Civism şi adrenalină

Publicat în Dilema Veche nr. 415 din 26 ianuarie - 1 februarie 2012
Civism şi adrenalină jpeg

„Domnul este un scutier. Vezi? Are cască, scut, baston. Cînd o să-l vezi venind spre tine, o iei la goană. Cînd vei fi studentă, nu acum... Nenea ăla de lîngă are o butelie. O vezi? Acolo sînt gaze lacrimogene care put îngrozitor. Îţi pui fularul la nas şi o iei la fugă. De fapt, mai bine îţi pui fularul peste nas de la început. Dacă nu, o să-ţi facă poze, şi o să-mi vină amenda acasă, şi tot eu o să ţi-o plătesc.“ Scutierul-şef (om serios, spre 45 de ani), dă din cap spre mine, cu o expresie amărîtă, şi îmi zice să nu mai învăţ copilul la prostii. I-am răspuns că e o educaţie necesară şi că, dacă va ţine minte ce îi spun şi dacă o să-i mai repet de cîteva ori cînd o fi mai mare, informaţiile respective ar putea să o ferească de un cap spart sau de un neplăcut voiaj în duba poliţiei. Maria, fiica mea, are 6 ani. Împreună cu soţia mea, ne-am gîndit că manifestaţiile din Piaţa Universităţii sînt un prilej de a-i oferi un surplus de educaţie (de ce nu?) civică. Aşa că, sîmbătă seara (prima sîmbătă a protestelor), am dus copilul să vadă cum arată o demonstraţie. Experienţa noastră (a părinţilor) ne-a permis să „defluim“ (ăsta e cuvîntul profi) spre casă, în momentul cînd am zărit două-trei grupuri de „ţopăitori“. Adică, nişte tineri îmbrăcaţi „conform“ (hanorac şi fular), care ţopăiau sincron, cu mîna dreaptă sus, făcînd la unison un zgomot tip hu-hu. Lozinci nu strigau. Emiteau doar un hu-hu ritmat, ca un fel de Haka mai primitiv, menit să le dea curaj şi să-i mobilizeze pentru o păruiala viitoare, pe care am bănuit-o lesne. Drept pentru care, am pornit spre casă, cam cu o jumătate de oră înainte să înceapă bătălia. În plus, copilul nu era prea gros îmbrăcat. Fular de lacrimogene avea, dar nu voiam să capete vreo răceală, să lipsească luni de la grădiniţă.

Acasă ajunşi, fii-mea a vrut să vadă la televizor tot ce se întîmplă în piaţă. Deh, începuse să se simtă manifestant, parte a evenimentelor. Cînd s-a ajuns la violenţe, a început să întrebe cum pot oamenii ăia să se bată în asemenea hal şi de ce. Eh, dă-i şi explică-i. Cum să explici unui copil de 6 ani? Discuţiunile de prin studiourile de televiziune nu mă ajutau deloc să-i lămuresc situaţia. Aşa că i-am povestit ce am păţit de cîteva ori, prin anii ’89-’90. Pe la Revoluţie (Piaţa Romană), pe la mineriade (TVR), pe la 13-15 iunie (tot TVR). I-am povestit cît de greu este să-ţi păstrezi mintea limpede cînd ai în faţă un nenea cît un dulap, cu o bîtă sau baston în mînă, care vine spre tine urlînd, cu ochii scoşi din orbite. Simţi că eşti în situaţia „ori eu, ori el“, că ai de ales între a-l lichida pe „ăla“ (orice ar fi el, scutier, ultraş, miner) sau a muri. Că tot corpul ţi se îmbibă în adrenalină (au urmat trei-patru minute de explicaţii sumare privind definiţia adrenalinei), mintea ţi se-ntunecă şi rămîi cu o singură obsesie: cum să îl termini pe ăla care te ameninţă. Gura ţi se usucă, privirea ţi-e ca de nebun, ai parcă energie şi forţă înzecite. Dai şi nu te uiţi unde dai. Dai ca să scapi. Să te aperi pe tine, pe cel din dreapta şi pe cel din stînga ta. Dai ca să supravieţuieşti. Urli ca să-ţi faci şi mai mult curaj. Te mişti cu o viteză de care nu te credeai în stare. De fapt, eşti drogat. Eşti drogat cu propria adrenalină.

În timp ce ascultam „predicile de duminică“ ale diverşilor comentatori de studio, politicieni şi eterni analişti care chemau la „fără violenţă“ (de parcă ultraşii & scutierii erau în faţa televizorului), căutam să-i explic copilului că există oameni care sînt dependenţi de adrenalină. Unii sar cu paraşuta, alţii fac bungee jumping sau aleargă în curse off-road. O variantă ieftină şi la îndemînă este să te baţi cu jandarmii, pe lîngă cîte un meci de fotbal. Nu-i vorbă, cred sincer că unii scutieri sînt şi ei dependenţi. Numai că ei trebuie să treacă prin antrenamente profesioniste care să-i educe în a-şi controla comportamentul în situaţii critice. Iar lipsa de antrenament „live“ (slavă Domnului, de la bătălia de la Costeşti, nu au mai fost evenimente violente) s-a văzut în primele două zile ale protestelor de acum.

A trecut o săptămînă, fii-mea nu mai este atît de interesată de Piaţă (are un Wii nou), dar sper să fi rămas cu ceva util pe viitor. Cine ştie?

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

Foto: M. Struţeanu

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.