Cîți oameni costă o Tesla?

15 mai 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Nici unul dintre guvernele lumii nu a reușit pînă azi să răspundă unei dileme: care este granița dintre nevoia de a proteja sănătatea populației și nevoia de a opri prăbușirea economică?

Discuția pe care nimeni nu vrea, de fapt, să o poarte ține de valoarea vieții umane. Altfel spus: merită să pierzi un număr x de vieți pentru a asigura producția unei fabrici de, să spunem, autoturisme? Exemplul nu e teoretic și dezbaterile din jurul lui pot fi urmărite în timp real pe contul de Twitter al lui Elon Musk. Șeful Tesla duce, zilele acestea, un război cu autoritățile locale din Alameda, California pentru că acestea refuză să permită deschiderea afacerilor non-esențiale din regiune. Între ele, și o fabrică Tesla.

Musk argumentează că interdicțiile sînt anticonstituționale, se bucură de sprijinul public al unor reprezentanți ai guvernului federal și amenință că va muta fabrica în altă parte. La ora la care scriu acest text, Musk a anunțat că va deschide liniile de producție indiferent de ce cred autoritățile locale.

Beneficiind de audiența sa uriașă și folosind amprenta semnificativă a unui business cu mii de angajați și milioane de dolari în impozite plătite, Musk nu este în situația unui patron de restaurant. Își poate permite, pînă la un punct, să sfideze politicieni și regulamente locale. Ba chiar, din schimburile sale de replici de pe Twitter, se poate bănui că omul se distrează trollînd ocazional universul.

Autoritățile din Alameda au un pic de ghinion pentru că au de-a face cu un antreprenor foarte gălăgios și foarte important. Însă scenariul de acolo se repetă mai peste tot în lume. În fața evidențelor contabile, în fața numărului tot mai mare de șomeri, guvernele trebuie să ia decizii. Și o fac prudent, recunoscînd cu jumătate de voce că sînt într-o situație imposibilă și sperînd că relaxarea restricțiilor nu se va întoarce împotriva lor sub forma unor statistici privind decesele. Omenirea e, zilele acestea, într-un fel de transă în care speranța devine cumva mai importantă decît rațiunea, iar gîndirea magică domină. Un om care speră îți dă curaj, un guvern care speră pentru că nu prea are nimic altceva la dispoziție e un pic înspăimîntător.

Guvernatorul New York-ului, Andrew Cuomo, a făcut deja o alegere: „Viața umană nu are  preț, nu facem nici o tranzacție cu ea”. Declarația asta a fost citată des, dar singurul merit al lui Cuomo e acela de a fi emis public ecuația pe care tot restul lumii o calculează în gînd, fără să reușească însă să ajungă și la o rezolvare. Statul New York se pregătește și el să mai relaxeze din restricții în baza datelor care spun că numărul de infecții și de morți scade semnificativ. Dar asta se întîmplă tocmai pentru că restricțiile, cu tot cu costurile lor economice, au funcționat. Riscul revenirii la dezastru e acolo și privește ironic către Cuomo și subordonații săi din Albany. Relaxare e tranzacție, indiferent de cum o prezintă guvernatorul.

Adevărul sumbru e că vom ști cine a procedat corect de-abia la final. O planetă de oameni vii care nu știu dacă vor mînca mîine sau o economie funcțională și o listă lungă de decese ce va fi trecută, ca în vremuri de război, la capitolul pagube colaterale? Cine să răspundă la așa ceva?

Doar la final vom ști dacă Musk e rațional sau doar cinic, dacă mult discutata strategie a Suediei a funcționat sau dacă prudența confuză a unor guverne a fost de preferat. Și nu e deloc sigur că evaluările se vor face după criteriile pe care le folosim azi.

Pe de altă parte, dacă uităm de COVID-19 pentru două secunde, astfel de răspunsuri se dau tot timpul, dar fără beneficiul unei atenții la fel de mari din partea publicului. Spre exemplu, atunci cînd un guvern, din orice țară, decide să nu investească în infrastructura rutieră, acel guvern acceptă că numărul victimelor provocate de accidentele de circulație va fi mai mare. La fel se întîmplă în cazul spitalelor: cînd ani de zile nu faci nimic pentru a elimina infecțiile nosocomiale, accepți că o parte dintre oamenii care se internează acolo vor muri din cauze care nu au de a face cu problema inițială.

Poate fi cuantificat costul salvării unei vieți? Experții militari ar putea răspunde că mai ușor de calculat e costul distrugerii unei vieți, de preferință a inamicului. Însă aici nu există inamic, nici ideologie și nici rivalitate istorică. Există doar grade de apropiere de cei care ar putea să sufere consecințele unui astfel de calcul. Și nimeni n-a vrut vreodată să fie persoana care dă veștile proaste.

Iar zilele acestea sînt două feluri de vești: proaste și mai puțin proaste decît ar fi putut fi.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.