Clotilde. Avertisment

Publicat în Dilema Veche nr. 643 din 16-22 iunie 2016
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Apariția intempestivă a Clotildei Armand pe radarul politic românesc e un avertisment. Energică, proaspătă, greu de confundat în peisajul mai degrabă deprimant al figurilor de politicieni români, doamna Armand este dovada vie că un pic de efort și un pic de personalitate pot crea o breșă semnificativă într-un electorat altfel mereu bănuit de blazare și cinism.Am văzut deja opinii privind viitorul politic al fostei candidate a USB la Primăria sectorului 1. Sînt oameni care se gîndesc la ea ca la viitor lider politic național cu șanse de a obține chiar funcții în Guvern. Ea însăși nu își refuză, atunci cînd e întrebată, un astfel de viitor. Scenariul ăsta nu e tocmai neplauzibil, însă e un pic prematur. Biografia politică a doamnei Armand e veche de două luni.

Profilul ei public, acela de luptătoare împotriva unui sistem anchilozat și neonest, e subliniat aproape zilnic, paradoxal, cu ajutorul statului care îi refuză acea banală, dar esențială, renumărare a voturilor din sectorul 1. Pentru orice cetățean, din orice sector sau localitate ar fi el, Clotilde Armand se transformă încet-încet în purtătoarea de drapel a micilor enervări zilnice rezultate din interacțiunea cu administrația publică. Clotilde Cea-Care-Nu-Acceptă. Clotilde-Care-Nu-Se-Resemnează.

Imaginea aceasta a fost răsplătită la o manifestație de sprijin într-o sîmbătă leneșă, la care au apărut sute de oameni, între care am văzut suficienți lideri de opinie cît să fiu convins că doamna Armand a reușit să disloce energii pe care le bănuim întotdeauna  în pragul epuizării. Personal, sînt tentat să fiu sceptic. La o privire mai atentă, doamna Armand are, de fapt, profilul clasic al politicianului român. Cîteva argumente:

● Vine dintr-o zonă de business în care veniturile sînt obținute din contracte cu statul. Indiferent ce opinie am avea despre acest fapt, el nu poate fi contestat. Presupunînd că va obține vreodată o demnitate publică, doamna Armand se va alătura unei armate de cîteva mii de indivizi care au urmat același traseu. Trebuie adăugat aici că sistemul politic românesc e astfel construit încît oamenii care nu au legături cu statul anterior carierei politice sînt aproape inexistenți.

● Se declară o persoană religioasă, avînd un soi de revelație tîrzie care sugerează un tip de înțelepciune accesibilă doar vîrstei a doua, cînd oamenii sînt mai calmi, mai responsabili și mai împăcați cu sine. Parafrazîndu-l pe Oscar Wilde, Clotilde nu mai e atît de tînără încît să știe totul.

● S-a înscris în competiția electorală fără să aibă o istorie verificabilă de preocupări legate de zona administrativă pe care vrea să o conducă sau de administrația publică în general. Conversațiile private nu se iau în calcul aici. Probabil asta sună neplăcut pentru electoratul USB, însă trebuie remarcat că artificiile retorice din ultima lună nu înlocuiesc absența din ultimii douăzeci de ani. Aici Clotilde Armand e fundamental diferită de, să spunem, Nicușor Dan sau de orice alt militant din zona civică ce și-a întors privirile spre politică.

Stat, religie, ambiție. Cam ăsta e profilul public al doamnei Armand, așa cum a reieșit din aparițiile sale publice. Alt­fel spus, Clotilde Armand este reprezentanta unui anume tip de conservatorism șic cu esențe românești.

Cred că ar fi avut un loc foarte bun în oricare dintre cele două mari partide ale României. Doar politica defectuoasă de resurse umane a PSD și PNL au făcut ca ea să ajungă să reprezinte în alegeri un partid care se declară antisistem. Nu e nimic antisistem în biografia sau discursul doamnei Armand. E doar politică veche românească. Nu o spun ca pe un reproș.

Și aici ajung la avertismentul cu care am început acest text. Entuziasmul cu care a fost primită Clotilde Armand (combinat cu rezultatele generale ale USB) arată că, încet‑în­cet, electoratul român devine exasperat. Mă gîndesc aici mai ales la clasa de mijloc. Cei mai mulți dintre acești oameni au încercat de-a lungul timpului să se plaseze cumva în centru, să ia decizii raționale și să respecte convenția care spune că România e un stat occidental și trebuie să rămînă așa.

Voturile de la sectorul 1 pentru Clotilde sînt cumva similare cu voturile pentru un fost primar al Sibiului cu nume mai puțin comun. Pe linia Iohannis-Armand se înscriu acei oameni care tot speră într-un avans mai clar al comunității și ieșirea din stagnarea călduță pe care o propune establishment-ul politic românesc.

În cazul domnului Iohannis, vocile care îl contestă sînt deocamdată temperate doar de lipsa unei alternative. La București, unde această alternativă a existat, rezultatele s-au văzut în procentele USB. Însă nu e nimic care să garanteze că USB, cu incoerențele sale organizatorice și doctrinare, nu va sfîrși prin a fi asociat cu partidele mari, lăsînd loc singurei forțe politice netestate încă în ultimii douăzeci de ani. Aceea a izolaționismului fără nuanțe, a antioccidentalismului manifest și a arbitrarului.

Clotilde Armand e un avertisment. USB e un avertisment. Klaus Iohannis a fost un avertisment. La fel și Traian Băsescu. La un moment dat, oamenii vor obosi de atîtea avertismente și vor abandona centrul pe care s-au încăpățînat să îl voteze de atît de multe ori fără să simtă că această încredere le‑a fost cu adevărat răsplătită.

Votul „antisistem” e, de fapt, un vot pentru un sistem curat. Pentru o administrație care încearcă măcar să respecte tranzacția cu societatea. Deocamdată, și asta e foarte important, nimeni nu oferă sau cere schimbări radicale. Ci doar un pic de onestitate. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Dan Grecu cosr colan jpg
Marea cumpănă din viața lui Dan Grecu: a stat două săptămâni în comă din cauza unei conserve
Decedat la 12 decembrie 2024, la vârsta de doar 74 de ani, fostul mare gimnast și antrenor Dan Grecu a trecut printr-o mare cumpănă în 1997. El a stat două săptămâni în comă din cauza unei conserve!
furtuna nori negri kremlin shutterstock
Regimul lui Putin, tot mai aproape de colaps în stil sovietic decât ne-am imagina
Ucraina pierde încet conflictul de trei ani pe câmpul de luptă. Rusia pierde încet conflictul economic într-un ritm aproximativ egal.
bani multi pensie jpg
Locul de muncă plătit cu 500 lei pe zi, dar de care românii nu vor să audă. De ce oamenii refuză să lucreze în acest domeniu: „Nimeni nu mai găsește oameni dispuși la muncă fizică”
Deși avem printre cele mai mici venituri din Europa, există joburi care oferă și 500 de lei pentru o zi de muncă, însă majoritatea românilor le evită, iar pentru angajatori este din ce în ce mai greu să găsească personal.
nadia comaneci dan grecu facebook webp
pensie jpg
Categoria de seniori care e în pericol să-și piardă pensia. Documentul pe care trebuie să îl depună până la sfârșitul lunii decembrie 2024
Pensionarii trebuie să depună neapărat un act, dacă nu vor să rămână fără pensii. Această categorie de vârstnici au de luat în calcul mai multe aspecte, dacă vor să își asigure pensia pe viitor.
parlamentul european profimedia  jpg
Europarlamentarul cu cele mai mari venituri din noul Parlament European este român. Încasează 657.000 euro pe an, dar susține suveranismul
Aproximativ 30% dintre cei 720 de deputați din Parlamentul European câștigă în mod colectiv un venit suplimentar de peste 6,3 milioane de euro pe an, pe lângă salariul de europarlamentar, potrivit unui studiu recent.
d97f711af287e3e172d47ba7331937318e07113a png
Cum vor arăta oamenii în 2050 dacă nu vor dormi mai mult de 6 ore pe noapte
Un model digital grotesc arată cum ar putea arăta oamenii în 2050, dacă nu începem să dormim suficient. Medicii recomandă ca adulții ar trebui să un somn de 7 - 9 ore, pe noapte. Apar durerile de spate, părul se subțiază, piele este lăsată, ochii sunt roșii și apar pierderi de memorie.
fcsb hoffenheim facebook jpg
Nemții, uimiți de numărul românilor din tribune la Hoffenheim - FCSB. „Ai noștri nu se mai auzeau”
Campioana României a scos un punct pe terenul germanilor, în Europa League.
aparate colectare ambalaje SGR  foto Auchan jpg
RetuRO, despre neregulile descoperite la audit: Firma a fost desemnată în baza unei licitații
În urma articolului publicat în „Adevărul” pe baza auditului realizat de KPMG care scotea la iveală abateri care ar fi favorizat o anumită firmă de logistică, RetuRO precizează că „nu este vorba de abateri intenționate” și că firma a fost desemnată în baza unei licitații.