Cine e refugiatul sirian?

Publicat în Dilema Veche nr. 606 din 24-30 septembrie 2015
Mîrșava intenție bună a statului jpeg

Trăiesc într-o ţară fără mare tradiţie în a primi oameni la ananghie, veniţi din alte ţări, alte culturi. Comuniştii din Chile şi Grecia de acum juma’ de secol nu se pun. Erau cu ordin de la partid. Acum e provocarea cea mare. De aceea, ţara în care trăiesc s-a umplut brusc de pricepuţi în lumea arabă. Eu nu fac parte din categoria asta. Cu greu deosebesc şiiţii de sunniţi. Atîta ştiu: că se urăsc de moarte şi se mai omoară între ei, la intervale relativ regulate. Am auzit şi eu, ca tot omul, de ISIS şi Al-Qaeda. Ştiu cam ce vor: să aplice reguli dure, inspirate din Coranul interpretat de cîte un imam luat de cap. Dacă li se pune în cale cîte un occidental, îi retează gîtlejul, avînd grijă să filmeze momentul. În rest, în lipsă de americani sau europeni, masacrează pe bandă rulantă conaţionali care au ghinionul să nu fie pe linia interpretării Coranului, citit de imamul lor luat de cap. Că asta e la ei: orice imam citeşte cartea verde după cum vrea el. În cazul în care e dăruit cu oarece şarm şi dar al convingerii şi mai amestecă meşteşugit un discurs anti-Vest pe ici, pe colo, gata şi Jihadul! 

Am înşirat şabloane despre musulmani pe care le poţi asculta la TV, în interpretarea proaspeţilor experţi în lumea arabă sau le poţi citi pe net, cu ghiotura. Evident, de cînd cu criza refugiaţilor, fugarul standard este, în principiu, un soi de terorist infiltrat, care poate aduce boli exotice în ţară, care nu va pune osul la muncă şi care de-abia aşteaptă să ne cotropească cu obiceiurile lui musulmane, atît de străine nouă, menite să ne piarză de identitatea milenară. 

Am fost curios. Am clicăit pe Wikipedia (atît m-a dus capul), să aflu ce e aia refugiat sirian. Căci din Siria vin majoritatea. Şi am aflat că refugiatul sirian poate fi creştin. Două milioane şi jumătate din 17 milioane de locuitori ai Siriei sînt creştini. Cam o cincime. Ce credeţi? Nu cumva de frica ISIS-ului fug, în primul rînd, creştinii? S-ar putea, deci, ca proporţia de creştini între refugiaţi să fie mai mare de o cincime. Pică şablonul cu musulmanul însetat de sînge ortodox. Mai departe… Or fi şiiţi sau sunniţi? Păi, pare-se că ăia mai expuşi decapitării fără filmare (am stabilit că onorul filmării îl au mai degrabă occidentalii) ar fi alawiţii. O sectă majoritar trăitoare în Siria. Din care face parte familia Assad. Nu sînt majoritari în ţară, dar se pare că au constituit elita administrativă. Unele statistici spun că, de cînd cu războiul civil, mai bine de o treime dintre victime erau alawiţi. E foarte plauzibil să fie mulţi dintre ei în valurile care asaltează acum Europa. De ce? Păi, sînt ţintele preferate ale tuturor celor care luptă în Siria, acum. Terorişti potenţiali? Nici poveste! Fug să îşi salveze viaţa, pur şi simplu. Marea lor majoritate au o educaţie foarte bună şi au ocupat funcţii în stat. 

Ce fel de om mai poate fi refugiatul? Păi, Wikipedia zice că ar putea fi kurd. Oamenii ăştia, atunci cînd au ceva de spus în Europa, o fac mai degrabă ca ONG-urile. Cu pancarte. Refugiatul sirian poate fi şi armean. Aici, România are ceva experienţă, de prin interbelic. Nu ştiu vreun atac terorist armenesc împotriva românilor. 

Totuşi, e posibil să fie infiltraţi experţi în bombe printre refugiaţi? Bineînţeles. Am o singură dilemă: dacă aş fi terorist, antrenat cu chiu, cu vai să prepar explozibilul, să mă strecor pînă la o ţintă relevantă, să fac cît mai mult rău putrezilor de europeni, aş risca să mă urc într-o bărcuţă de trei lei, în pericol să se ducă la fund prin Mediterana? M-aş chinui să dorm pe cîmpuri şi prin gări? Nenorociţii de la

erau născuţi în Franţa. Cei din 11 septembrie îşi făcuseră facultatea la Hamburg. Se pare că oferta de căpiaţi născuţi în Anglia, Franţa, Germania, Spania sau America ar fi mai mare decît cererea. 

Am terminat cu Wikipedia. M-am întors la YahooNews. Prima ştire: 12 tancuri ruseşti de ultimă generaţie păzesc un aeroport militar nou-nouţ, construit de armata rusească, în sprijinul lui Assad. Ar trebui să reapară la TV experţii în Rusia. Din ăştia avem o grămadă, de cînd cu Ucraina. Şi vor face cumul de funcţii şi analiză, deoarece ei sigur se pricep şi la refugiaţii din Siria.  

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR. 

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Xiu Fang Ke jpg
Motivul șocant pentru care o chiriașă l-a ucis cu ciocanul pe proprietarul locuinței în care stătea
O femeie din Massachusetts, SUA a fost trimisă în judecată miercuri, fiind acuzată că l-a lovit până la moarte pe proprietarul locuinței unde stătea cu chirie.
Alexander Lukașenko FOTO AFP
Lukașenko susține că Belarus participă în războiul din Ucraina, dar nu ca parte militară activă
Președintele bielorus Alexandr Lukașenko a declarat, marți, că țara sa participă la operațiunea militară specială pe care Rusia o desfășoară în Ucraina, dar fără să trimită armata.
 Mobilizare partiala - rusi trimisi la razboi FOTO Profimedia
Belarusul se confruntă cu o creștere a infracțiunilor în zonele de pregătire a noilor recruți ruși: De ce tace Lukașenko
Numărul infracțiunilor, incluzând violuri și crime, a crescut în zonele din Belarus care găzduiesc recruți ruși aduși recent pentru a fi pregătiți pentru războiul din Ucraina.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.