Cine e vocea României?

Publicat în Dilema Veche nr. 567 din 24-30 decembrie 2014
Mîrșava intenție bună a statului jpeg

Ziceam că avem o Comisie europeană care a stabilit o regulă pe care o păstrează cu anasîna: pune pe site, la pagina Your Voice in Europe (vocea ta în Europa) cam tot ceea ce urmează să intre în dezbaterile formale, în materie de legislaţie emisă la Bruxelles. Aici vorbesc despre Regulamente (obligatoriu de aplicat), Recomandări (obligatoriu de citit) sau Directive (obligatoriu de aflat care e Scopul, apoi de transferat în legislaţia naţională, după cum Scopul se potriveşte statului membru). În plus, avem de-a face cu o mulţime de adaptări, modificări, înnoiri ale acestui colos numit Acquis-ul comunitar. Consultările există pentru că, astfel, Comisia se apără de acuzaţia de lipsă de transparenţă, numită pe ici-pe colo „deficit de democraţie“. Cu toată recenta implicare suplimentară a Parlamentului european, marea majoritate a deciziilor de la Bruxelles sînt luate în spatele unor uşi solid închise. Nu poţi afla cu una, cu două, ce se discută în COREPER-uri (şedinţe speciale destinate intereselor statelor membre) sau în Consilii (tot despre statele membre e vorba şi aici). Nu poţi afla cum au ajuns majoritatea liderilor de instituţii europene în funcţii. Cetăţeanul oricărui stat membru cu greu poate să afle ce îl aşteaptă în materie legislativă. Există, e drept, o sumedenie de etape transparente şi consultări, lecturi şi paralecturi, şedinţe publice ale comisiilor parlamentare, comunicate de presă şi alte gesturi de acest fel, menite a informa contribuabilul. Din păcate, ele nu se petrec exact în fazele-cheie, atunci cînd se desenează liniile de forţă ale textului. Acestea se discută mai mereu în totală discreţie.

Aşadar, mai dau o fugă pe pagina dedicată consultărilor. Despre revizuirea Directivei privind timpul de lucru, am vorbit săptămîna trecută. Ce a mai rămas? Cam puţin, după gustul Comisiei, care are obiceiul de a propune multe teme deodată. Acum, perioadă de tranziţie fiind, subiectele sînt mai puţine. Ni se cere părerea despre „Orientări referitoare la furnizarea de informaţii privind substanţele sau produsele care provoacă alergii sau intoleranţe, astfel cum sînt enumerate în Anexa II din Regulamentul UE nr. 1169/2011 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare“ (citat exact, scuzaţi expresia). Nu am avut răbdare să caut şi să citesc respectivul regulament, dar bănuiesc că este o consultare interesantă pentru orice organizaţie care se ocupă cu protecţia consumatorilor (fie ea a statului sau nonguvernamentală), pentru ministerul agriculturii, pentru cel al industriei, pentru supermarketuri şi pentru toţi producătorii de mîncare de prin statele membre (inclusiv România, evident). La fel de intens bănui că nu vom afla mare lucru despre mersul negocierilor şi al consultărilor. Peste patru-cinci ani, însă, pot paria că vom auzi la ştiri diverse văicăreli ale unuia sau ale altuia dintre producători, ţipînd ca din gură de şarpe că Guvernul nu a fost în stare să îi apere împotriva silniciilor şi abuzurilor Comisiei care, iată, îi bagă în faliment cu pretenţii absurde. Nu vă miraţi. Aşa s-a întîmplat cînd cu ceaiurile medicinale sau cu bicarbonatul din mici (de fapt, miza era carminul, nu bicarbonatul, dar asta e altă poveste).

Am mai avea o consultare privind ajutoarele de stat în domeniul pescuitului. Ce să zici despre pescuit în România? Că se mai face pe ici, pe colo, mai mult în scopuri turistice? Că acvacultura industrială este exotică la noi? Că singurii bani europeni pe care i-am văzut cheltuiţi în acest domeniu erau dedicaţi unei cvasipenibile campanii de informare numite „Nici o masă fără peşte“? Că, la raft, în Obor sau la Carfur, kilu’ de peşte costă obraznic de mult şi a devenit interzis consumatorilor medii? Aş zice, simplu: care ajutoare, care pescuit, care flotă, care strategică?

Pînă la urmă, doar la aste două consultări privind, stau şi mă întreb cine va fi vocea României în discuţiile şi negocierile care vor urma? Mai mult ca sigur, din păcate, toţi cei direct interesaţi nu se vor implica. Din neştiinţă sau din nepăsare, nu are importanţă. Guvernul va fi solist. Mă tem că nu va avea nici măcar background vocals. Aşa s-a întîmplat pînă acum. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

ChatGPT FOTO Shutterstock jpg
Un fost angajat OpenAI a fost găsit mort. Denunțase anterior încălcări ale drepturilor de autor legate de ChatGPT
Un fost cercetător OpenAI, în vârstă de 26 de ani, a fost găsit mort în apartamentul său din San Francisco. Acesta denunțase încălcări ale drepturilor de autor legate de ChatGPT. Poliția a stabilit că decesul este o sinucidere
O femeie a murit după ce a intrat cu maşina într o autoutilitară oprită Foto ISU jpg
Accident cumplit pe A2. O tânără a murit după ce a intrat cu maşina într-un utilaj care trasa marcaje rutiere
O femeie din Tulcea şi-a pierdut viaţa într-un accident petrecut pe autostrada A2, pe sensul de mers Constanţa – Bucureşti. Aceasta a intrat cu mașina într-un utilaj care trasa marcaje rutiere pe carosabil.
cozi ceausescu jpg
Românii, înfometați sistematic în numele științei. Cât trebuia să mănânce un om conform nutriționiștilor lui Ceaușescu
Într-o perioadă în care economia României era în colaps, regimul Ceaușescu a impus un program drastic de raționalizare alimentară, justificat drept o măsură „științifică” pentru sănătatea populației.
Cum alegi cadoul de Crăciun potrivit diferitelor personalități mp4 thumbnail png
Cum alegi cadoul de Crăciun potrivit diferitelor personalități Sfaturi utile de la Andreea Verde, PR-Manager Alice Books
Andreea Verde, PR-Manager Alice Books are recomandări pentru părinți, tineri, pasionați de SF pentru toți cei care se regăsesc în universul cărților
banner buletin de bucuresti png
Marii actori ai României din „Buletin de București” care s-au întâlnit în cer. Pentru Mircea Diaconu s-a tras ultima cortină
Cinematografia românească a fost îmbogățită, de-a lungul decadelor, de artiști de geniu, care au transformat filmele în opere memorabile și teatrul în adevărate sanctuare ale artei.
artificii descoperite perchezitii bals   foto IPJ Olt (2) jpeg
Aproximativ două tone de materiale pirotehnice descoperite în Olt la o singură adresă: artificii de scenă, comercializate ilegal
Polițiștii din Olt, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Balș, au făcut percheziții într-un dosar în care cercetează comercializarea ilegală de obiecte pirotehnice, descoperind aproape două tone de artificii care urma să fie puse ilegal pe piață.
orasul 5 min danemarca  jpg
„Orașul de cinci minute”, conceptul care a stârnit o uriașă indignare, se extinde în Europa. Cum arată
Nu se întâmplă des ca lumea urbanismului și a managementului traficului să fie cuprinsă de controverse, însă în ultimii ani conceptul inofensiv de „oraș de 15 minute” a stârnit indignare pe forumurile online, în rândul politicienilor cinici și pe străzile unor orașe britanice precum
Politie Spania FOTO Rene Bonilla Shutterstock jpg
O fetiță româncă din Spania a fost vândută de părinți pentru 5.000 de euro. A fost oferită drept „soție” unui tânăr
Părinții unei fete românce din Spania au fost arestați în Cádiz după ce au vândut copila în schimbul a 5.000 de euro. Minora a fost forțată să se căsătorească și să trăiască într-o dubă timp de doi ani.
FOTO Tiberiu Boșutar / Facebook
Deputat AUR, acuzat de instigare la aruncarea în aer a unor clădiri publice. Politicianul a fost plasat sub control judiciar
Deputatul ales al AUR, Tiberiu Boşutar, a fost plasat sub control judiciar pentru 30 de zile, în urma unor percheziţii efectuate în cadrul dosarului deschis pe numele acestuia în data de 7 decembrie, pentru instigare publică.