Cine mai e și acest Bruxelles?

Publicat în Dilema Veche nr. 399 din 6 - 12 octombrie 2011
Cum va arăta Europa „de după Paris“? jpeg

O ştire „de senzaţie“ făcea ocolul presei româneşti la sfîrşitul săptămînii trecute: „Comisia Europeană se gîndeşte să interzică sistemul all-inclusive din hoteluri, din cauza faptului că acesta implică aruncarea unei cantităţi prea mari de mîncare, ceea ce contravine intenţiei Uniunii Europene de a limita cît mai mult irosirea alimentelor. Informaţia apare în ziarul bulgar Monitor, care citează surse din guvernul de la Sofia“, nota presa de la Bucureşti. Sub informaţia publicată de mediile electronice urma, evident, un şir de sudălmi şi blesteme la adresa funcţionarilor de la Bruxelles. Să privim mai întîi la credibilitatea sursei. Nu că presa bulgărească ar avea o problemă – nimic nu arată că ar fi mai prejos decît a noastră sau a ţărilor de prin regiune. Totuşi, cînd ştirea apare într-o singură publicaţie dintr-o singură ţară, ar cam trebui să-ţi pui întrebări. De ce oare presa din Spania, unde industria all-inclusive e de sute de ori mai dezvoltată decît cea a Bulgariei, şi interesele pe măsură, nu pomeneşte nimic despre asta? Oare Sofia o fi avînd „surse“ mai bune la Bruxelles decît Madridul? 

Lăsînd la o parte chestiunea „sursei“, trebuis spus că, în realitate, Comisia Europeană nu poate interzice nimănui nimic, în afară de a încălca Tratatele. Comisia poate sancţiona statele dacă încalcă regulile pieţei unice sau libertăţile de circulaţie pentru persoane, capitaluri, bunuri şi servicii. Despre toate acestea se vorbeşte în Tratate, desigur, nu şi despre felul cum se consumă mîncarea în restaurantele hotelurilor. Şi, oricum, Comisia nu poate decide singură. 

De fapt, Comisia aplică hotărîrile celor 27 de state membre, reunite în Consiliu. Desigur, în activitatea sa, Comisia poate emite propuneri de acte normative obligatorii sau de simple recomandări. Propunerile Comisiei trebuie însă aprobate de Parlament şi de Consiliu – în caz că sînt validate în forme diferite, urmează complicate procese de mediere. Imaginaţi-vă Comisia ca pe un Executiv, dar cu atribuţii mult mai restrînse decît unul naţional. Şi nu ca pe Guvernul de la Bucureşti, care dă ordonanţe de urgenţă cînd îi trece lui prin cap, după care se întreabă de ce oare au căzut la Curtea Constituţională! 

Mai trebuie spus că propunerile Comisiei nu cad din senin. Comisia nu dă ucazuri. Înainte de toate, Comisia comandă studii independente – de aceea există o sumedenie de think-thank-uri în Bruxelles. Apoi, lansează dezbateri publice – şi aici intervine, pentru prima dată, celebrul lobby. Există, într-adevăr, un studiu preliminar pe tema risipei de alimente, finalizat în octombrie 2010: „Preparatory study on food waste across EU 27“, realizat de „Bio Intelligence Service“, un think-thank cu sediul la Paris, fondat în 1989. 

Dar rezultatele cercetării nu vin deloc în sprijinul ideii de interzicere a sistemului all-inclusive. În realitate, cea mai mare risipă de alimente are loc chiar în casele noastre (în proporţie de 42%) – cumpărăm mai mult decît ne trebuie şi, la urmă, aruncăm. Pe locul al doilea se situează industria de prelucrare a alimentelor, cu 39%. Sectorul de restaurante şi catering vine de-abia pe locul al treilea, dar la mare distanţă, cu 14%, şi doar 5% din alimente se pierd în sectorul de retail. A interzice sistemul all-inclusive pe motiv de risipă de alimente este ca şi cum ai trage cu tunul după muşte. 

Să ne imaginăm totuşi Comisia venind cu propunerea de „interzicere a sistemului all-inclusive. Ce vor spune, oare, în Consiliu, ţări precum Spania, Portugalia, Italia, Franţa, Cipru, Grecia, Malta, Bulgaria, plus aliaţii pe care îi vor putea mobiliza? E uşor de anticipat. Or fi cei din Comisie cum or fi, dar nu într-atît de proşti încît să vină cu propuneri moarte din start! 

Toată această poveste vine dintr-o idee greşită, potrivit căreia „Bruxelles-ul“ decide peste capetele statelor. „Bruxelles-ul limitează suveranitatea statelor“ – este o idee adînc înrădăcinată în multe minţi de pe la noi. Dar cine este, de fapt, acest „Bruxelles“? Renunţarea la părţi din suveranitatea naţională reprezintă un fenomen real, dar decizia nu aparţine nici Comisiei, nici Parlamentului European, nici lui Barroso, nici lui Van Rompuy. Doar statele membre, în Consiliu, pot lua asemenea decizii. 

De exemplu, atunci cînd s-a imaginat sistemul guvernanţei economice, cînd statele s-au obligat să prezinte Comisiei Europene cifrele bugetelor şi situaţia lor financiară, pentru a se preveni derapaje de tip Grecia, a fost pentru că, în Consiliu, liderii guvernelor statelor membre au căzut de acord. Parlamentul doar a aprobat ideea, iar Comisia este chemată să o aplice. Că unii dintre acei lideri politici una spun în clădirea Justus Lipsius (Justus Lipsius, 1547-1606, filozof şi savant umanist, profesor la universităţile din Leuven, Leiden şi Jena, născut în provincia Brabant, aproape de Bruxelles) de la Bruxelles, unde îşi ţin şedinţele, şi alta în capitalele ţărilor lor, pentru a face frumos în faţa partidelor populiste, e o altă discuţie. Dar nu „Bruxelles-ul“ le impune renunţarea la părţi din suveranitate, aşa cum încearcă ei să se victimizeze în faţa unei părţi ingorante a electoratului. Ci ei înşişi sînt de acord cu asta, cînd se întîlnesc în Bruxelles! 

La fel şi cu interzicerea sistemului all-inclusive. Va fi posibilă în eventualitatea în care şefii de guverne ai celor 27 vor accepta o asemenea năzdrăvănie. „Bruxelles-ul“ nu o va putea impune. Dincolo de caracterul anecdotic al poveştii, rămîne, însă, nivelul la care abordăm, în România, chestiunile europene. Şi atunci, de ce să ne supărăm pentru prestaţia politicienilor noştri, acolo, la Bruxelles?

Ovidiu Nahoi este jurnalist, redactor-şef la Adevărul Europa.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Dabor MAI captura MAI png
Peste 200 de posibile incidente de la începerea votării. Au fost aplicate amenzi de 38.900 de lei
De la începerea votării în țară la alegerile prezidențiale 2024, au fostînregistrat 208 posibile incidente electorale de la începerea votării, dintre care 107 sunt confirmate, 42 sunt în curs de verificare şi 59 neconfirmate, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI),
volodimir zelenski / FOTO:X
Zelenski se teme că Ucraina este un „poligon de testare” pentru armele rusești, pe fondul creșterii numărului de lovituri Shahed
Președintele Ucrainei a declarat că țara a fost ținta a aproape 500 de drone în ultima săptămână, precum și a peste 20 de rachete și s-a plâns că Rusia folosește țara ca „un teren de testare” pentru munițiile sale.
piedone vot  captura Facebook png
Cristian Popescu Piedone, amendat după ce a sunat la 112 de la o secție de votare din Giurgiu
Cristian Popescu Piedone, candidat PSD Giurgiu la Senat, a fost amendat cu 2.000 de lei după ce ar fi sesizat Poliţia că la o secţie de votare din judeţ s-ar permite intrarea a câte două persoane în cabina de vot, iar acest lucru nu s-ar fi confirmat.
colaj sabin bratu si mario de mezzo  foto fb jpeg
Șeful Serviciului Județean de Pază Olt, agresat în fața secției de votare. PSD îl acuză pe primarul Slatinei, De Mezzo neagă orice implicare
Șeful Serviciului Județean de Pază Olt a fost agresat, duminică după-amiază, în fața unei secții de votare din Slatina. PSD acuză că primarul Slatinei (PNL) „a scos clanul sportivilor în stradă”. De Mezzo neagă orice implicare în conflict, în schimb aduce alte acuzații PSD.
etilotest bun jpeg
Locțiitorul președintelui unei secții de votare a venit la program euforic și mirosind a alcool. Reclamat și înlocuit de BEJ Galați
A venit băut la secția de votare. Un locțiitor de președinte de secție de votare a fost înlocuit de Biroul Județean Galați, deoarece „emana halenă alcoolică și era euforic”.
image png
Iulia Albu a luat la control ținutele candidaților la prezidențiale! Ce a spus despre Elena Lasconi și Marcel Ciolacu
Candidații care se luptă pentru scaunul de președinte al României au ieșit la vot, iar Iulia Albu le-a analizat ținutele. Și-a exprimat părerea sinceră despre fiecare în parte și a expus-o fără nicio reținere.
sectie de votare jpeg
După ce a votat în Belgia, un cetățean român a pus ștampila și la Bacău. Dosar penal pentru fraudă
Noi incidente în secțiile de votare. Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru fraudă în cazul unei persoane care a votat atât în Belgia, cât și la o secție din comuna Răcăciuni, județul Bacău.
Crimă Westminster Bridge FOTO profimedia 0938235951 jpg
Bărbat înjunghiat pe podul jucătorilor români de alba-neagra din centrul Londrei
Un bărbat a fost înjunghiat, duminică, la câțiva metri de Palatul Parlamentului din Londra, pe Westminster Bridge, podul pe care zeci de români joacă alba-neagra.
banner mara banica png
Mara Bănică, zi de naștere cu fast alături de familie și cei mai buni prieteni! Ce cadouri a primit și cum a fost atmosfera: „M-au impresionat cei care au oferit...”
Mara Bănică a făcut mare petrecere vineri, pe 22 noiembrie, de ziua de naștere! Alături i-au fost soțul și familia, dar și cei mai buni prieteni. Click! a stat de vorbă cu frumoasa jurnalistă și a aflat cum a fost atmosfera, dar și ce cadouri a primit Mara de la cei dragi.