Cetăţean de vorbă cu cetăţenii

Publicat în Dilema Veche nr. 591 din 11-17 iunie 2015
Mîrșava intenție bună a statului jpeg

Acum aproape un an, Dacian Cioloş venea la Bucureşti pentru un dialog „cetăţenesc“. Adică o întîlnire la scară uşor festivistă cu poporul: oengişti, ziarişti, lume. Am revăzut cu acel prilej un Dacian Cioloş relaxat, amabil, cu umor, pus pe destăinuiri cvasi-personale. De aici şi amintirea plăcută. În fond, chiar dacă ştiam că seria „întîlniri ale comisarilor europeni cu cetăţenii“ este mai mult formală, bună de bifat în căsuţa „măsuri de comunicare pentru a crea impresia de apropiere de popor“, am avut ce povesti după aceea. Nu a fost pierdere de vreme.

Mai acum o săptămînă, fusei în străinătate, să mă văz, carevasăzică, cu un alt comisar. Întîlnirea cu cetăţenii a fost programată la Ruse (aia da, străinătate!), iar eroul principal a fost domnul Frans Timmermans. Conform fişei postului, domnia sa este prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene şi se ocupă de „Mai bună reglementare, Instituţii, Domnia legii, Drepturi fundamentale“. Da, aşa se cheamă portofoliul! Nu e vorba de chestii „simple“ cum ar fi Dezvoltarea regională sau Comerţul… E ditamai domeniul, definit aşa cum aţi văzut (traducerea îmi aparţine, s-ar putea să nu fie în concordanţă cu cea oficială). Tot Bruxelles-ul bănuieşte, încă de la numire, că domnul Timmermans ar fi, în fapt, preşedintele Comisiei. De ceva vreme, bănuiala s-a cam confirmat. Domnul Juncker pare mai degrabă faţada de „comunicare politică“ decît eroul birocraţiei eficiente. A se revedea pe YouTube momentele delicioase ale primirii participanţilor la Reuniunea de la Riga… 

La Ruse, sală mare, cîteva sute de cetăţeni (români şi bulgari), plus patru alţi cetăţeni pe scenă: moderatoarea de la BNT (televiziunea publică bulgară), domnul Timmermans, preşedintele bulgar şi ministrul român al Justiţiei. Evident, vedetă era domnul comisar. Domniei sale i-a fost adresată uriaşa majoritate a întrebărilor. Personal, am încercat să obţin un punct de vedere ceva mai puţin corect politic. Am întrebat care ar fi elementul de „unitate“ în diversitatea europeană de care ne mîndrim, acel „ceva“ care să ne diferenţieze de cei care taie capete pe plajă în nordul Africii sau anexează după bunul plac teritorii în estul Uniunii. Nu a fost chip să obţin decît banalul „au dispărut graniţele în UE, cine şi-ar fi închipuit asta acum cîteva zeci de ani?“. Eu am întrebat ceva legat de o provocare, dînsul mi-a răspuns ceva legat de un succes deja bifat. Celelalte intervenţii din sală au fost, în general, legate de corupţie, anchete, politicieni. Ceea ce era cumva de aşteptat, avînd în vedere naţionalitatea celor prezenţi. Tot relativ previzibilă a fost şi invidia trans-danubiană care se întrezărea în mai toate întrebările vecinilor bulgari. „De ce românii pot şi noi nu?“ E clar, toţi se refereau la anticorupţia de la nord de Dunăre, prin comparaţie cu cea de la sud. Evident, toate răspunsurile domnului Timmermans au fost pe linia: „Comisia doar constată, Comisia nu se poate implica, Comisia gestionează, nu judecă“. 

Apoi a urmat conferinţa de presă (scurtă). Sală mai mică, vreo 30 de ziarişti prezenţi. Am apucat să întreb de marele meu of: preţul kilowattului. L-am informat pe domnul preşedinte (deh, vicepreşedinte, m-am corectat imediat) că eu deja contribui din plin la efortul Europei de a fi cea mai eco-bio economie mondială, plătind 12% în plus, lunar, la fiecare factură de la Enel, în contul energiei regenerabile şi al cogenerării. Am întrebat ce îmi poate aduce mie piaţa energetică unică. Mă cam îndoiesc că mă poate ferici cu preţuri mai mici. Şi mă mai tem că, de vom descoperi un catralion de metri cubi de gaze sub Marea Neagră, nici noi, nici bulgarii nu vom avea mare prilej de băut şampanie (aici, oficialul bulgar mi-a zîmbit generos, pe la spatele domnului comisar). „Ar trebui să investiţi în regenerabile, că gazul tot o să se termine la un moment dat, rezervele din Marea Neagră nu vor face decît să vă prelungească suferinţa.“ Banal răspuns, dacă îmi permiteţi.

La spartul conferinţei, fără camere de luat vederi, mi-a spus: „Cred că vorbeaţi de emisiile de bioxid de carbon. Daaa, asta încă se discută“. Nu am apucat să aflu în ce fel. Oricum, ar fi fost

şi nu v-aş fi povestit.  

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

pesta porcina
Țăranii români riscă să rămână fără porc în gospodărie. Cine este vinovat de transmiterea rapidă a pestei porcine africane
Pesta porcină se reaprinde la granița de nord a României. În județul Botoșani, autoritățile vorbesc despre o evoluție agresivă a bolii care riscă să producă pagube economice importante. Unul dintre principalii factori de răspândirire a bolii este reprezentat de crescătorii particulari.
image png
Remedii casnice neobișnuite care chiar funcționează. Ține un creion între dinți și vei scăpa de durerea de cap
Nu întotdeauna avem nevoie de medicamente sau produse scumpe pentru a scăpa de diverse neplăceri. Uneori, soluțiile cele mai simple sunt deja la îndemână, în bucătărie sau în baie
evaluare nationala rezultate jpg
Notele la Limba română de la simularea Evaluării Naționale 2025, un dezastru. Un specialist în educație explică de rezultatele au fost atât de slabe
În cadrul simulării examenului de Evaluare Națională 2025, aproximativ 36% dintre elevi nu au reușit să obțină o notă de trecere la proba de Limbă și literatură română. Cum se explică dezastrul?
image png
Secretele de frumusețe ale lui Marilyn Monroe. Ce făcea ca să arate atât de bine
Marilyn Monroe rămâne, fără îndoială, una dintre cele mai mari icoane ale frumuseții din toate timpurile.
Zona Cornet Vâlcea cu podul rutier peste Olt în fundal Foto Daciana Stoica
Turnul medieval rămas în calea hidrocentralelor din Defileul Oltului. Au fost plănuite de peste cinci decenii
Un turn medieval stă în calea ultimelor hidrocentrale planificate pe Olt, parte a unui proiect început în urmă cu peste cinci decenii. Deși au fost declarate de interes național, lucrările sunt contestate de ecologiști.
Somn - Shutterstock
Cum poate să ne îmbolnăvească lumina artificială în timpul nopții. Rezultatele suprinzătoare ale unor studii
Studii realizate de specialiști din Statele Unite indică faptul că expunerea la orice fel de sursă de lumină artificială în timpul nopții crește riscul de diabet de tip II. S-a constatat că până și banală lumină ambientală de poate afecta, în mod serios, metabolismul.
woman 4246954 1280 jpg
Sextingul ia amploare și modifică statisticile. „Se observă o creștere a infracțiunilor de natură sexuală”
Consilierii de probațiune atrag atenția asupra unei tendințe care se observă deja în statistici. Din ce în ce mai mulți tineri ajung să fie cercetați și judecați pentru deținere, stocare și transmitere de imagini care reprezintă un minor în ipostaze cu tentă sexulă.
Muscaturi de tantari  jpg
8 remedii eficiente și naturale pentru mușcăturile de țânțari și mâncărimile date de acestea
Serile petrecute în aer liber sunt adesea întrerupte de mușcăturile iritante ale țânțarilor, care provoacă roșeață, umflare și mâncărime.
26 martie   tomate fermier dolj   foto DAJ dolj jpg
Prețul de producător al roșiilor românești, de două ori mai mic decât în piețe. „Dacă intermediarii ar lua un profit mai mic, ar fi un rulaj mai mare”
Roșiile care ajung în marile piețe la prețuri ce depășesc până și prețul cărnii de vită nu-i îmbogățesc tocmai pe cei care trudesc și care și-au asumat riscuri uriașe. I-am întrebat pe producători care este prețul la poarta fermei și cum de românii ajung să plătească atât de mult.