Civism şi adrenalină

Publicat în Dilema Veche nr. 415 din 26 ianuarie - 1 februarie 2012
Civism şi adrenalină jpeg

„Domnul este un scutier. Vezi? Are cască, scut, baston. Cînd o să-l vezi venind spre tine, o iei la goană. Cînd vei fi studentă, nu acum... Nenea ăla de lîngă are o butelie. O vezi? Acolo sînt gaze lacrimogene care put îngrozitor. Îţi pui fularul la nas şi o iei la fugă. De fapt, mai bine îţi pui fularul peste nas de la început. Dacă nu, o să-ţi facă poze, şi o să-mi vină amenda acasă, şi tot eu o să ţi-o plătesc.“ Scutierul-şef (om serios, spre 45 de ani), dă din cap spre mine, cu o expresie amărîtă, şi îmi zice să nu mai învăţ copilul la prostii. I-am răspuns că e o educaţie necesară şi că, dacă va ţine minte ce îi spun şi dacă o să-i mai repet de cîteva ori cînd o fi mai mare, informaţiile respective ar putea să o ferească de un cap spart sau de un neplăcut voiaj în duba poliţiei. Maria, fiica mea, are 6 ani. Împreună cu soţia mea, ne-am gîndit că manifestaţiile din Piaţa Universităţii sînt un prilej de a-i oferi un surplus de educaţie (de ce nu?) civică. Aşa că, sîmbătă seara (prima sîmbătă a protestelor), am dus copilul să vadă cum arată o demonstraţie. Experienţa noastră (a părinţilor) ne-a permis să „defluim“ (ăsta e cuvîntul profi) spre casă, în momentul cînd am zărit două-trei grupuri de „ţopăitori“. Adică, nişte tineri îmbrăcaţi „conform“ (hanorac şi fular), care ţopăiau sincron, cu mîna dreaptă sus, făcînd la unison un zgomot tip hu-hu. Lozinci nu strigau. Emiteau doar un hu-hu ritmat, ca un fel de Haka mai primitiv, menit să le dea curaj şi să-i mobilizeze pentru o păruiala viitoare, pe care am bănuit-o lesne. Drept pentru care, am pornit spre casă, cam cu o jumătate de oră înainte să înceapă bătălia. În plus, copilul nu era prea gros îmbrăcat. Fular de lacrimogene avea, dar nu voiam să capete vreo răceală, să lipsească luni de la grădiniţă.

Acasă ajunşi, fii-mea a vrut să vadă la televizor tot ce se întîmplă în piaţă. Deh, începuse să se simtă manifestant, parte a evenimentelor. Cînd s-a ajuns la violenţe, a început să întrebe cum pot oamenii ăia să se bată în asemenea hal şi de ce. Eh, dă-i şi explică-i. Cum să explici unui copil de 6 ani? Discuţiunile de prin studiourile de televiziune nu mă ajutau deloc să-i lămuresc situaţia. Aşa că i-am povestit ce am păţit de cîteva ori, prin anii ’89-’90. Pe la Revoluţie (Piaţa Romană), pe la mineriade (TVR), pe la 13-15 iunie (tot TVR). I-am povestit cît de greu este să-ţi păstrezi mintea limpede cînd ai în faţă un nenea cît un dulap, cu o bîtă sau baston în mînă, care vine spre tine urlînd, cu ochii scoşi din orbite. Simţi că eşti în situaţia „ori eu, ori el“, că ai de ales între a-l lichida pe „ăla“ (orice ar fi el, scutier, ultraş, miner) sau a muri. Că tot corpul ţi se îmbibă în adrenalină (au urmat trei-patru minute de explicaţii sumare privind definiţia adrenalinei), mintea ţi se-ntunecă şi rămîi cu o singură obsesie: cum să îl termini pe ăla care te ameninţă. Gura ţi se usucă, privirea ţi-e ca de nebun, ai parcă energie şi forţă înzecite. Dai şi nu te uiţi unde dai. Dai ca să scapi. Să te aperi pe tine, pe cel din dreapta şi pe cel din stînga ta. Dai ca să supravieţuieşti. Urli ca să-ţi faci şi mai mult curaj. Te mişti cu o viteză de care nu te credeai în stare. De fapt, eşti drogat. Eşti drogat cu propria adrenalină.

În timp ce ascultam „predicile de duminică“ ale diverşilor comentatori de studio, politicieni şi eterni analişti care chemau la „fără violenţă“ (de parcă ultraşii & scutierii erau în faţa televizorului), căutam să-i explic copilului că există oameni care sînt dependenţi de adrenalină. Unii sar cu paraşuta, alţii fac bungee jumping sau aleargă în curse off-road. O variantă ieftină şi la îndemînă este să te baţi cu jandarmii, pe lîngă cîte un meci de fotbal. Nu-i vorbă, cred sincer că unii scutieri sînt şi ei dependenţi. Numai că ei trebuie să treacă prin antrenamente profesioniste care să-i educe în a-şi controla comportamentul în situaţii critice. Iar lipsa de antrenament „live“ (slavă Domnului, de la bătălia de la Costeşti, nu au mai fost evenimente violente) s-a văzut în primele două zile ale protestelor de acum.

A trecut o săptămînă, fii-mea nu mai este atît de interesată de Piaţă (are un Wii nou), dar sper să fi rămas cu ceva util pe viitor. Cine ştie?

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

Foto: M. Struţeanu

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

masina de pompieri   FOTO Isu Facebook jpeg
Incendiu violent în Capitală. Două familii, inclusiv doi copii, au sărit pe geam pentru a se salva de flăcări
Un incendiu puterrnic a izbucnit la o clădire din zona centrală a Capitalei, iar de mai bine de o oră pompierii încearcă să stingă flăcările. Două familii au reușit să iasă din imobil, adulți dar și copii în vârstă de 9 și 11 ani.
FOTO Maxar / X
Rusia își retrage trupele de pe fronturile din Siria, dar nu renunță la cele două baze militare pe care le are în țară
Rusia își retrage trupele militare de pe liniile de front din nordul Siriei și din posturile din Munții Alawiți, însă nu intenționează să renunțe la cele două baze principale din țară, în ciuda căderii președintelui Bashar al-Assad, au declarat pentru Reuters patru oficiali sirieni.
soldați nord coreeni angajați într o luptă cu ucrainenii Foto   X jpg
Primele imagini cu soldați nord-coreeni angajați într-o luptă cu ucrainenii, în regiunea Kursk
Pe rețelele de socializare a fost publicat un videoclip care ar fi surprins prima bătălie dintre soldații nord-coreeni și forțele armate ucrainene, în regiunea Kursk.
mircea diaconu jpg
Legătura neștitută dintre Mircea Diaconu și Corina Chiriac: „Am fost printre primii”
Actorul Mircea Diaconu, care s-a stins din viață sâmbătă, la vârsta de 74 de ani, a fost nu doar o personalitate remarcabilă a teatrului, filmului și politicii românești, ci și un povestitor care știa să reînvie farmecul clipelor din trecut.
banner andreea marin violeta banica png
Fiica Andreei Marin nu-și mai ascunde dragostea! Violeta s-a sărutat cu patos cu iubitul ei și a făcut publică imaginea. FOTO
În vârstă de 17 ani, Violeta Bănică, fiica Andreei Marin și a lui Ștefan Bănică Jr., simte primii fiori ai dragostei. Tânăra trăiește o frumoasă poveste de iubire cu un tânăr cu care recent a împlinit 1 an de relație și a postat pe social media o fotografie care i-a luat prin surprindere pe mulți.
Donald Trump  primeşte salutul  militar la Baza  militară Andrews,  la ora 8 00   jpeg
„Este nepractică şi foarte costisitoare”. Lui Donald Trump nu-i place ora de vară. Când va fi eliminată
Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, a precizat vineri că, atunci când va reveni la putere, pe 20 ianuarie, partidul său va lucra pentru „eliminarea orei de vară” pentru că este „nepractică” şi „foarte costisitoare” pentru americani.
alimente nesanatoase shutterstock 2195235627 jpg
Pericolul din farfurie. Alimentele care favorizează cancerul de colon, boala de care suferea actorul Mircea Diaconu
Alimentele ultraprocesate ar putea alimenta creșterea cazurilor de cancer de colon, însă alimentele sănătoase ar putea deschide noi căi pentru prevenirea sau tratarea bolii, sugerează un nou studiu.
horoscop financiar 1 webp
Horoscop duminică, 15 decembrie. Doi nativi se confruntă cu ghinioane în dragoste și în planul sănătății!
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de duminică, 15 decembrie.
Liviu Dragnea Foto Captură Video Facebook jpg
Fanii lui Liviu Dragnea „dezertează” spre Călin Georgescu. Transformarea unui grup de sprijin al fostului lider PSD
Un grup de Facebook, care era asociat cu fostul lider PSD Liviu Dragnea, s-a transformat într-unul care îl susține pe Călin Georgescu, candidatul care a obținut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024.