China. Mici fragmente de distopie

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 823 din 28 noiembrie ÔÇô 4 decembrie 2019
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

E, probabil, una dintre cele mai tragice ╚Öi, ├«n acela╚Öi timp, ignorate ╚Ötiri de anul acesta. Recentele dezv─âluiri privind lag─ârele ├«n care guvernul chinez a internat ├«n jur de un milion de oameni apar╚Ťin├«nd unor minorit─â╚Ťi etnice ╚Öi religioase din vestul ╚Ť─ârii au trecut aproape neobservate. O ╚Ötire de coloan─â, dac─â ziarele ar mai conta, sau, pentru era Internetului, o ╚Ötire de al treilea ecran de pe site-ul favorit.

China nume╚Öte lag─ârele ÔÇ×centre de preg─âtire voca╚Ťional─âÔÇť, iar majoritarea celor interna╚Ťi acolo s├«nt uiguri, o popula╚Ťie islamic─â din Asia Central─â care s-a ├«nc─âp─â╚Ť├«nat s─â ├«╚Öi p─âstreze limba ╚Öi tradi╚Ťiile chiar ╚Öi dup─â anexarea Xinjiangului de c─âtre Republica Popular─â ├«n 1949. Xinjiang, ca ╚Öi Tibetul, este, ├«n teorie, o regiune autonom─â a Chinei. ├Än fapt, de la incorporarea lor ├«n statul chinez, Beijingul a dus o ├«nc─âp─â╚Ť├«nat─â politic─â de colonizare cu etnici han al c─ârei principal scop a fost permanent eliminarea diferen╚Ťelor specifice ├«n numele uniformiz─ârii.

Reunite sub numele generic de ÔÇ×China LeaksÔÇť, documentele date publicit─â╚Ťii s─âpt─âm├«na aceasta de c─âtre Consor╚Ťiul Interna╚Ťional al Jurnali╚Ötilor de Investiga╚Ťie ofer─â, pentru prima oar─â, detalii din surse oficiale legate de o politic─â de reeducare la scar─â larg─â a unei ├«ntregi popula╚Ťii a c─ârei principal─â vin─â pare s─â fie aceea c─â exist─â. Ca s─â fie clar, ÔÇ×reeducareaÔÇť chinez─â e un eufemism pentru sp─âlarea pe creier a sute de mii de oameni, pentru crime ╚Öi pentru abuzuri greu de justificat ├«n orice na╚Ťiune cu preten╚Ťii de civiliza╚Ťie.

Cîteva lucruri, așa cum reies din documente:

ÔÇô Persoanele internate ├«n lag─âre pot fi de╚Ťinute pe termen nelimitat. Durata minim─â petrecut─â sub supraveghere nu poate fi mai mic─â de un an.

ÔÇô De╚Ťinu╚Ťii primesc puncte pentru ÔÇ×transformare ideologic─âÔÇť ╚Öi ÔÇ×disciplin─âÔÇť.

ÔÇô ├Än prima faz─â a intern─ârii are loc ÔÇ×transformarea educa╚Ťional─âÔÇť. Ulterior vine instruirea ├«n vederea dob├«ndirii abilit─â╚Ťilor de munc─â ÔÇô alt eufemism care acoper─â, de fapt, munca for╚Ťat─â. Cele dou─â au loc ├«n lag─âre diferite.

ÔÇô Supravegherea este at├«t de intens─â ├«nc├«t de╚Ťinu╚Ťii nu au libertatea de a-╚Öi alege patul ├«n care vor s─â doarm─â sau locul ├«n coada care se formeaz─â la cantine.

Dezv─âluirile vin s─â confirme m─ârturii ale unor fo╚Öti de╚Ťinu╚Ťi sau membri de familie ai acestora care au reu╚Öit s─â plece ├«n Occident ╚Öi care vorbesc despre tortur─â, violuri ╚Öi dispari╚Ťii pe care guvernul chinez refuz─â s─â le recunoasc─â sau s─â le l─âmureasc─â.

Lag─ârele s├«nt doar o parte a unui vast sistem de represiune care, uneori, pare desprins din distopii de categoria B de pe Netflix. Uigurii care nu ajung ├«n lag─âre s├«nt supraveghea╚Ťi ├«ndeaproape de Big Brother-ul chinez cu ajutorul camerelor video, soft-urilor de monitorizare ╚Öi al unei tradi╚Ťionale re╚Ťele de turn─âtori afla╚Ťi ├«n slujba guvernului. China Leaks ofer─â o m─âsur─â a dimensiunii acestui efort ÔÇô ├«ntr-o singur─â s─âpt─âm├«n─â din vara lui 2017, ÔÇ×sistemulÔÇť a identificat 26.000 de suspec╚Ťi ├«n patru districte din sudul Xinjiangului.

O investiga╚Ťie de anul trecut a canalului australian de televiziune ABC identifica 28 de astfel de lag─âre. Num─ârul real e necunoscut.

Beijingul este at├«t de preocupat de transformarea cultural─â a popula╚Ťiei de uiguri ├«nc├«t birocra╚Ťii chinezi au grij─â s─â m─âsoare lungimea b─ârbilor b─ârba╚Ťilor ╚Öi intr─â ├«n alert─â dac─â afl─â c─â vreunul dintre ei refuz─â s─â consume alcool, se las─â de fumat sau nu urm─âre╚Öte canalele oficiale de televiziune.

De partea sa, guvernul comunist respinge toate acuza╚Ťiile, insis┬şt├«nd c─â milionul acela de oameni particip─â voluntar la ac╚Ťiunile de reeducare. Iar justificarea principal─â a ├«ntregii ├«ntreprinderi este lupta ├«mpotriva terorismului.

├Än fapt, uigurii trec printr-un nesf├«r╚Öit ciclu sintetizat de unii comentatori sub forma ÔÇ×represiune-violen╚Ť─â-represiuneÔÇť. De la anexarea provinciei ╚Öi debutul procesului de colonizare, popula╚Ťia local─â s-a ├«nc─âp─â╚Ť├«nat s─â reziste. Din r├«ndurile ei s-au ridicat voci de opozi╚Ťie, dintre care unele au cerut independen╚Ťa. Au existat ╚Öi cazuri extreme ├«n care militan╚Ťi uiguri au apelat la violen╚Ť─â.

Periodic, statul intervine ├«ncerc├«nd s─â elimine orice urm─â de nemul╚Ťumire exprimat─â ├«n public. A f─âcut-o ├«n anii ÔÇÖ80 ╚Öi ÔÇÖ90, o face ╚Öi acum, la o scar─â care pune China modern─â pe acela╚Öi plan cu cele mai oribile dictaturi din ultima sut─â de ani. Pentru c─â e o diferen╚Ť─â ├«ntre ├«ngrijorarea ├«n fa╚Ťa unor acte de terorism ╚Öi tratarea unui ├«ntreg grup etnic ╚Öi religios (aproximativ zece milioane de oameni) ca o organiza╚Ťie terorist─â.

Sigur, de la instalarea regimului dictatorial al lui Mao, Beijingul are o lung─â tradi╚Ťie de represiune ╚Öi asasinare a propriilor cet─â╚Ťeni, ├«ns─â preten╚Ťiile de putere mondial─â din ultimii ani pun situa╚Ťia din Xinjiang ├«ntr-o lumin─â diferit─â.

Din nefericire, ├«n pofida unor proteste sporadice, reac╚Ťia interna╚Ťional─â e mai degrab─â rezervat─â. Motivele s├«nt multiple ÔÇô relevan╚Ťa comercial─â sau militar─â a Chinei, faptul c─â uigurii, ca ╚Öi kurzii, nu au un stat na╚Ťional care s─â ridice aceast─â problem─â ├«n foruri interna╚Ťionale ╚Öi banala nep─âsare ├«n fa╚Ťa unor drame din dep─ârtare ÔÇô oricare dintre ele poate fi invocat.

Peste mul╚Ťi ani, ├«ns─â, vor fi voci care vor ├«ntreba ÔÇ×cum a fost posibilÔÇť. Probabil li se va r─âspunde cu o t─âcere jenat─â.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
O influenceri┼ú─â urm─ârit─â de milioane de fani, acuzat─â c─â ┼či-a ucis iubitul. T├ón─âra mai fusese arestat─â pentru c─â l-a agresat fizic FOTO
Courtney Clenney, ├«n v├órst─â de 26 de ani, este o influenceri┼ú─â ┼či model OnlyFans din Statele Unite. Ea a fost arestat─â pentru crim─â, dup─â ce ┼či-a ├«njunghiat mortal iubitul, ├«n timp ce se certau.
image
Cum a primit un ┼čofer aer ├«n loc de combustibil la o benzin─ârie din Arge┼č. Ce nereguli a descoperit Protec┼úia Consumatorului
O pomp─â de combustibil la sta┼úia Fuel One din comuna arge┼čean─â C─âteasca contoriza costul cantit─â┼úii de combustibil livrate, ca ┼či c├ónd ar fi fost distribuit─â ├«n mod real, ├«ns─â ├«n fapt containerul de combustibil era gol, au descoperit dup─â un control efectuat miercuri 10 august inspectorii de la CJPC Arge┼č.
image
┼×oferi┼úa din Ia┼či care a ucis patru muncitori pe ┼čosea, acuzat─â de omor calificat. Declara┼úii uluitoare
O echip─â a firmei Citadin din subordinea Prim─âriei Ia┼či se afla la o lucrare, ├«ntr-o noapte de iunie, c├ónd a fost spulberat─â de ma┼čina condus─â de o femeie ├«n stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost r─âni┼úi.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.