Cele două feţe ale Turciei

Publicat în Dilema Veche nr. 425 din 5-11 aprilie 2012
Cele două feţe ale Turciei jpeg

Ministrul turc al afacerilor europene, Egemen Bağiş, îşi face apariţia surîzător la întîlnire. Alături de echipa sa, coboară sprinten scările micului palat de secol XIX, pînă la terasa de pe malul Bosforului, unde îl aşteaptă jurnalişti din 17 ţări ale Uniunii Europene. Sîntem realmente pe ultimul metru al Europei geografice.

„Mulţi mă întreabă, în Turcia: de ce continuăm să insistăm în procesul de aderare, avînd în vedere criza prin care trece Europa? Iar răspunsul meu este: criza nu va ţine o veşnicie. Turcia va continua să fie un partener important al Uniunii Europene, în condiţiile în care 45% din comerţul nostru exterior este cu Uniunea Europeană. Mai bine de 60% din turiştii care vin în fiecare an în această ţară minunată sînt din Uniunea Europeană. Circa 85% din investiţiile străine directe sînt din state ale Uniunii Europene“, spune ministrul Bağiş.

Discursul lui este un amestec de optimism şi frustrare. Optimism, pentru că, spune oficialul turc, procesul de negociere – îndelungatul proces de negociere – este oricum bun pentru ţară, pentru că ajută la întărirea democraţiei. Dar şi frustrare, pentru că decidenţii politici nu urmează exemplul decidenţilor economici, iar procesul de negociere este actualmente blocat.

Afară, dincolo de pavilionul din sticlă în care are loc discuţia, se poate vedea tumultul circulaţiei de pe impresionantul pod peste Bosfor. Un pod care leagă două lumi, o imagine care apare mereu în telenovelele turceşti, programele de televiziune cele mai populare în nordul Africii şi în Orientul Mijlociu. Dar care fac audienţă bună şi în România.

Dincolo de succesul financiar, telenovelele turceşti sînt unul dintre elementele expansiunii culturale în vechiul spaţiu de dominaţie al Imperiului Otoman. „De ce credeţi că şeful guvernului nostru este atît de bine primit în aceste ţări? Pentru că Turcia reprezintă pentru aceste ţări sursa de inspiraţie. Oamenii din Tunisia, din Libia şi din alte ţări şi-au riscat vieţile ca să fie ca turcii, să aibă mai multă libertate de expresie, să aibă mai multe libertăţi politice, sistem pluripartit, libertate economică. Atunci cînd negociem cu Uniunea Europeană, ne simţim responsabili nu doar pentru cei 75 de milioane de turci, ci şi pentru cei peste 1,5 miliarde de musulmani din întreaga lume, pentru oamenii din Africa, din Asia, care se simt izolaţi de lume“, spune ministrul Bagˇiş.

Dar aderarea rămîne o cursă cu obstacole uriaşe. Pentru deblocarea negocierilor, Turcia trebuie să demonstreze mai multe progrese în direcţia reformei, se arată într-o rezoluţie votată joia trecută de Parlamentul European. Rezoluţia referitoare la raportul Comisiei privind progresele înregistrate în 2011. Europarlamentarii şi-au manifestat îngrijorări legate de legile restrictive privind libertatea presei şi procesele intentate jurnaliştilor. Nu mai puţin de 100 de jurnalişti şi alţi angajaţi din sistemul mass-media sînt acum lipsiţi de libertate în Turcia, în baza unei legi pentru combaterea terorismului şi ale cărei prevederi sînt interpretabile. Lor li se adaugă şase membri ai Parlamentului şi peste 100 de primari de localităţi şi membri ai Consiliilor Locale, de origine kurdă. Ceea ce o face pe Gültan Kışanak, vicepreşedinte al grupului parlamentar al Partidului pentru Pace şi Democraţie (BHP, reprezentant al etniei kurde), să afirme că nu vede nici un progres în democratizarea ţării, de la începerea negocierilor de aderare, în 2005.

„Dar nu guvernul este cel care reţine jurnaliştii, ci magistraţii“, răspunde ministrul Afacerilor Europene, Egemen Bagˇiş. „Magistraţii sînt independenţi, atît de independenţi încît deschid anchete şi împotriva membrilor guvernului. Eu am fost anchetat acum trei ani, fiind acuzat că am provocat comunitatea. Am spus că reprezentanţii poporului trebuie să reprezinte poporul, iar pentru asta procurorii au considerat că trebuie să fiu interzis pe viaţă din politică.“

Nu de aceeaşi părere este Oktay Vural, vicepreşedintele grupului Mişcării Naţionale, MHP, formaţiune naţionalistă, de centru-dreapta. „Jurnaliştii acuzaţi de terorism sînt cei care nu scriu cum vrea puterea“, spune el. Politicianul afirmă că există o dublă presiune asupra jurnaliştilor, una dinspre justiţie şi cealaltă dinspre propriul patronat. „Proprietarii marilor televiziuni şi ziare sînt implicaţi în foarte multe afaceri, în electricitate, construcţii, transporturi şi sînt uşor de ţinut sub control de către guvern. Premierul Erdogan a cheltuit multe milioane de euro pentru a-şi face lui însuşi publicitate în ziare“, afirmă Oktay Vural.

Pentru liderii Partidului Republican, „moştenitorii“ politici ai lui Atatürk, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), care guvernează sprijinit de o majoritate consistentă, de 326 din cei 550 de parlamentari, ar avea o „agendă ascunsă“ care ar viza, pe de o parte, acapararea tuturor pîrghiilor de putere în stat şi, pe de alta, slăbirea bazelor seculare ale democraţiei turce. „Ei utilizează religia ca pe un instrument în vederea atingerii scopului lor de a-şi impune controlul asupra tuturor instituţiilor“, spune Kemal Kılıçdarogˇlu, liderul partidului kemalist. În timpul discuţiei noastre, în faţa parlamentului din Ankara aveau loc puternice manifestaţii de protest ale profesorilor, care se pronunţau împotriva intenţiei AKP de a introduce studiul opţional al Coranului în cursul secundar, ca parte a reformei educaţiei, pe care o plănuieşte.

Şi, pentru că partidele de opoziţie prelungeau dezbaterea, prin aducerea în discuţie a unui număr foarte mare de amendamente, cei din AKP au adoptat o soluţie dură: au blocat, pur şi simplu, prin forţa muşchilor, accesul opoziţiei în comisia parlamentară care discuta legea educaţiei.

Undeva, la cîţiva kilometri, departe de agitaţia modernei Ankara, în jurul multimilenarei cetăţi a Angorei, viaţa pare să nu se fi schimbat de mai bine de un secol. În pofida cîtorva încercări timide de renovare, vechea aşezare – lîngă care Atatürk a pus să se construiască noua capitală – îşi urmează cursul, rupt parcă de modernitate. O imagine a unei Turcii încă tensionate între trecut şi viitor, încă parte a două lumi.

index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (III)
Expresiile subiect de drept și drept subiectiv par să aibă o nuanță tautologică sau să trimită la o definiție idem pe idem.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Turcia fără Erdogan?
Recep Tayyip Erdogan este de atîta vreme la putere încît nimeni nu poate spune cu siguranță cum va arăta Turcia după o eventuală plecare a sa din palatul prezidențial.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Cum de nu există din partea instituțiilor aferente reacții prompte, severe, susținute juridic, împotriva unei astfel de imposturi?
Frica lui Putin jpeg
Centrali
Cîte unul se crede central fiindcă e bătăușul clasei; un altul, fiindcă e al planetei.
AFumurescu prel jpg
Inteligență artificială; cu materialul clientului
…a trecut întîi o boare pe deasupra știrilor: există inteligență artificială! Mai întîi ni s-au deșteptat telefoanele.
index jpeg 5 webp
Amelia Earhart și Eleanor Roosevelt, o cină și un zbor cu stelele
„Este începutul unei noi epoci, nu-i așa, cînd o femeie în rochie de seară pilotează un avion noaptea?”, a spus retoric și entuziast Eleanor Roosevelt.
Iconofobie jpeg
Poezia continentelor
Ce surprinde la Whitman este uşurinţa cu care transferă ideea poetică (transcendentalistă) spre geografia culturală a umanităţii.
„Cu bule“ jpeg
Zgubilitic
Cuvîntul zgubilitic nu s-a răspîndit prea mult, dar își păstrează expresivitatea prin felul în care pare să parodieze o terminologie medicală (psihiatrică), prin contrastul comic între simbolismul lipsit de eufonie al primei sale părți și terminația savantă.
HCorches prel jpg
Două tristeți și o așteptare
Le transmit, din experiența personală, că vor simți îmbunătățiri semnificative ale vieții lor, pe toate planurile!
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Cum spargem balonul chinez
Dacă relațiile sino-americane ar fi un joc de cărți, s-ar putea spune că avem o mînă bună. Dar chiar și o mînă bună poate pierde, dacă e jucată greșit.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Scrisori regăsite
Montefiore spune că nota aceasta, găsită după moartea lui Stalin în seiful său personal, a avut efectul scontat.

Adevarul.ro

image
Singura fabrică românească de ciocolată și-a cerut insolvența
În perioada de glorie, fabrica producea 2.000 de tone de ciocolată pe an. Unul dintre sortimente a fost premiat cu medalia „Marca de Aur“.
image
Fanii lui David Attenborough, dezgustați de scenele din cel mai recent documentar: „Nu voiam să văd asta”
Ultimul episod al documentarului TV Wild Isles, al cercetătorului David Attenborough, a trezit repulsie în unii telespectatori.
image
De ce sunt finlandezii cei mai fericiți oameni din lume
Românii sunt mai fericiți față de anul trecut, potrivit World Happiness Report, care arată că ţara noastră a urcat 4 locuri în acest top. Cea mai fericită ţară, din cele 137 câte au fost incluse în clasament, rămâne Finlanda.

HIstoria.ro

image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.