Ceauşescu şi o campanie obosită

Publicat în Dilema Veche nr. 459 din 29 noiembrie - 5 decembrie 2012
Bruxelles ul sună trezirea pentru feudalii de la Bucureşti jpeg

 „După alegeri, nimeni nu îşi poate permite o nouă criză. Cred că preşedintele va rămîne în funcţie, guvernul va avea susţinerea noului parlament şi vom avea multe lucruri de făcut anul viitor. (...) Vă pot asigura că preşedintele va lua decizia corectă pentru a avea stabilitate socială şi politică în România după alegeri.“

Victor Ponta, interviu pentru Wall Street Journal,
23 noiembrie 

„Totul are o limită în tratamentul pe care îl accept de la mincinoşi. Am văzut în interviuri cum ne spune domnul Ponta că doreşte coabitarea. Nu poţi, pentru presa externă, să ai nevoie să spui: coabitez, ştiu ce am făcut, iar în ţară să-l utilizezi pe Băsescu pe afişe, în minciuni, în declaraţii. În această epocă nu poţi să spui ceva în ţară şi altceva în Europa. Doar Ceauşescu a crezut că poate spune ceva în ţară şi altceva în Europa. A venit un al doilea, Victor Ponta.“

Traian Băsescu, declaraţie publică,
26 noiembrie 

Acest schimb de replici dintre protagoniştii bătăliei politice româneşti ar putea fi expediat cu uşurinţă la capitolul „campanie electorală“. În definitiv, nimic mai mult decît o doză în plus de plictis – eventual mai frumos ambalat, de data aceasta – cu care candidaţii şi galeriile de pe margine ne-au obişnuit în ultimele săptămîni. Adevărul este că avem cea mai subţire campanie electorală din ultimii ani – nicicînd teme importante pentru societate nu au fost ignorate precum astăzi, nicicînd zgura şi banalul nu au ieşit atît de evident în faţă. Un regres al democraţiei româneşti care ar trebui să ne sperie.

Dar să închidem paranteza şi să revenim la „eroii“ momentului. Pentru că schimbul lor de replici, imposibil de judecat în afara contextului electoral, face parte dintr-o altfel de campanie. O campanie cu scopul de a cîştiga o susţinere externă, extrem de importantă pentru ce va urma după 9 decembrie.

După eşecul referendumului din vară, premierul Ponta a început să dea semnale liniştitoare către exterior. Mai mult ca sigur, a înţeles că degeaba a cîştigat confruntarea electorală internă – şi încă la un scor detaşat – dacă a pierdut pe frontul extern. Acolo unde, pe de o parte, derapajele din interior au fost aspru şi prompt sancţionate şi, pe de altă parte, mesajele preşedintelui şi ale aliaţilor săi au avut un impact incomparabil mai mare.

O lecţie amară pentru Victor Ponta şi ai săi: nu mai poţi lua astăzi decizii politice în afara contextului european şi global, iar politica „neamestecului în treburile interne“ a murit (din fericire) odată cu Nicolae Ceauşescu.

Aşa se face că, în ultima vreme, am văzut din partea premierului discursul băiatului bun, care îşi asumă greşelile şi vrea să păstreze statu-quo-ul. Şi, în definitiv, de ce nu ar merge? Partenerii europeni vor avea prilejul să numere o problemă mai puţin – au ei multe altele. Desigur, monitorizarea va rămîne în grija Comisiei de la Bruxelles, dar în capitalele europene problema României va ieşi de pe radar.

Pentru preşedintele Băsescu, o asemenea evoluţie reprezintă un pericol major. O „coabitare“ liniştită va însemna izolare, pierderea treptată a atributelor formale sau informale ale puterii. Deja, rezoluţia Camerelor parlamentare şi intervenţia Palatului Victoria i-au ştirbit grav imaginea de unic reprezentant al intereselor româneşti la masa europeană. O imagine pe care şi-o construise cu grijă în ultimii ani.

Influenţa preşedintelui asupra actului de guvernare se va reduce spre zero – nici măcar nu va mai avea argumentul moral dat de omul politic cu cea mai ridicată cotă de încredere publică. Zestrea s-a risipit.

Prea puţine şanse – aproape nici una – de a mai putea genera o majoritate guvernamentală în jurul său, în scurta perioadă de mandat ce i-a mai rămas. Consecinţa: scena politică şi „instituţiile“ – fie ele de forţă sau administrative – se vor „reorienta“. Iar preşedintelui îi va rămîne colivia de aur de la Palatul Cotroceni.

Pentru a evita un asemenea scenariu, preşedintele are nevoie să-şi consolideze susţinerea în plan extern, mai ales că, în interior, perspectivele nu sînt deloc optimiste. Iar un premier gata să „coabiteze“ – în realitate un adversar care îşi ascunde pumnul de fier în mănuşa de catifea – este tot ce poate fi mai rău.

Devine vital pentru preşedinte să rămînă în ochii aliaţilor europeni şi americani drept singurul partener valabil, într-un sistem politic gata să bulverseze în orice moment regulile democratice. Iar dacă adversarii îşi vor pierde capul şi vor declanşa iarăşi o procedură de suspendare şi demitere – cu atît mai bine. Sprijinul extern pentru preşedinte va fi atunci total şi necondiţionat, iar poziţia sa în interiorul sistemului politic românesc – întărită.

Nu e întîmplător că preşedintele Băsescu a folosit, în discursul său, comparaţia Ponta-Ceauşescu – este cît se poate de relevantă pentru aliaţii noştri din Vest.

Puţine evenimente par a mai putea avea drept urmare, în viitorul apropiat, explozia scenei politice şi revenirea în scenă a preşedintelui, în postură de făcător de majorităţi şi guverne. Suspendarea – urmată de intervenţia hotărîtă a aliaţilor noştri împotriva „noului Ceauşescu“ – ar fi unul dintre acestea.

În rest – cum spuneam – o campanie obosită. 

Ovidiu Nahoi este realizator de emisiuni la Money.ro 

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Cele mai ieftine destinații de vacanță din Grecia. Insula care trece neobservată, dar merită vizitată
Pe lângă celebrele insule grecești Santorini, Mykonos și Thassos, există și alte destinații de vacanță în Grecia mai puțin cunoscute și mai ieftine. Iată care sunt acestea, conform The Travel.
image
Poliţistul care a ucis din greșeală un şofer. Nu va face nicio zi de închisoare, dar a fost obligat la daune-record
Un polițist din Vaslui a fost trimis în judecată pentru omor, dar a fost condamnat în cele din urmă pentru ucidere din culpă, după ce instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptei.
image
Sfaturile primite de doi tineri pensionari MAI care vor să își crească fetița în Olanda. „Ne ajung banii?“
Doi tineri pensionari MAI, beneficiari de pensii militare, vor să se mute cu fetița în Olanda și au cerut sfaturi despre acest pas pe un grup de Facebook al românilor din diaspora.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.