Cînd Europa se va trezi…

Publicat în Dilema Veche nr. 841 din 23 - 29 aprilie 2020
Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptată spre Iran jpeg

„Cînd China se va trezi, lumea se va cutremura.” Această frază îi este atribuită lui Napoleon şi s-ar părea că a pronunţat-o în 1816, fiind în exil pe insula Sfînta Elena, după ce a citit impresiile de călătorie în China ale Lordului George Macartney. Acesta a fost primul ambasador al Angliei trimis în 1793 să ia un prim contact cu Împăratul Qianlong, stăpîn absolut peste un popor de 330 de milioane de suflete. În franceză fraza sună după cum urmează: „Quand la Chine s’éveillera, le monde tremblera”. Verbul trembler are mai multe sensuri. Tremblement de terre înseamnă cutremur de pămînt. Dorea oare Napoleon să spună că după trezirea Chinei lumea va fi puternic scuturată, perturbată, zguduită? Sau voia fostul împărat al francezilor să avertizeze că toată lumea va tremura în faţa unei forţe imposibil de oprit?

Expresia a fost reluată în 1973 şi transformată în titlu de eseu de către Alain Peyrefitte, diplomat şi scriitor, membru al Academiei Franceze. Publicată la editura Fayard, cartea a avut la ora respectivă un enorm succes şi s-a vîndut în 885.000 de exemplare.

Expresia a fost emanaţia unor premoniţii. Toată lumea aştepta ca Imperiul de Mijloc să revină în prim-planul scenei istorice, şi probabil că ar fi revenit mai repede dacă Mao nu ar fi frînat şi decimat China comunistă cu megalomania sa şi cu experienţele sale culturale, sociale şi economice dezastruoase. În ultimii 30 de ani, toate premoniţiile s-au adeverit însă. China a devenit a doua economie a lumii, cu ambiţia de a ocupa primul loc în toate privinţele. În prezent, întreaga planetă tremură în faţa unui virus venit din China şi se întreabă dacă nu s-a păcălit permiţînd acestei mari puteri să devină atelierul lumii şi să se înscrie pe o traiectorie destinată să-i confere leadership-ul tehnologic.

Pandemia care îşi are originea la Wuhan îi trezeşte însă şi pe occidentali, în frunte cu europenii. După 30 de ani de globalizare, occidentalii descoperă stupefiaţi că au fost naivi. Ei au crezut că globalizarea va fi o ocazie pentru democraţie de a cîştiga teren. Or, dimpotrivă, metodele autocrate cîştigă teren, China, Rusia şi chiar India fiind trei exemple neliniştitoare. Occidentalii mai descoperă că acest secol al XXI-lea tinde să fie unui asiatic întrucît China începe să dicteze regulile comerciale, financiare şi chiar mediatice pe planetă.

Epidemia pornită din China pentru a deveni pandemie pare să fie însă picătura care a umplut paharul. Occidentalii sînt în prezent iritaţi de aroganţa cu care China, după ce fost epicentrul de iradiere a viruslui, vrea acum să joace un rol de salvator al planetei, ba chiar şi să fie adulată pentru „generozitatea” ei. Treptat, limbile se dezleagă şi criticile încep să se acumuleze. Statele Unite au deschis o anchetă pentru a determina dacă nu cumva virusul a „scăpat” dintr-un centru de cercetare situat la doar 30 de kilometri de Wuhan. Într-un interviu acordat publicaţiei Financial Times, preşedintele francez Emmanuel Macron afirmă că în mod evident nu se ştiu multe lucruri despre cum a apărut virusul botezat COVID-19. Cînd un preşedinte spune aşa ceva înseamnă că, de fapt, ştie nişte lucruri despre care nu este deocamdată momentul să dea detalii. Şi Marea Britanie a avertizat la mijlocul lunii aprilie că autorităţile chineze vor trebui să răspundă unor „întrebări dificile” legate de acest coronavirus care a blocat economia planetei şi a obligat peste patru miliarde de pămînteni să intre în carantină.

Diverse alte voci, responsabili politici, ecleziastici sau editorialişti, consideră că ar trebui creată o instanţă capabilă să-i judece pe responsabilii unei astfel de catastrofe colective. Un cardinal birman, Charles Bo, vorbeşte despre responsabilitatea morală a Chinei şi consideră că a doua economie mondială ar trebui să plătească daune celor afectaţi de virus.

În Franţa, jurnalistul Michel Richard afirmă următoarele în revista Le Point: „Dacă ar exista un Tribunal penal internaţional adecvat, ar trebui să dăm în judecată fără întîrziere China cu următoarele capete de acuzare: atentat la sănătatea mondială sau crimă de război sanitară”. Sigur, este greu de imaginat că un procuror ar putea intenta un proces Chinei, cu atît mai mult cu cît, în ultimii ani, China şi-a plasat nu doar pionii economici pretutindeni în lume, ci şi pe cei diplomatici în diferite organisme internaţionale, cum ar fi ONU sau Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Decizia preşedintelui american Donald Trump de a suspenda finanţarea OMS este poate regretabilă, iar liderul de la Casa Albă a subevaluat în mod evident pericolul legat de coronavirus, dar în acelaşi timp este evident că, din umbră, China trage sforile în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Citez şi din ce spune jurnalistul şi specialistul în geopolitică Renaud Girard, în cotidianul Le Figaro: „Preşedintele chinez Xi Jinping, promovîndu-şi proiectul faraonic al noilor drumuri ale mătăsii, ne-a promis un scenariu în virtutea căruia toţi am fi urmat să fim cîştigători. Or, globalizarea în stil chinezesc se manifestă astăzi printr-o catastrofă de amploare mondială întrucît Partidul Comunist Chinez a refuzat să ţină cont de nişte elemente sanitare şi epidemiologice cruciale, cunoscute de multă vreme. Ar fi deci legitim ca China să acorde compensaţii financiare ţărilor afectate de pandemie. Această nenorocire planetară ar fi o bună ocazie ca să introducem termenul juridic de responsabilitate internaţională”.

În haosul creat în prezent pe planetă este dificil de imaginat că o instanţă juridică de acest gen ar putea deveni repede operaţională. Putem spera însă într-o trezire a europenilor, a Occidentului, a democraţiilor. China a efectuat parcursul fabulos din ultimii 30 de ani pentru că Occidentul i-a deschis braţele. Ar fi un caz de sinucidere sinistră în istorie dacă Occidentul ar accepta să i se reteze aceste braţe.

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Regrete printre românii care au trecut la Hidroelectrica. Au fost atrași cu un preț mic, dar situația se schimbă
Cele mai multe contracte expiră în curând, iar oamenii se plâng că nici măcar nu au fost notificați de furnizor.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.