Cîte ceva despre fake-uri

Publicat în Dilema Veche nr. 1006 din 20 iulie – 26 iulie 2023
Comunismul se aplică din nou jpeg

În curtea Universității Harvard, în fața porții de la intrare, pe un soclu se află statuia fondatorului John Harvard. De fapt, bronzul acela nu-l întruchipează tocmai pe John Harvard, pentru că în 1884, cînd s-a făcut statuia, nu se mai știa cum arătase acesta, nu mai exista nici o imagine a lui. Drept model a fost atunci folosit un alt individ, se pare că un descendent al unui președinte al universității, dar nici asta nu e foarte sigur. Pînă și ideea că Harvard ar fi fost fondatorul universității nu e acceptată unanim. Astăzi se spune că deși a fost cel mai important fondator, de fapt, nu era unicul. Pantoful lui stîng lucește, din cauză că toți vizitatorii pun mîna pe el ca să le aducă noroc. Chiar dacă trăim într-o lume a adevărurilor relative, în 2036 celebra universitate va împlini cu siguranță 400 de ani (deloc nouă, mai ales față de universitățile noastre).  

America e plină nu doar de muzee, ci și de memoriale de toate felurile. Pare că oricine a făcut ceva cu o oarecare importanță e onorat pe măsură în timpul vieții și amintit după moarte. Povestea îi este transmisă sistematic mai departe, numele îi rămîne gravat undeva sau chiar i se ridică o statuie. Clădirile au de obicei numele patronilor sau al fondatorilor, băncile din parc au, ca și în Anglia, plăcuțe pe care scrie că au fost construite sau donate în memoria ori în onoarea cutăruia sau cutăreia, „soț de neuitat” ori „mamă cum n-a mai fost alta”. Mai există un specific despre care am mai scris, acela al clădirilor monumentale inspirate de arhitectura grecească sau romană clasică. În drum spre Harvard, am trecut pe lîngă un stadion modern a cărui construcție fusese inspirată, evident, de Colosseumul din Roma, de structura arenelor romane. Se poate observa că și clădirile în stil neogotic împînzesc America. 

Un popor căruia i s-a spus adesea că e nou, că n-ar avea istorie, pare că a dorit cu tot dinadinsul să-și conserve trecutul, atîta cît a fost, și să facă reverențe tradiției europene și acelei antichități de la care se trage democrația. Ca și în cazul statuii lui John Harvard, ideea în sine și reconstruirea unei atmosfere par să conteze mai mult decît autenticitatea. În răspăr vin, desigur, actualele mișcări de stînga, gen woke, menite să anuleze aproape totul, sub diverse pretexte, care mai de care mai ridicole. Poate că memoria, istoria și tradițiile, atîta cît sînt, fie chiar și imitate, nu vor putea fi eliminate sau deformate complet, iar actualele manifestări vor dispărea ca o modă proastă. America a trecut printr-un șir lung de țicneli ‒ ba chiar aș zice că nici n-au prea fost perioade fără așa ceva ‒, dar de fiecare dată și-a revenit.

Efectele corectitudinii politice se observă prin muzee. De exemplu, la cel al Universității MIT (Massachusetts Institute of Technology) din Boston, vecină Harvard-ului (să ai două asemenea instituții una lîngă alta în același oraș, plus Boston College!!!), în primele încăperi am văzut studii și statistici legate de ADN-ul național american, demonstrînd cîte etnii există și cît de amestecate ar fi, de fapt, rasele umane pe teritoriul Statelor Unite. Mesajul subînțeles e desigur acela că albii ar trebui să-și mai domolească elanul și să nu se mai creadă descoperitorii și stăpînitorii Americii.   

Profesorul de filozofie Alan Bloom denunța încă din anii ’80, în Criza spiritului american, căderea în conformism a universităților americane, pe care o considera drept o trădare a menirii lor, aceea de a judeca în mod rațional și independent devierile provocate de tirania opiniei publice în democrații.

În sfîrșit, la etajul superior mi-a mai venit inima la loc, pentru că acolo era demonstrat și demontat în toate felurile fenomenul fake news. De exemplu, la un televizor alb-negru ca pe vremuri, președintele Richard Nixon ținea în fața națiunii un discurs în care explica pe un ton grav cum ar fi murit astronauții americani care trebuiau să ajungă pe Lună. Spunea că ei și-au dat viața pentru o cauză nobilă a omenirii și că sacrificiul lor trebuie cinstit cum se cuvine etc. Vorbea adică despre cei care chiar au ajuns pentru prima oară pe Lună și nici vorbă să fi eșuat. Erau vocea și figura președintelui, care exprimau o realitate întoarsă pe dos, care nu existase, o demonstrație de-a dreptul îngrijorătoare despre cum poate fi folosită tehnologia modernă. Un om poate fi prezentat ca spunînd lucruri pe care nu le-a spus niciodată. Trebuia să fii foarte atent ca să-ți dai seama că imaginile acelea erau trucate. Iar subiectul era bine ales, fiind știut faptul că aselenizarea a stîrnit, cu predilecție, teorii ale conspirației. Aici e de amintit, poate, că acel eveniment extraordinar din 1969 a fost transmis de televiziuni în toată lumea, inclusiv în România de atunci, excepție făcînd însă Uniunea Sovietică, unde despre el n-a existat decît o mică notă în Pravda. În aceste condiții, cum să-i mai faci pe ruși să creadă că americanii au ajuns pe Lună?

Dincolo de televizorul mincinos, erau o mulțime de jocuri în care trebuia să distingi între știri adevărate și știri false, între imagini sau voci trucate și imagini sau voci reale. Erau teste pe care uneori nu le treceai nici după un oarecare antrenament. (Nebunia e că există oameni care adoră știrile false chiar dacă știu că sînt trucate.)

Tot în acel muzeu am fost fascinat de niște instalații mecanice, un fel de sculpturi în mișcare avîndu-i drept autori pe Arthur Ganson și Andy Cavatorta. De la magazinul de la intrare am cumpărat un carnețel pe supracoperta căruia scria că ții în mînă viitorul. Hîrtia lui era făcută nu din lemn, ci din prelucrarea pietrei, o tehnologie despre care se presupune că se va răspîndi pe scară largă și va salva pădurile de la tăiere. Cînd m-am întors în România, am găsit același tip de carnețel la Cărturești, ba chiar de mai multe mărimi și culori decît în America. Pare-se că sîntem pe deplin conectați la ultimele noutăți mondiale, chiar dacă scrisul pe piatră nu e tocmai nou. Din păcate, și piatra suportă minciuna.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
De ce unii localnici din nordul Angliei ajung să ofere moșteniri regelui Charles atunci când mor
Ce îl leagă pe un fost miner și republican de-o viață de regele Charles al III-lea? Răspunsul surprinzător, așa cum a relatat The Guardian, este că averea fostului miner face parte acum dintr-un fond care generează venituri private pentru monarh.
image
Fenomen inedit în Vârtop: aurora boreală albastră a luminat seara în Apuseni FOTO VIDEO
Un fenomen inedit a fost surprins de un turist în Staţiunea Vârtop din Munţii Apuseni, joi seara. Aurora boreală a luminat seara, pentru câteva minute, printre nori, şi a fost imortalizat de un fotograf amator.
image
Pericolele care îi pândesc pe români într-o destinație exotică de lux. „Paza bună nu e suficientă ca să treacă primejdia”
Tot mai mulți români cu bani aleg destinații exotice, însă unele implică anumite riscuri. O familie de români a aflat acest lucru pe propria piele, iar la final părinții au aflat că cei doi copii ai lor s-au aflat într-un pericol imens, fără măcar ca ei să bănuiască.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic