China, Statele Unite şi „capcana lui Tucidide”

Publicat în Dilema Veche nr. 886 din 1 - 7 aprilie 2021
Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptată spre Iran jpeg

„Istoria se repetă” este una dintre cele mai repetate fraze în eseurile şi editorialele legate de actualitate. Ca şi cum ea ar ascunde o explicaţie pentru dramele umanităţii, pentru incapacitatea omului de a învăţa ceva esenţial din trecut, şi anume că erorile nu trebuie repetate.

Experţi avizaţi ne avertizează aproape zilnic că Statele Unite sînt în război economic cu China şi că nu este exclusă o înfruntare militară între cele două mari puteri. După războiul rece dintre Statele Unite şi Uniunea Sovietică, război care a marcat a doua jumătate a secolului al XX-lea, s-ar părea că începe acum altul, între Statele Unite şi China, şi că el va marca prima jumătate a secolului al XXI-lea. Dacă primul război rece a avut ca principal teren de conflict Europa, al doilea se mută în spaţiul asiatic. În cursul primul mare război rece, ne mai spun specialiştii, Berlinul a fost simbolul principal al înfruntării, în sensul că aliaţii occidentali au făcut tot posibilul pentru ca partea vestică a oraşului să rămînă liberă şi democratică. Simbolul noului mare război rece este Taiwanul şi s-ar părea că americanii sînt decişi să facă tot posibilul pentru ca această provincie chineză insulară să rămînă, tot aşa, liberă şi democratică.

„Cine nu este cu noi este împotriva noastră”, iată o altă frază des repetată în cursul tuturor războaielor, fie ele reci sau fierbinţi. În a doua jumătate a secolului al XX-lea, destul de multe ţări au vrut să se sustragă acestui tip de presiune şi s-au declarat nealiniate, adică nici cu sovieticii, nici cu americanii. Cu fraza de mai sus i-a iritat în mod sistematic pe europeni fostul preşedinte american Donald Trump. El a cerut cu insistenţă Uniunii Europene să se alinieze în mod clar politicii americane, să refuze tehnologia 5G chineză, să evite dependenţa economică de China, să nu contribuie la vastul şantier al Noului Drum al Mătăsii – o încercare a chinezilor de a construi infrastructuri internaţionale pentru a-şi facilita exporturile şi investiţiile. Europenii, dat fiind că influenţa lor diplomatică internaţională este în scădere, s-au simţit mereu lezaţi în orgoliul lor din cauza acestor presiuni, deşi nu tot ce spunea Donald Trump în legătură cu China trebuie aruncat la coş.

„Nu vă vom forţa să alegeţi între China şi Statele Unite.” Această frază a fost un cadou pentru europeni, din partea lui Joe Biden, adus în bagajele noului şef al diplomaţiei americane, Antony Blinken, care s-a deplasat fizic pe 22 martie la Bruxelles. Faptul că s-a deplasat, în context de pandemie, pentru a discuta cu omologii săi din cadrul Alianţei Atlantice, are forţă de simbol. Altădată astfel de călătorii erau banale. Acum, cînd mai toate reuniunile la nivel înalt se fac prin teleconferinţă, o călătorie reală, faptul că un responsabil politic se urcă într-un avion şi apoi coboară din el, capătă o aură mediatică enormă.

„Refacerea blocului occidental.” De la venirea la putere a democratului Joe Biden la Washington, mesajele Americii către europeni îi fac pe mulţi editorialişti să reia această veche formulă. Ea căzuse în desuetitudine. Cuvîntul bloc, atunci cînd vorbim de geopolitică, este geamăn cu înfruntare. Blocul comunist şi blocul capitalist nu s-au menajat în a doua jumătate a secolului trecut şi s-au înfruntat şi militar, pe diverse cîmpuri de bătălie, cum au fost Coreea şi Vietnamul. Conceptul revine însă în actualitate ca o cometă, pentru că, după cum spuneam la început, istoria are această nefastă tendinţă de a se repeta. Statele Unite au nevoie de aliaţi pentru a bloca ambiţia Chinei de a deveni prima putere mondială pe toate planurile şi de a impune apoi reguli pe planetă. Pe lîngă europeni, în acest bloc antichinez mai sînt invitaţi să intre Japonia, Coreea de Sud, Australia, India.

Cercetătorul american Graham Allison a inventat, în 2017, o tulburătoare expresie, „capcana lui Tucidide”, pentru a vorbi despre rivalitatea dintre Statele Unite şi China. La prima vedere, avem motive să ne mirăm: ce caută în acest context numele unui istoric grec care a trăit în secolul al IV-lea înaintea erei noaste? Ei bine, dat fiind că istoria se repetă, devine actual şi ceea ce spunea Tucidide despre războiul din Peloponez, şi anume că puternica dezvoltare a Atenei a creat o spaimă viscerală în Sparta, ceea ce a făcut ca războiul dintre cele două cetăţi greceşti să devină inevitabil. Graham Allison a scris şi o carte (tradusă în franceză în 2019) intitulată Destined for War:  Can America and China escape Thucydides’s Trap?. Pe scurt, Graham Allison consideră că nici China şi nici Statele Unite nu doresc un război, dar că se îndreaptă totuşi spre conflict. Aceasta este deci capcana lui Tucidide – o ecuaţie geopolitică tot mai greu de rezolvat paşnic, adică prin apel la raţiune, prin concesii reciproce, prin crearea unor noi reguli.

În cartea sa, Graham Allison dă şi alte exemple de conflicte izbucnite în ultimele cinci secole întrucît puterile respective sau liderii respectivi nu au ştiut să evite capcana lui Tucidide. Cînd, pe 28 iunie 1914, murea la Sarejevo, în urma unui atentat, moştenitorul tronului habsburgic, nimeni nu-şi imagina în Europa şi pe planetă că acel eveniment putea fi declanşatorul unei măcel de proporţii gigantice, industriale, inedit în istoria umanităţii. În Europa se mai produseseră astfel de atentate fără ca ele să declanşeze conflicte majore. Ceea ce s-a întîmplat în 1914 la Sarajevo s-ar putea întîmpla în viitorul apropiat în Taiwan, spun observatorii tensiunilor dintre China şi Statele Unite. După ce a adus sub ascultare provincia Hong Kong, fostă colonie britanică dotată cu un statut democratic special, preşedintele Xi Jinping pare să-şi propună acelaşi lucru şi cu insula rebelă Taiwan. Pentru China comunistă, o eventuală declaraţie de independenţă a Taiwanului ar fi pretextul unei invazii imediate. Ce va face în acest caz America? Va atrage un întreg bloc în capcana lui Tucidide?

Astfel de întrebări mă trimit cu gîndul la unele tragedii ale grecilor antici, piese unde, la sfîrşit, toată lumea moare, dar nimeni nu este vinovat, cu excepţia unui singur element cosmic: destinul.

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

brad muzeul aurului (2) JPG
Bulgărele uriaș de aur scos din corpul unui miner ascunde un secret tulburător despre marile bogății ale României
Un bulgăre de aur, găsit în trupul unui miner, se numără printre piesele inedite din colecția Muzeului Aurului din Brad. Piesa ascunde o poveste tulburătoare despre controalele care li se făceau minerilor, în trecut, la ieșirea din șut.
image png
Vremea miercuri, 22 ianuarie. Temperaturi nefiresc de ridicate pentru această perioadă
Miercuri, în cea mai mare parte a ţării, valorile termice se vor situa peste normele climatologice specifice în ultima decadă a lunii ianuarie.
donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Fondatorul unei reţele criminale sofisticate de pe internet, grațiat de Donald Trump
Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi că a acordat o graţiere lui Ross William Ulbricht, fondatorul reţelei dark web Silk Road, care, în 2013 la momentul închiderii, avea peste un milion de utilizatori înregistraţi.
profimedia 0955585340 jpg
Demonstrație de forță a grupării Hamas. Mesajul liderilor după ce luptători mascați și înarmați au ieșit din tuneluri pe străzile din Gaza
La intrarea în vigoare a armistițiului în Fâșia Gaza, mii de luptători ai Hamas au ieșit la iveală pentru a asigura schimbul de ostatici contra deținuților israelieni, într-o demonstrație de forță ce semnalează faptul că rămâne puterea dominantă în enclava palestiniană, relatează presa americană.
fructe pixabay jpg
Fructul pe care trebuie să-l consumi în fiecare dimineață. Te trezește mai bine decât cafeaua și vei avea energie pe întreg parcursul zilei
Majoritatea atunci când ne trezim bem, cu siguranță, cafeaua. Bineînțeles, nu vrem să-ți răpim plăcerea de a savura o cafea bună, însă vrem să știi că un anumit fruct îți stimulează corpul cu mai multă energie decât o cafea, ajutând în același timp la stabilizarea zahărului din sânge. Este vorba des
crin antonescu jpeg
Crin Antonescu: „Nu-s convins deloc că dacă Brătianu ar fi viu azi ne-ar rezolva problema actuală a României”
Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, a declarat, marţi seară, că, dacă Brătianu ar învia, nu ar putea rezolva problemele actuale ale României.
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Criză de medicamente în farmacii. „De ce nu se fac plăți? Ca să nu crească deficitul”
O serie de medicamente, unele dintre acestea pentru afecțiuni foarte grave, lipsesc din farmacii. Se întâmplă la fiecare început de an, iar pacienții au relativ puține opțiuni la dispoziție. Farmaciștii vorbesc și de situații aproape disperate.
Ianis Hagi facebook jpg
Ianis Hagi scoate bani din piatră seacă. Fotbalistul nu-și ține banii la ciorap
Ianis Hagi, 26 de ani, ridică un salariu anual de 1,2 milioane de euro la Glasgow Rangers.
image png
Spuneți adio firelor gri cu această vopsea de casă. Oferă o colorare perfectă încă de la prima utilizare
Dacă te-ai săturat de părul gri și vrei o soluție naturală, accesibilă și eficientă pentru a-l acoperi, există o vopsea de casă care promite să facă minuni. Acest remediu nu doar că oferă o acoperire completă a firelor de păr gri, dar folosește ingrediente naturale care sunt blânde cu scalpul și păr