Cînd România devine simbolul speranţelor europene

Publicat în Dilema Veche nr. 678 din 16-22 februarie 2017
Aţi uitat de Mediterana? N ar trebui! jpeg

Am urmărit în aceste zile îndeaproape reacțiile presei internaționale cu privire la  protestele de la București și din alte orașe ale țării. Niciodată, cu excepția zilelor din decembrie 1989, imaginea României în presa internațională nu a fost atît de bună. Și niciodată evenimentele din România nu au fost considerate atît de pline de semnificații pentru întreaga Europă. Iată doar cîteva idei care au fost atinse de publicațiile internaționale.

● O veste bună pentru întregul proiect european. Filozoful şi scriitorul liberal francez Gaspard Koenig vorbește, în cotidianul Les Échos, despre „Lecţia anticorupţie a cetăţenilor români“. El spune că „manifestațiile demonstrează că apare în Europa o nouă concepţie despre politică, în care probitatea este erijată în virtute cardinală“. „România, revoltată contra populismului şi manifes­tînd pentru statul de drept, ne-a arătat în aceste zile căile democraţiei (…). Mefienţa faţă de oamenii politici este însoţită de o încredere tot mai mare în instituţii, în particular cele ale Uniunii Europene. (…) Românii ne reamintesc astfel că, în aceste timpuri de euroscepticism, Uniunea Europeană este garanţia ultimă a statului de drept. Românii, spre deosebire de noi, vesticii, au mai vie în memorie autocraţia şi deci strîmbă mai puţin din nas în faţa eurocraţilor. Europa este plictisitoare, dar salutară. Și dacă renaşterea europeană va veni mai puţin de la «nucleul» fondator şi mai mult de la dinamismul periferiei sale?“

Der Standart (Austria) constată că „sperietoarea Bruxelles-ului“ a funcționat în cazul României. „Guvernul român a vrut să sfideze Bruxelles-ul, dar s-a dovedit că este riscant să ridici pumnul ostentativ împotriva UE. Guvernul român  și-a făcut calculele sale, fără a se mai gîndi și la propriii cetățeni. Iar ei au participat la cea mai mare mișcare de protest care s a văzut de la căderea comunismului. Meciul București vs Bruxelles, în care s-au angrenat anumite elite politice locale, care au vrut să speculeze sentimentele patriotice, a fost întrerupt“.

Iar ziarul Le Monde găsește o formulă prin care să definească răspunsul opiniei publice la corupție. Cuvîntul este „Dégagisme“. „Dacă vorbim despre etică, ei bine, clasele mijlocii americană sau franceză nu sînt fundamental diferite de clasele de mijloc din România sau din Islanda, de exemplu. Într-o zi sau alta, ele vor constata că fenomenul corupției este furt. (…) Înseamnă că aceia pe care politicienii au promis să-i protejeze au fost înșelați. Și, la rîndul lor, liderii vor ajunge ținta acestei mișcări devastatoare.“

● O provocare regională. Pentru Financial Times, „Acțiunile partidului de guvernămînt PSD au crescut riscul ca România să înregistreze regrese în ce privește statul de drept, la fel ca și în cazul altor țări ex-comuniste. Din fericire, răspunsul puternic dat de românii înșiși a permis blocarea intențiilor Guvernului. Dar românii trebuie să rămînă vigilenți și să se asigure că ordonanțele nu vor fi aplicate într-o altă formă și că Guvernul nu neutralizează controlul democratic. Prietenii și aliații Bucureștiului, inclusiv SUA, ar trebui să sprijine în continuare reformele și să exercite o presiune permanentă pentru a preveni regresele. Aceasta ar putea fi singura modalitate de a preveni ca România să o ia pe aceeași cale ca și unii dintre vecinii săi“. După cum transmite Euronews, preluată de news.ro, „ieșirea românilor subliniază curentul de nemulţumire, ce poate fi observat şi în alte ţări din Europa Centrală şi de Est, faţă de prăpastia dintre aşteptări şi realizările procesului de tranziţie“.

● O trezire la viață a României. „De mai bine de 25 de ani, România se află pe un drum al înnoirii. Societatea ei civilă capătă o voce din ce în ce mai critică (…). Este o societate civilă tînără, aflată în drum spre maturitate şi pregătită să facă faţă încercărilor vremurilor noastre. Acest proces de maturizare a societăţii civile din România este, totuşi, ireversibil“, scrie Deutsche Welle.

În Polonia, revista Polityka notează că „în România s-a acumulat multă nemulțumire și nu  este prima dată cînd oamenii ies în stradă. Trebuie ca românii să-și ia soarta în propriile mîini. Și să se asigure nu doar că vocea lor este auzită, ci și că evenimentele vor produce rezultate tangibile“. Iar pentru Euronews, „protestele actuale demonstrează şi că noua generaţie rezonează puternic la mesaje care subliniază fisura dintre modul în care a fost făcută pînă acum politica în România şi aşteptările actuale de a face parte dintr-o societate europeană manierată“.

● Un exemplu de urmat. Grecii ar trebui să urmeze exemplul României, scrie portalul Protagon (Grecia). „Grecilor le va lua probabil ceva timp pentru a înțelege cum este posibil ca atît de mulți oameni să protesteze împotriva corupției. Deși istoria ne-a oferit și nouă multe oportunități de a face acest lucru, niciodată n-am simțit nevoia de a ieși în stradă pentru a demonstra împotriva celui mai mare blestem. Toate luptele noastre sociale au fost limitate la a cere ceva din partea statului.“ Iar săptămînalul ungar Magyar Narancs remarcă faptul că „românii au spus în mod clar că nu doresc ca țara să se angajeze pe calea «orbánizării». Și aceasta, în ciuda tuturor beneficiilor cu care Guvernul a încercat să-i împace. Ei au rezistat vitejește tentației.“

(pentru redactarea acestui articol au fost folosite mai multe traduceri ale articolelor de presă folosite în emisiunile RFI România) 

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Neutralitatea moldoveană și vinovăția românească
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
Bătălia cu giganții jpeg
Puțină libertate. Și multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam nerăbdător ori de cîte ori filosofia întîrzia prea mult în concept, în terminologie, în acrobație analitică.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este însă și altceva, încă mai sinistru, în acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliberînd conștiința de orice reproș pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Eu nu mai citesc presa din 1979” / „Sigur, tu îți permiți...”
Cînd a venit vestea morții lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist român.
Odă bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Odă bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre toți economiștii români, Georgescu este cel mai tranșant în a analiza și a vorbi despre hibele capitaliștilor și capitalului din România.
Iconofobie jpeg
Imperfecțiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii în cauză ajunseseră să fie percepute – tocmai prin inexistenţa lor de facto – drept „limita de atins”, vorba lui Gabriel Liiceanu într-o celebră carte.
„Cu bule“ jpeg
Didactice
Textul recomandă, de exemplu, ca termenul student (cu sensul „cel care studiază”, indiferent de nivel) să nu mai fie folosit în școlile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci să fie înlocuit cu elev sau școlar, ca în Regat.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Să nu încremenim în prejudecăți
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la Răsărit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Viaţa lui Becker, ce-i drept, e o vraişte. Ajunge să-l priveşti pentru a înţelege cîte nopţi grele sînt pitite sub faţa buhăită.
Comunismul se aplică din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit în minte formula unui cunoscut: În definitiv, cine ești tu ca să nu ți se întîmple să fii nedreptățit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.