Cînd "vigilenţii" vorbesc în numele comunităţii

Publicat în Dilema Veche nr. 466 din 17-23 ianuarie 2013
Bruxelles ul sună trezirea pentru feudalii de la Bucureşti jpeg

Acum aproape un an şi jumătate, autorităţile oraşului Timişoara au început campania pentru promovarea oraşului drept capitală culturală europeană în 2021. Dar în spatele imaginii de spaţiu central-european, multicultural şi tolerant, oraşul care s-a ridicat primul, în 1989, împotriva regimului opresiv al lui Nicolae Ceauşescu, trăieşte o realitate întunecată.

Totul pleacă de la o ştire aparent banală, venită la începutul săptămînii pe fluxul Agenţiei Mediafax – banală fiindcă aproape în fiecare dimineaţă au loc descinderi ale poliţiştilor, în luptă cu diverse grupări de crimă organizată.

De data aceasta, însă, e cu totul altceva. Luni dimineaţă au avut loc perchezitii la locuinţele membrilor unei grupări naţionaliste din Timişoara, care au anunţat pe un blog că oferă o recompensă de 300 de lei fiecărei femei rome din regiunea Banatului care se supune unei operaţii de sterilizare.

Acesta ar fi urmat să fie primul pas, înainte ca liderii grupării să fie chemaţi pentru audieri în faţa procurorilor.

Grupul, intitulat Naţionaliştii Autonomi din Timişoara, afişează pe un blog cu circuit închis, accesibil doar celor invitaţi, convingeri rupte din ideologia Celui de-al Treilea Reich.

Iată doar cîteva dintre ideile promovate: „rezolvarea urgentă a problemei ţigăneşti“, „conservarea genotipului rasial, a patrimoniului genetic moştenit de la strămoşii noştri“, „desfiinţarea cultului vinovăţiei legat de aşa-numitul «holocaust» care ar fi avut loc în Transnistria“, „eliminarea capitalismului şi înlocuirea acestuia prin naţional-socialism“.

Ştirea ar trece la faptul divers, dacă nu ar apărea tocmai în Timişoara, oraş aflat sub dominaţia mafiei imobiliare. Săptămîna trecută, aproximativ 200 de timişoreni s-au adunat în faţa Casei Muhle, monument istoric ajuns pe mîna unui atotputernic local, pe nume Ionel Cîrpaci, imobil aflat în iminent pericol de demolare.

Acesta este însă doar unul dintre multele cazuri din ultimii ani. Moştenirea arhitectonică a Timişoarei este preluată, încetul cu încetul, de ceea ce presa locală numeşte „mafia imobiliară“ sau direct „mafia ţigănească“, fiindcă liderii ei aparţin etniei rome. Aceştia preiau drepturile de la adevăraţii proprietari, prin mecanismul deja cunoscut al vînzării drepturilor litigioase. Evident – cînd nu recurg de-a dreptul la acte false şi abuzuri. Şi pot fi consultate tone de asemenea relatări în presa timişoreană, şi nu numai.

Potrivit acestora, de multe ori, proprietarii au fost supuşi la presiuni inimaginabile, viaţa fiindu-le transformată în calvar, cînd au refuzat să cedeze drepturile către mafie. Presiuni psihice, distrugeri în miez de noapte, violenţă asupra familiilor.

Pe parcursul anilor, în jurul bogatei moşteniri arhitectonice a Timişoarei s-a ţesut o întreagă industrie, care cuprinde deopotrivă interlopi, edili, magistraţi. O industrie, de data aceasta, fără „culoare“ etnică.

O teroare tăcută s-a aşternut sub imaginea tradiţională de multiculturalism şi toleranţă, pe care acest minunat oraş o oferă Europei. Cazurile de jurnalişti şi activişti civici molestaţi sînt deja fapt divers. De fiecare dată, justiţia locală i-a achitat pe cei acuzaţi pentru aceste violenţe. Motivul: lipsa probelor.

În ultima vreme, comunitatea a început să rupă spirala tăcerii. Nu doar prin protestul recent din faţa Casei Muhle (fostul florar din a doua parte a secolului al XIX-lea, care a şi adus Timişoarei renumele de Oraş al Florilor). În octombrie 2012, la Timişoara a avut loc un marş împotriva mafiei imobiliare.

Timişorenii au dreptate să se întrebe unde a fost în tot acest timp primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu. Acesta a fost ales neîntrerupt, pentru discursul său anticomunist, din 1992 şi pînă în iunie 2012, cînd a renunţat să mai candideze. Şi au dreptate să se întrebe unde se află justiţia „reformată“ a statului român.

Vidul întreţinut de autorităţi a lăsat cîmp liber de exprimare pentru extrema dreaptă. Prezentă la toate manifestările publice împotriva mafiei imobiliare, aceasta a preluat, în numele comunităţii, o cauză abandonată de autorităţi şi de liderii locali ai partidelor „tradiţionale“. Iar nemulţumirea publică este alimentată suplimentar de criza economică şi de sentimentul general că oamenii legii îi protejează pe cei corupţi împotriva poporului, şi nu invers.

Este semnul unei înfrîngeri dureroase a statului de drept şi un pericol uriaş pentru democraţie.

Ovidiu Nahoi este realizator de emisiuni la Money.ro.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

buncar elvetia jpg
Țara care vrea să-și modernizeze buncărele antiatomice. „Trebuie să le întreținem și să ne asigurăm că sunt funcționale”
Elveția dorește să își reconsolideze buncărele antiatomice învechite, în contextul incertitudinii globale sporite.
Descopera ce distruge relatia de cuplu si ce i apropie pe parteneri webp
Horoscop sâmbătă, 14 decembrie. Peștii trec prin transformări și se produc schimbări în relația de cuplu
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de sâmbătă, 14 decembrie.
Georgiana Ene, foto Faceboo GE jpg
Povestea uimitoare de viaţă a Georgianei Ene, câștigătoarea MasterChef 2024
Georgiana Ene, câştigătoarea sezonului 2024 al îndrăgitului show culinar MasterChef, a dezvăluit câteva aspecte mai puţin cunoscute despre ea, vorbind deschis despre fostul soţ, actualul iubit, dar şi despre faptul că s-a luptat cu o boală incurabilă.
marian vanghelie inquam jpg
Marian Vanghlie și șeful Economat Sector 5, trimiși în judecată
DNA a dispus trimiterea în judecată a fostului primar al Sectorului 5 și a șefului Economat Sector 5, Leonard Petre, și a altor 7 inculpați în dosarul „Economat”.
Eugen Sechila, Calin Georgescu si Elena Puiu Sechila, foto Facebook jpg
Ce spune bodyguardul lui Georgescu, Eugen Sechila despre controlul judiciar: Nu fugeam din țară, trebuia să ajung la muncă
Eugen Sechila, garda de corp a lui Călin Georgescu, care a fost săltat de ofițerii de la Crimă Organizată în drum spre aeroport, a explicat pentru Adevărul de ce voia să plece din țară.
Nicu Sârghea, toboșarul trupei VUNK Foto   Vunk   Facebook jpg
De ce a murit Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk, la doar 48 de ani
Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk, a decedat joi, la 48 de ani, în urma unui accident vascular cerebral. Artistul a fost unul dintre membrii fondatori ai formației.
Orhidee roz jpg
Ce trebuie să faci pentru ca orhideele tale să înflorească mai des. Ai nevoie de un aliment banal
Cu toții știm că iaurtul este bun pentru sănătate, însă doar foarte puțini români știu că acest produs este util și pentru plante! Deși poate suna neobișnuit, iaurtul ne poate ajuta orhideele să înflorească mult mai spectaculos!
Romania nationala fotbal (Sportpictures) jpg
România speră la Campionatul Mondial, după o pauză de 26 de ani
Naționala României se pregătește de preliminarii.
Bashar al-Assad FOTO EPA-EFE
Ce avere are Bashar al-Assad și cât va plăti pentru azilul primit de la Vladimir Putin
Fostul președinte sirian, Bashar al-Assad, înlăturat de la putere, se află acum în exil în Rusia, având o viață de lux, dar și o „factură politică” pe măsură către Vladimir Putin.