Cel mai mare „furt“ din istoria omenirii

Publicat în Dilema Veche nr. 780 din 31 ianuarie – 6 februarie 2019
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

Franţa pare să fi devenit, în prezent, un fel de laborator protestatar şi scena unor dezbateri intense, iar ceea ce va ieşi din frămîntările sale s-ar putea să servească interesele întregii Europe şi poate ale întregii umanităţi.

Revolta „vestelor galbene“ a suscitat o discuţie în sfîrşit serioasă legată de modelul ultraliberal, de excesele şi de limitele sale, precum şi de inegalităţile insuportabile pe care le generează. În paralel, două milioane de persoane au semnat o petiţie pentru a da în judecată statul francez sub acuzaţia de inacţiune în materie de protecţie a mediului înconjurător. Două ofensive pe două fronturi care au legătură între ele.

În week-end-ul trecut, manifestaţiile din Franţa, prin modul în care s-au derulat, au extins aria mentală a dezbaterii. Sîmbătă au manifestat, ca de obicei de unsprezece săptămîni încoace, „vestele galbene“. Duminică au ieşit pe străzi, purtînd eşarfe roşii, francezii care s-au săturat de agitaţiile „vestelor galbene“ şi care vor să apere democraţia. Dar tot duminică s-au mobilizat şi numeroşi militanţi ecologişti care s-au săturat de orbirea generală a statelor şi a responsabililor politici în faţa urgenţei climaterice. Această ultimă categorie de protestatari exasperaţi pare să transmită următorul mesaj: nici democraţia şi nici libertatea, nici liberul-schimb şi nici cultura, nici revoluţiile numerice şi nici ideea de civilizaţie nu vor mai avea nici un sens în ziua în care planeta va fi total secătuită, iar aerul va deveni irespirabil.

În ultimii zece ani s-au multiplicat considerabil semnalele de alarmă legate de dezastrul ecologic pe care îl provoacă modelul de producţie şi de consum adoptat peste tot pe planetă. Sute de experţi, sute de vedete mediatice şi ale lumii culturale, mii de oameni de ştiinţă, mulţi deţinători ai premiului Nobel, diverşi responsabili politici cît de cît cunoscuţi, chiar şi şefi de întreprinderi au semnat zeci şi zeci de petiţii, de scrisori deschise şi de avertismente legate de schimbările climaterice care ameninţă însăşi existenţa omului pe Pămînt. Absolut nici una din aceste iniţiative nu a provocat însă vreo revoluţie la nivel decizional şi comportamental.

Cei peste două milioane de francezi care au semnat însă petiţia numită „Afacerea secolului“ speră să creeze jurisprudenţă. Ei pornesc de la ideea simplă, de bun-simţ, că non-asistenţa față de o persoană aflată în pericol este un delict. În aceeaşi logică, un guvern care nu acţionează pentru salvarea mediului înconjurător aflat în pericol se plasează într-o situaţie de delict. Organizaţiile aflate la originea acestei petiţii se bucură de o mobilizare excepţională şi cred că întreaga Europă ar avea de cîştigat dacă ar reuşi o primă breşă în Franţa, astfel încît acuzaţia de pasivitate faţă de un dezastru ecologic să poată funcţiona ca argument juridic.

Recent, la ultima ediţie a Forumului economic de la Davos, adevărata vedetă a fost o adolescentă de 16 ani, Greta Thunberg, care a început în ţara ei, Suedia, o mişcare „grevistă“ originală. În fiecare vineri ea absenta de la cursuri în semn de protest faţă de modul în care adulţii, prin incapacitatea lor de a inventa un alt model economic, distrug resursele planetei, transformă oceanele în pubele şi provoacă o creştere anormală a temperaturii din cauza activităţilor industriale şi comerciale. Reţelele de socializare au transformat-o pe Greta Thunberg într-un purtător de cuvînt internaţional al unei generaţii care le reproşează adulţilor un incredibil furt de viitor. Adolescenta de 16 ani îi avertizează pe adulţi că sînt responsabili juridic pentru faptul că, prin distrugerea mediului înconjurător, comit un furt gigantic, inimaginabil în urmă cu cîteva decenii. Mai precis, adulţii de azi le fură viitorul celor care vor deveni adulţi peste cîteva decenii.

Pentru moment nu există nici un tribunal pe planetă susceptibil să accepte o plîngere pentru „furt de viitor“, dar cele două iniţiative, cea din Franţa şi cea a tinerei suedeze, ar putea deschide calea unui astfel de instrument judiciar.

Franţa, care a găzduit în 2015 la Paris o importantă conferinţă internaţională pe marginea schimbărilor climaterice, a încercat să-şi asume un fel de rol de lider mondial în materie de iniţiative în favoarea mediului înconjurător. Dacă, în mod concret, Franţa nu a reuşit să convingă în acest rol (de exemplu, nu a renunţat radical la pesticide), ea a reuşit totuşi să distileze nişte idei interesante. Una dintre ele ar consta în reorganizarea tuturor ministerelor şi a întregii activităţi economice şi umane în jurul unui superminister al Ecologiei. Acesta din urmă, prin avizul unor experţi avînd argumente incontestabile, ar urma să aprobe proiectele toturor celorlalte ministere, numai dacă aceste proiecte respectă criteriile legate de protecţia mediului înconjurător. Un astfel de minister s-ar mai putea numi de protecţie a viitorului. Autorizînd numai investiţiile, şantierele şi iniţiativele care ţin cont de dreptul celor nenăscuţi încă de a trăi într-un univers respirabil, un astfel de centru de control al activităţilor umane ar însemna efectiv o revoluţie în materie de luare a deciziilor.

Un astfel de scenariu pare, pentru moment, utopic întrucît lobby-urile industriale, extrem de puternice şi dispunînd de ramificaţii multiple, nu au decît vizibilitate scurtă. Viteza cu care se îndreaptă societatea risipei spre prăpastie începe să provoace însă revolte pline de imaginaţie, benefice pentru viitorul celor nenăscuţi încă. 

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Stema Transnistria
Doi angajați ai unei televiziuni moldovene, reținuți de regimul separatist pro-rus de la Tiraspol. Reacția Chișinăului
Un cameraman și un tehnician ai Studio L Căușeni, un post local de televiziune din Republica Moldova, au fost reținuți timp de câteva ore de reprezentanții KGB-ului din Transnistria, reținerea având loc în zona de securitate, în timp ce cei doi filmau o emisiune.
Viktor Orban FOTO AFP
Viktor Orban spune că UE ar trebui să îşi revizuiască politica de sancţiuni şi regulile „idioate”
Uniunea Europeană ar trebui să îşi revizuiască politicile de sancţiuni şi regulile birocratice „idioate” care „ucid” economia continentului, a declarat vineri prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban.
femei cu crucea in frunte obicei jpg
Istoria tulburătoare a crucii încrustată pe fruntea fetelor de la sud de Dunăre. Un obicei uitat
Un obicei aproape necunoscut astăzi, tatuarea unei cruci între sprâncene, a fost cândva un simbol al rezistenței și credinței în fața asupririi otomane. Această tradiție, regăsită în rândul aromânilor și al femeilor din sudul Dunării
Rustem Umerov FOTO EPA EFE jpg
Ministrul ucrainean al Apărării neagă că Ucraina ar fi dispusă sa cedeze teritorii Rusiei în schimbul garanţiilor de securitate
Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a dezminţit, vineri, la Oslo, informaţii potrivit cărora Kievul ar fi dispus să cedeze teritorii Rusiei în schimbul unor garanţii de securitate şi a asigurat că integritatea ţării este o „prioritate” a Kievului.
Liderii PSD si PNL depun semnaturile pentru alegerile europarlamentare la sediul BEC, in Bucuresti, 5 aprilie 2024  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (5) jpg
Ciucă îi cere lui Ciolacu să găsească biletul de avion care arată că nu a fost plecat pe banii Nordis la Nisa
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la alegerile prezidenţiale, i-a cerut vineri contracandidatului său de la PSD, Marcel Ciolacu, să facă un efort să găsească biletul de avion care arată că nu a plecat pe banii Nordis la Nisa.
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Probleme pentru noua Comisie Europeană. Care sunt șansele unei amânări a începerii mandatului SURSE
Neînțelegerile din Parlamentul European privind votul asupra noii componențe a Comisiei Europene, condusă de Ursula von der Leyen, ar putea aduce o amânare a începerii mandatului, care ar trebui să aibă loc la 1 decembrie. Potrivit surselor Adevărul, eurodeputații ar putea prelungi discuțiile.
mark king getty webp
Donald Trump în timpul mitingului organizat la Madison Square Garden Foto Captură Video X jpg
Șir de controverse în următoarea administrație de la Washington. Pe cine a ales Donald Trump pentru Departamentul de Justiție
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a numit joi trei membri ai echipei sale de apărare în procesele în care este judecat, inclusiv avocatul principal Todd Blanche, pentru a ocupa funcţii de conducere în Departamentul de Justiţie.
COP29 in Azerbaidjan profimedia 0827760780 jpg
Tensiuni și conflicte diplomatice la Summitul COP29 din Azerbaidjan: „Reuşeşte să comită toate aceste crime şi să nu îşi asume responsabilitatea"
Summitul COP29, care se desfășoară în aceste zile la Baku, Azerbaidjan, a fost marcat de o atmosferă tensionată, alimentată de noi conflicte diplomatice între diversele delegații, în special între Azerbaidjan și Franța.