Chişinău, un an mai tîrziu

Publicat în Dilema Veche nr. 407 din 1-7 decembrie 2011
Erasmus Doi jpeg

Scriu repede, căci nu ştiu cît mai ţine bateria laptopului, iar singura priză de 220 de volţi din tren tocmai s-a ars. Trenul este moldovenesc, adică are vagoane de pe vremea sovieticilor. Sînt supărat că nu am nimerit într-unul dintr-acelea care au perdeluţe cu flori brodate. Ale noastre sînt de tip modern, fără model. Însoţitorul de vagon vorbeşte bine româneşte. La dus, spre Chişinău, acela de-abia scotea, în silă, trei vorbe în altceva decît rusă. Opţiunea lui; doar că omul ar fi trebuit să comunice cu vorbitori de română. Noroc cu fochistul. El ştia bine româneşte. Fochistul are grijă de focul din soba vagonului. Soba ne dă căldură nouă, călătorilor, este la capătul fiecărui vagon şi lîngă ea nu se fumează. Acolo trag din ţigară doar angajaţii CFM-ului, căci sînt în timpul serviciului. Călătorii se duc în celălalt capăt, acolo unde este şi o scrumieră de tablă atîrnată de o fereastră. CFM-ul nu permite, oficial, fumatul în tren. Ca şi CFR-ul, de altfel.

La întoarcere, revelaţia călătoriei este o senzaţională barmaniţă (în costum popular), limbută şi plină de glume, bună la vînzări şi jovială nevoie mare. Ţi-e sete, ai la dispoziţie bere, vin, coniac (din cela moldovenesc, nu avea kvint ot tiraspol, spre dezamăgirea mea). Dacă ţi-e foame, se oferă să-ţi gătească o mîncare simplă. Am impresia (o simplă impresie fără dovezi clare) că tînăra cu care stă de vorbă în spatele tejghelei este acolo în cazul în care, după ce mănînci ceva, bei ceva, mai ai şi alte idei. 

La un an distanţă de la precedenta vizită în Republică (cum care? Republica Moldova, desigur), zic că, la nivelul superficial, din mers sau din faţa televizorului, există schimbări. În primul rînd, Chirtoacă, primarul liberal, a reuşit cîte ceva. Cea mai spectaculoasă realizare este, în opinia mea, noul troleibuz. Stimaţi cititori români, nu puteţi să vă imaginaţi cum arăta transportul public cu numai un an în urmă. Nu aveai la dispoziţie decît nişte amărîte de troleibuze din anii ’50 (nu glumesc, chiar în anii ’50 erau făcute) şi microbuzele maxi-taxi care, de fapt, transportă grosul călătorilor în capitala Republicii. Evident, bilete nu prea se dau, totul este o uriaşă evaziune fiscală. Acum, în fine, cu ajutorul unui credit BERD, Chişinăul are troleibuze noi, decente, curate şi moderne. În schimb, taximetriştii au rămas cum îi ştiam. Preţul se negociază la urcare, ceasul nu funcţionează, şoferul este, în general, ursuz şi antipatic. Cam cum era prin Bucureşti acum mai bine de 15 ani. Am impresia că oamenii ăştia cîştigă încă foarte bine cu taximetria, altfel nu pot înţelege cum de se poartă în halul ăsta cu clienţii.

Observaţie imediată, fără nuanţe. Moldovenii din Republică au (încă) un respect uriaş pentru Carte, pentru Învăţătură. Să ai şcoală este o virtute, vorbitul limbilor străine este o obişnuinţă (nu bag rusa la socoteală, bilingvismul este de la sine înţeles), televiziunea publică produce, la cote de audienţă respectabile, Erudit-Cafe, un concurs de cultură generală între licee. Mai mult, acum au pornit o a doua emisiune, cu întrebări doar din istorie, pe care o programează în acces prime time (între 5 şi 6 seara). Reţeta are succes. În România, în acest moment, nu mai există nici o emisiune concurs de cultură generală (în afară de Milionarul lui Virgil Ianţu la Kanal D). Librăriile au vînzare, toate televiziunile au o „pastilă de literatură“, indiferent de cît de comerciale sînt. Spre marele meu regret, nu am găsit la nici un chioşc vreo gazetă culturală din România. Plin, în schimb, de cele ruseşti. Nu interzice nimeni vînzarea produselor româneşti. Cred, doar, că trusturile noastre consideră piaţa din Republica Moldova ca fiind prea mică (două milioane de consumatori? – nu merită efortul). La Teatrul Naţional, o piesă cu Florin Piersic, în regia lui Radu Beligan. Pe 15 decembrie, concert al lui Ducu Bertzi. În rest, tăcere. Nici o prezenţă românească, din ţară.

Nu-i grav, le-aş spune prietenilor moldoveni care se tot plîng de sărăcie. O ţară în care bugetul pentru educaţie este cel mai mare capitol bugetar (da, asta se întîmplă în Republica Moldova) nu are cum să fie săracă decît pe moment. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

cluj wings investitei
„E atractivitatea prostului”. Dezvoltator imobiliar, părere despre investiția într-un apartament la Cluj
Nu mai este pentru nimeni un secret faptul că Cluj-Napoca este cel mai scump oraș la imobiliaer din România, deoarece este cerere, în ciuda prețurilor exorbitante. Dorin Bob, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Cluj, a dezvăluit tristul adevăr despre construcțiile finalizate în
467186842 1189653512521773 5080036412738103003 n jpg
Proiectul Neptun Deep. O platformă uriașă de foraj a ajuns în România, în Portul Constanța
Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore semi-submersibilă contractată pentru Neptun Deep, a ajuns la Constanţa, a anunţat duminică OMV Petrom.
riduri ochi jpeg
Remediul eficient, făcut în casă, care întârzie apariția ridurilor premature din jurul ochilor
Pielea din jurul ochilor este cea mai sensibilă zonă a feței, fiind predispusă la riduri din cauza pierderii de colagen, deshidratării și expunerii la factorii externi precum soarele. Ridurile premature pot apărea chiar și la vârste fragede dacă nu sunt luate măsuri de îngrijire adecvată.
ceata png
Avertisment pentru șoferi: Șoselele pe care se circulă în condiţii de ceaţă, inclusiv autostrăzi. Se poate forma polei
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române anunță că pe mai multe șosele din țară, inclusiv pe autostrăzi, este ceață și se poate forma polei.
fani romana kosovo facebook1 jpg
horoscop 4 august jpg
Zodiile care vor începe această săptămâna cu dreptul. Divinitatea le va ajuta să-și rezolve problemele și să aibă parte de lucruri frumoase
Astrologii anunță o săptămână de excepție pentru trei zodii care vor primi ajutor divin în rezolvarea problemelor și atingerea obiectivelor.
d5947150 a565 11ef b3ea 577808ae9607 jpg webp
Star al baletului rus, mort într-un „accident stupid”. Vladimir Shklyarov avea 39 de ani
Vladimir Shklyarov, starul baletului rus, a murit la vârsta de 39 de ani, după ce a căzut de la etajul cinci al unei clădiri, a declarat un purtător de cuvânt al Teatrului Mariinsky.
muriqi kosovo facebook jpg
Kosovarii fac ce vor în Europa. Decizia incredibilă, după ce au abandonat meciul cu România
Naționala provinciei sârbe a părăsit terenul la meciul cu România.
Toamna Romania ceata FOTO Shutterstock jpg
Prognoza meteo luni, 18 noiembrie. Vremea se încălzește ușor, însă este semnalată ceață în aproape toată țara
Meteorologii anunță că vremea se încălzește ușor, iar temperaturile maxime ar putea urca până la 17- 19 grade.