Clasamentul deceniului

Publicat în Dilema Veche nr. 671 din 29 decembrie 2016
Nevoia de Securitate jpeg

Se făcură zece ani de cînd intrarăm în UE și e momentul clasamentelor. Carevasăzică, privind din elicopter situațiunea, cred că lucrurile stau cam așa: față de 2007, România arată mai bine, iar Uniunea arată mai rău. Cît privește starea Europei, nu cred că mă va combate cineva. Cunosc însă destui lideri naturali de opinie, de tipul taximetriștilor vorbăreți, care vor fi în profund dezacord cu ideea că aderarea ne-a adus vreun bine. Încerc să îi conving. Iată, așadar, topul domeniilor pentru care aderarea ne-a făcut mult mai mult bine decît rău.

Pe locul întîi aș pune, fără multe dubii, Fermierul. Știu. Legendele urbane vorbesc despre cîmpuri lăsate pîrloagă, despre pogonul arat cu plugul tras de boi și despre importurile îngrozitoare de mîncare la care este supusă țărișoara. La prima vedere, statisticile le dau dreptate. Într-adevăr, numărul de proprietari de pămînt este foarte mare, iar ferma medie este mult prea mică pentru a fi competitivă. Da, la raftul supermarket-urilor am găsit pînă și… corcodușe de import. E drept, nu le cumpără nimeni, dar asta e altă poveste. Revenim la statistici. Acum puțină vreme, un prieten care importă și vinde utilaje agricole îmi spunea că ei acordă credit furnizor și alte facilități doar fermierilor care lucrează mai mult de 500 de hectare. Asta ar fi limita inferioară a unei exploatații relativ sigure și viabile economic, în viziunea lor. Am făcut, așadar, un exercițiu statistic. Am scos din socoteală exploatațiile sub 500 de hectare. Am refăcut calculele. Ce să vezi? Brusc, motorizarea la hectar era cam la nivelul Franței, peste cel al Austriei. Tot într-o joacă de-a cifrele, am aflat că aproape toată mîncarea pe care o găsim la raft în magazin vine de la (cam) 14 mari latifundiari. Tot ceea ce statistic încurcă agricultura românească (celebrul pogon lucrat cu plugul tras de boi) nu este, defel, relevant economic și nu face decît să asigure hrana de zi cu zi a proprietarilor. Ajută politicile comune mai degrabă pe latifundiari sau pe cei cu mai puțin pămînt? Aș zice că grija Europei (confirmată printr-o amicală polemică purtată cu fostul comisar pentru Agricultură Dacian Cioloș) este mai degrabă faimoasa fermă de vreo 20 de hectare, aptă să producă bio, eco, tradițional. Latifundiarii se pot descurca și singuri. Ajută acest tip de politică agricultura românească, bazată mai degrabă pe exploatațiile mari? Multa vreme am tot zis că nu. În ultima vreme am început să văd cum se dezvoltă piața micilor producători și îmi place, tind să-mi schimb opinia. Oricum, nu voi fi pe deplin convins pînă nu voi vedea asociații de fermieri cel puțin la fel de puternice ca în Franța (țara pe care am depășit-o în statistici la ultima recoltă de porumb).

Pe locul doi nu-i puteam plasa decît pe magistrații din România. Faimosul mecanism de cooperare și verificare a creat efecte de tot felul. A creat-o pe Laura Codruța Kövesi, precum și puternicul său DNA, faimos în toată Europa, motiv de invidie din partea unor țări ca Bulgaria sau Italia. Dintr-una într-alta, însă, MCV-ul și campania anticorupție au produs și daune. Au reapărut glumele cu ascultatul telefonului, bună parte a funcționărimii publice s-a gripat, iar confuzia teribilă dintre legitimul lobby și demonizatul trafic de influență a dus la situații, de multe ori, aberante. Probabil că justiția din România va trece de perioada exagerării și va face tranziția spre o abordare mai calmă. Cu bune și cu rele, campania asta anticorupție este un rezultat al aderării, fără nici o îndoială.

Pe ultimul loc al podiumului aș plasa Consumatorul. Avem o instituție relativ discretă, apărută puțin înainte de 2007 și care a crescut ca Făt-Frumos, aș zice: Consiliul Concurenței. Construcția sa a fost un rezultat direct al negocierilor de aderare. Pot numi chiar comisarul european care, prin presiuni și consultanță, a grăbit lucrurile: doamna Neelie Kroes, comisar de specialitate, pe vremea comisiei Barroso I. Într-un timp relativ scurt, a crescut, s-a consolidat și s-a profesionalizat. Sînt merituoși ocupanți ai locului trei.

Azi s-au dat medaliile. Săptămîna viitoare voi înșira mențiuni și diplome de participare.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

someri
Șomajul în rândul tinerilor ia amploare în România: 19,4% nu sunt nici angajați, nici studenți
România a devenit țara din UE cu cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani (26,3%), depășind state precum Spania și Grecia, unde șomajul în rândul tinerilor a fost mereu o problemă constantă.
bere halba de bere Shutterstock
Românii nu-și mai permit nici să bea bere la terasă
Românii nu-și mai permit să bea bere la terase, din cauza scăderii de cumpărare, consideră reprezentanții industriei care dețin 89 de fabrici de bere și microberării în România.
masini Tesla incendiu Italia, captura video jpg
Mai multe mașini Tesla au ars la o reprezentanță de lângă Roma. Este al doilea incendiu în doar o săptămână. Ce suspectează autorităţile
Cel puțin 17 mașini Tesla au fost distruse în urma unui incendiu izbucnit luni dimineață la o reprezentanță de la periferia Romei. Este al doilea incident de acest fel în interval de o săptămână, astfel că autorităţile italiene nu exclus ipoteza unui sabotaj.
bere istock jpg
Tot mai puțini români consumă bere la terasă, pe fondul scăderii puterii de cumpărare și al efectelor pandemiei
Berea la draft este din ce în ce mai rar întâlnită pe mesele teraselor din România, pe fondul scăderii puterii de cumpărare a populației și altor factori.
shutterstock 2574469139 jpg
Europa are un „plan puternic” de ripostă la tarifele masive cu care a amenințat Trump. Ce opțiuni are UE
Uniunea Europeană ia în considerare deschiderea unui nou front propriu în timp ce președintele Donald Trump se pregătește să impună miercuri așa-numitele tarife vamale reciproce tuturor partenerilor comerciali ai Americii, relatează Politico.
Victor Ponta George Simion FOTO Mediafax
S-a dat startul acuzațiilor electorale. Contre între Ponta și Simion: „Continuă să se comporte ca un huligan din galeria politicii!”
George Simion, candidatul și șeful AUR în alegerile prezidențiale, a susținut că Victor Ponta, candidat independent înscris în cursa prezidențială ar fi beneficiat de un lobby plătit de 7 milioane de euro pentru a crea impresia că are susținerea administrației Trump.
Lidia Buble, foto Instagram jpg
Lidia Buble, anunț șoc pentru fani! Se retrage din industria muzicală? „Nu am chef să dau prea multe explicații”
Lidia Buble, îndrăgita cântăreață de muzică ușoară a făcut recent o dezvăluire care i-a șocat pe fanii săi. Cântăreața a anunțat că se va retrage din industria muzicală chiar de 1 aprilie, ceea ce a stârnit mari confuzii în rândul urmăritorilor ei.
Natalia Intotero 1 jpg
Reacția ministrului Culturii, în urma insultelor proferate de Mihail Neamțu: „Este un om pregătit, dar astfel de atitudini pot avea consecințe”
Natalia Intotero, ministrul Culturii, spune despre deputatul Mihail Neamțu, care a insultat pe rețelele sociale pe cei care îl fac putinist, că este un „om pregătit” și dă vina pentru derapajul său pe agitația din ultima perioadă.
image png
Președintele Zambiei își avertizează miniștrii să nu mai doarmă în cabinet
Președintele Zambiei, Hakainde Hichilema, a avertizat miniștrii să nu doarmă în timpul ședințelor, atribuind lipsa lor de atenție „indulgenței” și absenței autocontrolului.