Cînd, la masa giganţilor, europenii figurează în… meniu

Publicat în Dilema Veche nr. 799 din 13-19 iunie 2019
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

Descopăr destul de des în presa franceză, dar şi europeană, expresii cu o mare putere de sugestie legate de „declinul“ Europei. De exemplu, cuvîntul pitic. Europa ar fi devenit un „pitic politic“, un „pitic diplomatic“, un „pitic tehnologic“… Cuvîntul pitic este folosit cu un fel de masochism de unii editorialişti. Eram stăpînii lumii şi acum sîntem nişte pitici, par să spună ei.

În ce-i priveşte pe giganţi, indentificarea lor nu pune probleme: Statele Unite, China, India, chiar şi Rusia sînt giganţii în faţa cărora Europa pierde teren. Dar nu în toate domeniile.

Într-un articol publicat în revista L’Express la începutul lunii iunie, politologul Laurent Alexandre recurge la o imagine aproape canibală. China şi Statele Unite s-au aşezat la masă ca să-şi împartă lumea, scrie el. Europa este şi ea „invitată“, dar nu la masă, pe picior de egalitate cu „giganţii“, ci în… meniu. Altfel, Europa ar urma, de fapt, să fie… mîncată.

De mai multe ori am văzut caricaturi în care preşedintele american Donald Trump şi preşedintele chinez Xi Jinping apar ca nişte căpcăuni. Poate că ei nu au multe lucruri în comun, dar în ce priveşte Uniunea Europeană se află pe aceeaşi lungime de undă: s-ar bucura foarte mult să o vadă dezmembrată.

Dintre cei doi, Donald Trump recurge la cea mai mare agresivitate verbală. În cursul vizitei efectuate în Marea Britanie, între 4 şi 6 iunie, Donald Trump a sintetizat într-o frază ceea ce gîndeşte despre Europa. Într-un mesaj adresat britanicilor pe Twitter, el le-a promis un foarte favorabil tratat de liber-schimb imediat ce îşi vor rupe „lanţurile“ care îi leagă de Europa.

Iată o altă imagine care merită decorticată. Uniunea Europeană, în viziunea lui Trump, este ca un fel de monstru care ţine înlănţuite 28 de ţări. Marea Britanie ar fi prima ţară din această „închisoare a popoarelor“ care încearcă să se rupă… Nu e greu să ne imaginăm nici ceea ce se va întîmpla cu Marea Britanie cînd „lanţurile“ din viziunea lui Trump vor dispărea. Ca un pachebot gigantic, Marea Britanie va putea naviga spre aliatul ei natural, spre Statele Unite care, după cum dă Donald Trump de înţeles, o va ajuta să-şi regăsească prosperitatea.

Ciudat însă cum, pe planetă, piticul numit Europa îi sperie pe mulţi… De fapt, ce nu le convine marilor multinaţionale, în special americane? Ei bine, Europa impune prea multe norme legate de calitatea produselor, de originea lor, de etica producţiei, de respectul pentru mediul înconjurător… Pe scurt, piticii europeni se opun sălbăticiei comerciale de pe planetă, competiţiei excesive, şi din cauza aceasta sînt detestaţi, ba chiar temuţi. Ce s-ar întîmpla dacă exemplul dat de ei ar deveni normă internaţională?

O Europă dislocată, fragmentată în 28 de state suverane, este idealul Americii, al Chinei, al Rusiei, al Turciei şi al altor puteri de talie mijlocie sau mică. În felul acesta, America ar putea propune fiecărei ţări în parte cîte un acord de liber-schimb şi nu s-ar mai lovi de o autoritate centrală, cum este cea de la Bruxelles. Chinezii, care nu-şi permit să recurgă la imagini atît de ofensatoare precum cea utilizată de Trump, sînt deja foarte persuasivi în materie de acorduri bilaterale. Şi au şi reuşit să spargă unitatea europeană semnînd parteneriate cu mai multe ţări (Grecia, Italia, Portugalia) pentru a le atrage în vastul proiect al „noilor rute ale mătăsii“.

Pe data de 5 iunie, ca din întîmplare, două reuniuni internaţionale au avut loc în acelaşi timp, prefigurînd principala linie de fractură a lumii. La Portsmouth, oraş-port din Marea Britanie, occidentalii s-au reunit în jurul lui Donald Trump pentru o demonstraţie de unitate de faţadă cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la debarcarea în Normandia. În aceeaşi zi, la 2.500 de kilometri distanţă, Vladimir Putin se vedea cu Xi Jinping pentru a discuta despre un nou parteneriat şi pentru a-şi reuni forţele în faţa unei Americi căreia nu vor să-i mai accepte regulile. Numai naivii sînt capabili să vadă o coincidenţă în ce priveşte calendarul celor două reuniuni. Există o simbolistică puternică în gesturile diplomatice, mai ales în context de război economic între doi giganţi…

Pentru că şi aceasta este o realitate, ne aflăm în plin război economic între Statele Unite şi China, care vor să-şi impună regulile şi tehnologia, iar dacă nu vor reuşi, probabil că vor recurge la o împărţire a planetei (inclusiv a Internetului, vom avea unul american şi unul chinez).

Bruxelles-ul a comandat recent un raport privind mediile de informare, iar concluziile acestuia sînt alarmante. În raport se arată că Uniunea Europeană şi-a pierdut suveranitatea mediatică şi că, în consecinţă, suveranitatea democratică îi este ameninţată. Întrucît, în Europa, mediile de informare depind de cîţiva giganţi americani, ea se află în faţa unei dezordini democratice şi a unei fragmentări a spaţiului public. Misiunea jurnalistului se devalorizează cînd fiecare cetăţean devine „jurnalist“, iar presa îşi pierde rolul de contraputere…

S-ar spune că, din punct de vedere mediatic, piticul Europa a figurat deja în meniul unor căpcăuni numiţi Google, Amazon, Facebook, Apple, Netflix, Microsoft… Oare sîntem noi, europenii, deja vasalii lor şi nu ne dăm seama? Să ne bucurăm, poate, că sîntem vasalii gigantului american, care rămîne totuşi aliatul nostru în numele unor idealuri comune legate de libertate şi democraţie, pentru că, dacă am deveni vasalii gigantului numit Huawei, viitorul ar fi mult mai incert? 

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (6) jpg
Tatăl lui Vlad Pascu la procesul fiului său: „Nu cer ca fiul meu să fie liber, trebuie să își ispășească pedeapsa”
Mihai Pascu, tatăl lui Vlad Pascu, tânărul de 19 ani care a ucis cu mașina doi studenți la 2 Mai, afirmă că fiul său trebuie să își ispășească pedeapsa. Totuși, el susține că băiatul său nu era drogat la volan, ci avea „urme de metaboliți”.
unelte din fier foto facebook muzeul de arheologie prahova png
Depozite de arme şi unelte agricole din perioada medievală au fost descoperite de un profesor, într-un sat de lângă Ploieşti
Un profesor din Mizil a descoperit depozite de arme şi unelte agricole din fier ce datează din perioada medievală, în punctul Podul Rotarilor, amplasat pe Valea Rotarilor din comuna Plopu, judeţul Prahova.
Ilie Bolojan, captură video jpg
Ilie Bolojan la întâlnirea cu oamenii de afaceri străini: „Ştiu ce înseamnă valoarea unei investiții”
Ilie Bolojan a subliniat, în cadrul unei întâlniri cu investitorii străini, că progresul din ultimii ani se datorează în principal oamenilor și companiilor care au investit în România şi mai puţin guvernului sau preşedintelui şi că orice investiţie înseamnă dezvoltare pentru comunităţi.
12956836 jpg
Ucrainenii, sceptici față de un acord de încetare a focului. Rusia intensifică atacurile mortale, în timp ce Kievul așteaptă o reacție din partea SUA
Ucrainenii de rând se arată neîncrezători față de perspectiva unui acord de încetare a focului, în timp ce oficialii de la Kiev atrag atenția că Rusia nu arată nicio disponibilitate de a opri bombardamentele, ba dimpotrivă.
Vânt puternic FOTO Shutterstock
Cod galben şi portocaliu de vânt, viscol şi ninsori în toată ţara. Nici Capitala nu va fi ocolită de vremea rece și instabilă
Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe avertizări de cod galben și portocaliu ce vizează vânt puternic, viscol și ninsori în aproape toate regiunile țării.
b2 jpg
O femeie fatală i-a încăierat pe copiii lui Beckham. Brooklyn și Romeo nu-și mai vorbesc
O femeie stă acum între frații Brooklyn și Romeo Beckham, urmașii patronului echipei americane Inter Miami.
Banner Cornel Constantiniu
perchezitii mp4 thumbnail png
Doi adolescenți sunt suspectați că au jefuit un magazin din Constanța. Câți bani au luat după ce au amenințat cu arma
Polițiștii din Constanța au efectuat percheziții miercuri, 9 aprilie, la domiciliile a doi minori, în vârstă de 17 ani, suspecți de tâlhărie calificată, uz de armă fără drept și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
Diego Maradona (EPA) jpg
Noi detalii în procesul morții lui Maradona: era prizonier şi se temea de orice
Audierile despre fosta glorie argentiniană continuă.