Cetăţean de vorbă cu cetăţenii

Publicat în Dilema Veche nr. 591 din 11-17 iunie 2015
Mîrșava intenție bună a statului jpeg

Acum aproape un an, Dacian Cioloş venea la Bucureşti pentru un dialog „cetăţenesc“. Adică o întîlnire la scară uşor festivistă cu poporul: oengişti, ziarişti, lume. Am revăzut cu acel prilej un Dacian Cioloş relaxat, amabil, cu umor, pus pe destăinuiri cvasi-personale. De aici şi amintirea plăcută. În fond, chiar dacă ştiam că seria „întîlniri ale comisarilor europeni cu cetăţenii“ este mai mult formală, bună de bifat în căsuţa „măsuri de comunicare pentru a crea impresia de apropiere de popor“, am avut ce povesti după aceea. Nu a fost pierdere de vreme.

Mai acum o săptămînă, fusei în străinătate, să mă văz, carevasăzică, cu un alt comisar. Întîlnirea cu cetăţenii a fost programată la Ruse (aia da, străinătate!), iar eroul principal a fost domnul Frans Timmermans. Conform fişei postului, domnia sa este prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene şi se ocupă de „Mai bună reglementare, Instituţii, Domnia legii, Drepturi fundamentale“. Da, aşa se cheamă portofoliul! Nu e vorba de chestii „simple“ cum ar fi Dezvoltarea regională sau Comerţul… E ditamai domeniul, definit aşa cum aţi văzut (traducerea îmi aparţine, s-ar putea să nu fie în concordanţă cu cea oficială). Tot Bruxelles-ul bănuieşte, încă de la numire, că domnul Timmermans ar fi, în fapt, preşedintele Comisiei. De ceva vreme, bănuiala s-a cam confirmat. Domnul Juncker pare mai degrabă faţada de „comunicare politică“ decît eroul birocraţiei eficiente. A se revedea pe YouTube momentele delicioase ale primirii participanţilor la Reuniunea de la Riga… 

La Ruse, sală mare, cîteva sute de cetăţeni (români şi bulgari), plus patru alţi cetăţeni pe scenă: moderatoarea de la BNT (televiziunea publică bulgară), domnul Timmermans, preşedintele bulgar şi ministrul român al Justiţiei. Evident, vedetă era domnul comisar. Domniei sale i-a fost adresată uriaşa majoritate a întrebărilor. Personal, am încercat să obţin un punct de vedere ceva mai puţin corect politic. Am întrebat care ar fi elementul de „unitate“ în diversitatea europeană de care ne mîndrim, acel „ceva“ care să ne diferenţieze de cei care taie capete pe plajă în nordul Africii sau anexează după bunul plac teritorii în estul Uniunii. Nu a fost chip să obţin decît banalul „au dispărut graniţele în UE, cine şi-ar fi închipuit asta acum cîteva zeci de ani?“. Eu am întrebat ceva legat de o provocare, dînsul mi-a răspuns ceva legat de un succes deja bifat. Celelalte intervenţii din sală au fost, în general, legate de corupţie, anchete, politicieni. Ceea ce era cumva de aşteptat, avînd în vedere naţionalitatea celor prezenţi. Tot relativ previzibilă a fost şi invidia trans-danubiană care se întrezărea în mai toate întrebările vecinilor bulgari. „De ce românii pot şi noi nu?“ E clar, toţi se refereau la anticorupţia de la nord de Dunăre, prin comparaţie cu cea de la sud. Evident, toate răspunsurile domnului Timmermans au fost pe linia: „Comisia doar constată, Comisia nu se poate implica, Comisia gestionează, nu judecă“. 

Apoi a urmat conferinţa de presă (scurtă). Sală mai mică, vreo 30 de ziarişti prezenţi. Am apucat să întreb de marele meu of: preţul kilowattului. L-am informat pe domnul preşedinte (deh, vicepreşedinte, m-am corectat imediat) că eu deja contribui din plin la efortul Europei de a fi cea mai eco-bio economie mondială, plătind 12% în plus, lunar, la fiecare factură de la Enel, în contul energiei regenerabile şi al cogenerării. Am întrebat ce îmi poate aduce mie piaţa energetică unică. Mă cam îndoiesc că mă poate ferici cu preţuri mai mici. Şi mă mai tem că, de vom descoperi un catralion de metri cubi de gaze sub Marea Neagră, nici noi, nici bulgarii nu vom avea mare prilej de băut şampanie (aici, oficialul bulgar mi-a zîmbit generos, pe la spatele domnului comisar). „Ar trebui să investiţi în regenerabile, că gazul tot o să se termine la un moment dat, rezervele din Marea Neagră nu vor face decît să vă prelungească suferinţa.“ Banal răspuns, dacă îmi permiteţi.

La spartul conferinţei, fără camere de luat vederi, mi-a spus: „Cred că vorbeaţi de emisiile de bioxid de carbon. Daaa, asta încă se discută“. Nu am apucat să aflu în ce fel. Oricum, ar fi fost

şi nu v-aş fi povestit.  

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Mufasa Regele Leu și actorii care dau voce personajelor în varianta dublată Colaj
„Mufasa: Regele Leu” ajunge în România. Cine dă voce personajelor în varianta dublată
Pe 18 decembrie 2024, publicul din România va putea viziona la cinema noul film al studiourilor Walt Disney Pictures, „Mufasa: Regele Leu”, o producție care prezintă (servește ca prequel) evenimentele ce preced povestea binecunoscutului film „Regele Leu”.
masini trafic  Foto carVertical jpg
Ce mașini fac cele mai puține accidente în funcție de culoarea pe care o au
În general, oamenii nu cred că culoarea unei mașini poate influența numărul de accidente în care aceasta este implicată, considerând că doar vehiculele viu colorate sunt mai sigure.
carne de porc la sare
Boala gravă pe care o poți face doar gustând în timp ce prepari bunătăți de Crăciun. Au fost 31 cazuri în România, anul trecut
La nivel mondial se înregistrează aproximativ 10.000 cazuri anual, iar în România, anul trecut, au fost tratate 31 cazuri, număr în creștere față de anul anterior. Boala nu se transmite de la om la om, însă te poți îmbolnăvi foarte ușor consumând carne infestată.
Timişoara-decembrie 1989 FOTO FORTEPAN/Urban Tamas
15 decembrie: La Timişoara s-a strigat pentru prima dată „Jos Ceauşescu!”. Începutul Revoluţiei din 1989
La 15 decembrie 1989, o demonstraţie de solidaritate cu pastorul Laslo Tokes declanşa o mişcare de protest împotriva regimului comunist la nivel naţional. Tot într-o zi de 15 decembrie, în 1947, se năştea George Pruteanu, celebru datorită emisiunii sale „Doar o vorbă săț-i mai spun”.
Aurora Boreală în Laponia Foto Eturia
Laponia, destinația externă cea mai căutată în luna decembrie. Oferte la prețuri reduse pentru 2025
Laponia continuă să fie una dintre cele mai populare atracții de Crăciun. Pentru sezonul 2025, au fost deja anunțate primele oferte pentru excursii în această destinație, care oferă oportunitatea de a experimenta magia Crăciunului în regiunile nordice.
image png
Mihaela Bilic, despre alimentul care ne distrugem organismul. Este consumat în timpul postului: „Postul nu face bine și nu ajută organismul decât atunci când...”
Românii care țin post se axează mai mult pe eliminarea produselor lactate, însă uită că un aliment consumat în exces le poate afecta sănătatea. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat în detaliu despre ce este vorba.
muzeul FOTO Ionica Nechifor jpg
Instituția publică din România care face profit 3.5 milioane de lei. Cum reușește un institut de cercetare să concureze cu mediul privat
În nordul extrem al României se află probabil singura instituție publică din România care face profit. Ba mai mult, asemeni unei societăți comerciale îl investește în dezvoltare. A încheiat anul cu 3.5 milioane de lei în conturi și a derulat investiții de peste 4 milioane de euro.
Condiții precare la Spitalul pentru Copii din Cluj Napoca Foto Mănici din Cluj Napoca jpg
Condiții deplorabile la Spitalul pentru Copii din Cluj-Napoca. Reacția unei mame: „O experiență îngrozitoare, am rămas traumatizată”
O mămică, care a fost internată împreună cu bebelușul său de doar două luni în secția Pediatrie 1, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, a povestit despre condițiile precare din unitatea medicală.
image png
Motivul neașteptat pentru care Ozana Barabancea nu va avea brad de Crăciun în acest an: „Nu sunt foarte fericită, dar ce să fac? Asta e!”
În timp ce vedetele autohtone din showbiz își etalează brazii de Crăciun pe rețelele de socializare, la polul opus se află Ozana Barabancea care a decis că anul acesta nu va împodobi pomul. Soprana a venit cu o explicație în acest sens.