Cel mai mare „furt“ din istoria omenirii

Publicat în Dilema Veche nr. 780 din 31 ianuarie – 6 februarie 2019
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

Franţa pare să fi devenit, în prezent, un fel de laborator protestatar şi scena unor dezbateri intense, iar ceea ce va ieşi din frămîntările sale s-ar putea să servească interesele întregii Europe şi poate ale întregii umanităţi.

Revolta „vestelor galbene“ a suscitat o discuţie în sfîrşit serioasă legată de modelul ultraliberal, de excesele şi de limitele sale, precum şi de inegalităţile insuportabile pe care le generează. În paralel, două milioane de persoane au semnat o petiţie pentru a da în judecată statul francez sub acuzaţia de inacţiune în materie de protecţie a mediului înconjurător. Două ofensive pe două fronturi care au legătură între ele.

În week-end-ul trecut, manifestaţiile din Franţa, prin modul în care s-au derulat, au extins aria mentală a dezbaterii. Sîmbătă au manifestat, ca de obicei de unsprezece săptămîni încoace, „vestele galbene“. Duminică au ieşit pe străzi, purtînd eşarfe roşii, francezii care s-au săturat de agitaţiile „vestelor galbene“ şi care vor să apere democraţia. Dar tot duminică s-au mobilizat şi numeroşi militanţi ecologişti care s-au săturat de orbirea generală a statelor şi a responsabililor politici în faţa urgenţei climaterice. Această ultimă categorie de protestatari exasperaţi pare să transmită următorul mesaj: nici democraţia şi nici libertatea, nici liberul-schimb şi nici cultura, nici revoluţiile numerice şi nici ideea de civilizaţie nu vor mai avea nici un sens în ziua în care planeta va fi total secătuită, iar aerul va deveni irespirabil.

În ultimii zece ani s-au multiplicat considerabil semnalele de alarmă legate de dezastrul ecologic pe care îl provoacă modelul de producţie şi de consum adoptat peste tot pe planetă. Sute de experţi, sute de vedete mediatice şi ale lumii culturale, mii de oameni de ştiinţă, mulţi deţinători ai premiului Nobel, diverşi responsabili politici cît de cît cunoscuţi, chiar şi şefi de întreprinderi au semnat zeci şi zeci de petiţii, de scrisori deschise şi de avertismente legate de schimbările climaterice care ameninţă însăşi existenţa omului pe Pămînt. Absolut nici una din aceste iniţiative nu a provocat însă vreo revoluţie la nivel decizional şi comportamental.

Cei peste două milioane de francezi care au semnat însă petiţia numită „Afacerea secolului“ speră să creeze jurisprudenţă. Ei pornesc de la ideea simplă, de bun-simţ, că non-asistenţa față de o persoană aflată în pericol este un delict. În aceeaşi logică, un guvern care nu acţionează pentru salvarea mediului înconjurător aflat în pericol se plasează într-o situaţie de delict. Organizaţiile aflate la originea acestei petiţii se bucură de o mobilizare excepţională şi cred că întreaga Europă ar avea de cîştigat dacă ar reuşi o primă breşă în Franţa, astfel încît acuzaţia de pasivitate faţă de un dezastru ecologic să poată funcţiona ca argument juridic.

Recent, la ultima ediţie a Forumului economic de la Davos, adevărata vedetă a fost o adolescentă de 16 ani, Greta Thunberg, care a început în ţara ei, Suedia, o mişcare „grevistă“ originală. În fiecare vineri ea absenta de la cursuri în semn de protest faţă de modul în care adulţii, prin incapacitatea lor de a inventa un alt model economic, distrug resursele planetei, transformă oceanele în pubele şi provoacă o creştere anormală a temperaturii din cauza activităţilor industriale şi comerciale. Reţelele de socializare au transformat-o pe Greta Thunberg într-un purtător de cuvînt internaţional al unei generaţii care le reproşează adulţilor un incredibil furt de viitor. Adolescenta de 16 ani îi avertizează pe adulţi că sînt responsabili juridic pentru faptul că, prin distrugerea mediului înconjurător, comit un furt gigantic, inimaginabil în urmă cu cîteva decenii. Mai precis, adulţii de azi le fură viitorul celor care vor deveni adulţi peste cîteva decenii.

Pentru moment nu există nici un tribunal pe planetă susceptibil să accepte o plîngere pentru „furt de viitor“, dar cele două iniţiative, cea din Franţa şi cea a tinerei suedeze, ar putea deschide calea unui astfel de instrument judiciar.

Franţa, care a găzduit în 2015 la Paris o importantă conferinţă internaţională pe marginea schimbărilor climaterice, a încercat să-şi asume un fel de rol de lider mondial în materie de iniţiative în favoarea mediului înconjurător. Dacă, în mod concret, Franţa nu a reuşit să convingă în acest rol (de exemplu, nu a renunţat radical la pesticide), ea a reuşit totuşi să distileze nişte idei interesante. Una dintre ele ar consta în reorganizarea tuturor ministerelor şi a întregii activităţi economice şi umane în jurul unui superminister al Ecologiei. Acesta din urmă, prin avizul unor experţi avînd argumente incontestabile, ar urma să aprobe proiectele toturor celorlalte ministere, numai dacă aceste proiecte respectă criteriile legate de protecţia mediului înconjurător. Un astfel de minister s-ar mai putea numi de protecţie a viitorului. Autorizînd numai investiţiile, şantierele şi iniţiativele care ţin cont de dreptul celor nenăscuţi încă de a trăi într-un univers respirabil, un astfel de centru de control al activităţilor umane ar însemna efectiv o revoluţie în materie de luare a deciziilor.

Un astfel de scenariu pare, pentru moment, utopic întrucît lobby-urile industriale, extrem de puternice şi dispunînd de ramificaţii multiple, nu au decît vizibilitate scurtă. Viteza cu care se îndreaptă societatea risipei spre prăpastie începe să provoace însă revolte pline de imaginaţie, benefice pentru viitorul celor nenăscuţi încă. 

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic