Clipeşte, Sorin! Clipeşte cît vrei, oricum nu contează

Publicat în Dilema Veche nr. 695 din 15-21 iunie 2017
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Sînt cîteva săptămîni de cînd discuțiile privind o eventuală schimbare a guvernului domină actualitatea politică internă. E destul de greu de înțeles, din punct de vedere al performanței, de ce ar fi necesară o astfel de schimbare, mai ales că nu sînt semne că majoritatea parlamentară ar putea să se schimbe. Fără o nouă majoritate, nu e nici un risc să vedem o modificare semnificativă a acțiunii guvernamentale. Putem presupune, de asemenea, că rezerva de cadre a PSD nu va reuși să producă cine știe ce surprize. Actualul cabinet, cu personajele lui șterse sau de-a dreptul ridicole, e cam tot ce a avut mai bun partidul după alegeri.

În fapt, asistăm la o criză a unui PSD care, în absența unui pericol extern serios, se întoarce spre sine. Dl Dragnea, președintele PSD și al Camerei Deputaților, reproșează cabinetului nu performanța, ci mai degrabă refuzul premierului și al miniștrilor de a respecta pînă în cel mai mic detaliu ordinele venite de la partid. O pretenție absurdă izvorîtă din frustrarea președintelui PSD, pe care istoria de probleme cu Justiția îl ține departe de funcțiile executive.

Aici, poate e bine să amintim că Sorin Grindeanu nu a fost prima alegere a PSD pentru postul de șef al guvernului. Asta a făcut ca, de la bun început, dl Grindeanu să fie privit cu un soi de înțelegere și cu un mic zîmbet răutăcios atît în afara PSD, cît și înăuntrul lui. Premierul a fost tolerat de partid și urmărit cu atenție ca nu cumva să își creeze o bază de putere personală. Or, cumva firesc, exact asta se întîmplă, iar dl Dragnea e ferm hotărît să nu permită apariția unui rival care ar putea să îl trimită pentru totdeauna în irelevanță.

Merită menționat că baza de putere a premierului crește natural și e relativ indiferentă la trăsăturile omului care ocupă funcția. Altfel spus, dacă o veioză va fi numită premier, inevitabil se vor găsi suficiente persoane care să îi admire zgomotos eficiența, eleganța și competența.

În ceea ce îl privește, dl Grindeanu a încercat să reziste stoic valului de ironii și critici venite de la colegi și parcă niciodată n-a fost mai potrivit acel banner ironic care a provocat hohote de rîs în timpul manifestațiilor din februarie: „Sorin, clipește dacă vrei să te salvăm“.

Întrebarea firească e de ce ar trebui salvat dl Grindeanu. Poate singura sa calitate este aceea că nu e Liviu Dragnea, ceea ce, oricum am privi-o, e mult prea puțin. Altfel, semnătura domnului Grindeanu poate fi încă găsită pe textul faimoasei Ordonanțe 13 care a fost adoptată într-o ședință condusă de chiar domnia-sa. Tot sub conducerea premierului, guvernul a reușit cumva să elaboreze o lege a salarizării care nemulțumește atît sindicatele, cît și finanțiștii, să uite de eliminarea TVA pentru cîteva categorii de produse sau să demareze un dubios proces de modificare a Legii 544 privind liberul acces la informațiile de interes public. Toate justificările atașate de obicei premierului (nu el controlează, nu el decide) sînt ridicole și îi creează imaginea unui copil dus de mînă de colo-colo.

De ce ar trebui „salvat“ și, eventual, sprijinit un astfel de personaj minor? În numele cărei rațiuni trebuie creat încă un actor politic incapabil să își ia propriile decizii chiar și atunci cînd ajunge într-una dintre cele mai importante funcții în stat?

Nu e mai nimic de salvat din cabinetul Grindeanu. La fel de adevărat este că PSD nu are de unde produce un guvern mai bun nici dacă și-ar dori asta. Dacă e ceva spre care ar trebui să ne îndreptăm mai mult atenția, atunci lucrul acela e lipsa de alternativă la PSD. Minicriza politică provocată și întreținută de dl Dragnea devine semnificativă mai ales în contextul sondajelor care plasează constant PSD într-o poziție solidă, indiferent de stîngăcii și eșecuri.

Populația nu vede variante credibile, iar cele trei partide de opoziție par că încearcă cu tot dinadinsul să descurajeze optimismul. PNL, cel mai mare dintre ele, se menține într-o derivă istorică și va avea probabil un președinte care, în cel mai bun caz, va stîrni zîmbete, iar în cel mai rău antipatie. Voința de a face opoziție la PSD e aproape absentă în ambele situații.

USR, pe de altă parte, pare de-a dreptul suicidar și continuă într-un mod absurd să vorbească în public despre nesiguranțele proprii, dînd votanților săi senzația din ce în ce mai pregnantă că au făcut o greșeală majoră atunci cînd au acceptat pactul de înnoire propus de Nicușor Dan.

Mai e și opoziția prietenoasă a celor de la PMP, care continuă să funcționeze după o agendă care are tot atîta relevanță pentru public cîtă au opiniile despre tenis ale lui Traian Băsescu.

Da, Sorin Grindeanu a clipit. Se cere ajutat și văd tot mai mulți oameni care încep să creadă că acolo e opoziția la actuala putere. În interiorul ei, nu în afară, cum ar fi firesc. Asta este adevărata tragedie: cînd nu există opoziție reală, se creează una în interiorul Puterii.

Inabilitatea PNL, USR și PMP devine astfel complicitate. Să nu vă mirați dacă, după următoarele alegeri, au să se plîngă iar de absenteism, refuzînd să se întrebe de ce oamenii preferă să stea acasă. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Femeia fatală a anilor '70: „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat!“ VIDEO
Talentată și frumoasă, Vasilica Tastaman, femeia fatală a anilor '70, a atras cu mare ușurință spectatorii în sălile de spectacole și bărbații în viața ei. Este una dintre marile actrițe pe care le-a avut România. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la decesul artistei.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.