Clorinarea lui Floru╚Ť

Publicat în Dilema Veche nr. 891 din 6 -12 mai 2021
Iconofobie jpeg

De Florii, mi-am sunat, ca ├«n fiecare an, amicul de la Facultatea de Chimie, profesorul Floru╚Ť Ferdinamnam, pentru a-l felicita de ziua numelui. Pentru prima oar─â, am f─âcut-o cu inima str├«ns─â. Fiind pandemie, nu ne mai v─âzuser─âm de mult─â vreme ╚Öi nici nu mai vorbiser─âm la telefon, cople╚Öi╚Ťi de activit─â╚Ťile online. Aflasem ├«ns─â c─â, prin var─â, Floru╚Ť ├«╚Öi schimbase numele, prin hot─âr├«re judec─âtoreasc─â, ├«n Cloru╚Ť. Era acum profesorul Cloru╚Ť Ferdinamnam. Am b─ânuit c─â, ├«n postur─â de chimist devotat, ├«╚Öi dorise o simbioz─â metaforic-elocvent─â cu domeniul lui profesional, aleg├«nd onomastic, iat─â, un element fundamental din tabloul lui Mendeleev ÔÇô clorul. ├Än ciuda redefinirii identit─â╚Ťii sale totu╚Öi, m-am g├«ndit c─â nu ar fi fost normal, actualmente, s─â nu-l sun, fie ╚Öi ├«n amintirea vechiului s─âu apelativ, Floru╚Ť. Mi-a r─âspuns cu triste╚Ťe ├«n glas. Mi-a mul╚Ťumit, cu jum─âtate de gur─â, c─â m─â g├«ndisem la el, iar apoi, f─âr─â s─â ├«ntreb eu nimic, a ad─âugat mohor├«t: ÔÇ×╚śtiu c─â m─â crezi nebun. Cum s─â-l cheme pe unul, benevol, te ├«ntrebi, Cloru╚Ť, dup─â ce s-a numit Floru╚Ť? Ei bine, afl─â c─â prenumele meu ├«n acte a fost, la ├«nceput, Cloru╚Ť, nu Floru╚Ť. Ce se ├«nt├«mpl─â acum e de fapt o revenire la identitatea mea ini╚Ťial─â, din primul certificat de na╚Ötere, eliberat de Republica Socialist─â Rom├ónia ├«n 1966, aceea de Cloru╚Ť Ferdinamnam. M-am n─âscut ├«ntr-un c─âtun moldav, de c├«mpie, unde se bea vin de buturug─â ├«n loc de ap─â. Taic─â-meu, c├«nd m-am ivit ├«n lume, a fost trimis de maic─â-mea la Sfatul Popular cu indica╚Ťia precis─â s─â m─â treac─â ├«n acte Floru╚Ť. Floru╚Ť Ferdinamnam. Era amiaz─â c├«nd a ajuns acolo, a╚Öa ├«nc├«t ╚Öi el, ╚Öi func╚Ťionarul responsabil cu certificatele, Nea Bu╚Öic─â Dogaru, ├«╚Öi ast├«mp─âraser─â deja setea matinal─â cu asupra de m─âsur─â. Am├«ndurora li s-a p─ârut c─â Floru╚Ť ar fi nume de scapete ╚Öi au decis ├«mpreun─â, cu pup─âturi prelungi ╚Öi ├«mbr─â╚Ťi╚Ö─âri succesive, s─â m─â cheme Cloru╚Ť. Am dus povara acestui prenume p├«n─â la majorat, suport├«nd zeci de ironii ale copiilor pe teme cu eprubete, acizi ╚Öi toalete dezinfectate. ├Äntr-un anume sens, cred c─â de aceea am ╚Öi dat la Chimie ├«n 1985 (╚Öi nu ca s─â m─â pun bine cu Elena Ceau╚Öescu, dup─â cum se credea despre ├«ntreaga noastr─â breasl─â ├«nainte de 1989). Fusesem predestinat s─â ajung chimist de oracolul bahic din minusculul Sfat Popular al satului meu natal, moldav, de c├«mpie!ÔÇŁ.

Dup─â o scurt─â pauz─â anamnetic─â, Cloru╚Ť-Floru╚Ť ╚Öi-a reluat povestea: ÔÇ×La facultate, st─âp├«n ├«n sf├«r╚Öit pe destinul meu, mi-am schimbat numele. Am devenit Floru╚Ť, a╚Öa cum m-a╚Ťi cunoscut voi to╚Ťi ├«n ultimele patru decenii ╚Öi a╚Öa cum ├«╚Öi dorise biata maica-mea s─â m─â cheme. Cum s─â fi fost studentul Cloru╚Ť de la Chimie, Dumnezeule mare?! Lucrurile au mers strun─â ulterior, nu am cum s─â m─â pl├«ng. P├«n─â c├«nd, prietene, ├«n timpurile noastre moderne, m-a pus Sf├«ntul s─â-mi deschid un cont pe Facebook. Mi-am ascuns ziua de na╚Ötere, dar am uitat de s─ârb─âtoarea Floriilor. Urgie, tat─â, urgie! ├Än fiecare an, mii de ur─âri, mii de felicit─âri, mii de imagini viu colorate ╚Öi expresive, mii de de inimi ro╚Öii explod├«ndu-mi ├«n fa╚Ť─â! Pentru mul╚Ťi ─âsta este, cred, un experiment simpatic, dar eu, la fel ca tine, s├«nt un maimu╚Ťoi educat cu disciplina de fier a comunismului. Am sim╚Ťurile r─âspunderii ╚Öi polite╚Ťii ├«ncrustate pe scoar╚Ťa cerebral─â. Nu dormeam dac─â, pe l├«ng─â activarea butonului de like, nu r─âspundeam ╚Öi elaborat fiec─ârui mesaj de felicitare, cu recuno╚Ötin╚Ť─â ╚Öi plec─âciune. Chestiunea a avut dou─â consecin╚Ťe teribile. Prima ÔÇô am dezvoltat un sindrom obsesiv-compulsiv. Creionam ├«n cap numai discursuri de mul╚Ťumiri, vedeam formule de gratitudine pretutindeni, tr─âiam senza╚Ťia c─â pere╚Ťii ar fi fost tapeta╚Ťi cu inimioare ╚Öi buche╚Ťele de flori ce zv├«cneau ne├«ncetat. A doua ÔÇô am f─âcut un soi de tetanie. Mi-au ├«n╚Ťepenit, mi s-au ├«ncovoiat, mi s-au ├«nc├«rligat degetele (de la at├«te like-uri), ├«nc├«t parc─â mi-ar fi crescut gheare. Familia fugea de mine, iar soacr─â-mea m─â stropea cu agheasm─â periodic. Ajunsese chiar la ideea de a consulta un exorcist. Doctorii nu m-au ajutat. Mi-au sugerat s─â-mi ├«nchid contul de Facebook, dar nu am putut, omule, nu am putut. S├«nt dependent de el ca de un drog devastator. Ca atare, singura solu╚Ťie a fost revenirea la numele h─âr─âzit c├«ndva de a╚Ötrii be╚Ťivanilor ÔÇô Cloru╚Ť. Am f─âcut pasul vara trecut─â. M─â cheam─â din nou, ca ├«n copil─ârie, Cloru╚Ť Ferdinamnam. C├«teva s─âpt─âm├«ni am reu╚Öit s─â fiu mai optimist, g├«ndindu-m─â la viitoarele Florii, adic─â la cele de fa╚Ť─â (c├«nd tu ai hot─âr├«t s─â m─â suni, de╚Öi aici nu locuie╚Öte nici un Floru╚Ť) Apoi, pe 7 noiembrie, momentul sublimei s─ârb─âtoriri a Revolu╚Ťiei bol╚Öevice, dezastrul s-a produs! Au venit iar─â╚Öi, cu miile, mesajele de felicitare! ├Änc─â din 1987, aceasta e, se pare, Ziua Interna╚Ťional─â a Chimiei. Cloru╚Ť-ul meu a r─âspuns perfect ├«mprejur─ârii. Nu am mai putut fi st─âp├«nit. Soacra-mea m-a lovit cu crucea ├«n cap ╚Öi a aruncat pe mine mujdei de usturoi. Dac─â nu intrau brancardierii de la Ambulan╚Ť─â pe u╚Ö─â, ├«mi b─âtea ╚Öi un ╚Ť─âru╚Ö ├«n pieptÔÇŁ.

Codrin Liviu Cu╚Ťitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universit─â╚Ťii din Ia╚Öi. Cea mai recent─â carte publicat─â: Filozofia lucrurilor mici, Editura Junimea, 2020.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.