Cine e refugiatul sirian?

Publicat în Dilema Veche nr. 606 din 24-30 septembrie 2015
Mîrșava intenție bună a statului jpeg

Trăiesc într-o ţară fără mare tradiţie în a primi oameni la ananghie, veniţi din alte ţări, alte culturi. Comuniştii din Chile şi Grecia de acum juma’ de secol nu se pun. Erau cu ordin de la partid. Acum e provocarea cea mare. De aceea, ţara în care trăiesc s-a umplut brusc de pricepuţi în lumea arabă. Eu nu fac parte din categoria asta. Cu greu deosebesc şiiţii de sunniţi. Atîta ştiu: că se urăsc de moarte şi se mai omoară între ei, la intervale relativ regulate. Am auzit şi eu, ca tot omul, de ISIS şi Al-Qaeda. Ştiu cam ce vor: să aplice reguli dure, inspirate din Coranul interpretat de cîte un imam luat de cap. Dacă li se pune în cale cîte un occidental, îi retează gîtlejul, avînd grijă să filmeze momentul. În rest, în lipsă de americani sau europeni, masacrează pe bandă rulantă conaţionali care au ghinionul să nu fie pe linia interpretării Coranului, citit de imamul lor luat de cap. Că asta e la ei: orice imam citeşte cartea verde după cum vrea el. În cazul în care e dăruit cu oarece şarm şi dar al convingerii şi mai amestecă meşteşugit un discurs anti-Vest pe ici, pe colo, gata şi Jihadul! 

Am înşirat şabloane despre musulmani pe care le poţi asculta la TV, în interpretarea proaspeţilor experţi în lumea arabă sau le poţi citi pe net, cu ghiotura. Evident, de cînd cu criza refugiaţilor, fugarul standard este, în principiu, un soi de terorist infiltrat, care poate aduce boli exotice în ţară, care nu va pune osul la muncă şi care de-abia aşteaptă să ne cotropească cu obiceiurile lui musulmane, atît de străine nouă, menite să ne piarză de identitatea milenară. 

Am fost curios. Am clicăit pe Wikipedia (atît m-a dus capul), să aflu ce e aia refugiat sirian. Căci din Siria vin majoritatea. Şi am aflat că refugiatul sirian poate fi creştin. Două milioane şi jumătate din 17 milioane de locuitori ai Siriei sînt creştini. Cam o cincime. Ce credeţi? Nu cumva de frica ISIS-ului fug, în primul rînd, creştinii? S-ar putea, deci, ca proporţia de creştini între refugiaţi să fie mai mare de o cincime. Pică şablonul cu musulmanul însetat de sînge ortodox. Mai departe… Or fi şiiţi sau sunniţi? Păi, pare-se că ăia mai expuşi decapitării fără filmare (am stabilit că onorul filmării îl au mai degrabă occidentalii) ar fi alawiţii. O sectă majoritar trăitoare în Siria. Din care face parte familia Assad. Nu sînt majoritari în ţară, dar se pare că au constituit elita administrativă. Unele statistici spun că, de cînd cu războiul civil, mai bine de o treime dintre victime erau alawiţi. E foarte plauzibil să fie mulţi dintre ei în valurile care asaltează acum Europa. De ce? Păi, sînt ţintele preferate ale tuturor celor care luptă în Siria, acum. Terorişti potenţiali? Nici poveste! Fug să îşi salveze viaţa, pur şi simplu. Marea lor majoritate au o educaţie foarte bună şi au ocupat funcţii în stat. 

Ce fel de om mai poate fi refugiatul? Păi, Wikipedia zice că ar putea fi kurd. Oamenii ăştia, atunci cînd au ceva de spus în Europa, o fac mai degrabă ca ONG-urile. Cu pancarte. Refugiatul sirian poate fi şi armean. Aici, România are ceva experienţă, de prin interbelic. Nu ştiu vreun atac terorist armenesc împotriva românilor. 

Totuşi, e posibil să fie infiltraţi experţi în bombe printre refugiaţi? Bineînţeles. Am o singură dilemă: dacă aş fi terorist, antrenat cu chiu, cu vai să prepar explozibilul, să mă strecor pînă la o ţintă relevantă, să fac cît mai mult rău putrezilor de europeni, aş risca să mă urc într-o bărcuţă de trei lei, în pericol să se ducă la fund prin Mediterana? M-aş chinui să dorm pe cîmpuri şi prin gări? Nenorociţii de la

erau născuţi în Franţa. Cei din 11 septembrie îşi făcuseră facultatea la Hamburg. Se pare că oferta de căpiaţi născuţi în Anglia, Franţa, Germania, Spania sau America ar fi mai mare decît cererea. 

Am terminat cu Wikipedia. M-am întors la YahooNews. Prima ştire: 12 tancuri ruseşti de ultimă generaţie păzesc un aeroport militar nou-nouţ, construit de armata rusească, în sprijinul lui Assad. Ar trebui să reapară la TV experţii în Rusia. Din ăştia avem o grămadă, de cînd cu Ucraina. Şi vor face cumul de funcţii şi analiză, deoarece ei sigur se pricep şi la refugiaţii din Siria.  

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

porc craciun
Cât costă examenul care te ferește de trichineloză, o boală gravă. „Porcul trăiește cu 4 milioane de larve în el și nu prezintă niciun semn”
Medicii veterinari atrag atenția asupra pericolului enorm la care ne expunem dacă renunțăm la examenul trichineloscopic în cazul porcului sacrificat în gospodărie. Animalele infestate cu trichinella spiralis nu dau niciun semn de boală, în schimb la om pericolul este inclusiv decesul.
idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.
ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.