Cîte divizii are CPI?

Publicat în Dilema Veche nr. 989 din 23 martie – 29 martie 2023
Comunismul se aplică din nou jpeg

Zilele acestea sînt destui cei care se întreabă ce temeiuri, ce efecte și, în general, ce rost poate avea un mandat de arestare pentru crime de război, emis pe numele președintelui Federației Ruse de către Curtea Penală Internațională, un tribunal creat printr-un tratat internațional din care Rusia nici măcar nu face parte. Problema aduce aminte întrucîtva de întrebarea ironică a lui Stalin despre cîte divizii are Papa.

Specialiștii în drept internațional ar putea analiza în profunzime această chestiune. Din perspectiva comentatorului de rînd, tind să cred că decizia CPI este totuși una dintre cele mai puternice lovituri împotriva lui Vladimir Putin, de la începutul invaziei în Ucraina. Dovadă că decizia tribunalului „doare“ sînt chiar reacțiile dure venite de la Moscova, unele de-a dreptul infantile („am putea lovi Tribunalul din Haga cu o rachetă hipersonică“), altele absurde (deschiderea în replică a unor dosare penale împotriva magistraților CPI care au luat decizia). Exprimarea indignată a fostului președinte rus Dmitri Medvedev, cum că au decis să judece „un președinte al unei puteri nucleare“, conține sugestia că „puterea“ trebuie să primeze în fața Justiției. De fapt, formula dezvăluie vechea mentalitate populară, înrădăcinată de secole în Rusia, că țarul e întotdeauna deasupra legii. Dacă omul obișnuit trebuie să plătească pentru faptele sale, conducătorul nu poate fi tratat cu aceeași măsură. E o temă care apare și în literatura rusă. Cu o astfel de credință, rușii nu-și vor trage conducătorul la răspundere. Cum își permite atunci să facă asta un tribunal din afară? Își permite, pentru că faptele n-au fost săvîrșite în Rusia, ci în Ucraina, care intră sub jurisdicția CPI. 

Mai ales noi, cei de prin estul Europei, ne temeam că în spatele frontului, în zonele ocupate de ruși, se pot petrece tot felul de orori. În afară de bănuieli, informații foarte vagi parveneau pînă la noi din acele locuri. Și acelea erau mai degrabă niște zvonuri greu verificabile, despre deportări, rele tratamente și lagăre. Din istoria celui de-al Doilea Război Mondial, trebuia să știm că, dincolo de bombele și gloanțele care omoară și rănesc soldați și civili ori produc dramatice valuri de refugiați, pot exista și altfel de orori, uneori chiar mai teribile. E vorba de acele grozăvii pe care nu militarii le comit, ci aparatele de represiune, sub comandă secretă, de chinuirea metodică și planificată a unor oameni fără vină și fără posibilități de apărare. Așa au fost lagărele naziste de exterminare, așa a fost gulagul sovietic. 

De data asta, a apărut o instituție care pare că poate face lumină în această zonă obscură, înaintea istoricilor. Instituție care chiar numește suspecții de ordonarea și organizarea unor crime de război. Și ce suspecți... 

Acuzația sub care s-a emis mandatul CPI, aceea de deportare „a cel puțin sute de copii“ din zonele Ucrainei ocupate de forțele ruse, intră sub incidența crimelor de război. E de presupus că o învinuire atît de gravă împotriva unei persoane atît de importante, din partea unui tribunal independent internațional precum CPI, nu putea fi lansată fără descoperirea unor indicii serioase, validate de magistrați cu înaltă pregătire și integritate profesională. De altfel, procurorul Karim Khan, cel care a cerut judecătorilor Camerei preliminare a CPI emiterea mandatului, are o lungă experiență în asemenea cauze (a fost implicat în investigații similare care au privit, printre altele, crime de război din fosta Iugo­slavie, din Rwanda sau comise de gruparea teroristă ISIS). 

Acuzația în sine, adică o fărăde­lege pe scară largă împotriva co­pii­lor, are o simbolistică im­portantă chiar și în Rusia. Trebuie a­min­tit că, în urmă cu zece ani, una dintre ultimele manifestații de amploare (încă posibile) împotriva lui Putin a fost declanșată de o lege care interzicea adopțiile internaționale. Legea a fost percepută ca un răspuns cinic al lui Putin la adoptarea în Statele Unite a celebrei legi Magnițki. Cu alte cuvinte, pentru că Guvernul SUA impunea restricții rușilor considerați responsabili de încălcarea drepturilor omului, de crime și de corupție la nivel înalt, Kremlinul bloca în schimb adopția copiilor orfani și bolnavi din Rusia, de către familii din SUA (foarte frecventă pînă atunci). Respectivilor copii, dintre care unii își cunoscuseră deja viitoarele familii americane, li se retezau practic șansele către o viață și niște tratamente mai bune. Inițiatorul legii Magnițki, Bill Browder (fost mare investitor în Rusia), spune, în povestea sa, că „rușilor li se pot reproșa multe lucruri, dar nu că nu-și iubesc copiii. (...) Rușii pur și simplu adoră copiii“. Manifestanții de atunci l-au comparat pe Putin cu Irod. Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia. 

O consecință importantă a respectivului mandat de arestare e că președintele rus nu va mai putea călători normal în cel puțin 123 de țări, nu doar pentru că ar putea fi umilit sau privit cu rezervă, așa cum i s-a cam întîmplat în ultimul an, ci pentru că, cel puțin teoretic, ar putea să fie chiar arestat. Poate că unele autorități din țări relativ prietene Rusiei, cum ar fi Africa de Sud (unde se ține viitorul summit BRICS), vor ignora mandatul, dar niciodată Putin nu va fi sigur de asta. 

Cealaltă persoană, responsabila (culmea) cu protecția copiilor din Rusia, acuzată de organizarea propriu-zisă a deportărilor, e încă tînără. Ea cu siguranță nu va mai putea călători aproape nicăieri și niciodată în străinătate. Asta e problema ei personală, dar  acuzarea internațională cu care s-a ales poate pune pe gînduri pe oricine va mai ajunge în situația de a executa astfel de ordine. 

Nu în ultimul rînd, elitelor rusești de toate felurile, chiar așa aservite conducătorului, cum par în acest moment, nu are cum să le convină să fie reprezentate prea multă vreme, la nivelul cel mai înalt, de un „arestabil“, acuzat internațional de crime de război împotriva copiilor.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.