Ceta-i bine… Titipu-i pe ducă

Publicat în Dilema Veche nr. 658 din 28 septembrie-5 octombrie 2016
Ceta i bine… Titipu i pe ducă jpeg

Cum adică cine-i Ceta? Simplu! E sora mai mică a lui Titip. E numele de alint al Tratatului de Liber Schimb cu Canada. Pe ăsta, Europa a reușit să îl termine de negociat. E aproape de a intra în vigoare. „Aproape“, în terminologia europeană, înseamnă niște ani buni, timp în care să fie ratificat de cele 28 (poate 27) de state membre. Acum, o singură țară pune aprobarea sub un semn hotărît de întrebare. Austria. Stat care, beneficiind de un proaspăt ales guvern ultraconservator, a devenit și… comerțo-sceptic. România are, de asemenea, obiecții serioase, legate de reciprocitatea eliminării vizelor. După ce, acum ceva vreme, europarlamentarul român Sorin Moisă și-a dat demisia din Comisia de negociere cu Canada, în semn de protest, subiectul a intrat serios pe agenda publică europeană. Recent, premierul Trudeau, într-o întîlnire cu Dacian Cioloș, dădea asigurări că eliminarea vizelor este o chestiune de timp. Cînd se va ajunge la ratificarea în Parlamentele naționale, sper ca deputații români să îi amintească domnului Trudeau care ar fi limita de timp la care s-a referit.

Celelalte state membre și-au folosit pe cît posibil influența politică pentru a aproba acordul. Asta nu înseamnă că ONG-urile occidentale de ramură (solid finanțate) trec cu vederea tratatul cu canadienii pentru a-și concentra tirul spre cel cu americanii. Nici vorbă! Pericolele sînt aceleași, zic ele. Primul ar fi oroarea supremă: eventuala privatizare a comunalelor de apă.

Paranteză. Comunalele de apă au fost subiect al unei (aproximativ) necontestate politici de privatizare, în anii ’90. Englezii au rezolvat-o repede. Apoi, pe continent, s‑a început pe ici, pe colo. Bucureștiul este unul dintre puținele orașe europene în care s-a și purces la treabă. În timp, avîntul s-a diminuat, iar direcția s-a schimbat dramatic. Acum doi-trei ani, prima inițiativă legislativă cetățenească europeană care a căpătat undă verde pentru a deveni legislație comunitară s-a referit exact la acest gen de privatizări. Gurile rele spun că în spatele acestui puternic lobby stau sindicatele care se tem pentru locurile de muncă, dar și politicienii de nivel local care își doresc (din tot soiul de motive) ca aceste întreprinderi să rămînă în proprietate publică. În România, a se vedea dezbaterea privind incompatibilitatea aleșilor sau scandalul din Prahova, legat tocmai de un proiect finanțat de UE, destinat rețelelor de apă. Închidem paranteza.

Apoi, al doilea mare argument împotriva CETA este țintit spre SUA. Unii bănuiesc că marile corporații americane vor utiliza proaspăt agreatul acord al canadienilor ca pe un cal troian de care s-ar folosi pentru a ataca interesele europenilor, adică a-și face mendrele în lupta lor cu standardele de calitate, cu consumatorii și cu guvernele suverane, alese de popoare.

Astfel ajungem la fratele mai mare: TTIP, Marele Acord Comercial cu Statele Unite. Acesta e pus acum între serioase paranteze. Nu se mai discută despre încheierea negocierilor în timpul mandatului Obama. Rezervele de credibilitate ale UE pentru un mare proiect comun sînt și așa slăbite după Brexit. La o recentă reuniune a miniștrilor europeni ai Comerțului, la Bratislava, reprezentantul Franței a sosit cu mandat pentru a propune chiar blocarea totală a negocierilor. A eșuat lamentabil, 20 dintre cei 28 (da, chiar 28) de miniștri prezenți declarîndu-se în favoarea lui Titip, cu condiția găsirii unor formule de recîștigare a încrederii publice. Austriacul Mitterlehner a solicitat „un nou nume, mai multă transparență și obiective clare“. Reprezentantul Germaniei, social-democratul Sigmar Gabriel (piesă-cheie în acest joc al negocierilor, după ce partidul său, tradițional sceptic, s-a declarat, de curînd, hotărît în favoarea CETA), a opinat că e nevoie de mult mai mult decît de o schimbare de nume. În cadrul reuniunii (cu ușile închise), se pare că unul dintre miniștri ar fi spus chiar: „Putem să-i zicem John în loc de TTIP, demonstrațiile nu vor înceta“.

Replica e haioasă. Realitatea politică europeană din spatele ei este, însă, tristă.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Marine Le Pen si Jordan Bardella FOTO EPA EFE jpg
Extrema dreaptă franceză, apel la proteste naționale după condamnarea liderei extremei drepte Marine Le Pen într-un proces de delapidare
La o zi după decizia șoc a justiției franceze, în virtutea căreia Marine Le Pen nu poate fi eligibilă timp de cinci, partidul său organizează o contraofensiva politică și mediatică
image png
Un judecător a interzis publicarea fotografiilor cu cadavrele actorului Gene Hackman şi al soției sale, Betsy Arakawa
Un judecător din New Mexico a interzis divulgarea tuturor fotografiilor şi înregistrărilor video care prezintă cadavrele actorului Gene Hackman şi al soţiei sale Betsy Arakawa, pentru a respecta intimitatea familiilor acestora, potrivit presei americane.
Depunere candidatură Nicușor Dan FOTO Inquam Photos / George Călin 2025 03 07 1915 jpg
Un afacerist român, susținător al lui Trump, spune că România va ieși de pe harta interesului SUA dacă Nicușor Dan ajunge președinte
Avram Gal, un om de afaceri din Cluj, ridică un semn de întrebare cu privire la drumul României în eventualitatea în care Nicușor Dan va câștiga alegerile prezidențiale.
soldati germani FOTO Bundeswehr jpg
Germania deplasează mii de militari în Lituania. Este prima desfășurare de trupe de la cel de-al Doilea Război Mondial
Germania a lansat oficial prima sa desfășurare permanentă de trupe străine de la cel de-al Doilea Război Mondial: o brigadă blindată de 5.000 de oameni în Lituania, potrivit Politico.
12936589 jpg
Rusia spune că „nu poate accepta” acordul de armistițiu în varianta propusă de SUA
Rusia spune că ia în considerare în mod serios propunerile SUA privind încheierea războiului din Ucraina, dar că „nu poate accepta” acordul de armistițiu în forma actuală propusă de președintele Donald Trump, relatează Daily Mail.
bani euro pixabay jpg
Un oraș american oferă 50.000 de dolari celor care vor să se mute acolo
Un mic oraș din Statele Unite vrea să atragă noi locuitori și oferă un sprijin financiar generos: 50.000 de dolari pentru cei care își cumpără o casă.
Cetatea Biertan jpg
Cea mai complicată încuietoare din lume se află în România. A fost creată de 1.515 meșteri, acum 500 de ani
România găzduieşte una dintre cele mai impresionante realizări inginereşti medievale: încuietoarea uşii sacristiei bisericii fortificate din Biertan.
facebook burduja
Burduja: Consumatorii vulnerabili vor primi sprijin pentru plata facturilor la energie după 1 iulie
România îşi păstrează obiectivul de a-i proteja pe românii aflaţi în sărăcie energetică, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, precizând că Ministerul Muncii şi-a asumat să avem o definiţie clară a acestui tip de consumator vulnerabil.
loto jpg
S-a aflat cine este tânărul care a câștigat peste 6 milioane euro, duminică la LOTO 6/49: „Un corporatist stângaci”
Marele câștigător al extragerii Loto 6/49 de duminică s-a prezentat, marți, la sediul Loteriei Române pentru a-și ridica impresionantul premiu de peste 6 milioane de euro.