cine îşi permite aşa ceva? Cu siguranţă nu majoritatea părinţilor din România! Ce se va întâmpla cu cine nu-şi permite? Va fi arătat cu dege
Încetarea focului în Gaza - Israel, Hamas, ostatici FOTO EPA 12746330 jpg
Premierul Ciolacu şi MAE salută eliberarea primilor ostatici israelieni după mai mult de un an de captivitate
România s-a grăbit să salute eliberarea primilor ostatici ai Hamas, printre care şi o femeie în vârstă de 31 de ani cu origini româneşti.
Echipament rusesc pe frontul din regiunea Kursk FOTO PROFIMEDIA/Ministerul rus al Apărării
Rusia nu și-a atins obiectivul lui Putin de a recupera, până la învestira lui Trump, întreg teritoriul ocupat de Ucraina în Kursk
Armata lui Putin a eliberat mai mult de jumătate din teritoriul pierdut în provincia rusă Kursk, dar nu şi-au atins obiectivul eliberării completa a teritoriul până la învestirea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA.
banner irina columbeanu png
Irinuca a împlinit 18 ani. Fiica lui Irinel Columbeanu s-a afișat de-a dreptul superbă, cu o geantă care costă cât un apartament!
Moment important pentru familia Gabor - Columbeanu, cu ocazia celebrării vârstei de 18 ani a Irinucăi, rodul iubirii care a fost cândva între Monica și Irinel. Cum a sărbătorit tânăra majoratul și cum arată accesoriul care a atras atenția cunoscătorilor.