Cîte ceva despre fake-uri

Publicat în Dilema Veche nr. 1006 din 20 iulie – 26 iulie 2023
Comunismul se aplică din nou jpeg

În curtea Universității Harvard, în fața porții de la intrare, pe un soclu se află statuia fondatorului John Harvard. De fapt, bronzul acela nu-l întruchipează tocmai pe John Harvard, pentru că în 1884, cînd s-a făcut statuia, nu se mai știa cum arătase acesta, nu mai exista nici o imagine a lui. Drept model a fost atunci folosit un alt individ, se pare că un descendent al unui președinte al universității, dar nici asta nu e foarte sigur. Pînă și ideea că Harvard ar fi fost fondatorul universității nu e acceptată unanim. Astăzi se spune că deși a fost cel mai important fondator, de fapt, nu era unicul. Pantoful lui stîng lucește, din cauză că toți vizitatorii pun mîna pe el ca să le aducă noroc. Chiar dacă trăim într-o lume a adevărurilor relative, în 2036 celebra universitate va împlini cu siguranță 400 de ani (deloc nouă, mai ales față de universitățile noastre).  

America e plină nu doar de muzee, ci și de memoriale de toate felurile. Pare că oricine a făcut ceva cu o oarecare importanță e onorat pe măsură în timpul vieții și amintit după moarte. Povestea îi este transmisă sistematic mai departe, numele îi rămîne gravat undeva sau chiar i se ridică o statuie. Clădirile au de obicei numele patronilor sau al fondatorilor, băncile din parc au, ca și în Anglia, plăcuțe pe care scrie că au fost construite sau donate în memoria ori în onoarea cutăruia sau cutăreia, „soț de neuitat” ori „mamă cum n-a mai fost alta”. Mai există un specific despre care am mai scris, acela al clădirilor monumentale inspirate de arhitectura grecească sau romană clasică. În drum spre Harvard, am trecut pe lîngă un stadion modern a cărui construcție fusese inspirată, evident, de Colosseumul din Roma, de structura arenelor romane. Se poate observa că și clădirile în stil neogotic împînzesc America. 

Un popor căruia i s-a spus adesea că e nou, că n-ar avea istorie, pare că a dorit cu tot dinadinsul să-și conserve trecutul, atîta cît a fost, și să facă reverențe tradiției europene și acelei antichități de la care se trage democrația. Ca și în cazul statuii lui John Harvard, ideea în sine și reconstruirea unei atmosfere par să conteze mai mult decît autenticitatea. În răspăr vin, desigur, actualele mișcări de stînga, gen woke, menite să anuleze aproape totul, sub diverse pretexte, care mai de care mai ridicole. Poate că memoria, istoria și tradițiile, atîta cît sînt, fie chiar și imitate, nu vor putea fi eliminate sau deformate complet, iar actualele manifestări vor dispărea ca o modă proastă. America a trecut printr-un șir lung de țicneli ‒ ba chiar aș zice că nici n-au prea fost perioade fără așa ceva ‒, dar de fiecare dată și-a revenit.

Efectele corectitudinii politice se observă prin muzee. De exemplu, la cel al Universității MIT (Massachusetts Institute of Technology) din Boston, vecină Harvard-ului (să ai două asemenea instituții una lîngă alta în același oraș, plus Boston College!!!), în primele încăperi am văzut studii și statistici legate de ADN-ul național american, demonstrînd cîte etnii există și cît de amestecate ar fi, de fapt, rasele umane pe teritoriul Statelor Unite. Mesajul subînțeles e desigur acela că albii ar trebui să-și mai domolească elanul și să nu se mai creadă descoperitorii și stăpînitorii Americii.   

Profesorul de filozofie Alan Bloom denunța încă din anii ’80, în Criza spiritului american, căderea în conformism a universităților americane, pe care o considera drept o trădare a menirii lor, aceea de a judeca în mod rațional și independent devierile provocate de tirania opiniei publice în democrații.

În sfîrșit, la etajul superior mi-a mai venit inima la loc, pentru că acolo era demonstrat și demontat în toate felurile fenomenul fake news. De exemplu, la un televizor alb-negru ca pe vremuri, președintele Richard Nixon ținea în fața națiunii un discurs în care explica pe un ton grav cum ar fi murit astronauții americani care trebuiau să ajungă pe Lună. Spunea că ei și-au dat viața pentru o cauză nobilă a omenirii și că sacrificiul lor trebuie cinstit cum se cuvine etc. Vorbea adică despre cei care chiar au ajuns pentru prima oară pe Lună și nici vorbă să fi eșuat. Erau vocea și figura președintelui, care exprimau o realitate întoarsă pe dos, care nu existase, o demonstrație de-a dreptul îngrijorătoare despre cum poate fi folosită tehnologia modernă. Un om poate fi prezentat ca spunînd lucruri pe care nu le-a spus niciodată. Trebuia să fii foarte atent ca să-ți dai seama că imaginile acelea erau trucate. Iar subiectul era bine ales, fiind știut faptul că aselenizarea a stîrnit, cu predilecție, teorii ale conspirației. Aici e de amintit, poate, că acel eveniment extraordinar din 1969 a fost transmis de televiziuni în toată lumea, inclusiv în România de atunci, excepție făcînd însă Uniunea Sovietică, unde despre el n-a existat decît o mică notă în Pravda. În aceste condiții, cum să-i mai faci pe ruși să creadă că americanii au ajuns pe Lună?

Dincolo de televizorul mincinos, erau o mulțime de jocuri în care trebuia să distingi între știri adevărate și știri false, între imagini sau voci trucate și imagini sau voci reale. Erau teste pe care uneori nu le treceai nici după un oarecare antrenament. (Nebunia e că există oameni care adoră știrile false chiar dacă știu că sînt trucate.)

Tot în acel muzeu am fost fascinat de niște instalații mecanice, un fel de sculpturi în mișcare avîndu-i drept autori pe Arthur Ganson și Andy Cavatorta. De la magazinul de la intrare am cumpărat un carnețel pe supracoperta căruia scria că ții în mînă viitorul. Hîrtia lui era făcută nu din lemn, ci din prelucrarea pietrei, o tehnologie despre care se presupune că se va răspîndi pe scară largă și va salva pădurile de la tăiere. Cînd m-am întors în România, am găsit același tip de carnețel la Cărturești, ba chiar de mai multe mărimi și culori decît în America. Pare-se că sîntem pe deplin conectați la ultimele noutăți mondiale, chiar dacă scrisul pe piatră nu e tocmai nou. Din păcate, și piatra suportă minciuna.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.