China, Statele Unite şi „capcana lui Tucidide”

Publicat în Dilema Veche nr. 886 din 1 - 7 aprilie 2021
Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptată spre Iran jpeg

„Istoria se repetă” este una dintre cele mai repetate fraze în eseurile şi editorialele legate de actualitate. Ca şi cum ea ar ascunde o explicaţie pentru dramele umanităţii, pentru incapacitatea omului de a învăţa ceva esenţial din trecut, şi anume că erorile nu trebuie repetate.

Experţi avizaţi ne avertizează aproape zilnic că Statele Unite sînt în război economic cu China şi că nu este exclusă o înfruntare militară între cele două mari puteri. După războiul rece dintre Statele Unite şi Uniunea Sovietică, război care a marcat a doua jumătate a secolului al XX-lea, s-ar părea că începe acum altul, între Statele Unite şi China, şi că el va marca prima jumătate a secolului al XXI-lea. Dacă primul război rece a avut ca principal teren de conflict Europa, al doilea se mută în spaţiul asiatic. În cursul primul mare război rece, ne mai spun specialiştii, Berlinul a fost simbolul principal al înfruntării, în sensul că aliaţii occidentali au făcut tot posibilul pentru ca partea vestică a oraşului să rămînă liberă şi democratică. Simbolul noului mare război rece este Taiwanul şi s-ar părea că americanii sînt decişi să facă tot posibilul pentru ca această provincie chineză insulară să rămînă, tot aşa, liberă şi democratică.

„Cine nu este cu noi este împotriva noastră”, iată o altă frază des repetată în cursul tuturor războaielor, fie ele reci sau fierbinţi. În a doua jumătate a secolului al XX-lea, destul de multe ţări au vrut să se sustragă acestui tip de presiune şi s-au declarat nealiniate, adică nici cu sovieticii, nici cu americanii. Cu fraza de mai sus i-a iritat în mod sistematic pe europeni fostul preşedinte american Donald Trump. El a cerut cu insistenţă Uniunii Europene să se alinieze în mod clar politicii americane, să refuze tehnologia 5G chineză, să evite dependenţa economică de China, să nu contribuie la vastul şantier al Noului Drum al Mătăsii – o încercare a chinezilor de a construi infrastructuri internaţionale pentru a-şi facilita exporturile şi investiţiile. Europenii, dat fiind că influenţa lor diplomatică internaţională este în scădere, s-au simţit mereu lezaţi în orgoliul lor din cauza acestor presiuni, deşi nu tot ce spunea Donald Trump în legătură cu China trebuie aruncat la coş.

„Nu vă vom forţa să alegeţi între China şi Statele Unite.” Această frază a fost un cadou pentru europeni, din partea lui Joe Biden, adus în bagajele noului şef al diplomaţiei americane, Antony Blinken, care s-a deplasat fizic pe 22 martie la Bruxelles. Faptul că s-a deplasat, în context de pandemie, pentru a discuta cu omologii săi din cadrul Alianţei Atlantice, are forţă de simbol. Altădată astfel de călătorii erau banale. Acum, cînd mai toate reuniunile la nivel înalt se fac prin teleconferinţă, o călătorie reală, faptul că un responsabil politic se urcă într-un avion şi apoi coboară din el, capătă o aură mediatică enormă.

„Refacerea blocului occidental.” De la venirea la putere a democratului Joe Biden la Washington, mesajele Americii către europeni îi fac pe mulţi editorialişti să reia această veche formulă. Ea căzuse în desuetitudine. Cuvîntul bloc, atunci cînd vorbim de geopolitică, este geamăn cu înfruntare. Blocul comunist şi blocul capitalist nu s-au menajat în a doua jumătate a secolului trecut şi s-au înfruntat şi militar, pe diverse cîmpuri de bătălie, cum au fost Coreea şi Vietnamul. Conceptul revine însă în actualitate ca o cometă, pentru că, după cum spuneam la început, istoria are această nefastă tendinţă de a se repeta. Statele Unite au nevoie de aliaţi pentru a bloca ambiţia Chinei de a deveni prima putere mondială pe toate planurile şi de a impune apoi reguli pe planetă. Pe lîngă europeni, în acest bloc antichinez mai sînt invitaţi să intre Japonia, Coreea de Sud, Australia, India.

Cercetătorul american Graham Allison a inventat, în 2017, o tulburătoare expresie, „capcana lui Tucidide”, pentru a vorbi despre rivalitatea dintre Statele Unite şi China. La prima vedere, avem motive să ne mirăm: ce caută în acest context numele unui istoric grec care a trăit în secolul al IV-lea înaintea erei noaste? Ei bine, dat fiind că istoria se repetă, devine actual şi ceea ce spunea Tucidide despre războiul din Peloponez, şi anume că puternica dezvoltare a Atenei a creat o spaimă viscerală în Sparta, ceea ce a făcut ca războiul dintre cele două cetăţi greceşti să devină inevitabil. Graham Allison a scris şi o carte (tradusă în franceză în 2019) intitulată Destined for War:  Can America and China escape Thucydides’s Trap?. Pe scurt, Graham Allison consideră că nici China şi nici Statele Unite nu doresc un război, dar că se îndreaptă totuşi spre conflict. Aceasta este deci capcana lui Tucidide – o ecuaţie geopolitică tot mai greu de rezolvat paşnic, adică prin apel la raţiune, prin concesii reciproce, prin crearea unor noi reguli.

În cartea sa, Graham Allison dă şi alte exemple de conflicte izbucnite în ultimele cinci secole întrucît puterile respective sau liderii respectivi nu au ştiut să evite capcana lui Tucidide. Cînd, pe 28 iunie 1914, murea la Sarejevo, în urma unui atentat, moştenitorul tronului habsburgic, nimeni nu-şi imagina în Europa şi pe planetă că acel eveniment putea fi declanşatorul unei măcel de proporţii gigantice, industriale, inedit în istoria umanităţii. În Europa se mai produseseră astfel de atentate fără ca ele să declanşeze conflicte majore. Ceea ce s-a întîmplat în 1914 la Sarajevo s-ar putea întîmpla în viitorul apropiat în Taiwan, spun observatorii tensiunilor dintre China şi Statele Unite. După ce a adus sub ascultare provincia Hong Kong, fostă colonie britanică dotată cu un statut democratic special, preşedintele Xi Jinping pare să-şi propună acelaşi lucru şi cu insula rebelă Taiwan. Pentru China comunistă, o eventuală declaraţie de independenţă a Taiwanului ar fi pretextul unei invazii imediate. Ce va face în acest caz America? Va atrage un întreg bloc în capcana lui Tucidide?

Astfel de întrebări mă trimit cu gîndul la unele tragedii ale grecilor antici, piese unde, la sfîrşit, toată lumea moare, dar nimeni nu este vinovat, cu excepţia unui singur element cosmic: destinul.

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Opt miliarde
Însă, potrivit acelorași statistici ale ONU, Occidentul îmbătrînește în ritm accelerat.
640px Olietanks in de Amsterdamse haven op de voorgrond een binnenvaartschip, Bestanddeelnr 926 7985 jpg
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un film antipatic…
Greșeala s-ar putea repara, poate, la o difuzare ulterioară.
Frica lui Putin jpeg
Întîrziere
Unii se încruntă și se supără zilele astea cînd văd că sîntem mereu amînați de la „intrarea în Schengen”.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Uniunea și europenii
Identitatea europeană nu se acordă și nici nu se recunoaște cu ucaz de la Bruxelles.
m simina jpg
Șaluri de cașmir de la Napoleon
Între timp, după divorț, Joséphine se mutase în Castelul Malmaison, de lîngă Paris. Cu tot cu șalurile de cașmir.
Iconofobie jpeg
Chestiunea securității personale
Din instinct, vor răspunde biologii și, strict somatic judecînd faptele, ei au, fără îndoială, dreptate.
„Cu bule“ jpeg
Atitudine și inițiativă
Expresia a lua atitudine a fost una extrem de frecventă în limba de lemn din perioada comunistă
HCorches prel jpg
Cu toții am trecut prin Transporturi
Cine nu a trecut prin astfel de experiențe poate să creadă orice.
radu naum PNG
p 7 Londra WC jpg
Prea săraci pentru război
O posibilă soluție ar fi încheierea unui acord prin care sancțiunile economice să fie reduse, în schimbul reluării furnizării de gaze.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Martorii americani la ocuparea României
Urmează apoi speranța românilor că se vor înțelege cumva cu rușii, că puterile occidentale îi vor salva, ceea ce nu s-a întîmplat.

Adevarul.ro

facturi
Cardurile de energie: cum pot fi obținute și ce se poate cumpăra cu ele
Ministrul Investițiilor, Marcel Boloș, a explicat mecanismul prin care românii vor putea folosi cardurile de energie în valoare de 1.400 de lei, acordat în două tranșe populației vulnerabile.
Lupte in apropiere de Bahmut Ucraina FOTO Profimedia jpg
LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rușii continuă să deporteze copii ucraineni. Zeci de morți în Herson după bombardamentele Moscovei
Rusia a îndepărtat probabil focoasele nucleare de la vechile rachete Kh-55 și a lansat rachetele fără focoase către ținte din Ucraina.
Mexic jpg
Reportaj din inima Mondialului: Mândria Doha, încă un motiv să ne luăm cu mâinile de cap VIDEO
De câte ori ieși din România, realizeazi că, în multe privințe, la noi s-a făcut strictul necesar.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.