Cîini, securişti, jurnalişti

Publicat în Dilema Veche nr. 676 din 2-8 februarie 2017
Puterea jpeg

Poate cel mai bizar lucru pe care l-am citit la începutul ăsta de an, deloc lipsit de bizarerii și motive de îngrijorare, e un articol din Washington Post în care sînt prezentate datele unui sondaj. Tema: percepția americanului de rînd asupra numărului participanților la ceremonia de inaugurare a primului mandat al președintelui Donald Trump. Cititorii Dilemei vechi știu, probabil, care sînt motivele pentru un astfel de neobișnuit exercițiu. Președintele ales a promis că va fi o ceremonie impresionantă și fără precedent, fotografiile au arătat că n-a fost tocmai așa, iar rezultatul a fost că dl Trump, narcisist și lipsit de simțul ridicolului, a provocat un val de hohote de rîs (nervoase pe alocuri) insis­tînd că a avut dreptate.

Oamenilor li s-au pus în față două fotografii. Una de la ceremonia din 2017, alta de la evenimentul similar din 2009. Comparația nu lasă loc de dubii. La inaugurarea președintelui Obama au fost mai mulți oameni prezenți. Mult mai mulți. Cu toate astea, o parte dintre votanții dlui Trump au refuzat senin să admită că la ceremonia din 2017 au fost mai puțini participanți. Cu fotografiile în față. Același loc, același unghi. Practic, crezul politic i-a împiedicat pe acești oameni să recunoască un adevăr obiectiv.

Ziariștii de la Washington Post preferă să vadă jumătatea plină a paharului și observă că, totuși, o bună parte dintre partizanii actualului președinte au identificat corect atît evenimentul din fotografii, cît și președintele căruia îi era dedicat. Merită notat și că în rîndul votanților doamnei Clinton și al celor care nu s-au prezentat la alegeri au fost indivizi care au greșit, însă proporția lor este semnificativ mai mică. În fapt, răspunsurile la sondaj au fost tratate de cei chestionați ca un test de sprijin pentru politicianul preferat. Între fapte și credință, oamenii au ales credința.

În România nu am avut niciodată sondaje asemănătoare. N-a îndrăznit nimeni să verifice minciuni evidente cît încă acestea își mai fac efectul. Însă o excursie în afara bulei în care trăim s-ar putea să ne furnizeze rezultate asemănătoare. Numărul românilor care cred că manifestațiile din ultimele săptămîni sînt rezultatul unei conspirații puse la cale de o cabală de securiști pe stil nou, forțe străine și români trădători de țară e suficient de mare cît să nu poată fi ignorat. Ajunge să citiți comentariile din subsolul știrilor sau să vă pierdeți cîteva minute pe Facebook. O discuție cu un taximetrist poate ajuta, la rîndu-i.

S-a rîs după ce o jurnalistă a emis, sobră, teoria că posesorii de cîini au primit 30 de lei pentru a veni cu animalele de companie în piață, însă nu sînt așa de sigur că această informație nu a fost tratată serios în măcar cîteva segmente ale societății românești. În epoca post-adevărului, faptele trec în plan secund, iar opiniile modifică realitatea. Grav e că nu prea are cine să se opună. Pentru că opiniile se modifică, la rîndu-le, în funcție de cum o cere agenda unuia sau altuia dintre actorii politici. Din faptele reprezentate strîmb rămîne doar o amintire. Strîmbă și ea. Și pe baza acestor amintiri se creează realitatea de mîine.

Nu e întîmplător că 50.000 de oameni au manifestat într-o duminică seara în fața sediului CNA. O instituție care, în noiembrie, potrivit paginademedia.ro, casase 2000 de plîngeri pentru că nu și-a găsit timp să le discute în termenul legal. Majoritatea acelor plîngeri vizau România TV, Antena 3 și Antena 1. Aici nu e vorba de uzuala ineficiență a instituțiilor publice românești, ci de o complicitate cu efecte pe termen lung care are deja urmări verificabile în inimile, mințile și acțiunea publică a cetățenilor. Nu e greu de estimat că, pentru fiecare dintre cei 50.000, există un om undeva în România care crede că, în ticăloșia lui, George Soros vopsește cîinii în culori politice. Și dacă nu el, SRI. Și dacă nu SRI, tot e cineva. Cineva care îi vrea lui, direct și personal, răul. E firesc că acest om va încerca să se apere. Cît și cum poate.

Cum s-a ajuns aici? Nu e numai fatalitate. Nu e doar un semn inevitabil al timpurilor. România ar fi putut avea o presă mai bună dacă CNA ar fi funcționat la cote decente (a avut în istoria sa și astfel de momente). Ar fi putut avea o presă mai bună dacă indivizii cu respect de sine din politică ar fi refuzat avansurile acelor medii de presă care propagă toxicitate. De asemenea, privirea oarbă aruncată spre felul în care sînt finanțate mediile de presă, condițiile de muncă de acolo și regimul de incompatibilități etice care ajunge la niveluri ridicole au contribuit și ele masiv.

E ironic, dar inutil faptul că cei mai mulți dintre cei care se bucură la un moment dat de favorurile unei prese strîmbe ajung, mai devreme sau mai tîrziu, să fie ignorați cînd nu mai sînt de folos. Asta cînd nu devin ținte. Și ar mai fi ceva. S-a spus de mii de ori deja că presa este infiltrată de agenți de influență sau angajați ai serviciilor secrete. Nu am văzut încă nici un jurnalist care să reacționeze în instanță. Perpetuarea acestei ambiguități otrăvitoare face rău atît presei, cît și publicului care se îndepărtează încet-încet de informație și alege să creadă în conspirații. Asta este o greșeală care nu poate fi pusă pe seama mediului politic sau a celui de business. E strict în curtea jurnaliștilor.

Sînt sigur că, după două-trei procese de acest fel, politicienii care visează securiști în baie și pe monitoare au să fie mai reținuți. Iar dacă aflăm numele unor acoperiți, cu atît mai bine. Important e adevărul. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

Foto: adevarul.ro

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

umit yildirim m9FBEtUTRXY unsplash jpg
Schimbări mari prin lucruri simple. Soluția clară pentru traficul din București
România ocupă locul al doilea în Uniunea Europeană la producția de biciclete, cu peste 2.5 milioane de unități, dar suntem la coada clasamentului când vine vorba de pistele pentru utilizarea lor.
livada de smochini este langa buzau jpg
Un buzoian a pariat pe cultivarea smochinelor si a câștigat. Este favorizat de clima în schimbare
Culturile exotice de smochine încep să se dezvolte în România, pe fondul condițiilor climatice favorabile. Valentin Badea a pus pe picioare în mai puțin de doi ani o livadă de smochini, în Buzău.
The Oppidum propune cel mai mare buncăr pentru miliardari din lume FOTO Oppidum/Mega
Buncărele miliardarilor: cum încearcă elitele lumii să fenteze apocalipsa VIDEO
Cei mai bogați oameni din lume se izolează din ce în ce mai mult de pericolul schimbărilor climatice, al pandemiilor globale și al epuizării resurselor", scrie Douglas Mark Rushkoff, teoretician media.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.