Cîinele cel mare

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 928 din 20 ÔÇô 26 ianuarie 2022
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

├Än timp ce ├«ntreaga lume se ├«ntreab─â dac─â nu cumva stupidele ambi╚Ťii ale Rusiei s├«nt pe cale s─â declan╚Öeze al treilea r─âzboi mondial, aten╚Ťia premierului britanic Boris Johnson e concentrat─â pe cu totul alte priorit─â╚Ťi. Una dintre ele, poate cea mai important─â, e g─âsirea unor func╚Ťionari publici care s─â pl─âteasc─â cu job-ul ╚Öi reputa╚Ťia pentru organizarea unor petreceri la re╚Öedin╚Ťa premierului. 

Numit─â, un pic batjocoritor, de c─âtre unul dintre deputa╚Ťii conservatori ÔÇ×Opera╚Ťiunea Salva╚Ťi C├«inele Cel MareÔÇŁ, c─âutarea frenetic─â a unei solu╚Ťii pentru salvarea carierei lui Johnson e, totu╚Öi, un efort serios. Reputa╚Ťia premierului nu a fost niciodat─â una a unui om care joac─â dup─â reguli, ├«ns─â a p─ârut c─â are acea calitate magic─â de a ie╚Öi ├«ntotdeauna cu fa╚Ťa curat─â din necazuri ├«n care s-a b─âgat singur. ╚śi situa╚Ťii de felul acesta au fost multe.  ├Än 2017, pe vremea c├«nd era ministru de Externe, Johnson a pretins c─â Nazanin Zaghari-Ratcliffe, o cet─â╚Ťean─â britanic─â de origine iranian─â re╚Ťinut─â la Teheran, se afla pe teritoriul Iranului pentru a preg─âti jurnali╚Öti locali. Afirma╚Ťia era fals─â ╚Öi a avut drept consecin╚Ť─â amenin╚Ťarea c─â pedeapsa pe care Zaghari-Ratcliffe o executa se va dubla. 12 zile au trecut p├«n─â c├«nd Johnson, c─âruia i se cerea deja demisia, s─â ├«╚Öi cear─â scuze. Cu alt─â ocazie, a spus despre femeile musulmane purt─âtoare de niqab c─â arat─â ca ni╚Öte jefuitori de b─ânci sau cutii po╚Ötale. Alt─âdat─â a uitat s─â ├«╚Öi declare la timp o parte din venituri, a╚Öa cum cer regulile Camerei Comunelor din Parlamentul britanic. La lista institu╚Ťiilor care au fost obligate s─â ├«l contrazic─â sau s─â ├«l corecteze pe Johnson se adaug─â ╚Öi Organiza╚Ťia Independent─â pentru Standarde de Pres─â care a dat dreptate celor care s-au pl├«ns c─â viitorul premier britanic a min╚Ťit ├«ntr-un articol publicat ├«n Daily Telegraph, ziar de dreapta al c─ârui angajat ╚Öi, ulterior, editorialist a fost Johnson. Acestea s├«nt doar c├«teva exemple. De fiecare dat─â, actualul lider conservator a reu╚Öit s─â scape f─âr─â pagube majore, iar publicul britanic nu a avut nici o secund─â senza╚Ťia c─â ╚Ťara este condus─â de un om perfect. Din contra, imperfec╚Ťiunile ╚Öi un oarecare spirit ludic l-au profilat pe Johnson ├«n antitez─â cu adversarii din partid ÔÇô anticharismatica Theresa May a fost principala victim─â ÔÇô sau din afara lui ÔÇô liderul laburist Jeremy Corbyn a pierdut lamentabil alegerile ├«n fa╚Ťa unui Johnson ce p─ârea, ├«n iarna lui 2019, de neoprit. 

Situa╚Ťia e cu totul alta acum. Dup─â mai bine de doi ani de pandemie, britanicii suport─â mai greu neseriozitatea vecin─â cu sfidarea de care d─â dovad─â ╚Öeful. I-a luat multe zile premierului s─â recunoasc─â ├«n fa╚Ťa Parlamentului c─â a participat, ├«n timpul unui lockdown foarte strict, la o petrecere organizat─â de secretarul s─âu personal. A pretins ├«ns─â c─â nu a ╚Ötiut c─â e vorba despre o petrecere, crez├«nd c─â particip─â la o ├«nt├«lnire de lucru. Aceast─â ultim─â precizare a st├«rnit hohote de r├«s ╚Öi exclama╚Ťii de uimire. ╚śi a mai f─âcut ceva, a d─âr├«mat mitul  politicianului ÔÇ×simpaticÔÇŁ. Britanicii au ├«nceput s─â ├«╚Öi aminteasc─â rapid ce f─âceau sau, mai corect, ce nu f─âceau ├«n jurul datei de 20 mai 2020, c├«nd respectiva petrecere a avut loc. Unii erau ├«n spitale lupt├«ndu-se cu COVID-ul f─âr─â ca rudele sau prietenii s─â ├«i poat─â vizita, al╚Ťii se ├«ntrebau dac─â nun╚Ťile pe care ╚Öi le programaser─â vor mai avea loc vreodat─â, al╚Ťii pur ╚Öi simplu ├«╚Öi consumau dorul de familie ╚Öi de prieteni pe care nu ├«i puteau vizita din cauza restric╚Ťiilor decise de premierul care azi ├«ncearc─â s─â ├«i conving─â c─â nu poate deosebi o petrecere din gr─âdina din Downing Street de o ╚Öedin╚Ť─â de lucru.

Sue Gray, o func╚Ťionar─â de rang ├«nalt din administra╚Ťia britanic─â, conduce ├«n prezent o anchet─â referitoare la adun─ârile ilegale la care au participat membri ╚Öi angaja╚Ťi ai Guvernului. Potrivit relat─ârilor presei ar fi cam 15 astfel de evenimente. The Guardian sus╚Ťine c─â ╚Öi dac─â vor fi confirmate toate, foarte probabil doamna Gray nu va recomanda deschiderea unor dosare penale. Planul actual al premierului este, cum aminteam mai sus, s─â cear─â demisia unora dintre organizatori ╚Öi participan╚Ťi, sper├«nd c─â sacrificarea acestora ├«i va salva pozi╚Ťia at├«t ├«n Guvern, c├«t ╚Öi ├«n partid. ├Äns─â, dup─â ce s-au ├«ntors luni din circumscrip╚Ťii, mul╚Ťi deputa╚Ťi conservatori au dubii c─â Johnson mai are un viitor. Problema care se pune acum e mai degrab─â a momentului plec─ârii sale. Grija cea mai mare prive╚Öte alegerile locale din mai anul acesta, c├«nd mul╚Ťi consilieri locali ├«╚Öi vor pierde locurile pentru c─â publicul vrea s─â pedepseasc─â sfidarea din Downing Street.

C├«inele cel mare a oferit conservatorilor Brexit-ul, victoria clar─â ├«n alegerile na╚Ťionale ╚Öi viziunea unei Mari Britanii cu un rol de prim solist  ├«n concertul interna╚Ťional. Brexit-ul merge prost, alegerile urm─âtoare stau sub semnul limit─ârii pagubelor, iar rolul Marii Britanii e cel pu╚Ťin discutabil. Cu fiecare zi care trece, c├«inele cel mare arat─â tot mai mult a pechinez. Uitat afar─â. ├Än ploaie.

Teodor Ti╚Ť─â este gazda podcast-ului ├Än Centru pe care ├«l pute╚Ťi asculta pe oricare dintre platformele de distribu╚Ťie (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
├Än Primul R─âzboi Mondial, Mihalache se ├«nscrie voluntar ca ofi┼úer ├«n rezerv─â ╚Öi se remarc─â prin curaj ╚Öi prin vitejie peste tot, dar mai cu seam─â la M─âr─â╚Öe╚Öti. Regele Ferdinand ├«nsu╚Öi ├«i prinde ├«n piept ordinul ÔÇ×Mihai ViteazulÔÇť pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×poate c─â...ÔÇŁ. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, c─â ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ (sunte┼úi liberi s─â completa┼úi Dumneavoastr─â aici), soarta Rom├óniei ar fi fost alta, mai bun─â sau mai rea. Cert este c─â ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 ╚Öi deciziile conduc─âtorilor rom├óni luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar ╚Öi pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenit─â simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848 din ╚Üara Rom├óneasc─â
ÔÇ×Rom├ónia revolu╚Ťionar─âÔÇŁ, crea╚Ťia pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale rom├ónilor, simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848. Rom├ónca surprins─â ├«n tabloul care a f─âcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaic─â pe nume Mary Grant.