Cele două feţe ale Turciei

Publicat în Dilema Veche nr. 425 din 5-11 aprilie 2012
Cele două feţe ale Turciei jpeg

Ministrul turc al afacerilor europene, Egemen Bağiş, îşi face apariţia surîzător la întîlnire. Alături de echipa sa, coboară sprinten scările micului palat de secol XIX, pînă la terasa de pe malul Bosforului, unde îl aşteaptă jurnalişti din 17 ţări ale Uniunii Europene. Sîntem realmente pe ultimul metru al Europei geografice.

„Mulţi mă întreabă, în Turcia: de ce continuăm să insistăm în procesul de aderare, avînd în vedere criza prin care trece Europa? Iar răspunsul meu este: criza nu va ţine o veşnicie. Turcia va continua să fie un partener important al Uniunii Europene, în condiţiile în care 45% din comerţul nostru exterior este cu Uniunea Europeană. Mai bine de 60% din turiştii care vin în fiecare an în această ţară minunată sînt din Uniunea Europeană. Circa 85% din investiţiile străine directe sînt din state ale Uniunii Europene“, spune ministrul Bağiş.

Discursul lui este un amestec de optimism şi frustrare. Optimism, pentru că, spune oficialul turc, procesul de negociere – îndelungatul proces de negociere – este oricum bun pentru ţară, pentru că ajută la întărirea democraţiei. Dar şi frustrare, pentru că decidenţii politici nu urmează exemplul decidenţilor economici, iar procesul de negociere este actualmente blocat.

Afară, dincolo de pavilionul din sticlă în care are loc discuţia, se poate vedea tumultul circulaţiei de pe impresionantul pod peste Bosfor. Un pod care leagă două lumi, o imagine care apare mereu în telenovelele turceşti, programele de televiziune cele mai populare în nordul Africii şi în Orientul Mijlociu. Dar care fac audienţă bună şi în România.

Dincolo de succesul financiar, telenovelele turceşti sînt unul dintre elementele expansiunii culturale în vechiul spaţiu de dominaţie al Imperiului Otoman. „De ce credeţi că şeful guvernului nostru este atît de bine primit în aceste ţări? Pentru că Turcia reprezintă pentru aceste ţări sursa de inspiraţie. Oamenii din Tunisia, din Libia şi din alte ţări şi-au riscat vieţile ca să fie ca turcii, să aibă mai multă libertate de expresie, să aibă mai multe libertăţi politice, sistem pluripartit, libertate economică. Atunci cînd negociem cu Uniunea Europeană, ne simţim responsabili nu doar pentru cei 75 de milioane de turci, ci şi pentru cei peste 1,5 miliarde de musulmani din întreaga lume, pentru oamenii din Africa, din Asia, care se simt izolaţi de lume“, spune ministrul Bagˇiş.

Dar aderarea rămîne o cursă cu obstacole uriaşe. Pentru deblocarea negocierilor, Turcia trebuie să demonstreze mai multe progrese în direcţia reformei, se arată într-o rezoluţie votată joia trecută de Parlamentul European. Rezoluţia referitoare la raportul Comisiei privind progresele înregistrate în 2011. Europarlamentarii şi-au manifestat îngrijorări legate de legile restrictive privind libertatea presei şi procesele intentate jurnaliştilor. Nu mai puţin de 100 de jurnalişti şi alţi angajaţi din sistemul mass-media sînt acum lipsiţi de libertate în Turcia, în baza unei legi pentru combaterea terorismului şi ale cărei prevederi sînt interpretabile. Lor li se adaugă şase membri ai Parlamentului şi peste 100 de primari de localităţi şi membri ai Consiliilor Locale, de origine kurdă. Ceea ce o face pe Gültan Kışanak, vicepreşedinte al grupului parlamentar al Partidului pentru Pace şi Democraţie (BHP, reprezentant al etniei kurde), să afirme că nu vede nici un progres în democratizarea ţării, de la începerea negocierilor de aderare, în 2005.

„Dar nu guvernul este cel care reţine jurnaliştii, ci magistraţii“, răspunde ministrul Afacerilor Europene, Egemen Bagˇiş. „Magistraţii sînt independenţi, atît de independenţi încît deschid anchete şi împotriva membrilor guvernului. Eu am fost anchetat acum trei ani, fiind acuzat că am provocat comunitatea. Am spus că reprezentanţii poporului trebuie să reprezinte poporul, iar pentru asta procurorii au considerat că trebuie să fiu interzis pe viaţă din politică.“

Nu de aceeaşi părere este Oktay Vural, vicepreşedintele grupului Mişcării Naţionale, MHP, formaţiune naţionalistă, de centru-dreapta. „Jurnaliştii acuzaţi de terorism sînt cei care nu scriu cum vrea puterea“, spune el. Politicianul afirmă că există o dublă presiune asupra jurnaliştilor, una dinspre justiţie şi cealaltă dinspre propriul patronat. „Proprietarii marilor televiziuni şi ziare sînt implicaţi în foarte multe afaceri, în electricitate, construcţii, transporturi şi sînt uşor de ţinut sub control de către guvern. Premierul Erdogan a cheltuit multe milioane de euro pentru a-şi face lui însuşi publicitate în ziare“, afirmă Oktay Vural.

Pentru liderii Partidului Republican, „moştenitorii“ politici ai lui Atatürk, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), care guvernează sprijinit de o majoritate consistentă, de 326 din cei 550 de parlamentari, ar avea o „agendă ascunsă“ care ar viza, pe de o parte, acapararea tuturor pîrghiilor de putere în stat şi, pe de alta, slăbirea bazelor seculare ale democraţiei turce. „Ei utilizează religia ca pe un instrument în vederea atingerii scopului lor de a-şi impune controlul asupra tuturor instituţiilor“, spune Kemal Kılıçdarogˇlu, liderul partidului kemalist. În timpul discuţiei noastre, în faţa parlamentului din Ankara aveau loc puternice manifestaţii de protest ale profesorilor, care se pronunţau împotriva intenţiei AKP de a introduce studiul opţional al Coranului în cursul secundar, ca parte a reformei educaţiei, pe care o plănuieşte.

Şi, pentru că partidele de opoziţie prelungeau dezbaterea, prin aducerea în discuţie a unui număr foarte mare de amendamente, cei din AKP au adoptat o soluţie dură: au blocat, pur şi simplu, prin forţa muşchilor, accesul opoziţiei în comisia parlamentară care discuta legea educaţiei.

Undeva, la cîţiva kilometri, departe de agitaţia modernei Ankara, în jurul multimilenarei cetăţi a Angorei, viaţa pare să nu se fi schimbat de mai bine de un secol. În pofida cîtorva încercări timide de renovare, vechea aşezare – lîngă care Atatürk a pus să se construiască noua capitală – îşi urmează cursul, rupt parcă de modernitate. O imagine a unei Turcii încă tensionate între trecut şi viitor, încă parte a două lumi.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

razvan marin getty jpg
Captură de ecran 2024 11 24 164811 png
Cum se pregătesc finlandezele pentru război: „Rusia nu este atotputernică”
Finlandezele se înscriu la cursuri de supraviețuire în sălbăticie și învață să tragă cu arma pentru a fi pregătite în eventualitatea unei invazii ruse sau a izbucnirii unui război, relatează The Guardian.
cotabita jpeg
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui mare oraș
Prima apariție la televiziune publică a regretului artist Gabriel Cotabiță a fost publicată în mediul online. Era solist al grupului studențesc Redivivus.
david popovici medalie de aur jpg
David Popovici, mesaj de patru cuvinte după ce a mers la vot. Ce a transmis campionul olimpic
Și sportivii votează azi în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Nicușor Dan la vot. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
EXIT POLL Rezultate referendum București. A fost atins pragul de prezență de 30%
Primele rezultate ale referendumului inițiat de primarul Capitalei, Nicușor Dan vor fi cunoscute duminică, după ora 21. Prezența la vot este o condiție principală pentru validarea referendumului.
banner vot png
Cum s-au îmbrăcat vedetele la vot! Cât de relaxate au fost și ce mesaje au transmis? Raluka și Adrian Mutu au votat din afara țării
Pentru că își doresc o schimbare în țara lor și pentru că gândesc responsabil, mai multe vedete autohtone, aflate în țară sau peste hotare au ieșit de dimineață la vot.
URNA FOTO MAE jpg
Dosar penal după ce vicepreşedinta unei de secţii de votare din Satu Mare s-a deplasat cu urna mobilă neînsoțită de cadre MAI
Poliţiştii din Satu Mare au deschiat, duminică, în ziua alegerilor prezidențiale 2024, un dosar penal pentru nerespectarea regimului urmei de vot, în cazul unei femei, vicepreşedinte al unei secţii de votare, care s-a deplasat cu urna mobilă fără să fie însoţită de cadre MAI
jewels 1090711 1280 jpg
Tâlhărie urmată de crimă, la Tulcea. Un bărbat a omorât o femeie i-a furat bijuteriile
Un bărbat în vârstă de 35 de ani a fost reținut de polițiștii din Tulcea după ce a comis o faptă extrem de gravă: omorârea unei femei și furtul bijuteriilor acesteia. Incidentul s-a petrecut în municipiul Tulcea, pe strada Babadag, și a șocat comunitatea locală.
Yechiel Leiter foto FB Yechiel Leiter jpg
Israelul numeşte un apropiat al premierului Netanyahu în funcţia de ambasador în SUA
Guvernul israelian a aprobat, duminică, numirea lui Yechiel Leiter, un apropiat al prim-ministrului Benjamin Netanyahu, ca ambasador al Israelului în SUA.