Cînd, la masa giganţilor, europenii figurează în… meniu

Publicat în Dilema Veche nr. 799 din 13-19 iunie 2019
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

Descopăr destul de des în presa franceză, dar şi europeană, expresii cu o mare putere de sugestie legate de „declinul“ Europei. De exemplu, cuvîntul pitic. Europa ar fi devenit un „pitic politic“, un „pitic diplomatic“, un „pitic tehnologic“… Cuvîntul pitic este folosit cu un fel de masochism de unii editorialişti. Eram stăpînii lumii şi acum sîntem nişte pitici, par să spună ei.

În ce-i priveşte pe giganţi, indentificarea lor nu pune probleme: Statele Unite, China, India, chiar şi Rusia sînt giganţii în faţa cărora Europa pierde teren. Dar nu în toate domeniile.

Într-un articol publicat în revista L’Express la începutul lunii iunie, politologul Laurent Alexandre recurge la o imagine aproape canibală. China şi Statele Unite s-au aşezat la masă ca să-şi împartă lumea, scrie el. Europa este şi ea „invitată“, dar nu la masă, pe picior de egalitate cu „giganţii“, ci în… meniu. Altfel, Europa ar urma, de fapt, să fie… mîncată.

De mai multe ori am văzut caricaturi în care preşedintele american Donald Trump şi preşedintele chinez Xi Jinping apar ca nişte căpcăuni. Poate că ei nu au multe lucruri în comun, dar în ce priveşte Uniunea Europeană se află pe aceeaşi lungime de undă: s-ar bucura foarte mult să o vadă dezmembrată.

Dintre cei doi, Donald Trump recurge la cea mai mare agresivitate verbală. În cursul vizitei efectuate în Marea Britanie, între 4 şi 6 iunie, Donald Trump a sintetizat într-o frază ceea ce gîndeşte despre Europa. Într-un mesaj adresat britanicilor pe Twitter, el le-a promis un foarte favorabil tratat de liber-schimb imediat ce îşi vor rupe „lanţurile“ care îi leagă de Europa.

Iată o altă imagine care merită decorticată. Uniunea Europeană, în viziunea lui Trump, este ca un fel de monstru care ţine înlănţuite 28 de ţări. Marea Britanie ar fi prima ţară din această „închisoare a popoarelor“ care încearcă să se rupă… Nu e greu să ne imaginăm nici ceea ce se va întîmpla cu Marea Britanie cînd „lanţurile“ din viziunea lui Trump vor dispărea. Ca un pachebot gigantic, Marea Britanie va putea naviga spre aliatul ei natural, spre Statele Unite care, după cum dă Donald Trump de înţeles, o va ajuta să-şi regăsească prosperitatea.

Ciudat însă cum, pe planetă, piticul numit Europa îi sperie pe mulţi… De fapt, ce nu le convine marilor multinaţionale, în special americane? Ei bine, Europa impune prea multe norme legate de calitatea produselor, de originea lor, de etica producţiei, de respectul pentru mediul înconjurător… Pe scurt, piticii europeni se opun sălbăticiei comerciale de pe planetă, competiţiei excesive, şi din cauza aceasta sînt detestaţi, ba chiar temuţi. Ce s-ar întîmpla dacă exemplul dat de ei ar deveni normă internaţională?

O Europă dislocată, fragmentată în 28 de state suverane, este idealul Americii, al Chinei, al Rusiei, al Turciei şi al altor puteri de talie mijlocie sau mică. În felul acesta, America ar putea propune fiecărei ţări în parte cîte un acord de liber-schimb şi nu s-ar mai lovi de o autoritate centrală, cum este cea de la Bruxelles. Chinezii, care nu-şi permit să recurgă la imagini atît de ofensatoare precum cea utilizată de Trump, sînt deja foarte persuasivi în materie de acorduri bilaterale. Şi au şi reuşit să spargă unitatea europeană semnînd parteneriate cu mai multe ţări (Grecia, Italia, Portugalia) pentru a le atrage în vastul proiect al „noilor rute ale mătăsii“.

Pe data de 5 iunie, ca din întîmplare, două reuniuni internaţionale au avut loc în acelaşi timp, prefigurînd principala linie de fractură a lumii. La Portsmouth, oraş-port din Marea Britanie, occidentalii s-au reunit în jurul lui Donald Trump pentru o demonstraţie de unitate de faţadă cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la debarcarea în Normandia. În aceeaşi zi, la 2.500 de kilometri distanţă, Vladimir Putin se vedea cu Xi Jinping pentru a discuta despre un nou parteneriat şi pentru a-şi reuni forţele în faţa unei Americi căreia nu vor să-i mai accepte regulile. Numai naivii sînt capabili să vadă o coincidenţă în ce priveşte calendarul celor două reuniuni. Există o simbolistică puternică în gesturile diplomatice, mai ales în context de război economic între doi giganţi…

Pentru că şi aceasta este o realitate, ne aflăm în plin război economic între Statele Unite şi China, care vor să-şi impună regulile şi tehnologia, iar dacă nu vor reuşi, probabil că vor recurge la o împărţire a planetei (inclusiv a Internetului, vom avea unul american şi unul chinez).

Bruxelles-ul a comandat recent un raport privind mediile de informare, iar concluziile acestuia sînt alarmante. În raport se arată că Uniunea Europeană şi-a pierdut suveranitatea mediatică şi că, în consecinţă, suveranitatea democratică îi este ameninţată. Întrucît, în Europa, mediile de informare depind de cîţiva giganţi americani, ea se află în faţa unei dezordini democratice şi a unei fragmentări a spaţiului public. Misiunea jurnalistului se devalorizează cînd fiecare cetăţean devine „jurnalist“, iar presa îşi pierde rolul de contraputere…

S-ar spune că, din punct de vedere mediatic, piticul Europa a figurat deja în meniul unor căpcăuni numiţi Google, Amazon, Facebook, Apple, Netflix, Microsoft… Oare sîntem noi, europenii, deja vasalii lor şi nu ne dăm seama? Să ne bucurăm, poate, că sîntem vasalii gigantului american, care rămîne totuşi aliatul nostru în numele unor idealuri comune legate de libertate şi democraţie, pentru că, dacă am deveni vasalii gigantului numit Huawei, viitorul ar fi mult mai incert? 

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Augustin Viziru a dezvăluit cu cine l-a înșelat Oana Mareș: „Tu ai putea să ai ceva sexual cu el?”
Augustin Viziru a mărturisit că nu a fost „ușă de biserică” în timpul mariajului cu Oana Mareș alături de care a fost vreme de 11 ani.
image
A murit tânărul aflat în comă de două luni de la o durere de măsea
Ionuț Marian Călărău, care a stat în comă aproape două luni după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea, a murit în spital. Anunțul a fost făcut pe rețelele sociale de familie și prieteni.
image
Fetiță de 11 ani, filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Imaginile au ajuns la colegi
O minoră de 11 ani, elevă în clasa a V-a la o școală din Cluj, a fost filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Filmările realizate în vacanța școlară au fost distribuite colegilor.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.