Cînd e să fie rău, e rău...

Publicat în Dilema Veche nr. 664 din 10-16 noiembrie 2016
Cînd e să fie rău, e rău    jpeg

Acesta este unul dintre cele mai stranii articole pe care le-am scris în viața mea. Calendarul săptămînal al Dilemei vechi mă obligă (dulce obligație!) să predau articolul meu dedicat campaniei electorale pentru Casa Albă cu o zi sau două înainte de ziua alegerilor americane. Prin urmare, dumneavoastră veți citi aceste rînduri despre procesul electoral din Statele Unite știind cine este noul președinte american, iar eu, autorul, le scriu fără să știu. S-au mai pomenit și alte cazuri în care cititorii știau mult mai mult decît autorul despre subiectul tratat, dar, de data asta, am impresia că este un pic altfel. De data asta, chiar nu contează cîte știu eu sau cîte știți dumneavoastră despre lunga cursă electorală care se încheie pe 8 noiembrie. Important este că dumneavoastră știți rezultatul și eu nu. În alegeri de acest tip, numele cîștigătorului rescrie întreaga istorie a campaniei electorale. Cîștigătorul a luat deciziile bune, a dovedit talent și fler, a sedus, a cucerit, a făcut exact ce trebuia să facă; învinsul, dimpotrivă, a luat decizii nefericite (care l-au costat alegerile), a fost neinspirat, a greșit. Întotdeauna, istoria se scrie privind înapoi dintr-un anumit punct. Istoria campaniei electorale americane din 2016 se va scrie începînd din ziua de 9 noiembrie într-un fel dacă alegerile vor fi cîștigate de Hillary Clinton și în cu totul alt fel dacă președinte va deveni Donald Trump. În orice istorie politică nu există obiectivitate, ci doar puncte de vedere – măcar asta am învățat din scurta mea incursiune în practica politicii. Așadar, cînd veți avea acest text sub ochi, dumneavoastră vă veți afla în punctul de vedere privilegiat, căci știți deznodămîntul zilei de 8 noiembrie. Eu, însă, scriind textul, nu îl am. E ca și cum dumneavoastră sînteți pe pisc și vedeți tot peisajul în jur, iar eu urc încă muntele cu fața asudată la potecă și vă spun cum e ceea ce dumneavoastră vedeți deja, dar eu nu pot vedea. Descurajantă postură pentru mine!

Totuși, această situație inconfortabilă pentru mine îmi oferă șansa unei analize a momentului, din punct de vedere românesc. În primăvară, am început acest ciclu de articole, sub logo-ul „America alege, România culege“, explicînd de ce este extrem de important pentru noi să urmărim de-aproape întregul proces electoral american. Acum, la finalul campaniei americane, cred că am intuit bine atunci. Or fi aceste alegeri treaba suverană a poporului american, or fi ele dincolo de puterea noastră de influență, dar tot ceea ce s-a întîmplat în aceste ultime luni în Statele Unite ale Americii anunță lucruri mari și pentru noi. Și, din păcate, îngrijorătoare.

România va trebui să răspundă foarte repede unor provocări politice de tip nou, pentru că partenerul strategic pe care ne am bazat în toți acești ani se va schimba inevitabil, indiferent de cîștigătorul alegerilor. Cum spațiul tipografic mă oprește să dezvolt argumentul așa cum aș vrea, mă mulțumesc să precizez ce mi se pare că va fi rău pentru România dacă va cîștiga Trump și ce mi se pare că va fi rău pentru România dacă va cîștiga Clinton.

Dacă va cîștiga Trump, cred că un scenariu posibil este ceva aproape de ceea ce s-a întîmplat în al Doilea Război Mondial. Ca și atunci, America și Rusia se vor alia ca să învingă marele dușman (atunci Hitler, acum islamismul teorist). Ca și atunci, îl vor învinge. Ca și atunci, după victorie, America va ceda ceva Rusiei, căci așa se face între aliați după un război victorios. Și nu e greu de prevăzut ce va cere Rusia, astfel încît America să poată da fără mari probleme. Adaug și deruta actuală a Europei, ca să nu mai vorbesc despre confuzia în care va intra NATO încă de a doua zi după alegerea lui Trump. Cu Trump, de asemenea, întregul sistem de acorduri economice internaționale va fi zguduit. Proiectul acordului comercial SUA – UE va fi omorît cu siguranță, de vreme ce Trump anunță continuu că desființează TPP și NAFTA. Cu Trump, opțiunile majore ale Americii se vor schimba.

Dacă va cîștiga Clinton, este foarte posibil ca filierele corupției să devină din ce în ce mai influente la Casa Albă. Această campanie electorală americană a dovedit cu vîrf și îndesat cît de ahtiată după bani este familia Clinton. Scandalul finanțărilor Fundației Clinton sau cel al onorariilor astronomice, cu totul nerealiste, încasate de Hillary ori de Bill pentru cîte o vorbire de 20 de minute, cît timp ea era senator sau secretar de stat, tocmai de la cei care aveau nevoie de cîte o „aprobare“ sau de cîte o „protecție“ sînt, totuși, elocvente. Nu am nici o îndoială că, dacă fundația soțului vreunui ministru de Externe român ar fi fost finanțată așa cum a fost finanțată Fundația Clinton în anii în care Hillary a fost secretar de stat (nu mai vorbesc de anii de dinainte, cînd a fost senator), DNA lua ministrul acela cu fulgi cu tot direct din scaunul ministerial, în aplauzele presei dîmbovițene indignate.

Ce relevanță are asta pentru noi? Păi are, pentru că românul cu bani (bani negri, mai precis) a depășit de mult timp inhibițiile provinciale. Acum, se duce cu banii la lobbyistul potrivit de la Washington și deschide ușile. De curînd, presa noastră a relevat modul în care o anumită tabără politică românească a cumpărat serviciile de lobby ale unei mari firme americane pentru a da lumii un mesaj cu totul mincinos despre o anume realitate politică de la noi. Ceea ce s-a întîmplat. Îngrijorător pentru noi este că șeful acelei firme de lobby este azi șeful de campanie al lui Hillary Clinton și, dacă ea cîștigă, va avea cu siguranță un loc crucial în echipa Casei Albe. Dacă cîștigă Hillary, cel puțin un partid politic are deja poteca făcută către unul dintre oamenii-cheie ai noii administrații. Potecă făcută, repet, cu bani, nu cu altceva. Prin urmare, dinspre București, Casa Albă nu va mai fi permeabilă doar la argumente politice ori strategice, ci și la bani. Al doilea motiv de îngrijorare pentru întreaga lume, inclusiv pentru noi, dacă va cîștiga Hillary Clinton, vine direct din jocul politic american. Ancheta FBI împotriva ei va continua. Inevitabil, va descoperi lucruri noi. Unele, poate, sînt previzibile (mă refer la partea ascunsă pînă acum a finanțărilor saudite derulate prin Huma Abedin). La altele, desigur, nu ne așteptăm. Dar orice anchetă FBI aduce la lumină ceva cel puțin neplăcut, de nu cumva direct incriminator pentru cel anchetat. Republicanii nu vor ceda și vor continua o feroce ofensivă politică pe această linie. Dacă republicanii vor păstra majoritatea în Congres (vedem după 8 noiembrie), vom avea rapid procedura de impeachment declanșată împotriva președintelui Clinton. Adaug aici și faptul că viitorul președinte Clinton nu va avea un sprijin public consistent, în condițiile polarizării tot mai arțăgoase a societății americane. Vom avea, așadar, un președinte hăituit la el acasă, ceea ce va vulnerabiliza serios poziția sa în exterior. Cu Hillary, profilul internațional al Americii se va schimba.

În condițiile acestor posibile dezvoltări, România va trebui să găsească mijloacele să continue Parteneriatul Strategic cu SUA și să contribuie la menținerea vigorii NATO. O putem face. Există soluții pentru fiecare variantă, astfel încît interesul nostru național să poată fi apărat. Doar că aceste schimbări majore ale Americii, fie de opțiuni, fie de profil, ne prind într-un moment nu prea bun nici pentru noi. Nu avem, ca să zic așa, chiar cel mai bun lot de jucători în echipa noastră de politică externă și nici antrenorul nu e chiar grozav. În plus, pe aici pe la noi, tot mai mulți oameni politici par gata să dea foc întregii case în care locuim cu toții, doar ca să dispară un dosar aflat într-un sertar al unui birou dintr-o cameră de la un etaj al casei. Nu vin vremuri blînde…

Nu pot încheia acest articol, penultimul din ciclul dedicat fenomenului electoral american, fără să deplîng, iarăși și iarăși, superficialitatea presei românești în privința înțelegerii fenomenului politic american. Am putut constata că, adesea, comentariile cititorilor erau mai pertinente decît textele redactorilor.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Rațele alergătoare indiene, folosite în România în loc de pesticide: „Au curățat, într-o săptămână, 1.200 mp”
O tânără din Sibiu, designer de permacultură, a implementat mai multe proiecte în care rațele indiene au fost folosite pentru „combaterea dăunătorilor, de către unele familii sau restaurante care au dorit să producă, ecologic, alimente pe proprietățile lor”.
image
O modificare facială ar putea fi un semn de cancer pulmonar, spun pneumologii
Potrivit unui studiu din 2022, cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer din România,12.122 de pacienții fiind diagnosticați în fiecare an. De asemenea, tot el cauzează şi cele mai multe decese - 10.779 pe an.
image
Coreea de Nord spune că declarația nucleară emisă de China, Japonia și Coreea de Sud îi încalcă grav suveranitatea. „Este o bătaie de joc și o înșelătorie...”
Luni, după ce la Seul, în cadrul unui summit tripartit, China, Japonia și Coreea de Sud au discutat despre programul de înarmare nucleară al Coreei de Nord, Phenianul a anunțat că intenționează să lanseze un alt satelit de spionaj în zilele următoare.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.